Arkitera Forum  
Geri Git   Arkitera Forum > Mimarlık > Koruma & Restorasyon

Koruma & Restorasyon Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunları bu başlık altında...

Yanıt

Konu Araçları Modları Görüntüle
Eski 27-01-2007, 14:24   #16
Arkitera Üyesi

fernando'in Avatar'ı

Blog Mesajları: 1
restorasyon?

öncelikle ihale mevzuatının karışık olduğunu ancak istenildğinde yarım günde dosya hazırlanabildiğini belirteyim, hatta aynı gün 3-4 dosya rahatlıkla hazırlanabilir, zaten bir ihale dosyasını tam hazırlarsanız sonrası kolay olur.

mevcut ihale yasası yeterli değil ama ne yazıkki herkes lafa gelince idaelist ama işe gelince kendi çıkarını düşündüğünden devlet kendini korumak için detayı arttırıyo. projelerde süreyi uzun tuttuğunuzda yeterli verim alınabilir. ancak uygulamalarda birim fiyatlı ihale edildiğin işin ucu kaçıyo, iş büyüdükçe büyüyo. öncelikle herkes üstüne düşeni hakkıyla yapmalı.

uygulama sonrası çıkanlar eğer niteliksizse sonuç birazda ustalarda. ben bu taşla bu minareyi yapmıyorum diyen usta gördüm ben. iyi usta iyi işçilik bulmak çok zor. şu an iyi mukarnas işçiliği yapan türkiyede çok sayılı, keşke daha fazla olabilseler...
Eski 29-01-2007, 14:50   #17
Forum Üyesi

baymer'in Avatar'ı

Unhappy İşi uzmanları yapmıyor

Restorasyon ihalaleleri hangi firmalar arasında paylaşıldığını bulmak hiç de zor olmasa gerek ( bu firmaların bazılarının uygulamalarıda inanılmaz hatalar var )

Bu tip ihalalelerde şartlara baktığınızda bir kaç kemikleşmiş firmalardan başkası giremiyor. Öyleki bu firmalar kendi aralarında (bilinçlimi yoksa bilinçsizmi bilmiyorum ama ) bölgelere ayrılmış durumdalar. Hal böyle olunca yapılan işlerin doğruluğu da ayrı bir tartışma konusu.Bu işte uzmanlaşmış kişiler iş yapamıyor.

Şunuda eklemeden geçmek istemiyorum. Bu tip ihalalelerde siyasi bir takım oyunlar dönüdüğüne inanıyorum.

Yaşanan bir örnek; Bir restorasyon projesine, proje müellifi olmuşum, iş ihale edilmiş işe başlamışlar ama benim haberim yok.Birde benden rapor iseyeceklermiş işin doğru yapılıp yapılmadığına dair... ( işin en ilginç yanı internette, yerel basında yada başka bir yerde de ihale olduğuna dair bir bilgi ve duyuru da yok.) Benim haberimde kuruldan bir arkadaş arayınca oldu. traji komik bir durum ama yaşayarak öğreniyoruz maalesef..

Saygılarımla;
baymer offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 06-02-2007, 03:19   #18
Arkitera Üyesi

Alıntı:
Orijinal metin baymer tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
Restorasyon ihalaleleri hangi firmalar arasında paylaşıldığını bulmak hiç de zor olmasa gerek ( bu firmaların bazılarının uygulamalarıda inanılmaz hatalar var )

Bu tip ihalalelerde şartlara baktığınızda bir kaç kemikleşmiş firmalardan başkası giremiyor. Öyleki bu firmalar kendi aralarında (bilinçlimi yoksa bilinçsizmi bilmiyorum ama ) bölgelere ayrılmış durumdalar. Hal böyle olunca yapılan işlerin doğruluğu da ayrı bir tartışma konusu.Bu işte uzmanlaşmış kişiler iş yapamıyor.

Şunuda eklemeden geçmek istemiyorum. Bu tip ihalalelerde siyasi bir takım oyunlar dönüdüğüne inanıyorum.

Yaşanan bir örnek; Bir restorasyon projesine, proje müellifi olmuşum, iş ihale edilmiş işe başlamışlar ama benim haberim yok.Birde benden rapor iseyeceklermiş işin doğru yapılıp yapılmadığına dair... ( işin en ilginç yanı internette, yerel basında yada başka bir yerde de ihale olduğuna dair bir bilgi ve duyuru da yok.) Benim haberimde kuruldan bir arkadaş arayınca oldu. traji komik bir durum ama yaşayarak öğreniyoruz maalesef..

Saygılarımla;
Aslinda boyle bir durumun olusmasi usulsuz.Cunku yeni kanunlara gore bildigim kadariyla bir ihale duyurlmadan yapilamaz. Ihale iptali istenebilir.

Restorasyon islerinde kesinlikle ihale olmamalidir.Isi aslinda yapabilecegine inanilan ve ve bu beceriye sahip olan kisiye vermeliler. Ne yazikki ihale sisteminde is bole olmuyor/ En cok fiyat kiran isi alip yuzune gozune bulastirip, tarihi eseri tarihten silebiliyor, ve tabi buna karsi en ufak bir duyarliligida olmuyor. Ihale eden kurumlar aslinda gorevlendirdikleri kisilere ihalede insiyatif almaya izin veriyor. Yani inanmadiklari kisiye is vermeyip daha pahali yapana; isin ehlidir diyerek isi verebilir.
Ama asil sorun burda basliyor; cunku is buyudukce insiyatif almak zorlasiyor. Bu da kanundaki ucu acik ifadeden kaynaklaniyor.
Sanirim soyle bir seydi `Ihaleyi en ekonomik ve en iyi yapabilecek olana verin`, yanlisim olabilir. Bu muglak ifade sizi 600000 ytl lk bir insiyatif kullanmaya iterse dusunun siz ne yaparsiniz.(sonucunda devetin parasini usulsuz harcamakan kendinizi makhkemede bulabilirsiniz)
Ya ihalenin iptali, yada ucuz olana vermek.

Yasadaki bu ifadenin `is herzman ehline verilmelidir` olarak degistirilmelidir/
Buda mutlak suretle farkli sorunlari ve usulsuzlukleri yaninda getirecektin/
Buyrun isin icinden cikin.
(yazimdaki imla hatalari icin ozurdilerim. Q klavyede F klavye duzeni kullanarak yaziyorum bir ayar problemi yuzunden)
kaankrby offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 06-02-2007, 08:37   #19
Forum Üyesi

gün'in Avatar'ı

Alıntı:
Orijinal metin kaankrby tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
Aslinda boyle bir durumun olusmasi usulsuz.Cunku yeni kanunlara gore bildigim kadariyla bir ihale duyurlmadan yapilamaz. Ihale iptali istenebilir.

Restorasyon islerinde kesinlikle ihale olmamalidir.Isi aslinda yapabilecegine inanilan ve ve bu beceriye sahip olan kisiye vermeliler. Ne yazikki ihale sisteminde is bole olmuyor/ En cok fiyat kiran isi alip yuzune gozune bulastirip, tarihi eseri tarihten silebiliyor, ve tabi buna karsi en ufak bir duyarliligida olmuyor. Ihale eden kurumlar aslinda gorevlendirdikleri kisilere ihalede insiyatif almaya izin veriyor. Yani inanmadiklari kisiye is vermeyip daha pahali yapana; isin ehlidir diyerek isi verebilir.
Ama asil sorun burda basliyor; cunku is buyudukce insiyatif almak zorlasiyor. Bu da kanundaki ucu acik ifadeden kaynaklaniyor.
Sanirim soyle bir seydi `Ihaleyi en ekonomik ve en iyi yapabilecek olana verin`, yanlisim olabilir. Bu muglak ifade sizi 600000 ytl lk bir insiyatif kullanmaya iterse dusunun siz ne yaparsiniz.(sonucunda devetin parasini usulsuz harcamakan kendinizi makhkemede bulabilirsiniz)
Ya ihalenin iptali, yada ucuz olana vermek.

Yasadaki bu ifadenin `is herzman ehline verilmelidir` olarak degistirilmelidir/
Buda mutlak suretle farkli sorunlari ve usulsuzlukleri yaninda getirecektin/
Buyrun isin icinden cikin.
(yazimdaki imla hatalari icin ozurdilerim. Q klavyede F klavye duzeni kullanarak yaziyorum bir ayar problemi yuzunden)

Söylediğiniz yöntem de kötüye kullanılabilecek bir yoldur. Eğer yüklenicinin seçimi idarenin inisiyatifine kalmış ise bu sefer başka sorunlar çıkar. Sonuç olarak bu ülke fırsat eşitliğinin olduğu bir ülke olmalıdır.

Bu işin çöüzümü ihale yöntemidir. Ancak proje yarışması yapılabilir mi...bence iyi fikir.

İhale yöntemi ise Belli İstekliler Arası İhale Yöntemi'dir. İhalenin sonuçlandırılması en düşük teklifi verene değil, fiyat dışı unsurlar kategorisi ve teklif edilen fiyatların hepsinin bir arada değerlendirilmesi ve en çok puanı alan isteklinin seçilmesi yöntemi ile olur.

Asıl sorun ise restorasyon ihalelerinin denetlebilir olmaktan çıkarılmasıdır. Nasıl? Bu ihaleler 4734'e göre yapılamamaktadır. Kapsam dışına çıkarılmışlardır. Dolayısıyla Üst Kurul'un denetimi dışındadır. İdareler istedikleri gibi at oynatabilmekte ve kendi yönetmelikleri ve insafları ve izanları çerçevesinde hareket etmektedirler.
gün offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 12-02-2007, 10:02   #20
Forum Üyesi

baymer'in Avatar'ı

http://www.milliyet.com.tr/2007/02/11/guncel/gun08.html

Tam yerine rast geldi. Lütfen haberi innceleyin arkadaşlar. Konuştuğumuz konunun boyutlarını açıkca sergilemekte.

Saygılarımla;
baymer offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 13-02-2007, 16:10   #21
Forum Üyesi

merhaba ben de ihalelere girmek istiyordum ama yeni kuruluşlara hiç şans tanınmadığı için bitirmesi olan eskiden beri bu işi yapan kuruluşlarla giriyorum faydasınıda görüyorum ama artık kendi adıma bir şeyler yapma zamanı geldi diye düşünüyorum
erc mimarlık offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 13-02-2007, 17:39   #22
Forum Üyesi

gün'in Avatar'ı

Alıntı:
Orijinal metin erc mimarlık tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
merhaba ben de ihalelere girmek istiyordum ama yeni kuruluşlara hiç şans tanınmadığı için bitirmesi olan eskiden beri bu işi yapan kuruluşlarla giriyorum faydasınıda görüyorum ama artık kendi adıma bir şeyler yapma zamanı geldi diye düşünüyorum
Merhaba, bu ihaleleri hangi idareler düzenliyor ve hangi mevzuatı uyguluyorlar? Bilginiz varsa, paylaşırsanız, sevinirim.
Eski 17-03-2007, 12:12   #23
Forum Üyesi

restorasyon yapan iidareler

merhaba;

Cami, mescit, han, hamam, kervansaray, türbe, çeşme vb. tarihi eserlerin restorasyon ihaleleri Vakıflar genel Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. 24 Bölgeye ayrılmış olan taşra teşkilatı rölöve-restitüsyon ve restorasyon ihaleleri ile uygulama ihalelerini yapmaktadır.
Taşra teşkilatının ilana çıkmış tüm ihaleleri Vakıflar Genel Müdürlüğüadresinden görülebilir
murat43 offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 05-11-2007, 16:23   #24
Forum Üyesi

gün'in Avatar'ı

Bir tarihi eserin resotrasyon projesinin hazırlanması içim 60-90 gün gibi süreler, restorasyon uygulama işleri için ise 150-180 gün gibi süreler (işin başlangıcı ile bitimi arasında verilen süreler) görüyorum ihalelerde...Bu işle uğraşan arkadaşlara soruyorum...Sizce bu tür süreler yeterli oluyor mu sizler için?
Eski 06-11-2007, 09:52   #25
Yönetici

phin'in Avatar'ı

Birkaç bin metrekarelik Osmanlı anıtları için bile bu süreler uygulanıyor. Bu sürede nitelikli bir proje hazırlamak imkansız. Zaten ihaleler çeşitli ilişkilerin yardımı ile alındığı için devamında da bu ilişkiler devreye giriyor, süresinde ham bir proje teslim edilip, esas projeler ek sürelerde tamamlanıyor. Benim bildiğim bu.
Çünkü proje niteliğini belirten kapsamlı yönetmelikler var ve bu yönetmeliklerin bu kadar zamanda uygulanması imkansız.
Eski 06-11-2007, 10:13   #26
Arkitera Üyesi

aysuntoprak'in Avatar'ı

Yeni aldığımız bir iş için olan durumu anlatayım cevap için. İşi ihale ile değil direkt müşteriden aldık. Butik otel olarak kullanılan bir konak, yan parsel satın alınarak büyütülmek isteniyor. Orta ölçekli bir proje için müşterimiz bir haftada yapılamaz mı dedi. Biz de iki ay süre istedik, 20 gün rölöve için, 1.5 ay kadar projenin eskizlerinin hazırlanması ve uygulama projesinin çizilmesi için geçecek süre. Kabaca bu şekilde.

Ama rölöve için henüz temizlik yapılmamış, içine girilmesi gereken kaya oyma mekanlar var çünkü. Hava muhalefeti rölöveyi zorlayan diğer bir konu. Zamanı kesitrmek çok zor oluyor. Rölövenin daha ince detayları tamamlanmadan biz proje eskizlerine başlamak durumunda kalıyoruz. Eskiz süreci ise çok ucu açık bir konu malumunuz. Ama optimumu yakalayıp içimize sindiği ilk anda tamamlamaya çalışıyoruz. Genelde en ince detay dahi eskizde hallediliyor geniş zamanlarda. Bir de projelerin kurul süreci var. Yaklaşık 10 gün önceden projenizi kurula teslim etmeniz gerekiyor. Sonraki süreci ise hiç anlatmayım.

Uygulama konusu ise; yaptığınız işin kalitesine göre değişiyor benim gözlemlediğim. İğne ile kuyu kazmak diyoruz biz kabaca.

Rölöve için proje ölçeğine göre optimum bir süre belirlenebilir bunu kabul edebilirim. Ama proje aşaması yapılan işin ölçeğine çok da bağlı değil. Uygulama ise çok daha önü açık. Hem malzeme hem de uygulama çeşitliliği açısından değişiyor durum.

Ama müşterimiz bir hafta teklif etti proje için, buyrun siz düşünün artık.
aysuntoprak offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 06-11-2007, 12:32   #27
Forum Üyesi

gün'in Avatar'ı

Evet, haklısınız. İlanlarda dikkat ettim de, gerçi bazılarında bir yılı aşkın süreler de istenmiş (uygulama işleri için), ancak çoğunda çok az sürelerde projenin veya işin bitmesi talep edilmiş. Aklım almadı doğrusu. Bu kadar kısa sürelerde (60 günde bir restorasyon projesi hazırlanabilir mi ki?) nasıl hazırlanabilir diye düşünmeden edemiyor insan. O yüzden sormak istedim.
Eski 06-11-2007, 19:21   #28
Arkitera Üyesi

Ben de aletle ölçüm aşamasında yer aldığım bir restorasyon ihalesinden örnek vereyim. Bu yaz, Sivas Vakıflar Müdürlüğü, Sivas Kale Camii (16.yy'a ait, tek kubbeli, orta boy, tezyinat açısından oldukça detaylı bir cami), Sivas merkezde 2 tek mekanlı, kırma çatılı kerpiç cami, küçük bir kerpiç türbe ve Kangal'daki 40 yıl önce betonarme olarak yenilenmiş ama boyutları oldukça büyük olan (15 mt. çapında bir kubbesi olan) bir caminin restorasyon projelerinin hazırlanması için 2 aylık bir süre ile ihaleye çıktı.

İşin bir de şu yönü var; bilindiği üzere proje süresinin içinde sadece rölöve çalışması yok, restitüsyon ve restorasyon projeleri de var. Tabi ki rölöve işin en yoğun emek isteyen ve vakit alan kısmı ama restitüsyon da restorasyona kararlarına altlık oluşturan önemli bir aşama. Bu aşamada analojiler yapmak, yapının üzerindeki izleri takip etmek, tarihsel dönemleme yapmak, bazı durumlarda sondajlar yapmak gerekiyor. Restitüsyon çoğu zaman çok önemsenmiyor ama gerek restorasyon kararlarının alınmasında çok önemli gerek mimarlık tarihi açısından bir birikim oluşmasını sağlıyor. Bir sonraki aşama olan restorasyon projesi ise, çoğu zaman çizimlerin üzerine bazı notlar almaktan ibaret oluyor. Ne bir sistem detayı ne de malzeme analizi.

Velhasıl kelam, rölöve gibi emek yoğun, restitüsyon gibi bilimsel altyapı ve de restorasyon gibi uygulama detayı bilinmesi gereken işlerin tamamı için 2 ay öngörülüyor, hem de 5 yapı için. Sonuçları siz düşünün...
Barış Altan offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 07-11-2007, 12:05   #29
Forum Üyesi

gün'in Avatar'ı

Alıntı:
Orijinal metin Barış Altan tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
Ben de aletle ölçüm aşamasında yer aldığım bir restorasyon ihalesinden örnek vereyim. Bu yaz, Sivas Vakıflar Müdürlüğü, Sivas Kale Camii (16.yy'a ait, tek kubbeli, orta boy, tezyinat açısından oldukça detaylı bir cami), Sivas merkezde 2 tek mekanlı, kırma çatılı kerpiç cami, küçük bir kerpiç türbe ve Kangal'daki 40 yıl önce betonarme olarak yenilenmiş ama boyutları oldukça büyük olan (15 mt. çapında bir kubbesi olan) bir caminin restorasyon projelerinin hazırlanması için 2 aylık bir süre ile ihaleye çıktı.

İşin bir de şu yönü var; bilindiği üzere proje süresinin içinde sadece rölöve çalışması yok, restitüsyon ve restorasyon projeleri de var. Tabi ki rölöve işin en yoğun emek isteyen ve vakit alan kısmı ama restitüsyon da restorasyona kararlarına altlık oluşturan önemli bir aşama. Bu aşamada analojiler yapmak, yapının üzerindeki izleri takip etmek, tarihsel dönemleme yapmak, bazı durumlarda sondajlar yapmak gerekiyor. Restitüsyon çoğu zaman çok önemsenmiyor ama gerek restorasyon kararlarının alınmasında çok önemli gerek mimarlık tarihi açısından bir birikim oluşmasını sağlıyor. Bir sonraki aşama olan restorasyon projesi ise, çoğu zaman çizimlerin üzerine bazı notlar almaktan ibaret oluyor. Ne bir sistem detayı ne de malzeme analizi.

Velhasıl kelam, rölöve gibi emek yoğun, restitüsyon gibi bilimsel altyapı ve de restorasyon gibi uygulama detayı bilinmesi gereken işlerin tamamı için 2 ay öngörülüyor, hem de 5 yapı için. Sonuçları siz düşünün...
Peki ne yaptınız 2 ay içinde? Ne kadar ilerleme oldu? Örneğin şimdi bir ilana bakıyorum. Edirne Eski Camii Restorasyon Projesi için 60 gün istenmiş. Bu nasıl oluyor böyle? Acab bilmediğim birşeyler mi var ki diye düşünüyorum...İlginç...
Eski 07-11-2007, 16:52   #30
Arkitera Üyesi

Ben bahsettiğim projenin sadece ölçüm aşamasında yer aldım, çizimleri ve diğer işleri ihaleyi alan ekip halletti. Rölöve aşaması halledildi tabi ama özellikle restitüsyon ve restorasyon aşamalarına yeterince vakit ayrılamadığını düşünüyorum.
Bilmediğimiz birşey yok, ama bildiğimiz şey şu; 60 günde Eski Camii restore edildikten belli zaman sonra restorasyonun da restorasyonunu yapmak gerekecektir. Son 2-3 yıldır bu şekilde ihaleye çıkan eserlerin yakında restorasyonlarının restorasyonu ihalesi açılacaktır.
Barış Altan offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Yanıt

Yerimi olarak kaydedin

Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları
Modları Görüntüle

Mesaj Yazma Hakları