![]() |
|
|||||||
| Koruma & Restorasyon Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunları bu başlık altında... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Arkitera Üyesi
|
Tarihi Kentler Birliği'nin 2006 Yılı Koruma Ödülleri Açıklandı
Otuz belediyenin proje ve uygulamaları ile katıldığı “Tarihî Kentler Birliği Tarihî ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması”nın 2006 yılı sonuçları belirlendi.
TKB Encümeni yaptığı çalışmalar sonucunda üye belediyelerin kültürel miras ile tarihî kent dokularını koruma-yaşatma amaçlı proje ve uygulamalarıyla aday oldukları yarışmada; “başarı ödüllleri” GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR, KADIKÖY, SÖKE, TARSUS ve TAŞKÖPRÜ belediyelerine, “özendirme ödülleri” NİLÜFER, OSMANGAZİ, POLATLI, ŞAHİNBEY ve TARAKLI belediyelerine verilmiştir. SİVAS Belediyesi’nin çalışmaları ise “Tarihî Kentler Birliği Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü”ne uygun görülmüştür. ALTINDAĞ, ÇANKIRI, DENİZLİ, ELMALI, EYÜP, GÖYNÜK, İNEBOLU, KARS, KEMALİYE, KONAK, KÜTAHYA, MİLAS, MUDURNU, NEVŞEHİR, NİKSAR, ODUNPAZARI, TAŞUCU, YILDIRIM, YOZGAT belediyeleri ise umut ve heyecan verici çalışmaları nedeniyle “övgüye değer” görülmüştür. TKB Encümeni ve Danışma Kurulu ortaklaşa olarak yarışmaya katılan çalışmaların ciddi bir niteliksel yükselişi ifade ettiğini vurgulayarak tüm eserlerin gezici sergiler halinde kamuoyuna sunulmasını kararlaştırmıştır. Bu anlamda ilk sergi ve ödül dağıtım töreni TKB’nin 2007 yılındaki ilk buluşması olan, 25-27 Mayıs 2007 tarihleri arasında yapılacak TKB Kadıköy Buluşması’nda gerçekleştirilecektir. METİN SÖZEN KORUMA BÜYÜK ÖDÜLÜ “Sivas Selçuklu Parkı ve Kent Meydanı Projesi”, bir kentin ilişki ve iletişim adına en önemli kamusal alanlarından ve ateşleyicilerinden olan meydan anlayışını, Sivas kenti için oldukça olumlu çözümlerle ve tasarım ilkelerini gözeterek sunması, gerek mevcutta var olan ulaşım sorunlarını ve meydanın yaşanılabilirliğini arttırma adına, gerekse bir kent meydanında örneğine çok az rastlanabilecek birçok anıtsal ve tarihî yapıyı değerlendirip ilişkilendirmiş, insan odaklı ve araçtan arındırılmış bir yaya bölgesi yaratılmış olması nedenleriyle Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü’ne uygun görülmüştür. Daha fazlası için; http://www.tarihikentlerbirligi.org/...asp?newsID=134 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Forum Üyesi
|
Fena bir proje değil gibi gözüküyor. Ölçeğide çok insancıl.
Tarihi doku ile de uyumlu olmuş. Dokuyu ezmeyen dokuya sagyı gösteren bir form Ama orada labirent gibi birşey var o nedir anlayamadım. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Yönetici
|
"METİN SÖZEN KORUMA BÜYÜK ÖDÜLÜ"nü kazanan “Sivas Selçuklu Parkı ve Kent Meydanı Projesi”nin müellifinden hiç bahsedilmiyor bile ödül ile ilgili açıklama metninde... Ben çok şaşırmadım buna. Ama dikkat çekmek isterim doğrusu.
Eğer Arkitera Forum üyeliği ile ilgili sorunuz varsa lütfen ilk olarak bu linkteki açıklamaları okuyun. Sorununuz çözülmediyse iletişim formunu kullanabilirsiniz. Şifrenizi unuttuysanız lütfen "şifremi unuttum" linki yardımıyla şifrenizi yeniden oluşturunuz. Özel Mesaj ile yukarıdaki konularda sorular göndermemenizi rica eder, gönderilecek soruları cevapsız bırakmak zorunda kalacağımı peşinen bildiririm. |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
. Şaka bir yana mevcut tarihi yapının kalıntıları olduğunu düşünüyorum. Tasarımın bir parçası gibi durmuyor.Ayrıca ben tasarımı beğenmedim. Dairesel meydan düzenlemesi tarihi yapıları yeterinde tanımlayamamış, tam tersine itmiş bence. Tarihi yapıları daha net ortaya çıkaran bir yaklaşımı tercih ederdim. Ayrıca bağlanan yaya yolunu labirent çkarşılıyor. Kare meydanı, dairesel meydana bağlayan yol çok zorlama göründü bana, gözümü rahatsız etti. Bir yarışma projesi değil sanırım.? Kimin projesi olduğunu bilmiyorum, kim yaptıysa eleştirilerimi kişisel algılamayacağını umuyorum daha öncekiler gibi.
R&R En son RedRapsody tarafından düzenlendi : 12-02-2007 00:51. |
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Yönetici
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#6 | ||
|
Yönetici
|
Alıntı:
Alıntı:
Eğer Arkitera Forum üyeliği ile ilgili sorunuz varsa lütfen ilk olarak bu linkteki açıklamaları okuyun. Sorununuz çözülmediyse iletişim formunu kullanabilirsiniz. Şifrenizi unuttuysanız lütfen "şifremi unuttum" linki yardımıyla şifrenizi yeniden oluşturunuz. Özel Mesaj ile yukarıdaki konularda sorular göndermemenizi rica eder, gönderilecek soruları cevapsız bırakmak zorunda kalacağımı peşinen bildiririm. |
||
|
|
|
|
|
#7 |
|
Forum Üyesi
|
bencede bukadar az görüntüyle yorum yapmak pek kolay değil.sivas'ta üniv.eğitimimi aldım.bu meydan kesinlikle şu anki haliyle bile gayet güzel bu kadar degişiklik yapılmasına gerek yok.sivas'ta tarihi doku okadar etkileyici ki bence eklentilere veya düzeltmelere ihtiyaç yok.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Arkitera Üyesi
|
Tarihi yapılar için sergilenen bu tavrın ne kadar doğru olduğu...
Tarihi yapıların önünde büyük bir boşluk oluşturarak onun varlığını yüceltmek fikri genel bir tavır olsa gerek. Çünkü Kayseri’de Gevher Nesibe Sultan Daruşşifası ve Gıyasiye Tıp Medresesi'nin de içinde bulunduğu Mimarsinan Parkı aynı fikri yansıtıyor.
Bu tür uygulamaların amacı tarihi yapıların çevresindeki yapılar tarafından ezilip algının kaybolmasını engellemek. Ama aynı anlayışa sahip kafalar bu kez, bu yapının tam Kayseri Meydanı'na bakan yönüne Almer Otelini yaparak bu yapının unutulmasını sağlayınca bu kez bu tavırdan şüphe duyuyorsunuz. Eminim bu şekilde uygulanmış bi dolu örnek de vardır. Bilenler görenler ekler ise hepimiz seviniriz. Tarihi yapılar için sergilenen bu tavrın ne kadar doğru olduğunu bu örnekler aracılığı ile konuşabiliriz... [/b] Bu büyük boşluklar ile onları kenara itip günlük yaşantıdan soyutlayıp, lumina'nın dediği gibi yaşamın tınılarına sağırlaştırıyor muyuz? Yaşamın tınılarına eşlik eden örnekler var mı bildiğiniz? Eklemeliyim; fotoğraflar alıntıdır! |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Arkitera Üyesi
|
Resimlerden anladığım kadarıyla, git gide yaygınlaşan (trendy) bir üslup ile değerlendirilmiş bir çalışma olmuş. Gerçekçi bir yorum için eski halinin de fotoğrafı olsaymış keşke. Düşünce ve iyi niyete saygı duysamda bu tür uygılamaları (genel anlamda-" her sorunsal kensi özünde çözümler ister elbette") konsept olarak beğenmiyorum. Özellikle yapıları müzesel bir korumacılık anlayışına büründürüp faunus içine konmuş gibi bir hava katmış gibi geliyor. Oysa bazı yorumlarda da bahsi geçtiği üzere illa gözümüzün içine sokulması yerine onu yaşayarak hisssederek keşfetsek çok daha insancıl ve sıcak olmaz mı? Her ne kadar kentsel tasarımcılar bu konuyu daha iyi etüd edebilir olsada ben meydan kültürünün hala yetkin olmayan bir düzeyde olduğu kanısındayım. Kontrastlık var gibi gözükse de renk ve doku olarak çok yakın olan malzemelerle yapı çevrelenirken aslında tam tersi bir etki veriliyor kanısındayım. Daha iyinin her zaman var olacağı düşünülürse, hep daha iyi çözümü üretmeye çalışmak ana amaç olmalı. Yine de bu memleket için iyi bir şeyler yapmaya çalışanların ellerinden öpüyorum.Eleştiri gibi gözüken bu kritikler o noktadan değerlendirilse sevinirim.
sevgiler
|
|
|
#10 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
Gehernesibe bu çizimlere göre daha başarılı belki. Belirli bir üslüpla tasarlandığı hemen belli oluyor... Ama tarihi yapıları böyle yalnızlaştırmak ne kadar doğru emin değilim...
|
|
|
|
#11 |
|
Yönetici
|
evet, riskli bir yaklaşım belki bir adet temsili resim üzerinden fikir beyan etmek ancak temsilin dili ve kurgusu zaten ardındaki zihinselliğin ipuçlarını verdiği için bu riski aldığımı söyleyebilirim. redrapsody de benzer bir sezgi ile kelimelere sarılmış görünüyor. ömer yılmaz ın aktardığı cıvıl cıvıllık zaman içinde gündelik hayatın kendiliğinden belirmiş bir nitelik mi acaba? eğer öyleyse, söz konusu cıvıl cıvıllığı estetize etmeye yönelik algıladığım "proje" bu kendiliğindenliği sürdürebilecek mi acaba?
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Forum Üyesi
|
Sivas Selçuklu Parkı ve Kent Meydanı Projesi hakkında sadece bir görüntüyle yorum yapamıyorum.Daha önce Sivas’ı görmediğim için şehrin genel tarihi dokusu içinde ya da o meydanın daha önceki durumuna kıyasla nasıl bir zenginlik oluşturdu bilemem.
Ama Aysun’un Kayseri hakkındaki yorumlarına katılıyorum.Kayseri’de öyle yaşanılır bir tarihi doku var ki!Sadece Gevher Nesibe Sultan Daruşşifası ve Gıyasiye Tıp Medresesi değil,Sinan’ın Kurşunlu Camii,Hunat Hatun Medresesi ve Camii,Sahabiye Medresesi,Kayseri Kalesi hepsi geniş bir alanda,bir bütünlük oluşturabilir nitelikte.Ama maalesef yükselen Almer Oteli adeta bu geniş dokuyu ortadan bölüyor.Şimdi artık Gevher Nesibe Otelin arkasında –ama Mimar Sinan Parkı içinde- öteki tarafta Hunat Hatun ve Sahabiye kaldı. Öğrenciyken bu tarihi binaların çevrelediği geniş bir meydan hayal ederdim. ![]() |
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Yönetici
|
Alıntı:
![]()
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Arkitera Üyesi
|
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Forum Üyesi
|
konu ??
konu başlangıçta “Tarihî Kentler Birliği Tarihî ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması”nın sonuçları olsa da bir kaç mesajdan sonra daha çok tarihi doku çevresinde meydan çalışmaları gibi algılandı.Kayseri bu konuda iyi bir örnek olması nedeniyle -ve ben çok sevdiğim için- Aysun'un mesajını görünce kendimi tutamadım sanırım
![]() |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|