|
|
#1 |
|
Arkitera Üyesi
|
'Modern Toplu Konut' Üzerine
Arkadaşlar modern toplu konut ile ilgili bilgi ve düşüncelerimizi paylaşalım mı? Günümüzün en çok inşa edilen yapı tipi konut ve ülkemizde konutlar bilindiği üzere modernizm çerçevesinin dışında olmuyor.Lakin modernizmin sadece ekonomik yönü kullanılıyor. Sizce MODERN TOPLU KONUT ne? Ne gibi yarar ve zararları var.
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Arkitera Üyesi
|
toplu konutları gettolara benzetiyorum.insanların onlar farkında olmadan sosyolojik ve ekonomik açılardan sınıflandırılıp,sınırlı yaşam alanlarında hayatlarını sürdürmelerine kılavuzluk etmekle eş anlamlı gibi geliyor hep.
|
|
|
#3 |
|
Arkitera Üyesi
|
Zaten bu en büyük sorun toplu konut için Denizciğim.İnsanların hayatını belli bir düzene sokmak!!!!!Hiçbir insan istemez bunu.İnsanın doğasına ters.Bu dönem bildiğin gibi Sarajevo Mimarlık Fakültesi ile bizim okulumuz birlikte proje yapıyor.Biz Sarajevo'ya gittik onlarda buraya geldiler.Konumuzda toplu konut
sene sonu yanıma bir uğra istersen projemi görmeye.Emin ol şunu göreceksin: motonlaşma ve niteliksizleşmeden kurtulmuş, insan yaşamını düzenleme girişimi olmayan bir oluşum Toplu konutta insalcıl yapılabilir usta ellerde...Örn: Safdie - Habitat, Eisanman - Berlin Konutları...Bunları bakmanı öneririm.. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Arkitera Üyesi
|
yani diyorsun ki ben de usta bir elim
şaka bir yana zevkle dinlerim projeni ama ben zaten ismi bile toplu olduktan sonra bir konut sisteminin "insan yaşamını düzenleme girişimi olmayan bir oluşum" olmasına bir anlam veremedim.böyle bir oluşum toplu yaşama yönelik bir proje içinde insanların hayatına minimum müdahale olabilir olsa olsa.bence yani.toplu konutları ne kadar monotonluktan kurtarmak istesede mimar toplu yaşamanın getirdiği kurallardan,bazı değerlerden ve olması gerekenlerden kaçamaz ki,kaçmamalı da.kaçmak yadsımak isterse bu sefer yapacağı şeyden uzaklaşmış olmaz mı? Moshe Safdie örneğine gelince kendimi sadece bir küp içinde yaşarken düşünmekten ürküyorum.le corbusier 'içinde yaşanacak makina' demiş biraz ironik bence makina içinde yaşam ne kadar mümkün kılınabilir?psikolojik açıdan ne kadar tatmin eder ya da?insanın hayatını bir beton küp içine sığdırmak,o kişiye diğer insanlardan uzak,diğerlerinin onun hayatına müdahalelerinden uzak ve zorunluluklardan arındırılmış rahat,özgür bir dünya yaratmakla eş anlamlı mı gerçekten,ben öyle düşünmüyorum biraz uzun oldu ancak kişisel sorgulama benimkisi sizse proje yapıyorsunuz var olana yoğunlaşıyorsunuz doğal olarak.kolay gelsin
|
|
|
#5 |
|
Forum Üyesi
|
Aslında toplu konut tek tip binlerce bina yapmak mı demektir?
20-30 tane apartmanın tamamem aynı olması; Bu konutlarda tamamem 'ekonomiklik değil' ucuzluk düşünülüyor, Peki tasarım anlayışı ve ayrıca modernlik kavramı bunların neresinde... ![]() |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Arkitera Üyesi
|
Gayet tabi, toplu konutlarda insalcıl olabilir. Toplu konut, ekonomik ve nüfusu barındırma talepleriyle ortaya çıktı ve biz bunları sağlarsak toplu konutun taleplerini karşılarız. Peki biz ne yapmalıyız?Hem bu talepleri karşılayıp hem de düzeni bozabilir miyiz?Tabi ki yaparız.Modüllerle oynayarak bu çok kolay yapılabilir. Bir nar tanesini düşünün, diğerlerinin yanındayken ne kadar benzer hatta aynı ama başka bir taneyle kıyaslayınca ne kadar farklı kendine özel. Biz burda nar tanelerinden NAR'ı yapmalıyız.Biz bunu yapamıyoruz. İşte toplu konutların başarısız olmasının nedeni bu bence. savagee0 arkadaşımızında dediği gibi ekonomi değil ucuzluk yapıyoruz.Belki toplu konutları insancıl boyuta getirmek için birazda mahalle kavramına göz atmak lazım.O zaman göreceksin gayet insancılda olabiliyor
![]() |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Arkitera Üyesi
|
Buarada tabi Safranbolu vb. mahallelerden ve bizim Bosna seyahatimizde gittiğimiz Poçitel'den çok şey öğrendim.Bazen şunu düşünüyorum Poçitel'i getirip direkt olarak benim arazime aplike etsem ne olur?Sanırım çokta güzel olur ama malesef o gücü taşıdığımı sanmadığım için buna kalkışmıyorum
Poçitel'i bir göz atmanızı öneririm. Büyülendim ve sanırım bu büyüylede son derece insancıl bir toplu konut yapılabilir Belki yeni bir toplu konut tipolojisi oluşturuz ne dersiniz.'İnsancıl Toplu Konut' hoş olmaz mı![]() |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Arkitera Üyesi
|
Toplu konutun insancılı olmaz. Biraz geçimişimden örnek vereceğim. Çocukluğumun geçtiği mahallede yol 5 metre, evler yol kenarına dizilmişler, evlerin bahçeleri var, insanlar ailecek içiçe yaşıyordu. Arkadaşlarımızla o mahallede şimdiki çocukların adını bile bilmediği oyunları oynar idik. Kuytu dan tutunda kukalı saklambaç, arabacılık, külahlar ile savaşırdık evlerin arka tarafındaki kömürlüklerde. Şimdi oğlumu düşünüyorum. Dışarıda oynayabileceği bir sokak yok. Eski mahalleme baktım orası da bitmiş. Yapılan yüksek binalar, komuşuluk ilişkilerinin boyutunu değiştirmiş. Çocuklara mahallede mekan bırakmamış. İstanbul 'da bina başına 60-70 den fazla daire düşen apartmanlar var. Yanyana her biri bir köy kadar nüfus barındırıyor. bırakın mahalleyi acaba o binalarda insanlar kendi komşularının tamamını tanıyabiliyor mu? Konut sadece barınma mekanı mıdır? Okulda iken 3. sınıfın birinci dönemi hocamız bize konut çalıştırdığı zaman başlarda konuyu küçümsemiştim. Ama Kandil hoca sağolsun konutun anlamını ne olması gerektiğini o dönem kendisinden öğrendim.
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|