![]() |
|
|||||||
| Koruma & Restorasyon Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunları bu başlık altında... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Forum Üyesi
|
Restorasyon konusunda farklı öneriler içermesi açısından restorasyon projesi yarışmaları düzenlenmesi konusunda ne düşünürsünüz?
Acaba her yapı için tek bir restorasyon çözümü mü vardır yoksa teknik anlamda birden fazla öneri olabilir mi?. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Arkitera Üyesi
|
Ben bu soruyu ancak kaç tane kurul varsa o kadar çeşit vardır diye cevaplıyorum. İroni bir yana, sadece tek bir doğru yol olmasada ancak temel şeylerin, olmazsa olmazların varlığı gerektiği bir gerçek projelerde. Bu noktalar temel alınarak bir yarışma elbette olabilir. Bunların en başında da hep adı geçen ancak suretini pek göstermeyen uluslararası kabul görmüş ilke kararlarının öneri konsepti içinde var olması gerekliliği. Ancak her yapının kendine özel olarak çözümlenmesi gereken noktaları var elbet ki bunlar asla tek yoldan olmasa gerek. Burada da ne çeşit fikirler üretilebileceği ve retorasyonun aslında başlı başına bir tasarım problemi olduğu tüm cihana duyurulmalıdır. Önemli olan husus sürdürülebilir, efektif ve gerçekçi metotların anlatım ve tasvirlerinin projelerde okunabilir olması. Şu da çok önemli ki; adı üstünde RESTORASYON projelerinin rölövenin gölgesinde kalmasını çok yadsıyorum. Mümkün olduğunca çözümlenmemiş ham detayların uygulama da çıkardığı zorluklar ortadadır. Özellikle ülkemiz şartlarında bunlar tam bir felakete dönüşme potansiyelinde olmakta. Bu şartlarda bu yarışma fikri en azından kalıplaşmış bazı ön yargıların yumuşamasına hiç olmazsa bazı standartların tutturulmasına faydası olabilir. Rekabet; kalitenin en önemli dinamiğidir.
|
|
|
#3 |
|
Forum Üyesi
|
bncde çok güsel bir fikir...bnde restorasyon bölümü öğrencisiyim ve bu fikriniz çok hoşuma gitti doğrusu..keşke bu tür yarışmalar düzenlense
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Arkitera Üyesi
|
yarışma
Restorasyon yarışması kulağa hoş geliyor. Özellikle rekonstrüksüyon projelerinde , elde hiç eskiye dair veri olmadığı durumlarda restorasyon uzmanlarnın fikirleri değişebiliyor ve ortaya farklı çözümler çıkabiliyor. Bu tür durumlarda bence de yarışma açılması iyi fikir. Fakat restorasyonun birçok zahmetli aşaması olduğu için , rölöve aşaması,araştırma aşaması vs. bu zahmete girmeyi herkes göze alamaz. Sonucunda yarışma sonucuna bağlı olarak alabileceğim bir iş için aylarca rölöve , restorasyon çalışması yapıp sonra da olmadı derlerse çok sinirlerim bozulur benim.
Ama rölöve aşaması bitmişse , sadece fikir aşaması için yarışma açılmalı bence de. Restorasyon elbette sadece eskinin aynısını yapmak değil, yeniliklere ve fikirlere açık bir uygulama alanı ve felsefesi yarışma ortamına müsait. Yarışmaların itibarını kaybettiği, büyük projelerin yarışmasız ve tecrübesiz mimarlara verilebildiği bir dönemde yarışmaya dair her fikir desteklenmeli.
R&R En son RedRapsody tarafından düzenlendi : 25-03-2007 22:26. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Arkitera Üyesi
|
RedRapsody sana katılıyorum. Yarışma için rölöve aşamasının bitmiş olması gerekli. Daha sonra yarışmaya katılanlara rölöve projesi verilip, restorasyon projesi istenmesi daha doğru olur. Yarışmada 1/50 tekniğinden değilde yapının büyüklüğüne göre 1/100 veya 1/200 teknikte restorasyon projesi (avan proje gibi) istenmeli. Yoksa gerçekten büyük emek kaybı olur. Sonra da 1. olan proje kendi projesini 1/50 tekniğinde tekrar çizer.
Bu şartlarda yarışma gerçekten güzel bir fikir.Katılmak isterim... |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Forum Üyesi
|
Röleve projesini kim çizecek?
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Forum Üyesi
|
ben de hep restorasyon projeleri yarısmaları olsa nasıl olur diye düşünmüşümdür. ama restorasyon öncesi röleve de gerekli. ve röleve genelde agir ve restorasyonun cok önemli ama cok da hamallık kısmını oluşturuyor. röleveleri alınmıs bi sekilde yarışmaya açılması hoş bir fikir. böylece restorasyon kavrami cok daha öne çıkabilir.
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Yönetici
|
Alıntı:
Keşke üyelerimiz doğru dürüst kurallara uygun mesaj yazsa özen gösterse. Değil mi?
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ |
|
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|