Arkitera Forum  
Geri Git   Arkitera Forum > Mimarlık > Koruma & Restorasyon

Koruma & Restorasyon Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunları bu başlık altında...

Yanıt

Konu Araçları Modları Görüntüle
Eski 19-11-2006, 13:03   #1
Arkitera Üyesi

Question beştepelerdeki kayseri evi..

bu ev sızce gercekten kayserı evlerını yansıtıyormu..?
sonradan yapılmıs ama bır tarıhı eser havası verılmıs bu yapıya nekadar sıcak bakıyorsunuz?
Eternity- offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 19-11-2006, 13:07   #2
Arkitera Üyesi

http://img294.imageshack.us/my.php?i...erieviiuf3.jpg
Eternity- offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 19-11-2006, 13:08   #3
Forum Üyesi

gün'in Avatar'ı

Almanlar tarafından yerle bir edilen ve daha sonra tekrar eskisi gibi inşa edilen Varşova hakkında ne düşünürsünüz?
gün offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 19-11-2006, 13:11   #4
Forum Üyesi

gün'in Avatar'ı

Açıkçası ben beğendim. Şimdi bir soru: Süleymaniye semtini bilirsiniz...Sanırım semtin orijinal yapılannın %90'ı yok olmuştur. Şimdi bir proje yapsak ve semti tekrar ihya etsek, yapıları tekrar ahşaptan yapsak, kabul görür mü sizce?
Eski 19-11-2006, 16:27   #5
Arkitera Üyesi

RedRapsody'in Avatar'ı

PopÜlİzm

Kayseride restore edilmeyi bekyenen onlarca nitelikli yapı varken birsürü para harcanarak bu ev yapılmıştı... Sonrada Mahsun Kırmızıgül dizi çekmişti bu evde...

Kullanılan malzeme ve silüetiyle evet bu bir Kayseri evi olabilir bence. Ermeni evi detaylarını da barındırıyor...
Ama işte YAPAY... Banal...
Eski 19-11-2006, 18:51   #6
Arkitera Üyesi

aysuntoprak'in Avatar'ı

Eğer amaç gerçekten eski Kayseri Evleri'ni tanıtmak filan olsaydı; Kayseri'de ki meşhur Tavukçu Mahallesindeki restore bekleyen eski evlerin (ekteki resim) bi an evvel restorasyonunun tamanlanıp müze haline getirilmesi daha doğru olurdu. Ama bu işin zor yanı. Her zaman ki gibi kolaycılığa kaçıldı.

Bu ev; Kayseri şehir merkezindeki gayrimüslim evlerine örnek oluşturabilir ancak. Şehir merkezindeki müslüman evleri çok daha farklı özellikler taşır. (ekteki diğer resim).

Bir de Kayseri Bağ Evleri vardır. Bu evler daha çok müslüman halkın yaz aylarında kullandığı çok daha sade ve şirin evlerdir. Düz toprak damlı ve tol örgülüdür. Tol örgü sistemi Kayseri evlerine esas karakteristiğini kazandırır. Bahsi geçen bu evin bu tip evlerle alakası yoktur. Ki bence Kayseri ev kültürünü gerçekten yansıtan bu tip evlerdir. Amaç gerçekten Kayseri evi yapmak olsaydı kanımca tol örgülü bu tarz bir ev daha uygun olurdu.

Merak edenler için; Vacit İmamoğlu hem şehir merkezindeki evler hem de bağ evleri konusunda çok güzel kitaplar yapmıştır.
Eklenmiş İmajlar

aysuntoprak offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 19-11-2006, 19:10   #7
Arkitera Üyesi

Alıntı:
Orijinal metin gün tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
Almanlar tarafından yerle bir edilen ve daha sonra tekrar eskisi gibi inşa edilen Varşova hakkında ne düşünürsünüz?
Varşova'nın yeniden inşasına sadece bir restorasyon ve imar projesi olarak bakılamaz. Savaştan çıkmış ve toplumsal bir çöküntü içinde olan bir kentin ve halkın eski günlerine bir an önce kavuşması ve toplumsal yaraların sarılması için yapılmış çok önemli bir uygulamadır. Ayrıca Varşova'nın şansı, kentin tarihi merkezine ait çok detaylı fotoğraf ve resimlerin olması idi. Bu yüzden de yapıların aslına uygun olarak inşa edilmesi için yeterli veri mevcuttu.

Süleymaniye konusuna gelecek olursak; maalesef semt için Belediye'nin öngördüğü bir "ihya" projesi mevcut. Bu proje kapsamında yıkılmış veya çok kötü durumdaki ahşap binalar çelik konstrüksiyon ile inşa edilecek ve üzerleri ahşap kaplanacak. Bu uygulama var olan tüm uluslararası koruma&restorasyon ilkeleri ile çelişmektedir. UNESCO'nun Vilnius'ta yaptığı ve İstanbul ile ilgili kararın alındığı son toplantıdan çıkan raporda bu uygulama açıkca eleştirilmekte hatta alay edilmekte.

Son olarak şunu söylemek isterim, bu fotoğrafa bakarak sonuç hakkında fikir vermek bence zor. Yapım detayları, malzeme kullanımı gibi önemli konular hakkında bu fotoğraftan bilgi edinmek zor.
Barış Altan offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 20-11-2006, 09:07   #8
Forum Üyesi

gün'in Avatar'ı

Aslında sorum şu: Varşova'nın resimleri olabilir. Ancak sanırım yapıların röleveleri yoktur (bilmiyorum tabi, belki de vardır). Dolayısıyla pekala da o şehri, örneğin modern mimari tarzında inşa edebilirlerdi. Süleymaniye'deki ( ya da diğer herhangi bir benzer yer) yok olmuş sivil mimariye ait çıkarılmış röleveler olduğunu sanmıyorum. Dolayısıyla, eğer eskilerin yerini almış B.A binaların yıkılması durumunda yerlerine ne koyacağız? Orijinal hallerini bilmediğimiz yapıların, kendi tahminlerimize göre projelendirilmiş benzerlerini...Sorun burda: Bu işlem yanlış mıdır?

Kayseri'ye gelince, o şehri bilmiyorum. Soru sadece tek bir bina üzerine. Nasıl ve neden yapıldığı hakkında bir bilgi verilmemiş (sonraki mesajlar hariç). Dolayısıyla, o soruya dayanarak, bana ters gelen bir uygulama yok. Elimde fırsatım olsaydı geleneksel malzemelerle, geleneksel sivil mimariyi devam ettirebilirdim.

Bu tabi tartışmalı bir konudur ama benim için uygundur.
Eski 20-11-2006, 09:32   #9
Arkitera Üyesi

Bugünden 2. Dünya Savaşı günlerine baktığımıza zaman bence sağlık bir yoruma varmak mümkün değil. Bugün düşündüğümüzde yıkılan kentin modern mimarlık örnekleri ile inşa edilmesi makul görülebilir ancak o dönemde böyle bir tartışma olmadığını söylemek mümkün. Çünkü savaşın yıkımından çıkmış halkların istedikleri "yeni" bir kent değil, hafızalarını ve anılarını barındıran eski kentin geri getirilmesi. Tekrar söylemek isterim ki Varşova'daki uygulmaya sadece bir imar veya restorasyon faaliyeti olarak bakmak doğru değil.

Süleymaniye'ye gelecek olursak; Süleymaniye'ye ait oldukça detaylı tespit ve analizler mevcut. 1970'lerde Prof. Dr. Nezih Eldem ile başlayan ve devam eden analizler yapıldı. Ama bugün artık koruma ve kentsel yenilemeye yaklaşım, eğer rölöveler varsa "yeni eskiler" yapalım şeklinde değil. Süleymaniye için yapılması gereken (taraf olduğumuz uluslararası belgelerin de söylediği gibi) kalan sivil ve anıtsal mimarlık örnekleri korunarak semtin rehabilite edilmesi. Tamamen yıkılmış ahşap konutların yerine çelik konstrüksiyon ve ahşap kaplanmış binalar yapmak tiyatro dekoru oluşturmaktan başka birşey değildir. Şu anda semtte var olan betonarme ve niteliksiz binalar da rehabilite edilebilir ve bugünkü çirkin görüntülerinden kurtarılabilir. Tamamen boşalmış parsellere ise "infill" denen yöntem ile bugünün mimarlığına ait ama çevre ile uyumlu yeni yapılar inşa edilebilir.
Eski 20-11-2006, 14:11   #10
Forum Üyesi

gün'in Avatar'ı

Alıntı:
Orijinal metin Barış Altan tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
Tekrar söylemek isterim ki Varşova'daki uygulmaya sadece bir imar veya restorasyon faaliyeti olarak bakmak doğru değil.

Süleymaniye için yapılması gereken (taraf olduğumuz uluslararası belgelerin de söylediği gibi) kalan sivil ve anıtsal mimarlık örnekleri korunarak semtin rehabilite edilmesi. Tamamen yıkılmış ahşap konutların yerine çelik konstrüksiyon ve ahşap kaplanmış binalar yapmak tiyatro dekoru oluşturmaktan başka birşey değildir. Şu anda semtte var olan betonarme ve niteliksiz binalar da rehabilite edilebilir ve bugünkü çirkin görüntülerinden kurtarılabilir. Tamamen boşalmış parsellere ise "infill" denen yöntem ile bugünün mimarlığına ait ama çevre ile uyumlu yeni yapılar inşa edilebilir.
Dediğim gibi; bu farklı görüşlerin bulunduğu bir alan. Bana göre Varşova'da diğer yok olan yerler de aynı kategoride. Bu bir tercih. Tercihi nasıl yapmak istediğinizle ilgili. İlla ahşap kaplama yapılmak zorunda değil. Ben ahşap konstrüksiyonla Türk sivil mimarisinde yeni yapılar yapılmasında sakınca görmüyorum. Görüşüm bu. Çünkü Süleymaniye'yi ya da sur içini öyle görmek istiyorum. Benim hayalimde bu var. Çünkü geriye kalan pek birşey de yok...
Eski 20-11-2006, 17:35   #11
Yönetici

phin'in Avatar'ı

İlk mesajda gönderilmiş yapı

İlk linkte resmi olan yapı sanırım restorasyon değil.
Kayserinin bağ evlerini çok iyi bilmiyorum ama şehir içindeki yapılarla karşılaştırılırsa zemin kat oranları çok hatalı görünüyor. bir de çıkmaları bir tuhaf.
Eternity- konuyu ne amaçla açtınız acaba?
Eski 20-11-2006, 22:03   #12
Arkitera Üyesi

RedRapsody'in Avatar'ı

Alıntı:
Orijinal metin phin tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
İlk linkte resmi olan yapı sanırım restorasyon değil.
Kayserinin bağ evlerini çok iyi bilmiyorum ama şehir içindeki yapılarla karşılaştırılırsa zemin kat oranları çok hatalı görünüyor. bir de çıkmaları bir tuhaf.
Eternity- konuyu ne amaçla açtınız acaba?
Restorasyon da değil restitüsyon da... Söylediğim gibi banal bir benzetme sadece. Adanadaki sabancı camisi gibi bişey işte...

Konuşulması, arkitera forumda konuşulması bile gereksiz bir yapı o yeni yapılan şey...

Ama Tavukçu mahallesine olay bağlanırsa bir işe yaramış olur. Tavukçu mahallesindeki gayri müslüm yapılarıda , müslüman yapıları da son derece nitelikli yapılar. Öylece duruyor, saçma sapan şeylerle uğraşılıyor... Kişilerin ihtirasları yüzünden binalar çürüyüp gidiyor... AB sahipleniyor yapıları! Stadyum projesinden önce bu projeyi ve tüm Tavukçu mahallesini restore etmek zorunda Kayseri B.Ş. Belediyesi... Yoksa o ayıbı her fırsatta yüzlerine vuracağımıza emin olabilirler...
Eski 21-11-2006, 08:58   #13
Forum Üyesi

gün'in Avatar'ı

Alıntı:
Orijinal metin RedRapsody tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
Restorasyon da değil restitüsyon da... Söylediğim gibi banal bir benzetme sadece. Adanadaki sabancı camisi gibi bişey işte...

Konuşulması, arkitera forumda konuşulması bile gereksiz bir yapı o yeni yapılan şey...

Ama Tavukçu mahallesine olay bağlanırsa bir işe yaramış olur. Tavukçu mahallesindeki gayri müslüm yapılarıda , müslüman yapıları da son derece nitelikli yapılar. Öylece duruyor, saçma sapan şeylerle uğraşılıyor... Kişilerin ihtirasları yüzünden binalar çürüyüp gidiyor... AB sahipleniyor yapıları! Stadyum projesinden önce bu projeyi ve tüm Tavukçu mahallesini restore etmek zorunda Kayseri B.Ş. Belediyesi... Yoksa o ayıbı her fırsatta yüzlerine vuracağımıza emin olabilirler...
Sabancı Camisi de bir tercihtir, Kocatepe de. Eğer Sabancı Camisi gibilerinin olmaması isteniyorsa o zaman insanların önüne onların kabullenebileceği ciddi fikirler koymak lazımdır.

Ayrıca neden stadyum projesi göz ardı edilsin. İkisinin de finansmanı belediyenin cebinden çıkmayacak. Tabi umarım dediğiniz mahalleyi restore ederler o ayrı konu.

Şimdi elimde taş var, ahşap var ve ben bir bina yapmak istiyorum. Neden B.A kullanmak zorundayım? Neden belli bir döneme kadar kullandığımız sonra da her ne olduysa bıraktığımız plan tiplerini, cephe biçimlerini ve yapı detaylarını kullanmamak zorundayım? Neden bunları kullandığım zaman "taklitçi" ve "banal" oluyorum? Neden İngilizler hala ve de ısrarla prese tuğlalı sıra evlerinde oturmakta ve inşa etmekte iken neden ben benim yüzyıllar boyunca oluşturduğumuz sivil mimarimi terketmek zorundayım?

Yukarıdaki resimdeki yapının niçinini niyesini bilmiyorum, çünkü bir açıklama yapılmadı. Denildiği gibi ciddi oransal bozukluklar var ama fikir açısından bence yanlış değil.
Eski 21-11-2006, 14:16   #14
Yönetici

phin'in Avatar'ı

Alıntı:
Orijinal metin RedRapsody tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle

Tavukçu mahallesindeki, üstte fotoğrafata bulunan 7 yapı şu anda restore ediliyor.
Eski 21-11-2006, 19:23   #15
Arkitera Üyesi

Alıntı:
Orijinal metin gün tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
Dediğim gibi; bu farklı görüşlerin bulunduğu bir alan. Bana göre Varşova'da diğer yok olan yerler de aynı kategoride. Bu bir tercih. Tercihi nasıl yapmak istediğinizle ilgili. İlla ahşap kaplama yapılmak zorunda değil. Ben ahşap konstrüksiyonla Türk sivil mimarisinde yeni yapılar yapılmasında sakınca görmüyorum. Görüşüm bu. Çünkü Süleymaniye'yi ya da sur içini öyle görmek istiyorum. Benim hayalimde bu var. Çünkü geriye kalan pek birşey de yok...
Türkiye'deki koruma ve restorasyon örneklerini gördüğümüz zaman haklı olarak bu alanın bir "tercihler" ve "hayaller" alanı olduğunu düşünüyoruz. Halbuki koruma ve restorasyon bir bilim alanıdır ve alana ait konulmuş uluslararası kurallar ve etik değerler vardır. Henüz yıkılmamış bir yapının da, çok harap durumda bir yapının da, tamamen yıkılmış bir yapının da, özelliklerini büyük oranda kaybetmiş bir kent parçasının da nasıl korunacağı ve yenileceğinin kural ve ilkeleri bellidir. Bunlar tercih meselesi değildir. Türkiye'de bu alanda çalışan kişilerin kişisel tercihlerini ve hayallerini kullanıyor olmaları doğrunun bu olduğu anlamına gelmez.
Yanıt

Yerimi olarak kaydedin

Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları
Modları Görüntüle

Mesaj Yazma Hakları