Arkitera Forum  
Geri Git   Arkitera Forum > Mimarlık > Koruma & Restorasyon

Koruma & Restorasyon Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunları bu başlık altında...

Yanıt

Konu Araçları Modları Görüntüle
Eski 23-01-2007, 11:13   #1
Forum Üyesi

restko1'in Avatar'ı

Smile restorasyon ihaleleri hakkında neler düşünüyorsunuz?

Arkadaşlar restorasyon ihaleleri hakkında neler düşünüyorsunuz?
Hizmet ve yapım işleri sizce ihale usulu mü yapılmalı?
Onarımların çok sağlıklı yapılmadığı kanaatindeyim.Projelerin kalitesi nasıl. Bu konuda yeterli proje ve uygulamaların yapıldığına inanıyor musunuz ?Yoksa sadece sağlamlaştırma mı yapmalıyız.Ne dersiniz?
restko1 offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 23-01-2007, 12:51   #2
Forum Üyesi

gün'in Avatar'ı

Devlet'in yaptırdığı bir işin ihale usulü ile yapılması doğal. Önemli olan doğru yükleniciyi seçebilmek. Restorasyon ihalelerinin sadeec Belli İstekliler Arası İhale Usulü ile yapılması gerekiyor bence. Sanırım şu anda da böyle yapılıyordur ancak Vakıfların ya da Kültür Bakanlığı'nın uygulamalarından haberim yok.

Ne var ki, yanlış giden bir şey olduğuna eminiz restorasyon sonrası çıkan feryatlara dayanarak...Sanırım seçim kriterleri yeterli değil...
gün offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 26-01-2007, 00:04   #3
Yönetici

ayasofya'in Avatar'ı

Blog Mesajları: 16
Proje yani rölöve, restitüsyon ve restorasyon işleri için ihaleye girmek için gerekli dosyayı hazırlamak aylar alır bence. 20-25 istenen madde var.

O yüzden hali hazırda bu belgeleri yalamış yutmuş birbirinin verdiği fiyatları bilen hatta işleri o alsın bu sefer de ben alayım şeklinde kafalarınca paylaştıranlar var deniyor.

Ben bilemem. Ancak gerçekten o ihale dosyasını hazırlamak kolay değil.

Çok iyi mimarlar restoratörler bu yolla bana sorarsanız biraz rekabet dışı kalıyorlar.

Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler?

Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler

TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ
ayasofya offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 26-01-2007, 09:02   #4
Forum Üyesi

gün'in Avatar'ı

Alıntı:
Orijinal metin ayasofya tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
Proje yani rölöve, restitüsyon ve restorasyon işleri için ihaleye girmek için gerekli dosyayı hazırlamak aylar alır bence. 20-25 istenen madde var.

O yüzden hali hazırda bu belgeleri yalamış yutmuş birbirinin verdiği fiyatları bilen hatta işleri o alsın bu sefer de ben alayım şeklinde kafalarınca paylaştıranlar var deniyor.

Ben bilemem. Ancak gerçekten o ihale dosyasını hazırlamak kolay değil.

Çok iyi mimarlar restoratörler bu yolla bana sorarsanız biraz rekabet dışı kalıyorlar.

İlân ve ihale tarihleri arasında yeterli süre bırakılırsa, ya da şu andaki süreler yeterli değilse bu süreler arttırılarak bu sorun çözülebilir. Restorasyon ihalelerinin bence bahsettiğiniz çok iyi mimarlara restoratörlere ihtiyacı var.
Eski 26-01-2007, 11:52   #5
Forum Üyesi

restko1'in Avatar'ı

konuyu açarken ihale ve restorasyon kavramlarının pek bağdaşmayacağını düşünerek açmıştım.Halihazırda ihalelerle ilgili (en azından kültür ve tabiaat varlıkları) değişikliğe gidildiğini ancak olumlu gelişmeler beklenirken mimarların aleyhine bazı olumsuz değişiklikler olduğunu biliyorum.Mesela mimarlık ve restorasyon diplomalarının işbitirme yerine geçmesi kaldırılmıştı.İhale dosyası hazırlamak zor olabilir ,ancak bu işleri konunun uzmanı olan i,nsanların yapmasının önündeki bu tip işlemlerin kolaylaştırılması gerekir.
Eski 26-01-2007, 13:05   #6
Forum Üyesi

gün'in Avatar'ı

Alıntı:
Orijinal metin restko1 tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
konuyu açarken ihale ve restorasyon kavramlarının pek bağdaşmayacağını düşünerek açmıştım.Halihazırda ihalelerle ilgili (en azından kültür ve tabiaat varlıkları) değişikliğe gidildiğini ancak olumlu gelişmeler beklenirken mimarların aleyhine bazı olumsuz değişiklikler olduğunu biliyorum.Mesela mimarlık ve restorasyon diplomalarının işbitirme yerine geçmesi kaldırılmıştı.İhale dosyası hazırlamak zor olabilir ,ancak bu işleri konunun uzmanı olan i,nsanların yapmasının önündeki bu tip işlemlerin kolaylaştırılması gerekir.
Diplomanın iş deneyim belgesi yerine geçmemesi bir olumsuzluk mu sizce? Öyleyse neden?
Eski 26-01-2007, 14:24   #7
Forum Üyesi

restko1'in Avatar'ı

diplomanın iş deneyim belgesi yerine geçmemesi aslında doğru ama piyasada bu işleri yapan insanların restorasyon yapım işinde yeterli olmadığını düşündüğüm için pek irdelemedim doğrusu.Hiç diploması olmayan bu işlerden de anlamayan müteahhitleri düşününce belki diploması olan insanlara avantaj sağlanabilir.
Eski 26-01-2007, 14:46   #8
Forum Üyesi

gün'in Avatar'ı

Alıntı:
Orijinal metin restko1 tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
diplomanın iş deneyim belgesi yerine geçmemesi aslında doğru ama piyasada bu işleri yapan insanların restorasyon yapım işinde yeterli olmadığını düşündüğüm için pek irdelemedim doğrusu.Hiç diploması olmayan bu işlerden de anlamayan müteahhitleri düşününce belki diploması olan insanlara avantaj sağlanabilir.
Hiçbir müteahhit sırf iş deneyim belgesi yeterli diye veya ekonomik mali yeterliliği var diye ihaleyi alamaz. Teknik ve personel yeterliliğinin de sağlanması gerekir. Bu da mimar, restoratör, mühendis vb. teknik eleman çalıştırma zorunluluğu doğrurur. İş deneyim belgesinde yer alan işin konusu da önemlidir vs vs. Yani aslında sorun proje, yeterlilik ve uygulama ve denetim olarak sıralanıyor.
Eski 26-01-2007, 15:19   #9
Yönetici

phin'in Avatar'ı

Alıntı:
Orijinal metin gün tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
Hiçbir müteahhit sırf iş deneyim belgesi yeterli diye veya ekonomik mali yeterliliği var diye ihaleyi alamaz. Teknik ve personel yeterliliğinin de sağlanması gerekir. Bu da mimar, restoratör, mühendis vb. teknik eleman çalıştırma zorunluluğu doğrurur. İş deneyim belgesinde yer alan işin konusu da önemlidir vs vs. Yani aslında sorun proje, yeterlilik ve uygulama ve denetim olarak sıralanıyor.
-- ya da sadece bu uzmanalrın imzasından ya da belgelerinden faydalanır. Genellikle de öyle oluyor.

Hatta büyük proje ya da inşaat ihalelerine girebilmek için küçük işler yok pahasına alınıyor. Daha sonra iş bitirme olarak belgeleniyor. Yeterli yekun toplanıldığında daha büyük ihalelere giriliyor.

İhale düzeninin ve kurallarının benim gördüğüm kadarıyla o işin doğru düzgün yapılması için gerekli şartların sağlanması ile alakası kalmamış. Her kuralın bir yolu bulunmuş. İhale almak ayrı bir uzmanlık haline gelmiş. Bu nedenle ihale ihaleyi kovalıyor gidiyor.
Eski 26-01-2007, 15:36   #10
Arkitera Üyesi

cbekleyen'in Avatar'ı

Blog Mesajları: 1
Neticesi hep bir ihale biçimidir, şekli nasıl olmalı?

restko1;

*.- Projelendirmesini ve Uygulamasını aynı firma yapmalı,
*.- Projelendirmeyi ve Uygulamayı yapacak olan firma da, konuya vakıf nitelik de teknik eleman ve uygulamaya uygun kalfa ve ustaların varlığı esas alınmalı,
*.- Emanet Yapım Komisyonu elemanları Kültür Bakanlığı ilgili Teknik biriminden seçilmeli ve Bakan adına sarf yetkileri olmalı,
*.- Emanet Yapım Yönetmeliğine göre, enaz üç eşdeğer firmadan teklif alınarak işler sürat kazanabilmektedir,
*.- Ben TRT de görev yaparken bu yöntemlerle önce Teknik Eleman, Sonra komüsyon başkanı olarak, işimizi yürüttük ve süratle işlerin kesin hesaplarını kabul ettirip sonuçlandırdık,
*.- Yürütülen ve sonuçlanan işlerin denetimini de ilgili kurumların "Teftiş Heyetlerince" yerine getirilmektedir,

İŞLERİNİZ'de başarılar dilerim, Saygılarımla, Cumhur BEKLEYEN
Eski 26-01-2007, 15:44   #11
Forum Üyesi

restko1'in Avatar'ı

Bu konu ile uğraşan bir arkadaş bana şöyle söylemişti.'Biz istersek herhangi bir dosyadan restoratör mimar belgesi alır kendi dosyamıza koyarız sizin diplomanıza ihtiyacımız yok aslında'. Ellerinde o kadar çok çeşitli meslek gruplarından diploma var ki.Yani her türlü evrak bir şekilde temin ediliyor.Ancak bazı kurumlar işin alınmasından sonra noter kanalı ile taahhütname istiyorlar.Hatta sözleşme isteniyor.Bu durumun önüne de ancak böyle geçilir diyorum.
Ancak birçok firma bu işe eski eser gözüyle bakmıyor.İhaleyi alma sebepleri pek çok kez ticari .
Eski 26-01-2007, 16:55   #12
Forum Üyesi

gün'in Avatar'ı

Alıntı:
Orijinal metin phin tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
-- ya da sadece bu uzmanalrın imzasından ya da belgelerinden faydalanır. Genellikle de öyle oluyor.

Hatta büyük proje ya da inşaat ihalelerine girebilmek için küçük işler yok pahasına alınıyor. Daha sonra iş bitirme olarak belgeleniyor. Yeterli yekun toplanıldığında daha büyük ihalelere giriliyor.

İhale düzeninin ve kurallarının benim gördüğüm kadarıyla o işin doğru düzgün yapılması için gerekli şartların sağlanması ile alakası kalmamış. Her kuralın bir yolu bulunmuş. İhale almak ayrı bir uzmanlık haline gelmiş. Bu nedenle ihale ihaleyi kovalıyor gidiyor.
Küçükten büyüğe doğru gitmek işin doğasında var ve bir sakıncası yok. Tabii ki bir şirket daha büyük ihaleleri almak isteyecektir.

Restorasyon ya da herhangi bir ihalede işin sonunda ortaya çıkabilecek herhangi kötü bir sonuç sadece yüklenicinin suçu değildir. İşi denetleyen ve en sonunda kabul eden idarenin de en az yüklenici kadar payı var.

Diplomanın kullanılmasına gelince...Kulandırmazsanız kullanmazlar. Hayat böyle napıcan diyen varsa o zaman zaten hiç tartışmaya gerek yok. Çürüyen sadece müteahhit değildir o zaman. Ayrıca, başka birisinin diplomasını kullanmalarına 4734'e göre imkan yok. Çünkü sigorta primlerinin yatırıldığına dair vs belge istenir. İşçi çalışmıyorsa ihaleye girme imkanı yok zaten. Ancak sorun bu ihalelerin 4734 kapsamı dışında yapılmasından kaynaklanıyor daha çok. İdareler kendi ihale mevzuatlarını kullanıyorlar bildiğim kadarıyla.
Eski 26-01-2007, 17:32   #13
Yönetici

phin'in Avatar'ı

Küçük büyük büyük ihale konusunu açıklayamamış olmalıyım.
Büyük ihaleler için belge biriktirmek adına, zararına olsa da birçok küçük ihale alınıyor demek istedim.
Atıyorum 100.000 YTL lik bir ihale benim için büyük ama 10.000.0000 bir ihale için ufak bir rakam. Büyük iş için eblge toplamak adına, 100.000 YTL lik işlere 40.000 YTL teklif vererek alıyorlar.
Diploma bulmak kolaydır, diploma sahibinin haberi bile olmayabilir Bir aylı ksigorta bedeli yatırmakla diğer konu da çözülür.

Bu durumların karşısına geçmek için alınan önlemler genelde, bu sisteme alışmış firmaları engellemiyor. Kısa sürede yeni çözümler buluyorlar. Sadece yeni firmalar ihaleye giremez oluyor.

Doğrusu ne olmalı derseniz; bilmiyorum- ben daha eğrisini bile tam anlayamadım.
Eski 26-01-2007, 17:50   #14
Forum Üyesi

restko1'in Avatar'ı

Diğer kamu ihalelelerinde olduğu gibi işin ehli firmaların bu işleri alıp yaptıklarına inanmıyorum. Belkide benim gördüğüm firmalar böyledir.Herşey kılıfına uydurulup ihale alınıyor yapılıyor.İdare de bir şekilde ayarlanıyor.Eseri düşünen yok.Ne uygulamalar yapılıyor yapı üzerinde.Eski eser onarımının geriye dönüşü yok.Yasal bir boşluk olduğuna inanıyorum.Mevcut ihale sisteminde en uygun fiyat en düşük teklif oluyor.Böyle bir anlayışla ucuz etin yahnisi.Ama ucuz et geriye dönüşü olmayan tarihi bir eser.
Saygılarımla
Eski 26-01-2007, 21:14   #15
Forum Üyesi

gün'in Avatar'ı

Alıntı:
Orijinal metin phin tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
Küçük büyük büyük ihale konusunu açıklayamamış olmalıyım.
Büyük ihaleler için belge biriktirmek adına, zararına olsa da birçok küçük ihale alınıyor demek istedim.
Atıyorum 100.000 YTL lik bir ihale benim için büyük ama 10.000.0000 bir ihale için ufak bir rakam. Büyük iş için eblge toplamak adına, 100.000 YTL lik işlere 40.000 YTL teklif vererek alıyorlar.
Diploma bulmak kolaydır, diploma sahibinin haberi bile olmayabilir Bir aylı ksigorta bedeli yatırmakla diğer konu da çözülür.

Bu durumların karşısına geçmek için alınan önlemler genelde, bu sisteme alışmış firmaları engellemiyor. Kısa sürede yeni çözümler buluyorlar. Sadece yeni firmalar ihaleye giremez oluyor.

Doğrusu ne olmalı derseniz; bilmiyorum- ben daha eğrisini bile tam anlayamadım.
Dediğim gibi, restorasyon ihaleleri kanun kapsamı dışında. Dolayısıyla Vakıfların ya da Kültür Bakanlığı'nın mevzuatı çerçevesinde yapılıyor. Denetleme şansı yok.

Diğer yapım ihalelerinde ise bahsettiğiniz uyanıklıkları yapmaya imkan yok. Yani, 100 lük ihaleye 40 para teklif verme dönemi 2886 zamanında kaldı. Karneler kaldırıldı. Kırım dönemi bitti. Artık daha mantıklı (her ne kadar yeterli olmasa da) bir sistem var. İdareler aşırı düşük sorgulaması yapmak ve istekliler eğer teklifleri aşırı düşükse bunun sebebini ispatlamak zorunda. Söylediğiniz gibi diploma bulunur bir aylık sigorta yatırılır olay çözülür dönemi geride kaldı. Eğer teknik personel isteniyorsa bu işletmenin bünyesinde olacak. Çünkü bu insanlar yapıyı yürütecekler, denetleyecekler, imza atacaklar ve sorumlu kişiler olacaklar. Yani idarenin denetiminde olacaklar. Eğer şartları karşılayamıyorlarsa sözleşmenin feshedilmesi isteklinin ihalelerden yasaklanması söz konusu.

Her şey güllük gülüstanlık olmasa da işler eskiye göre daha iyi.

Restorasyon ihaleleleri konusu ise bence çok önemli ve maalesef bu ilerlemeyi sağlayamamış bir konu gibi. Umarım bir gün, Avrupa nasihat etmeden ya da zorlamadan bu tür sistemleri kendi inisiyatifimizle çözeriz, geliştiririz.
Yanıt

Yerimi olarak kaydedin

Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları
Modları Görüntüle

Mesaj Yazma Hakları