![]() |
|
|||||||
| Koruma & Restorasyon Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunları bu başlık altında... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Arkitera Üyesi
|
tarihi binalarda ısı yalıtımı
arkadaşlar tarihi binalarda ısı yalıtımı nasıl yapılır?
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Yönetici
|
Yalıtım
Sorunuz yeniden yapımlar için mi,
mevcut yapılar için mi, ahşap yapılar için mi, kagir için mi, bodrum katlar için mi? |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Arkitera Üyesi
|
mevcut yapılarda nasıl yapıldığını soruyorumm yapının her katı olabilir
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Yönetici
|
Isı yalıtımı cephe kaplamasının altına yapılır bu nedenle dış cephe kaplamasının sökülmesi gerekir.
Yalıtımın mantığı modern yapılar ile aynı, ancak yanmaz malzeme kullanılması zorunlu. Yalıtım malzemesi taşıyıcı sistemin arasına döşeniyor. Bodrumlar için içeriden su yalıtımı ancak bir noktaya kadar çözüm sağlıyor, özellikle ciddi su sorunu olan zeminlerde dışarıdan yalıtım ve drenaj gerekiyor. |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Forum Üyesi
|
Alıntı:
Kaplama ile taşıcıyıcı arasına döşenirse, kalınlık artıyor, her ne kadar çok olmasa da, bu durumda ne yapılıyor? Yığma taş veya tuğla ise sanırım mecburen içeriden yapılmak zorunda kalınacak, dış cephe dokusu önemli ise... En son gün tarafından düzenlendi : 16-01-2007 12:24. |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Arkitera Üyesi
|
ve de her kağir de ahşapta olabilir
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Arkitera Üyesi
|
ya arkadaşlar bu benim ödev konum tarihi binalarda ısı yalıtımı nasıl yapılmıştır diye araştırıyorum nasılll yapılacağını sormuyorumm yani eski insanlar ne gibi önlemler alarak ısı yalıtımı yapmıştır
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Yönetici
|
Baştan
Bu durum çok can sıkıcı. Öncelikle mesajınızın başında tam olarak ne istediğinizi açıklamalısınız.
Ödev yapacağım, eski eserlerde ısı yalıtımı nasıl sağlanmıştır, ne tür kaynaklardan faydalanabilirim vs şeklinde. Sormuyorummm, nasılll yapılırrrr vs şeklinde ifadeler bana oldukça kaba geliyor. Önce siz doğru düzgün ve kapsamlı olarak ne aradığınızı söyleyin, biz de yardımcı olabilieceğimiz bilgimiz varsa size iletelim. |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Forum Üyesi
|
Alıntı:
. |
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Yönetici
|
Alıntı:
Kaplamanın altına yapılırken genelde özgün taşıyıcı kullanılıyorsa tesviye etmek için çıtalama gerekiyor. bu çıtalama bir miktar kalınlık sağlıyor. Yığma yapılarda dolu tuğlalar yeterince ısı koruması sağlar. Ama yeni yeni yalıtım malzemeleri çıkmış. Dediğim gibi hesabı yapılır, yalıtım gerekli ise, uygun kalınlıkta sürme, katkı vs kullanılarak ısı yalıtımı sağlanabilir. Ama onarım anlamında restorasyon yapılan kagir yapılarda ekstra ısı yalıtımı yapmaya gerek bile olmayabilir. |
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Arkitera Üyesi
|
peki duvar kalınlığı sade4ce yeterli mi örneğin pencerelerin küçük yapılması ısı yalıtımında etkili midir veya yaz katı kış katı gibi önlemler pencereler e panjur yapılmnası gibi örnekler olabilir mi ?olabilirse bunun gibi örnekler varsa sizin bildiğiniz yardımcı olursanız sevinirim?
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Yönetici
|
Gün, o sırada mesaja cevap yazıyordum.
Tarihi yapılar deyince tüm türkiyeyi dikkate almalıyız. Doğan Kubanın Türk Hayatlı evi kitabı ve Sedad Hakkı Eldem'in Türk Evi kitapları iyi birer başvuru kaynağı bu konularda. Öncelikle soruyu bu şekilde sorunca konu yalıtımdan çok iklimlendirme konusu oluyor. Yöresel mimari yöresel iklime göre şekillendirilmiştir. Bir de tarih boyunca bir evden beklenen konfor koşulları bizim bugünkü beklentilerimizden oldukça farklı. Bu yüzden konuya tarihsel gelişimi açısından da bakılabilir. Mesela karasal iklimin hakim sürdüğü Kayseri de evler hayatlı, açık büyük balkonlar, yüksek tavanlar, ısıtılması zor mekanlar var. akbudak21 Yapı sahibinin maddi durumu da önemli, sınıflandırmaya en uygun binalar yüksek gelir grubuna mensup insanların yaşadığı konaklardır. Çünkü orta sınıf yapılar genelde parsele göre şekillenmiş, daha ucuz çözümlerin arandığı yapılar. Panjurlara gelince, eskiden yapıların çoğu camsızmış. Üst pencereler az miktarda camın kullanıldığı açıklıklarmış. Pencere olarak kullanılan açıklıklar camsız, panjurlar aracılığı ile açılıp kapatılan açıklıklarmış. Mazleme, ahşap kagir: mazleme seçimi genelde müslüman, gayri müslim topluluğa ve ustaya göre şekilleniyor. Pencere açıklıkları, yapının yeri önemli, akdeniz ege, deniz kenarı, ova, yalı, yöresel mimari tipolojisi şekillendiriyor. duvar kalınlığı, ahşap yapıda duvar kalınlığı malzemeden çıkar, 10-12 cm taşıyıcı +3 -5 cm bağdadi, + 2 cm taşıyıcı. Dolgu duvarlarda yöresel mimari, İstanbulda ahşap taşıyıcının arasında dolgu olmaz, ama karadeniz de tersi. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Arkitera Üyesi
|
teşekkürler
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Forum Üyesi
|
yeni bir malzeme
Verilen teknik detayların yanında; şayet eski esere sıva uygulaması yapılacak ise çokta yeni bir uygulama yöntemi olmamasına karşın çok bilinmeyen bims den yapılan sıvalar var ısı yalıtım değeride yüksek eski eserlerde kaba ısva olarak kullanılabilinir.
|
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|