![]() |
|
|||||||
| Koruma & Restorasyon Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunları bu başlık altında... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Arkitera Üyesi
|
bu ev sızce gercekten kayserı evlerını yansıtıyormu..?
sonradan yapılmıs ama bır tarıhı eser havası verılmıs bu yapıya nekadar sıcak bakıyorsunuz? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Arkitera Üyesi
|
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Forum Üyesi
|
Almanlar tarafından yerle bir edilen ve daha sonra tekrar eskisi gibi inşa edilen Varşova hakkında ne düşünürsünüz?
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Forum Üyesi
|
Açıkçası ben beğendim. Şimdi bir soru: Süleymaniye semtini bilirsiniz...Sanırım semtin orijinal yapılannın %90'ı yok olmuştur. Şimdi bir proje yapsak ve semti tekrar ihya etsek, yapıları tekrar ahşaptan yapsak, kabul görür mü sizce?
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Arkitera Üyesi
|
PopÜlİzm
Kayseride restore edilmeyi bekyenen onlarca nitelikli yapı varken birsürü para harcanarak bu ev yapılmıştı... Sonrada Mahsun Kırmızıgül dizi çekmişti bu evde...
Kullanılan malzeme ve silüetiyle evet bu bir Kayseri evi olabilir bence. Ermeni evi detaylarını da barındırıyor... Ama işte YAPAY... Banal...
|
|
|
#6 |
|
Arkitera Üyesi
|
Eğer amaç gerçekten eski Kayseri Evleri'ni tanıtmak filan olsaydı; Kayseri'de ki meşhur Tavukçu Mahallesindeki restore bekleyen eski evlerin (ekteki resim) bi an evvel restorasyonunun tamanlanıp müze haline getirilmesi daha doğru olurdu. Ama bu işin zor yanı. Her zaman ki gibi kolaycılığa kaçıldı.
Bu ev; Kayseri şehir merkezindeki gayrimüslim evlerine örnek oluşturabilir ancak. Şehir merkezindeki müslüman evleri çok daha farklı özellikler taşır. (ekteki diğer resim). Bir de Kayseri Bağ Evleri vardır. Bu evler daha çok müslüman halkın yaz aylarında kullandığı çok daha sade ve şirin evlerdir. Düz toprak damlı ve tol örgülüdür. Tol örgü sistemi Kayseri evlerine esas karakteristiğini kazandırır. Bahsi geçen bu evin bu tip evlerle alakası yoktur. Ki bence Kayseri ev kültürünü gerçekten yansıtan bu tip evlerdir. Amaç gerçekten Kayseri evi yapmak olsaydı kanımca tol örgülü bu tarz bir ev daha uygun olurdu. Merak edenler için; Vacit İmamoğlu hem şehir merkezindeki evler hem de bağ evleri konusunda çok güzel kitaplar yapmıştır. |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
Süleymaniye konusuna gelecek olursak; maalesef semt için Belediye'nin öngördüğü bir "ihya" projesi mevcut. Bu proje kapsamında yıkılmış veya çok kötü durumdaki ahşap binalar çelik konstrüksiyon ile inşa edilecek ve üzerleri ahşap kaplanacak. Bu uygulama var olan tüm uluslararası koruma&restorasyon ilkeleri ile çelişmektedir. UNESCO'nun Vilnius'ta yaptığı ve İstanbul ile ilgili kararın alındığı son toplantıdan çıkan raporda bu uygulama açıkca eleştirilmekte hatta alay edilmekte. Son olarak şunu söylemek isterim, bu fotoğrafa bakarak sonuç hakkında fikir vermek bence zor. Yapım detayları, malzeme kullanımı gibi önemli konular hakkında bu fotoğraftan bilgi edinmek zor. |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Forum Üyesi
|
Aslında sorum şu: Varşova'nın resimleri olabilir. Ancak sanırım yapıların röleveleri yoktur (bilmiyorum tabi, belki de vardır). Dolayısıyla pekala da o şehri, örneğin modern mimari tarzında inşa edebilirlerdi. Süleymaniye'deki ( ya da diğer herhangi bir benzer yer) yok olmuş sivil mimariye ait çıkarılmış röleveler olduğunu sanmıyorum. Dolayısıyla, eğer eskilerin yerini almış B.A binaların yıkılması durumunda yerlerine ne koyacağız? Orijinal hallerini bilmediğimiz yapıların, kendi tahminlerimize göre projelendirilmiş benzerlerini...Sorun burda: Bu işlem yanlış mıdır?
Kayseri'ye gelince, o şehri bilmiyorum. Soru sadece tek bir bina üzerine. Nasıl ve neden yapıldığı hakkında bir bilgi verilmemiş (sonraki mesajlar hariç). Dolayısıyla, o soruya dayanarak, bana ters gelen bir uygulama yok. Elimde fırsatım olsaydı geleneksel malzemelerle, geleneksel sivil mimariyi devam ettirebilirdim. Bu tabi tartışmalı bir konudur ama benim için uygundur. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Arkitera Üyesi
|
Bugünden 2. Dünya Savaşı günlerine baktığımıza zaman bence sağlık bir yoruma varmak mümkün değil. Bugün düşündüğümüzde yıkılan kentin modern mimarlık örnekleri ile inşa edilmesi makul görülebilir ancak o dönemde böyle bir tartışma olmadığını söylemek mümkün. Çünkü savaşın yıkımından çıkmış halkların istedikleri "yeni" bir kent değil, hafızalarını ve anılarını barındıran eski kentin geri getirilmesi. Tekrar söylemek isterim ki Varşova'daki uygulmaya sadece bir imar veya restorasyon faaliyeti olarak bakmak doğru değil.
Süleymaniye'ye gelecek olursak; Süleymaniye'ye ait oldukça detaylı tespit ve analizler mevcut. 1970'lerde Prof. Dr. Nezih Eldem ile başlayan ve devam eden analizler yapıldı. Ama bugün artık koruma ve kentsel yenilemeye yaklaşım, eğer rölöveler varsa "yeni eskiler" yapalım şeklinde değil. Süleymaniye için yapılması gereken (taraf olduğumuz uluslararası belgelerin de söylediği gibi) kalan sivil ve anıtsal mimarlık örnekleri korunarak semtin rehabilite edilmesi. Tamamen yıkılmış ahşap konutların yerine çelik konstrüksiyon ve ahşap kaplanmış binalar yapmak tiyatro dekoru oluşturmaktan başka birşey değildir. Şu anda semtte var olan betonarme ve niteliksiz binalar da rehabilite edilebilir ve bugünkü çirkin görüntülerinden kurtarılabilir. Tamamen boşalmış parsellere ise "infill" denen yöntem ile bugünün mimarlığına ait ama çevre ile uyumlu yeni yapılar inşa edilebilir. |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Forum Üyesi
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Yönetici
|
İlk mesajda gönderilmiş yapı
İlk linkte resmi olan yapı sanırım restorasyon değil.
Kayserinin bağ evlerini çok iyi bilmiyorum ama şehir içindeki yapılarla karşılaştırılırsa zemin kat oranları çok hatalı görünüyor. bir de çıkmaları bir tuhaf. Eternity- konuyu ne amaçla açtınız acaba? |
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
Konuşulması, arkitera forumda konuşulması bile gereksiz bir yapı o yeni yapılan şey... Ama Tavukçu mahallesine olay bağlanırsa bir işe yaramış olur. Tavukçu mahallesindeki gayri müslüm yapılarıda , müslüman yapıları da son derece nitelikli yapılar. Öylece duruyor, saçma sapan şeylerle uğraşılıyor... Kişilerin ihtirasları yüzünden binalar çürüyüp gidiyor... AB sahipleniyor yapıları! Stadyum projesinden önce bu projeyi ve tüm Tavukçu mahallesini restore etmek zorunda Kayseri B.Ş. Belediyesi... Yoksa o ayıbı her fırsatta yüzlerine vuracağımıza emin olabilirler...
|
|
|
|
#13 | |
|
Forum Üyesi
|
Alıntı:
Ayrıca neden stadyum projesi göz ardı edilsin. İkisinin de finansmanı belediyenin cebinden çıkmayacak. Tabi umarım dediğiniz mahalleyi restore ederler o ayrı konu. Şimdi elimde taş var, ahşap var ve ben bir bina yapmak istiyorum. Neden B.A kullanmak zorundayım? Neden belli bir döneme kadar kullandığımız sonra da her ne olduysa bıraktığımız plan tiplerini, cephe biçimlerini ve yapı detaylarını kullanmamak zorundayım? Neden bunları kullandığım zaman "taklitçi" ve "banal" oluyorum? Neden İngilizler hala ve de ısrarla prese tuğlalı sıra evlerinde oturmakta ve inşa etmekte iken neden ben benim yüzyıllar boyunca oluşturduğumuz sivil mimarimi terketmek zorundayım? Yukarıdaki resimdeki yapının niçinini niyesini bilmiyorum, çünkü bir açıklama yapılmadı. Denildiği gibi ciddi oransal bozukluklar var ama fikir açısından bence yanlış değil. |
|
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Yönetici
|
Alıntı:
|