![]() |
|
|||||||
| Koruma & Restorasyon Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunları bu başlık altında... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#16 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
GÜN ün söylediği sanırım varnaküler mimari yaklaşımların ne kadar doğal olabileceği. Evet varnaküler mimari bulunduğu yerlere göre güzeldir, ama bu yapılan varnaküler birşey değildir. Düpedüz banallıktır çünkü KAYSERİ EVİ olarak sergilenmektedir... HAni biz bişey yaptık işte Kayseri evine de benziyor dense tamam. Ama Kayseri Evi budur diyorsan , gülerler adama bilenler.
|
|
|
|
#17 | |
|
Forum Üyesi
|
Alıntı:
, ama hiç bir bilim dalı ayet değildir , kanunlaşmadığı müddetçe fikirler artar. Sur içinin bozulmuş kısımlarının uzmanlar eşliğinde diriltilmesinde (kendimce) bir sakınca gormuyorum. Bahsettiğim şey tiyatro dekoru ya da B.A. üstüne kaplama değil. Belli bölgelerin yaşatılması fikri. Vernaküler bildiğim kadarıyla bölgesel demek. Sonuçta gelenksel sivil mimarinin hemen tamamı bölgesel özellikler gösterir, beyneminelliği yoktur. Kastınız kırsal ise benim kastım kırsal değil . |
|
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
Restorasyon ve koruma ilkeleri tabi değişmez şeyler değildir. Bu alandaki ilk görüşler ortaya atıldığından bu yana değişerek günümüze ulaşmıştır. Bundan sonra da değişiklikler muhakkak olacaktır ama bunların bilimsel bir zemini olmalıdır. Bizde sık sık uygulandığı üzere, "ben suriçi İstanbul'u şöyle görmek istiyorum" şeklindeki yaklaşımlarla pek olmamaktadır. |
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Forum Üyesi
|
Diriltme diye bir ilke var demedim zaten. İnceden alay edip etmemeleri de umrumda değil
. Kendi fikrimi söylüyorum... |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Arkitera Üyesi
|
|
|
|
|
|
|
#21 |
|
Arkitera Üyesi
|
Sonuç:
Bu ev Kayseri Evi değildir. Kayseri de yapılmış , üzerinde Kayseri evi yazan ev olarak ta kullanılmayan, çok güzel manzarası olan ( Erciyes manzaralı) bir yapıdır. Bunun da ötesinde ne olabilir ki? Bence banal...
|
|
|
#22 |
|
Forum Üyesi
|
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Yönetici
|
Restorasyon geçen Şubatta başladı, ilk 3 ayda sadece güncel rölöve çıkarıldı. Şubattan itibaren bir yıl süresi vardı. Şu anda restorasyonun oldukça ilerlemiş olması gerekiyor.
|
|
|
|
|
|
#24 | |
|
Yönetici
|
Alıntı:
Burada güzel bir tartışma konusu var. Gerçi bu yapının restorasyon kavramı ile ilgisi bile yok. Mesela şunu tartışabiliriz, bu yapı bence kötü bir örnek, ama taklit olmayan, geleneksel elemanların doğru oranlarla ve detaylarla uygulanmış bir örneği olsaydı tepkimiz ne olurdu? Bence geleneksel yapının; yöresel- iklimsel - sosyolojik bazı özellikleri var. Mesela duvar örgüsünün, pencere kurgusunun iklime uygun olması, odaların yerleşiminin bölgedeki sosyal yapıya göre şekillendirilmiş olması gibi. Bir Kayseri evi taklidi yapmak yerine ben bu kurguyu yaşatan güncel bir tasarım yapmayı tercih ederdim. |
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
Forum Üyesi
|
Ben de bunu savunuyorum. Günümüz insanının ihtiyaçlarına uygun ama geleneksel malzeme ve mimari tercihleri küçümsemeyen ve geliştirmeye çalışan bir anlayış yakalsaydık sanırım bugün sivil mimari kalitemiz daha üst seviyelerde olurdu. B.A yapılan yapılar bile bu kadar niteliksiz olmazdı, bence..
|
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
Biz de okulda bu yaklaşımdan çok uzak bir eğitim alıyoruz aslında. elimiz sürekli modern, dekonstrüktivist, ekspresyonist,kübist çizgilere kayıyor... Çok yabancıyız bulunduğumuz coğrafyanın mimari kimliğine.
|
|
|
|
#27 |
|
Yönetici
|
örnek
Bu konuda aklıma ilk gelen örnek Datça-Akturdaki yapılaşma.
Elimde çok iyi fotoğraflar yok ama anlatmaya çalışayım. Bu Reşadiye'den geleneksel bir köy yapısı. |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Yönetici
|
Bu da akturdan bir villa örneği;
Bu orkide tipi duvarlar yığma, döşemeler betonarme. Avlu kapısından taşlığa giriliyor. Resimde görülmeyen ahşap bir merdivenle üst kata çıkılıyor, üst kattaki odalara geçiş yine ahşap bir köprü ile, resimde görülen sundurma benzeri kiremitli örtü bu köprünün örtüsü. Pencereler prekast ama küçük boyutlu, evlerin içini serin tutuyor. Hepsi ahşap panjurlu. Alt odalar boydan boya akordiyon kapı-pencerlerle terasa açılıyor. Bu villa tipinde taşlıkda küçük bir de havuz bulunur. Yazın Datçanın müthiş sıcağına rağmen evlerin içi serindir. Sokaklar grid değil dağınık yerleşiktir ve denizden gelen rüzgarı alır. Evlerin içinde tavan yok, çatı konstrüksiyonu görünür. Çatı konstrüksiyonu balkonlarda korkulukla birleşir ve bir de ahşap sedir vardır. |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Yönetici
|
Bu da başka bir yapı tipi,
alt kat bir oda salon açık mutfak. üst katta ayrı bir daire-dubleks var. girişte bir teras, mutfak, banyo, yatak odası. aluminyum doğrama ile görülen yer aslında bir teras. Bu terasda bir de ocak var. Merdivenle yukarı çıkılıyor. Bir teras banyo ve yatak odaları var. Bu tip 2 ailenin hem beraber hem de ayrı ayrı yaşayabielceği şekilde tasarlanmış. Terasın bu şekilde kapatılmış olması evin çok ısınmasına neden oluyordu. |
|
|
|
|
|
#30 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
Bu örnekteki yapı taklit olmayan, geleneksel elemanların doğru oranlarla ve detaylarla uygulanmış bir örneği olsaydı bence forumun bu başlığı altında tartışmak yersiz olurdu. Böyle bir durumda tartıştığımız konu yüzyıllara uzanan mimarlık birikimimizi güncel mimarlığımıza ne kadar aktarabildiğimiz olurdu. Bence böyle bir tartışma koruma-restorasyondan ziyade günümüze ait bir mimarlık ve tasarım sorunu olurdu. Ve de tabi RedRapsody'nin yazdığı mimarlık eğitimi sorunu olurdu. Belki de olması gereken, forumun Koruma&Restorasyon başlığı altında gerçekten bu konuya ait konuları açmamız ve tartışmamız. |
|
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|