Arkitera Forum  
Geri Git   Arkitera Forum > Eğitim > Okullar > Karadeniz Teknik Üniversitesi

Yanıt

Konu Araçları Modları Görüntüle
Eski 07-01-2006, 17:00   #1
Üye

sesimizi duyan var mı?

Merhaba arkadaşlar;
Biraz sonra sizlere anlatacağımız olay öğrenci emek sömürüsünün ne boyutta olduğunun ve üniversitede verilen mücadelenin salt bir parasız eğitim talebinin çok daha üstünden yürütülmesiyle ilgili bizler Karadeniz teknik üniversitesinde mimarlık ve iç mimarlık bölümünde okuyan öğrencileriz.2005 yaz döneminde staj çalışması altında üniversitenin aracılığıyla gerçekleştirmiş olduğumuz bir çalışma vardı.bu çalışma Akçaabat belediyesine ait bir proje olup, ortamahallede bulunan,tarihi dokuya sahip 65 tane yapının rölevelerini almak ve röleve çizimlerini yapmaktı.çalışma süresi boyunca (yaklaşık 20 günlük bir süre arazide,10-15 günlük bir süre hatta daha fazlası çizim süresi),yemeklerimiz (günde bir öğün öğle yemeği)belediyenin tesislerinden karşılandı.araziye gidiş-geliş belediye taşıtıyla gerçekleştirildi.(aslında bütün bunların arkasında bir taşeron firma olduğunu sonradan öğreneceğiz)ve bizlere de çalışmaya başlamadan önce çalışmanın bir 10 günlük süreyi aldığını ve çalışmalar karşılığında da 300-350 milyonluk bir ücret alacağımızı söylediler.bizlerde işin yorucu olmayacağını ve 10 günde bu kadar ücretin yemek ve yol da dahil,ve ücretlerimizi hemen iş bitiminde alacağımızı düşünerek böyle bir çalışmaya başladık.bu çalışmaya yaklaşık 30 kadar öğrenci ve 10 yakın üniversiteden hocalarımız katıldı.çalışmaların ilerleyen süreçlerinde şantiyede işimiz bitmiş,paralarımızı alamadan eve dönmüştük.fakat bu dönem başı ücretlerimizi almak için tekrar hocalarımızla konuştuk. Ve onlarda bizlere çizimlerin ellerine eksik ulaştığını öne sürerek,projeleri görmeden bizlere ücretlerimizi vermeyeceklerini söyleyerek, sürekli bu tarz söylemlerde bulunuldu.(fakat daha sonra çizimler tamamlandı,bunun üzerine bahaneleri çizimlerin bir düzen içersinde olmayışlarıydı)ve bizlerde 3 ocak Çarşamba günü bir toplantı alarak ücretlerimizi nasıl alacağımıza dair konuşmaya başladık.ve perde arkasında bizlerin bilmediği o kadar çok şey varmış ki…bizlerin yapmış olduğu çalışmalar yüz milyarlarla telafuz ediliyor.dolayısıyla gözle görülmeyen bir taşeron firma (tabi ki bir ayağı üniversite)öğrenci emeğini yani bizlerin emeklerini sömürerek bunu daha ucuza getirebilir.Konuştuğumuz hocalardan biri bize şöyle diyor;eğer bunu bir şirket yapsa ve sözleşmeli bir kadrosu olsa çalışanların sigorta ücreti,asgari ücretler,vb. üzerinden çok daha fazla masrafa gireceğini söylüyor.(işveren taraftarı yani).taşeron işçiler olarak çalıştırılan bizler yani yarının mimar ve mühendis adayları,asgari ücret ile değil( o da henüz bir türlü alamadığımız)bir ücret karşılığında amelelik yapıp hem kafa hem kol emeğimiz, yüzlerini dahi görmediğimiz,arkasında kimlerin olduğunu bilmediğimiz birilerine peş keş çekiliyor.bu durumda öğrenci ve öğretmen karşı karşıya getirilerek ve öğrencilerdeki öğretmen korkusu da buna eklenerek( aman hoca bana takmasın,aman okulum yanmasın,bunlarla uğraşılmaz üç beş kuruş için başım belaya girmesin) gibi söylemlerde de bulunarak yaşanılanları sineye çeker duruma düşürülmüştür.Ayrıca yine bizim projelerimiz üzerinden TOKİ nin de farklı bir ödenek ayırararak, yine belediyiele girilen ayrı bir ihale sonucu kulanılması gibi bir olasılığı var. Ve yine bu ihaleyle de birilerinin cebini dolduracağız.sevgili hocalarımız sizler şehre hizmet ediyorsunuz,halka hizmet ediyorsunuz bundan daha güzeli ne olabilir gibi nutuklarda bulunmasın bizlere..halk için bilime ve hizmete evet! Ama bizim emeklerimiz üzerinden birileri ceplerini dolduracaksa buna hayır!
Buna benzer o kadar çok projeler var ki.özellikle şu son süreçte üniversitemize kurulacak olan ve inşası tamamlanmak üzere olan teknokentlerle bunun zemini hazırlanmaktadır.önceden okullarda proje arazi ve konusu kurgusaldı.şimdilerde ise örneğin şehre bir alış-veriş merkezi mi kurulacak, o dönem ki çalışma konularından biri muhakkak bu oluyor..ve bu projeler ilgili kurumlar tarafından çok düşük bir ücrete ve ya bizlerden habersiz bir şekilde değerlendiriliyor.çok yakın zamanda yaşadığımız bir olayla da bunu örnekleyelim.yine sağlık müdürlüğünün biz öğrencilerin sağlık yapıları ile ilgili çalışmalarımızı kokteyli bir sergide sunması ve onların değerlendirilmesi adı altında ellerinin altında tutulması.bunu ise sevgili hocamız şöyle açıklıyor.sağlık müdürlüğü himayesi altında bulunan yetkililerin proje üretememesi ve fikir projeleri olarak bizlerin projelerini kullanmaları. Türkçesi biz öğrencilerin imza yetkileri olmadığı için bizim emeğimizin onların imzası altından ,bizlerden habersiz kafa ve kol emeğimizin çalınmasıdır.öyle bir şey ki imza yetkimiz olmadığı için bunları noter tarafından tasdikletemiyoruz.ancak bir şirket çatısı altında bunu yapabiliyorsun.ve bizler bu emek hırsızlarına karşı mücadele etmek için bizden habersiz projelerimizin kullanılmasına izin vermemek için, emeğimize ve meslek onurumuza sahip çıkmak için çıktık bu yola.bizler ucuz iş gücü olmak istemiyoruz.bizler ne müşteriyiz ne de taşeron işçileriz.bizler öğrenciyiz.okumak için hem bir ton para yatırıyoruz üniversite bankasına hemde onlara tonlarca artı-değer üretiyoruz.kölece çalıştırılıyor,proje proje diyerek çizimlere boğuyorlar bizleri. ve eminiz ki yaşanılan sorunu bir çok üniversitede bulunan öğrenci arkadaşlarımız yaşıyor ve bu noktada tüm arkadaşlarımızı birlikte hareket etmeye çağırıyoruz. Ve bizler diyoruz ki sermaye için değil bilim için projeler ve bilimsel eğitim.paralı eğitime hayır!öğrenci emeği sömürüsüne hayır!ve projelerimizin bizden izinsiz farklı kurum ve kuruluşlarda kullanılmasını önlemek için önlemlerin alınması ve yetkilerin bizlere verilmesini istiyoruz.meslek odalarımızında öğrenci emeği sömürüsü ve taşeronlaştırılan mimar-mühendis adaylarına , gerekli önlemlerin alınması noktasında üniversite yönetimlerine karşı gerekli baskı ve duyarlılığı yaratma konusunda bizlere desteklerini sunmasını, gerekirse buna karşı verilecek bir mücadeleyi birlikte örme noktasında bir çağrıda bulunuyoruz.
KTÜ müh-mim fakülteleri öğrencileri
mim_muh_ogrencileri_trabzon@mynet.com

En son gülümse tarafından düzenlendi : 07-01-2006 17:28.
gülümse offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 16-01-2006, 17:16   #2
Arkitera Üyesi

kınama

Doğruluğu belli olmayan iddalar içeren yukarıdaki yazının, haberdar edilmeden bütün KTÜ Mimarlık Fakültesi öğrencileri adına imzalanmasından oldukça rahatsızlık duydum. Bu girişimi yapan şahsı kınıyorum, bundan sonraki yazılarını yalnızca kendi adına yayımlamasını rica ediyorum.

KTÜ Mimarlık
Servet KELEŞ
Eski 16-01-2006, 18:38   #3
Arkitera Üyesi

coolkunteper'in Avatar'ı

derin bi konu.servet kelleş isimli şahsın ise olayı ört bas etmek istemesi ilginç.gülümse isimli arkadaşın ise söyledikleri son derece mantıklı olabilir.tüm hazırladıımız projeler sadece bir fikir oluşturmak için 3. gözler tarafından incelense bile bu bir emek hırsızlığıdır.bunları önleyebilecekler ise sadece hocalarımızdır!!
coolkunteper offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 06-02-2006, 14:17   #4
Forum Üyesi

Servetcim,öncelikle sen bu rölöve çalışmasına katıldın mı?katıldıysan söylediklerinde haklısın.ama katılmadıysan değilsin.çünkü arkadaş ktü mimarlık öğrencileri derken çalışmaya katılanları kastetmiş(bence), sendeki bu savunma psikolojisi bazı hocaların seni örnek göstererek gururlandırması, öncü seçmeleri falan mı? Ve bu koyun gibi güdülmeler ne zaman bitecek?Tabi ki çok okumaya ve yazmaya başlayınca.Senin de kendine göre savunmaların vardır.Ya da düşüncelerin.Forumu açan arkadaşın düşüncelerini yanıtlamadığın bir kenara,en azından neden doğruluk ihtimali olmadığı düşüncesindesin.Zaten yazan kişi de emin değil.olasılıkları yazmış sadece.Bu arada yolculukta birden yok oldun.İnmek üzere olduğunu ve biraz sonra vedalaşacağımızı hatırlıyorum.ama gözümü açtığında yok olmuştun.dalmışım,kusura bakma
mervebekaroğlu offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 06-02-2006, 22:57   #5
Arkitera Üyesi

Merhabalar

Mervecim, sana ait yukarıdaki cümlelerde biraz gaza getirme sezsem de, ciddi sataşmalar içeriyor olması cevaplamaya mecbur bıraktı beni. Sataşmaların dozunu biraz kaçırmışsın ama ben yine de senin samimiyetine inanıyorum.

Gelelim cevaba: Öncelikle şunu söyleyeyim, evet o Akçabat grubunda ben de vardım. Bazı noktalara sırayla değinmek istiyorum. “gülümse” nin bahsettiği, 3 ocak Çarşamba günü yapılan sözde toplantıdan kimler haberdar? 30 kadar öğrenciden kaç kişisi katıldı. Zira benim haberim yok. Kaldı ki bu sözde toplantıda ayyuka çıkan iddalar sadece Akçabat grubu adına değil bütün fakülte öğrencileri adına imzalanmış (bu işin sencesi bencesi olmaz, imza gayet açık). Örneğin senin haberin var mıydı bu iddalardan? Ama altında senin de imzan var (bir mimarlık fakültesi öğrencisi olarak). Biri senden bu iddaları ispatlamanı istese ispatlayabilecek misin. Zira sen de suçlayansın bu durumda. “coolkunteper” de diyor ki, servet keleş ört bas etmek istiyor. Arkadaşlar benim itirazım, bir beyanatın benden habersiz (birçok kişiden habersiz) benim adıma da (herkesin adına) imzalanmış olmasıdır. Kaldı ki bu beyanat doğruluğu belli olmayan iddalar içeriyor. Var mı aranızda bu iddaların doğruluğunu ispatlayacak. Hoş, ben işin bu tarafında değilim. Doğrudur veya değildir. Suçlayan değilim, suçlanan değilim; benim söz hakkım niye başkasınca kullanılsın canım. Taraf değilim, neyi, niye ört bas edeyim ya da cevaplayayım. 23 yaşımdayım (azınsamayın) hayatımın hiçbir anında birilerine hoş görünmek için ne bir söz söyledim, ne de bir girişimde bulundum. Örnek gösterilmek, öncü seçilmek gibi hırslarım da yok (bunları nerden çıkardığını anlamadım). Başarıya aç birisi de değilim ayrıca, bu konuda oldukça tatminim. Savunma psikolojisi geliştirenler, hileli başarı elde edenlerdir. Benim böyle şeylere ihtiyacım yok. Ben doğru bildiğim kendi yolumda yürürüm, doğru bildiğim “kendi sözlerimi” söylerim. Ne birisine çamur atmak için, ne de birisine işgüzarlık yapmak için. “Koyun gibi güdülmek vs” gibi tabirlerin muhatabı ben değilim, bu kesin. Bunu provake olanlara sormak lazım.

Mervecim benim tavsiyem şudur ki, sloganist laflara kanıp ta söz hakkını kimselere verme. İddalar ispatlanmadan hiçbirşeydir; ama başkasının adına imza atmak (internet ortamında da olsa) direkt suçtur.

-dalmıştın, uyandırmak istemedim-
Eski 07-02-2006, 12:25   #6
Forum Üyesi

nanlaşıldı servet paşa.haklıymışsın.eyvallah
mervebekaroğlu offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 01-03-2006, 19:36   #7
Forum Üyesi

yazık yazık

gülümse röleve deil rölöve....
hala öğrenemediysen artık bundanda ne ktü ne de hocalarımız sorumlu....
bi dön bak kendine....
deepsky offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 01-03-2006, 19:50   #8
Forum Üyesi

Angry yazık yazık

servet arkadaşıma kesinlikle sonuna kadar katılıyorum ....
bir daha sayın gülümse kimse adına imza atmayınız....bu hakkı yani benim adıma da konuşma hakkını size verdiğimi hatırlamıyorum...
deepsky offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 02-03-2006, 22:50   #9
Üye

1-iç mimarlık bölümü öğrencilerine ait sanılan bu rezalet yazı, türkçeyi iyi bilmeyen, gereksiz ve modası geçmiş siyaset yapan emek savunucularına aittir. İç Mimarlık bölümünden hiç kimseye ait değildir.

2-Bu Emek denilen şeyi iyi bilen arkadaşlardan biri; ismini merak eden varsa gelip bana sorsun. stajını çok güzel emek hırsızlığıyla benim ve rölöve çalışmasındaki diğer grup arkadaşlarımın üzerinden kendi çizimlerimizle yapmıştır.

3-Bu gereksiz ve talihsiz yazıyı yazan arkadaşların nasıl benim veya diğer arkadaşların adına konuştuğunu bilememekteyiz.

4-Bu konu ilk açıldığında; gereken cevapları vermiş olsak da; cevaplarımız görülmemiş.

5- SUİKAST AMAÇLI VİRÜSLÜ CD'DE VERMİYORUZ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ANLAYAN ANLAR
vural armutcuoglu offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 03-03-2006, 00:46   #10
Forum Üyesi

kınama

Bu ulusal platformda KTÜ mimarlık bölümü adına yapılan asılsız suçlamaları şiddetle kınıyorum.Rölöve çalışmalarında yer alan bir öğrenci olarak kendi adıma çok şey kazandığıma inanıyorum.Bunları yazan gülümse ye de bir sözüm olacak.emekler her zaman para karşılığı verilmez.Bence önce bunu öğenmelisin.
serappa offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 03-03-2006, 15:22   #11
Forum Üyesi

ozgur_unique_ktu'in Avatar'ı

herşeyden önce akçaabat'ta gerçekleşmiş olan bu çalışmaya katılamamış olduğumu baştan belirtmek isterim.Ancak böylesine ağır ithamlar içeren bir yazıya özelliklede serap'ında söylemiş olduğu gibi uluslararası bir platforma taşınmış olan bir yazı hakkında fikir beyan etmek için bu fakültenin 'mimarlık fakültesi' nin (mühendislik-mimarlık değil sevgili 'gülümse' arkadaşım)öğrencisi olmam yeterlidir.Böylesi düşünceleri ifade edebilmen için ilk önce olasılıklardan sıyrılmış gerçek ve kanıtları olan bir söylem kullanmalısın.Çünkü bu suçlayıcı tavırları sergilediğin insanlar sayesinde mimar olacaksın ve o kutsal ünvana layık görüleceksin!Herbiri birbirinden değerli sevgili mimarlık fakültesi öğretim üyelerini hatta mimarlık öğrencilerini dahada önemlisi üniversitemizin adını bu şekilde umarsızca kullanamassın..artık herkimsen sevgili 'gülümse' bilmem kaç dönem sonra bu üniversiteden mezun olacaksın sana bununla sonuna kadar gurur duymanı öneriyorum!!emeğe saygı gösterilmesini istediğin sonucuna ulaştım yazından!bencede kesinlikle emeğe saygı!bütün hocalarımızın bizler üzerindeki emeklerine saygı!
ozgur_unique_ktu offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Yanıt

Yerimi olarak kaydedin

Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları
Modları Görüntüle

Mesaj Yazma Hakları