Arkitera Forum  
Geri Git   Arkitera Forum > Mimarlık > Koruma & Restorasyon

Koruma & Restorasyon Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunları bu başlık altında...

Yanıt

Konu Araçları Modları Görüntüle
Eski 25-02-2007, 10:46   #1
Arkitera Üyesi

Bir kentin tarihi dokusunu korumak.

Dönem projesinde tarihi dokuyu takip edebilecek parselde bulunan tescilli binaları da kullanarak 150-200 kişilik bir sanat merkezi tasarımı yapıoruz.
Projede aklıma takılan şey;"tam anlamıyla bir mahallenin yada kentin sahip olduğu tarihi dokuyu korumak nedemek"? yapılacak bınalar mahalle silüetine aykırı olmayacak,tarihi binalar yıkılmayacak,binalar dokuyu yansıtmalı belkide tamamlayabilmeli..Bunlar nasıl olacak?yani nerden başlamalıyım nasıl bir yol izlemeliyim?siz tecrübeli insanların bu konuda düşüncelerine ihtiyacım olacak.
Konu olarak biraz genel ve basit gelebilir,başka araştırmalar da yapıyorum bu konuda fakat size sormakta yarar gördüm..
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.Kolay gelsin.
sunshining offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 25-02-2007, 11:35   #2
Arkitera Üyesi

aysuntoprak'in Avatar'ı

En hızlı cevap olarak aşağıdaki linkleri okumanızı öneririm.. Devamı gelecektir

İşlev değiştirerek "koruma"

neyi ne kadar korumak

Koruma/Restorasyon "uygulamada modern malzeme kullanımının yeri"

Tarihsel mirası "otel" olarak korumak...

Başvuru Kaynakları
aysuntoprak offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 25-02-2007, 23:17   #3
Forum Üyesi

2 yıllık Safranbolu Restorasyon mezunuyum ne kadar yararlanırsın bilmiyorum ama fikrimi söylemek istiyorum, zaten mesleğimizin ötesinde herkesin hem fikir olduğu konu tarihi dokunun korunmasıdır. Bazen tarihi olmasa bile değişik türde bir yapıyı yeni bir yerleşim yerinde görüncede ne kadar garipseriz ve sırıttığını düşünürüz. " Tarihi Yapılara İşlev Kazandırma" dersi kapsamında aynı türde bir ödev aldım ve iki yapı birden çalıştım ben olan bir binaya işlev verdiğimiz için dokuya uyum sorunu yaşamadım projemi istersen yollayabilrim. Bence senin birinci derece izlemen gereken yol yapının yapılacağı bölgenin tarihi dokusu tespit edip ihtiyaçların ve kullanılacak malzemenın tespitini yapmandır. keza safranbolunun merkezinde siding kaplı bir binayi düşünemiyorum fakat bölgenin konumuna göre ahşap değilde çelik iskelet sistemi kullanmak lazımgelebilir ki bunada dış görünümü eskitilmiş ahşap çıtalı, her ne kadar taşıyıcılar çelikte olsa kerpiç duvar görünümü verilebileceğini düşünüyorum malzeme yaklaşımları olarak günümüzde her ne kadar dokuya uydurmak zor olsada en azından bu tür yaklaşımlarla dokuya göndermeler yapılabilir..

iyi çalışmalar.
Restorator offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 26-02-2007, 13:43   #4
Arkitera Üyesi

aysuntoprak'in Avatar'ı

Konu gerçekten çok genel ama asla basit değil. Hatta çok karmaşık ve zor olabiliyor.

Bir kentin tarihi dokusu içinde o dokuya zarar vermeden yeni bir yapı üretmek hem zor hem de kolay. Kolay çünkü elinizde birçok veri ile işe başlıyorsunuz. Sizi yönlendiren bir sokak, sokakta bir çeşme ya da bir anıt eser olabilir. Sonra; o yörenin geleneksel yapım teknikleri, malzemeleri, yapı tipolojileri, oranları, süsleri herşey sizin için yol gösteren bir veri niteliğinde.

Ama işin zor kısmı bütün bunları sindirdikten sonra başlıyor. Bütün bu verilerin sizin yeni üretiminizde ne şekilde ve ne kadar yer alacağı. Bunun cevabı en kestirme yoldan bazı duyarlılıklar bence. Yani olmazsa olmaz denilecek bi şey olduğuna inanmıyorum. Yani her yapı kendi içinde problemler barındırdığı için şunları şöyle yapmalısın demek çok zor. Tasarımcının kabiliyeti de burda başlıyor bence. Örneğin; geleneksel malzemeler ile çağdaş malzemelerin bir arada ustaca kullanılabilmesi gibi. Buna da en güzel örnek Turgut Cansever'in Demir Evleri'dir. (ekteki resim) Brüt beton ve yığma tekniğin; hem yapım tekniği hem de cephe dokusu anlamında kullanılmasına en güzel en başarılı örnektir.

Fakat bana kalırsa en olmazsa olmaz yanlar; yapı oranları anlamında. Yeni yapının, eski doku içinde, onu ezmeyecek, onla yarışmayacak hatta olabiliyorsa onu yüceltecek şekilde olması gerekir. Bu oranlar açıklıklar için de geçerli; genel tipoloji içinde pencere ve kapı açıklık oranları, cephedeki dizilişleri. Bunlar ilk aklıma gelenler, çoğaltılabilir.

Eski yapının sağladığı bu veriler, yeni tasarıma bi takım öykünmeler ile katılabilir. Makul ölçülerde olduğu müddetçe tabi.

Daha önce duyarlılık olarak anlatmaya çalıştığım da bu gibi şeyler. Net şeyler söylemek çok güç.

Ama hangi kent dokusu olduğunu yazarsanız; kentin genel özellikleri itibariyle bir takım şeyler söylemek mümkün olabilir.
Eklenmiş İmajlar
bir-kentin-tarihi-dokusunu-korumak-iaa19079-jpg  
aysuntoprak offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 27-02-2007, 19:23   #5
Arkitera Üyesi

thogy'in Avatar'ı

Bu tarz bir proje konusuyla zamanında (öğrenci iken) bende karşı karşıya kalmıştım. O zamandan biliyorum türlü yorumlar ve bunların doğrultusunda oluşan ortaya çeşit çeşit metotlar atılmış, hararetli tartışmalar jüriye kadar sürmüştü. Aysun, büyük ölçüde söylenmesi gerekli ne varsa aslında söylemiş. O yüzden ben böyle bir tasarım problemine kendi yaklaşımımın evvela doku üzerinde çalışmaya başlamakla olacağını söyleyebilirim. Fotoğraflarla destekli cephe eskizleri, silüetler ve mümkünse üçüncü boyutta dokuyu da nispeten içine alan oransal çalışmalar çözüme ulaşmada kolaylık sağlar. Yaklaşımınızın ne olması gerekliliği bence sizin mimari bakış açınızla alakalı ama temel anlamda ana iki yol var;
1-) Benzer nitelikte cephe oranları, mevcut dokuya (ve patinaya) uygun malzeme seçimi ile dokuda ki ölçeğe uygun ( genelde tarihi dokularda insan ölçeğidir bu) bir tutum..(jüride savunması kolay)
2-) Dokuya tamamen zıt, başlı başına farklı ve ben buradayım diyen bir tutum..(jüride savunması zor ve yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla bu seçenek baştan elenmiş durumda)

Şunu da özellikle belirtmek isterimki tasarımlarımıza kısıtlama gibi görünen kıstaslar her zaman bizlere köstek olacak bir durummuş gibi algımaktansa, onları tasarımlarımıza yeni açılımlar ve destekler getirecek gibi yorumlamak bu süreç için daha olumlu ve doğru bir bakış olabilir.

başarılar dilerim

En son thogy tarafından düzenlendi : 27-02-2007 19:35.
thogy offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 04-03-2007, 13:02   #6
Arkitera Üyesi

Smile

Alıntı:
Orijinal metin Restorator tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
2 yıllık Safranbolu Restorasyon mezunuyum ne kadar yararlanırsın bilmiyorum ama fikrimi söylemek istiyorum, zaten mesleğimizin ötesinde herkesin hem fikir olduğu konu tarihi dokunun korunmasıdır. Bazen tarihi olmasa bile değişik türde bir yapıyı yeni bir yerleşim yerinde görüncede ne kadar garipseriz ve sırıttığını düşünürüz. " Tarihi Yapılara İşlev Kazandırma" dersi kapsamında aynı türde bir ödev aldım ve iki yapı birden çalıştım ben olan bir binaya işlev verdiğimiz için dokuya uyum sorunu yaşamadım projemi istersen yollayabilrim. Bence senin birinci derece izlemen gereken yol yapının yapılacağı bölgenin tarihi dokusu tespit edip ihtiyaçların ve kullanılacak malzemenın tespitini yapmandır. keza safranbolunun merkezinde siding kaplı bir binayi düşünemiyorum fakat bölgenin konumuna göre ahşap değilde çelik iskelet sistemi kullanmak lazımgelebilir ki bunada dış görünümü eskitilmiş ahşap çıtalı, her ne kadar taşıyıcılar çelikte olsa kerpiç duvar görünümü verilebileceğini düşünüyorum malzeme yaklaşımları olarak günümüzde her ne kadar dokuya uydurmak zor olsada en azından bu tür yaklaşımlarla dokuya göndermeler yapılabilir..

iyi çalışmalar.
öncelikle paylaştıgınız fikirler için teşekkür ederim.bende bu söylediğiniz kriterleri göz önünde bulunduruyorum.fikirlerimi daha da netleştirmek açısından bir restorasyon projesine ihtiyacım olduğunu düşünüyorum.sizin,istersem gönderebileceğiniz projenizi istememin bir sakıncası yoktur umarım şimdiden teşekkür ederim.fikirlerinizi benle paylaşmaya devam ederseniz sevinirim.kolay gelsin
Eski 04-03-2007, 13:33   #7
Arkitera Üyesi

Smile

Alıntı:
Orijinal metin aysuntoprak tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
Konu gerçekten çok genel ama asla basit değil. Hatta çok karmaşık ve zor olabiliyor.

Bir kentin tarihi dokusu içinde o dokuya zarar vermeden yeni bir yapı üretmek hem zor hem de kolay. Kolay çünkü elinizde birçok veri ile işe başlıyorsunuz. Sizi yönlendiren bir sokak, sokakta bir çeşme ya da bir anıt eser olabilir. Sonra; o yörenin geleneksel yapım teknikleri, malzemeleri, yapı tipolojileri, oranları, süsleri herşey sizin için yol gösteren bir veri niteliğinde.

Ama işin zor kısmı bütün bunları sindirdikten sonra başlıyor. Bütün bu verilerin sizin yeni üretiminizde ne şekilde ve ne kadar yer alacağı. Bunun cevabı en kestirme yoldan bazı duyarlılıklar bence. Yani olmazsa olmaz denilecek bi şey olduğuna inanmıyorum. Yani her yapı kendi içinde problemler barındırdığı için şunları şöyle yapmalısın demek çok zor. Tasarımcının kabiliyeti de burda başlıyor bence. Örneğin; geleneksel malzemeler ile çağdaş malzemelerin bir arada ustaca kullanılabilmesi gibi. Buna da en güzel örnek Turgut Cansever'in Demir Evleri'dir. (ekteki resim) Brüt beton ve yığma tekniğin; hem yapım tekniği hem de cephe dokusu anlamında kullanılmasına en güzel en başarılı örnektir.

Fakat bana kalırsa en olmazsa olmaz yanlar; yapı oranları anlamında. Yeni yapının, eski doku içinde, onu ezmeyecek, onla yarışmayacak hatta olabiliyorsa onu yüceltecek şekilde olması gerekir. Bu oranlar açıklıklar için de geçerli; genel tipoloji içinde pencere ve kapı açıklık oranları, cephedeki dizilişleri. Bunlar ilk aklıma gelenler, çoğaltılabilir.

Eski yapının sağladığı bu veriler, yeni tasarıma bi takım öykünmeler ile katılabilir. Makul ölçülerde olduğu müddetçe tabi.

Ama hangi kent dokusu olduğunu yazarsanız; kentin genel özellikleri itibariyle bir takım şeyler söylemek mümkün olabilir.

hepinize öncelikle cok teşekkür ederim.doğru düşüncelere sahip olduğumu ve emin olmadığım düşüncelerde yanılıp yanılmadığımı,yazdıklarınız sayesinde idrak edebiliyorum.fikirlerinizi paylaşmaya devam ederseniz coksevinirim
bu donem ısparta kent dokusuyla ilişkin bir projeyle ilgileniyoruz.burda bukent dokusunu ifade eden öğeler,arsanın bulunduğu mahalle ve özellikle arsa içindeki tescilli binalar.
bu tescilli binaları projede öne cıkarmak yada tamamlayıcı tasarımlar yapmak tabiiki konseptimize göre değişir.ama eğer öne cıkarmak ıstıyorsak ne gibi kriterlerlere dikkat etmeliyiz?zıtlık örneğin nasıl sağlanmalı?riskli fakat ilginç şeyler cıkabilir diye düşünüyorum.

ve üye togy nin söylediği özellikle birşeye dikkat edeceğim:"Şunu da özellikle belirtmek isterimki tasarımlarımıza kısıtlama gibi görünen kıstaslar her zaman bizlere köstek olacak bir durummuş gibi algımaktansa, onları tasarımlarımıza yeni açılımlar ve destekler getirecek gibi yorumlamak bu süreç için daha olumlu ve doğru bir bakış olabilir.

herkese teşekkurler kolay gelsin...
Yanıt

Yerimi olarak kaydedin

Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları
Modları Görüntüle

Mesaj Yazma Hakları