|
|
#31 |
|
Yönetici
İstanbul
Mimar
![]() |
evet boşuna yazıyoruz
1. sorun diploma öncesi bilgisayar teslimine izin veren hocaların son anda diploma projesinde el ile çizim isteme mantıksızlığı Buna pek karışmıyorum. Hep beraber karar verdik ki holcaar saçmalamışlar. Alt projelerde kabul et diploma da etme. Bu nasıl iş. Tamam hepimiz aynı fikirdeyiz. Eeeee e oldu. Hala KTÜ diplomayı el ile çizecek. Bir işe yaramıyor sadece birbirimize hak veriyoruz. 2. el ile çizilir bilgisayarla çizlir farketmez. Ha eskiz kağınıda kalem ile kömür ile çizmişsin ha bilgisayarda tablet ile çizmişsin. İşte burada işler karışıyor. Ben yanlış yolda oluyorum.(muş) Son kez bir şey paylaşıp sizi 1. konu ile başbaşa bırakacağım. Amacım ukalalık yapmak değil. Üniverstelerdeki bilgisayar eğitiminin bir paket program eğitimi haline geldiğini görüdkçe üzülüyorum. Şimdi mısır uluslarası yarışmasında bir script kullanıldı. Bu maxscript de olabilir MEL de olabilir. zor oldukça karmaşık mimari proje istediğinden leke şeması çıkartılabiliryor. Bu layered data olarak sketch programlarına alınıyor. Sketch yaparken kullandığınız alanlar bu datayla beraber kullanılıyor ve programa uygun ve oldukça özgür tasarımlar yapıyorsunuz. oldukça katı programları bir eskzi yapayım biraz da programa bakayım ile kotaramazsınız. Zaten amaç bu tolları adam gibi kullanmak ve mimari tasarım gücünüzü geliştirmek için kullanmak. kalem artık sadece iz bırakab bir boya aracıdır. bilgisayar ile tasarlama süreci illa şahane bilgisayar bilgisi gerktirmez. Peter Eisenman'ın bürosunda önce kartonlardan yapılan maketler sonra 3d pointer sayesinde makineye alınır ondan sonra üerinde saf 3d model değişimiyle tasarıma devam edilir.(O şekilde orada çalıştığımdan gözlerimel gördüğümden bilirim) öncelikle KTÜ'de bilgisayarla ilgili derslere kim giriyor bilmiyorum ama öncelikle biliniz ki KTÜ'nün genel eğitimi fena değildir. Ben İYİ BULURUM. Evet bir haksızlık veya yönetim karar mekanizması farklılığı var. Ama dediklerime katılınız. 1. konu almış başını yürümüş. Şu anda diplomayı çizmek ve teslim etmek dışında pek bir şeyi düşünmez olmuşsunuz. Normaldir biz de o yollardan geçtik. Ama bilgisayar sizin isyan ettiğiniz şekilde kullanıldığında genelinde NÖTÜR bir şeydir. Olsa olsa çizimde (drafting) faydası olan bir rapidodur. Ben başka şeylerden bahsediyoru aslında. Konuyu uzatmıyor ve tartışmadan affımı istiyorum. Hepinize diplada başarılar ve kolay çizilen paftalar dilerim. Kolay gelsin.
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA SMG'nin serbest mimarlık yapanlara koyduğu kredi şartı durduruldu. Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ En son ayasofya tarafından düzenlendi : 12-07-2007 23:11 |
|
|
|
|
|
#32 |
|
Arkitera Üyesi
![]() |
KTÜ'lüler merhaba,
Öncelikle herkese diploma projelerinde iyi çalışmalar dilerim. Tüm tartışmayı konuyla ilgili olduğum için takip ettim, ben YTÜ bilgisayar ortamında tasarım bilim dalındayım. ayasofya hocamızın anlattıklarına ve deneyimine kulak vermekte fayda var. Bir dönüşüm yaşanırken belirli sancıların çıkması çok doğaldır (dönüşüm okullarda çok mu yavaş oluyor? evet orası maalesef doğrudur ama bu dönüşümün neresinde durduğumuza göre değişir değil mi? Biz ve siz bunun tam ortasındayız.) Ben de ilk üç projemde yasak kelimelerini duyar ama hiç kulak asmazdım, draftboard diye bir Almanca program vardı, onda çizip çıktıları üzerinden elle giderdim hoca birşey sorarsa da hemen elle perspektifler çizip olayı açıklardım (şimdi düşünüyorum da belki beni test ediyorlardı) ama bu perspektiflerimi zenginleştirmemde bilgisayarın üçüncü boyuta geçişi çok etkili olmuştu. Bütün bunlar zaman içerisinde el çizimimi oldukça düzeltmiş ve gereken yerde kullanmamı kolaylaştırmıştır. Sonra kendi diploma projemi hatırladım. Büyük bir otobüs terminaliydi ve birbirini tekrar eden parçalardan oluşmasını düşünüyordum. Bu parçaları (bulabilirsem göndereyim) autocad'te üç boyutlu olarak tasarlamıştım (Büyük kemerler ve onlara takılı çatılardan oluşuyordu) Maketini yapabilmek için de bu modelin çıktısını kullanmıştım, manuel bir CAM olayı yani. Şimdi bunları niye anlatıyorsun diyeceksiniz. Ne bileyim heyecanınızı paylaşmak istedim ve belki de biraz sakin düşünerek olayın "nasıl" olacağını değil gerçekten de "ne" yapmaya çalıştığınıza konsantre olabilirsiniz demek için.Tüm bir projeyi 1 sayfalık bir fikir yazısı ile okunur ve anlaşılır kılan kötü çizilmiş ama aslında harika olan projeler görmüşümdür. Bir kişinin "yasak" demesine veya "şunu şöyle yapın", "bu böyledir" demesine çok da fazla kulak asmayın derim. Her kafadan bir ses çıkacaktır. On yıllar önce yabancı ülkelerde "kalemin yasak" olduğu deneysel proje stüdyoları gerçekleştirilmiş ve mezunları da ellerini kullanamayacak biçimde ters yönde evrim geçirmemişlerdir .Hangi "ortam"da olursa olsun tasarımınızı "anlatın", "sunun", bilgisayar olsun, elde olsun ayakta olsun, işinizi "iyi" yapmaya gayret edin... Herkese kolay gelsin.. Başarılar. |
|
|
|
|
|
#33 |
|
Arkitera Üyesi
Kayseri
Mimar
![]() |
"el çizimi" kavramını yanlış anlıyoruz sanırım.Bu konu hakkında yazılanları tamamen okumadım ama birkaçını okuduktan sonra kendi fikrimi yazmak istedim.
(ktü deki bitirme projesi için söylüyorum....) el çizimi derken serbest el veya perspektif çizimlerinden,eskizlerden bahsedilmiyor. "el çizimi" ktü bitirme raporunda tabir şu; bilgisayarda çizilmiş,bitmiş bir 10-15 paftalık projenin !üstünden! rapido ile geçmek demek başka birsey degil bu.... yanlış anlaşılmasın tasarım aşamasındaki serbest el eskiz çalışmasından bahsetmiyorum ve ktü de bunu istemiyor.çünkü dönem sonunda istenenler bölümünde geçiyor.Dönem içinde böyle bir istekleri yok. el çiziminin sadece tasarım aşamasında veya yapılabilirse bitmiş bir projenin serbest el perspektifleri çizilirken yapılabilir.Bunda hiç bir sıkıntı yok. ama üzerinden gitmek saçma ve BOŞUNA ZAMAN KAYBINDAN BAŞKA BİRŞEY DEĞİL. az uzda degil en az 10 günlük zaman kaybı.(bence) bu zaman diliminde,insan (belki) projesini baştan tasarlayabilir. iyi çalışmalar... |
|
|
|
|
|
#34 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
Benim Mezuniyetimden sonra değişen birşey yok demek ki. iyi ki yok Rapido ile çizim yapmanın zevkini anlatamam projenin en kolay safhasıdır. Tasarımı yapacaksınız, proje altlıklarını hazırlayacaksınız. en son teslimde rapido ile çizeceksiniz. abartamayın çocuklar tasarımınız iyise elle çizsenizde geçersiniz.
|
|
|
|
|
|
#35 | |
|
Yönetici
İstanbul
Mimar
![]() |
Alıntı:
Şahane...
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA SMG'nin serbest mimarlık yapanlara koyduğu kredi şartı durduruldu. Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ |
|
|
|
|
|
|
#36 | |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
...
Alıntı:
artık diploma projelerinin de bilgisayarda çizilmesine ve o haliyle teslim edilmesine izin veriliyor ktü'de ve bu konuyu açan bizler bitirme projesini rapido ile çizip teslim eden en son dönemdik. en azından tüm bir sınıfça. hala daha vardır rapido ile teslim hazırlayan diye düşünüyorum ...tabi rapidosuz teslim iyi mi oldu kötü mü bunun tartışması yapılabilir ki zamanında yapılmışta. yazılan cevapları 2 yıl sonra tekrardan okumak güzeldi. kolay gelsin.
|
|
|
|
#37 |
|
Yönetici
İstanbul
Mimar
![]() |
Doğruyu söylemek gerekirse ben KTÜ'nün eğitiminin İYİ OLDUĞUNU düşünmekteyim. Öyle bilgisayar düşmanı öğretim görevlisi olduğunu da zannetmiyorum.
Nedense genel olarak öğrencilerde (mimarlık öğrencisi olmak oldukça zor) bir kızgınlık var. Hatta kabul salonu'nda "Ben öğretim görevlisi olsam" diye başlık bile var. Hayırlısı.
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA SMG'nin serbest mimarlık yapanlara koyduğu kredi şartı durduruldu. Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ |
|
|
|
|
|
#38 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
...
sayın ayasofya ,
bende hocalarımızın bilgisayar düşmanı olmadıklarını düşünüyorum zaten. aslında onların bu şekilde davranmalarına sebebte yine biz öğrencilerdik belkide. çünkü o kadar basit çizimler götürülüyordu ki önlerine, basiti basit olmayandan ayırmak için zaman bile ayırmak istemiyorlardı. işte o yüzden rapido ile teslimi şart koşmuşlardı. yani tekniğine uygun olmayan çizimlere karşıydılar. benim önceki cevaplarımda bahsettiğim hakim olma durumuda bununla alakalıydı aslında. sağlıcakla kalın ...
|
|
|
#39 |
|
Arkitera Üyesi
Ankara
Mimar
![]() |
not:
arkadaşlar sizden sonra bilgisayar çizimi kabul edildi.
|
|
|
|
|
|
#40 |
|
Arkitera Üyesi
Kocaeli
Mimar
![]() |
Önce şunu belirteyim. Ben KTU 'de bitirme projemi bilgisayar ile çizdim. Gelelim bu konudaki düşüncelerime;
- Bitirme projesine gelen öğrenci artık elle çizim ile ilgili eksiği kalmamış olması gereken öğrencidir. Bu nedenle el çizimi iyileşsin yorumunu kabul etmiyorum. - CAD programlarını kullanmaya ortaokulda başlamıştım. Ama inanın bilgisayarda çizimi öğrenmede çağ atlama derecesinde ilerlemeyi üniversitede yaşadım. Projelerini bilgisayarda çizmeye başladın mı o zorlama ile her şekilde gereken herşeyi öğreniyorsun. Sınıftan bir arkadaşıma autocad i 15 dakika anlattım ve projeye o bilgi ile başladı. 1 hafta sonrasında 2 boyutlu olarak her türlü çizimi yapabilecek seviyeye geldi. El çizimi olduğu kadar bilgisayar çizimini de okulun geliştirmesi gerektiğine inanıyorum. En azından engel olunmasın. - Mimar fikir insanıdır. Asıl yaptığı iş fikir üretmektir. Elinde şablon ile restoran da 50 tane sanalyeyi teker teker çizmek ona zaman kaybettirecek, proje üzerinde fikir geliştirmesine zaman bırakmayacaktır. Tekniker yetiştirecekseniz buna lafım yok. - Bilgisayar ı olmayan öğrenci artık olmaz. Piyasada 400 YTL ye bile masaüstü makine toplanır ve onda öğrenci projesi rahatlıkla çizilebilir. Laptopları bile artık 600 ytl den başlayan fiyatlarla bulabiliyorsunuz. İşlemcisi core duo. Eski model olabilir ama küçümsenecek makineler değiller. - Bir de bilgisayar kullanmayı bilmeyen öğrenci durumu var. Onlara haksızlık oluyor denirdi. Bizim sınıfta Azeri bir çocuk vardı. 6 yaşından beri resim eğitimi almış. Adam teslim akşamı şöhler i tuval gibi diker, elinde sulu boya ile vaziyet planı ve perspektifi çizerdi. Sonuçta tabiiki muhteşem bir kapak paftası oluyordu. O da bize haksızlık ediyordu o zaman bu mantıkla.
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|