![]() |
|
|||||||
| Koruma & Restorasyon Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunları bu başlık altında... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Forum Üyesi
|
Şeyh Zafir Tekkesi - Ertuğrul Tekke Camii
Merhaba, Beiktaş'da, Serencebey Yokuşu üzerinde II.Abdulhamid Han tarafından Şazeli tarikatı Medeni kolu Şeyh Muhammed Zafir Efendi için yaptırılmıştır. Mimarı Raimondo D'Aronco'dur. Türbenin pencerelerine yaklaşınca içeriden müzik sesi gelmektedir. Daha fazla detayı daha sonra ekleyceğim... En son asteria tarafından düzenlendi : 02-06-2007 13:50. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Forum Üyesi
|
Merhaba
Seyh Zafir Türbesi, kütüphanesi ve cesmesi Istanbul'daki ilk art nouveau örneklerindendir. 1903-1904 yillarinda yapilmistir. Türbedeki kulelerin tepesinde bulunan gül figürüne D'Aranco'nun diger art nouveau tarzindaki binalarinda rastlanir.Türbenin dairesel sacak formu D'Aranco'nun Torino'da yaptigi bir sergi binasinda da görülür ve bu sacaklarin bir benzeri Almanya'daki Karlsplatz istasyonunda vardir.
Konuyla pek alakasi olmasa da, bunun devami olarak belirtmek isterim, Raimondo D'Aronco ilk art nouveau tarzindaki cami olan Karaköy Cami'sini 1903 yilinda yapmistir. Ama cami yol yapimi yüzünden, o zamanki belediyenin karariyla ortadan kaldirilmistir. En son sel tarafından düzenlendi : 07-01-2007 19:11. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Forum Üyesi
|
Harikasın asteria, çok teşekkür ederim. Ellerine kollarına ayaklarına sağlık. Tekrar teşekkürler.
. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Arkitera Üyesi
|
Resimlerinizi "imageshack"teki thumbnailleri kullanarak gönderebilir misiniz? Sayfanın açılması gerçekten çok uzun sürüyor
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Forum Üyesi
|
Merhaba, 'Thumbnail' özellikle kullanmadım. İlk yüklemede benim için de ağır açılıyorlar ancak daha sonra böyle bir sıkıntı olmuyor...Aynı süredeki bekleme diğer şekilde de mümkün. Düşüncem farklı, daha sonra vakit ayırabildiğimde küçülttüğüm dosyaları arkitera forum'a yükleyeceğim, böylece bekleme süreleri tercihe bağlı olacak. İyi çalışmalar |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Forum Üyesi
|
ellerine sağlık asteria,
Ne düşünüyorsunuz bu yapı hakkında? Çok farklı bir bina değil mi? Özellikle türbe mimarisi açısından ve cephe düzeni, süslemeleri açısından. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Yönetici
|
Şeyh Zafir Türbesi Art Nouveau'nun özgün örneklerinden biri.
Ben de yapıyı çok beğenirim. İçine girmemiştim, fotoğraflar ve bilgiler için çok teşekkürler. Fernando, projelerini hangi firma olarak yapıyorsunuz? |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Forum Üyesi
|
Merhaba gün, ![]() Mimari üslup olarak, biraz da bir türbe olmasından dolayı oldukça mütevazı fakat yine de gözlere bakış odakları / merkezleri oluşturacak geometrik formasyonların seçilmesi her zaman ilgimi çekmesini sağlıyor. Ne zaman o yokuşu kullansam ve yanından geçsem mutlaka gözlerim kemere doğru yükselen geometrik düzene takılır. Ayrıca rasyonel geometri ile floral / bitkisel formların da birlikte kullanımı ve yine abartıdan uzak olması dingin fakat güçlü mesajlar içeriyor. Mermer ve taşın birlikte kullanıldığı güçlü masif bir görüntüye sahip... Hatta bir benzetmem de var: Kemerin altındaki uzun pencerelerin metal konstrüksiyonundaki üçgen geometrik şekilleri sarmaşık dallarına ortadaki güllü bölümü de sarmaşıklar arasında büyüyen bir gül ağacına veya laleye benzetiyorum. Tıpkı güzel dingin bir bahçe de olduğu gibi...Ölene saygı gösterilen bir bahçe...Türbe 2000 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmiş. Bu restorasyonun yapının hangi kısımlarına uygulandığını bilmiyorum ancak temiz görünüyor. Şeyh Muhammed Zafir'in eşi Deblec Hanım'ın mezarının son derece sade olması da dikkatimi çekti, böyle bir yapının yanında daha güzel bir mezar hazırlanabilirdi diye düşünüyorum. Yeri ve şekli biraz zorlanmış görünüyor. Tekke, Şazeli tarikatının kendine özgü yapısından kaynaklanan bir gerekçeyle müziğe çok önem veriyormuş ve geceleri yatsı esnasında yapılan bazı törenlere sahne oluyormuş. Müzikli, ki aslında musikili dinletiler ve törenler özel olarak seçilmiş sesi güzel kişilerin biraraya getirilmesiyle ve II.Abulhamid'in de katıldığı çok önem verilen anlarmış. Belki de biraz da bu nedenle, türbenin etrafında bulunduğum yaklaşık bir saat boyunca türbe içinden eski geleneksel enstrümanların / çalgıların kullanıldığı bir tür müzik sesi geliyordu. Bant kaydı olduğunu tahmin ettiğim musikiyi dikkatle dinledim. Hiç söz yoktu, sadece güzel bir tempoda devam eden bir müzik duyuluyor. Ben Kuran-ı Kerim okunduğunu işaret eden hiç bir insan sesi duymadım. Belki vardır, ancak benim bulunduğum anlarda böyle bir şey duymadım. Ertuğrul Tekke Camii biraz yıpranmış durumda, iyi bir bakıma muhtaç, boyaların yer yer yaprak yaprak kalkmış olduğu ve şadırvanın da orjinalinde olmadığını tahmin ettiğim kötü bir boyası var. Eminim eğer gerçek haline uygun boyanır ve düzeltilirse çok zarif bir görüntü ortaya çıkacak... İyi çalışmalar |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Arkitera Üyesi
|
www.anitsal.com
projeleri linkini verdiğim firmamız olarak yapılmaktadır. Rölöve ölçümleri sırasında bulunduğumuz günlerde sürekli olarak Kurenı Kerim vardı banttan hiç başka bir müzik duymadım ama bilmiyorum
yapının bakıma ihtiyacı var. projeler tamamlanmak üzere bu yıl onarım ihalesi yapılabilir. projeler tamamlanınca resimlerini buraya ekleyebilirim.
|
|
|
#14 |
|
Forum Üyesi
|
Merhaba fernando, Çizim için teşekkürler, başka çizimler de eklemeyi düşünürseniz seviniriz.. ![]() Ancak beni meraklandıran bir konu var: Türbenin kubbesinin yerinde neden bir yarım daire bulunuyor? Veya bu çizimin son hali değil galiba... Teşekkürler |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|