![]() |
|
|||||||
| Kahve Molası Mimarlık dışında seviyeli tartışmalar... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#226 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Bakla konusu...
Merhaba mort_2_s
Sorunuzu örneklerle biraz açarak, daha anlaşılır hale getirebilir misiniz? Gerçekten gözden kaçırdığımız "bir kör noktaya" mı işaret ediyorsunuz? Netleşmekte yarar var. Bildiğiniz gibi konu "Asosyallik konusunun mimar/lık açısından anlam/lar/ı..." başlığını taşıyor. Burada dile getirilebilenlerle kavranmaya çalışılan "asosyallikle" ne amaçlanmaktadır?:... Asosyalliğin "mimarlık" kavram alanındaki akla gelebilecek her konuya olumsuz etkisinin önünü kesebilmek... Nasıl?: Bunun için de bu forumu yöntem arayışları zemini olarak değerlendirip farklı katkı ve katılımla konuyu bir çok yönden "kolayca algılanabilir" hale getirmek. Böylece "Asosyallikten değil onu hemen farkedememekten daha çok kork..." bilincini yaygınlaştırmak. Yani: Asosyallik mikrobuna karşı türlü antikorlar geliştirip; "Ben yaptım oldu..." şuursuzluğundan kendimizi koruyabilmek... Ve empatik yeteneğimizin/içgörümüzün gelişmesine katkıda bulunmak Bu konuda aklımıza gelenleri burada sıralasak, paylaşsak fena mı olur? Peki şimdi başa dönüp sorayım: "Ne fiziği?" Alıntı:
|
|
|
|
#227 |
|
Forum Üyesi
|
eğer biz insanlar için mekanlar oluşturuyorsak nasıl onlardan bihaber durumda bunu yapabiliriz
ancak şu varki tasarım aşamasında yalnızlığa ihtiyaç duyulabilir ama bunu çevreyle iletişimden kazandıklarımıza uzaktan bakmak ya da sakin kafayla düşünüp kararlar vermek için kullanılan bir yöntem olduğunu düşünüyorum. Sanırım antisosyalliğin mimarlıkta yeri yok ![]() |
|
|
|
|
|
#228 |
|
Forum Üyesi
|
ben bir de kanta taktım adam filozof mimar değil ki bak vitruvius a adam savaşa gideyim derken epey bir yer gezmiş demekki gezmek şart
. bi filozof daha vardı hani şu büyük iskendere "gölge etme başka ihsan istemez" diyen adını anımsayamadım ama oda fıçının içinde yaşarmış bu filozoflar bi tuhaf onları baz alma mimar gezer, mimar insanlarla konuşur, kaynaşır, birleşir arada kapris yapar (e buda işin cilvesi) tabi piyasada ne denli mümkün!.... ![]() |
|
|
|
|
|
#229 |
|
Arkitera Üyesi
|
"Mimarlık Eğitimi, Sosyoloji, ve Ötesi"
Taze bir soluk getireceği düşüncesiyle;
"Mimarlık Eğitimi, Sosyoloji, ve Ötesi" Hasan Ünal Nalbantoğlu http://korotonomedya.net/theoria/index_eng.html --------------------- Merhaba İlteriş Kant örneğini "eğer insan asosyal değilse; tek başına bile kalsa insani ilişkileri üretmeye devam edebilir..." demek için vermiştim. Diyalog görünümlü monologlara yani iletişiyormuş gibi yapmaya dikkat çekmek ve yabancılaşmaktan kendimizi ve diyalogdaşlarımızı korumak için... Her iki-üç monologu, diyalogdan sayıp kendimizi kandırmayalım diye...
|
|
|
#230 |
|
Arkitera Üyesi
|
"Sosyalleşme İdeolojisi" konusunda
"Sosyalleşme İdeolojisi" konusunda Acar'ın getirdiği saptamalardan hareketle bir model/ler geliştirebilir miyiz?
|
|
|
#231 |
|
Arkitera Üyesi
|
Hatta işi daha da ileri götürüp
"Sosyalleşme İdeolojisi" konusunda Acar'ın getirdiği saptamalardan hareketle bir model/ler geliştirebilir miyiz?
Hatta işi daha da ileri götürüp sözkonusu "modeli" oluştururken alana dair belgelerle de ilişki kurabilir miyiz? Mesela diyelim... MK ----------- GÜNÜMÜZ KOŞULLARINDA MİMARLIK EĞİTİMİNDE EDİNİLECEK FORMASYONUN TANIMINA YÖNELİK ULUSLARARASI TAVSİYELER:... 27-29 Temmuz 2002 tarihlerinde Berlin’de yapılan Uluslar arası Mimarlar Birliği Genel Kurulunda ilkesel olarak kabul edilen UNESCO – UIA MİMARLIK EĞİTİMİ ONAY SİSTEMİ belgesinde, eğitim programlarının uygunluğu için gözetilmesi önerilen niteliksel ölçütler: (V.3.2.1) UNESCO-UIA Mimarlık Eğitimi Şartının II.4 maddesinde (Avrupa Birliği 1985 Mimarlar Direktifinin 3. maddesinden aktarılarak) tanımlanan bütün noktalar : 1. Estetik ve teknik gereklerin her ikisini de sağlayan mimari tasarımlar yaratabilme yeteneği 2. Mimarlık ve ilgili diğer sanat, teknoloji ve beşeri bilimlerini tarihi ve teorileri konusunda yeterli bilgi 3. Mimari tasarımın kalitesine etkisi düzeyinde, üzerinde bir etki olarak güzel sanatlar konusunda bilgi 4. Kentsel tasarım, planlama ve planlama sürecinin gerektirdiği beceriler konusunda yeterli bilgi 5. İnsanlarla yapılar ve yapılarla çevreleri arasındaki ilişkileri ve yapıları ve yapılar arasındaki mekanları, insan gereksinimleri ve ölçekleri ile ilişkilendirme gereğinin kavranması 6. Mimarlık mesleğinin ve mimarın toplum içindeki rolünün özellikle toplumsal etkenleri göz önüne alan ön hazırlık çalışmaları açısından kavranması 7. Tasarım projeleri için ön çalışma hazırlama ve araştırma yöntemlerinin kavranması 8. Bina tasarımı ile ilgili inşaat, strüktürel tasarım ve mühendislik sorunlarının kavranması 9. Binaları iklim koşullarına karşı koruma ve dahili konfor koşullarını sağlayacak bina fonksiyonları, yapı fiziği sorunları ile teknolojileri üzerine yeterli bilgi 10. Bina kullanıcılarının gereksinimlerini yapı-imar yönetmelikleri ve maliyet etkenleri tarafından belirlenen sınırlamalar içerisinde karşılayabilecek gerekli tasarım becerileri 11. Tasarım kavramlarını yapılara dönüştürme ve planların genel planlamalarla bütünleştirme için gerekli olan üretim, örgütlenme, yasal düzenlemeler ve işlemler konusunda yeterli bilgi (V.3.2.2) Ayrıca göz önüne alınması gereken özel noktalar: 1. İnsani, toplumsal, kültürel, kentsel, mimari ve çevresel, değerlerin yanı sıra, mimari miras sorumlulukların da farkında olma 2. Ekolojik olarak sürdürülebilir tasarım, çevresel koruma ve iyileştirmeyi sağlama yöntemleri üzerine yeterli bilgi 3. Mimarlıkla ilgili inşaat yöntemleri ve disiplinlerine ilişkin geniş kapsamlı bir bilgilenme temeli üzerine yapı teknikleri konusunda yaratıcı bir yeteneğin geliştirilmesi 4. Proje finansmanı, proje yönetimi ve maliyet kontrolü üzerine yeterli bilgi 5. Hem öğrenciler ve hem de öğretim üyeleri için, mimari öğreniminin ayrılmaz bir parçası olarak araştırma teknikleri konusunda eğitim (V.3.3) Eğitim Programları Sırasında Öğrenci Tarafından Kazanılması Gereken Nitelikler: Eğitim programları sırasında mimarlık öğrencileri, disiplinlerarası hedefleri koordine edebilen genellikte görevlerini yerine getirebilme yeterliğine sahip mimarlar olabilmek için tasarım yeteneği, bilgi ve becerileri kazanmak durumundadırlar. A. Tasarım • Hayal gücü, yaratıcı düşünce, yenilikçilik ve tasarım ekibinin önderliğini bir araya getirme yeteneği • Bilgi toplama, sorun tanımlama, analiz ve eleştirel değerlendirme, eylem stratejileri formüle etme yeteneği • Tasarım arayışında üç boyutlu düşünme ve tasarımın keşfedilmesi yeteneği • Aykırı etkenleri uyuma getirebilme, bilginin bütünleştirilmesi, tasarım çözümlerinin yaratılmasında becerileri kullanma yeteneği B. Bilgi B1. Kültürel ve Sanatsal Çalışmalar • Mimarlıkta, yerel ve dünya ölçeğinde, tarihi ve kültürel öncekilerin bilgisi ile davranma yeteneği • Mimari tasarımın kalitesini etkileyecek düzeyde güzel sanatlar bilgisiyle davranma yeteneği • Yapılı çevredeki mimari miras konularını anlama • Mimarlık ile diğer yaratıcı disiplinler arasındaki bağların farkında olma B2. Sosyal Çalışmalar • Toplum, işverenler ve kullanıcılara ilişkin bilgilerle davranma yeteneği • Toplumun, kullanıcıların ve işverenlerin gereksinimlerini tanımlayan bir proje ön hazırlık çalışması geliştirme ve farklı tiplerdeki yapılı çevrelerin fonksiyon ve bağlamsal ilişkilerini araştırıp belirleme yeteneği • Yapılı çevrenin oluştuğu toplumsal bağlamı, ergonomi ve mekansal gerekleri, eşit haklar ve ulaşılabilirlik konularını anlama • Planlama, tasarım, inşaat, sağlık, güvenlik ve yapılı çevrelerin kullanımı ile ilgili yasa, yönetmelik ve standartların farkında olma • Mimarlıkla ilişkili olduğu ölçüde etik, felsefe ve siyaset konularının farkında olma B3. Çevresel Çalışmalar • Doğal sistemler ve yapılı çevreye ilişkin bilgilerle davranabilme yeteneği • Koruma ve atık yönetimi konularını anlama • Malzemelerin geri dönüşümü, ekolojik sürdürülebilirlik, çevresel etki, düşük enerji kullanımlı tasarım, pasif sistemler ve yönetimleri konularını anlama • Peyzaj mimarlığı, kentsel tasarım, bölgesel ve ulusal planlamanın tarihi ve güncel uygulamaları ile bunların yerel ve küresel demografi ve kaynaklarla olan ilişkilerinin farkında olma • Doğal afet risklerini göz önüne alan bir doğal sistemler yönetiminin farkında olma B4. Teknik Çalışmalar • Strüktür, malzeme ve inşaata ilişkin teknik bilgi • Bina yapım tekniklerinin kullanımında yenilikçi tekniklerle çalışma, yeteneği ve bu tekniklerin gelişimini anlama • Teknik tasarım sürecinin ve strüktür, inşaat teknolojileri ve servis sistemlerinin, fonksiyonel etkinlikte bir bütün oluşturmasını anlama • Bina içi servis sistemleri ile birlikte ulaşım, iletişim, bakım ve güvenlik sistemlerini de anlama • Tasarımın gerçekleştirilmesinde teknik dokümantasyon ve şartnamelerin rolünün ve inşaat maliyet planlaması ve kontrolünün farkında olma B5. Tasarım Çalışması • Tasarım teorisi ve yöntemlerine ilişkin bilgi • Tasarım işlemlerini ve süreçlerini anlama • Daha önce gerçekleştirilmiş tasarım örnekleri ve mimari eleştiriye ilişkin bilgi B.6 Mesleki Çalışmalar • Mesleki, mali, yasal ve iş ilişkileri bağlamında davranma yeteneği • Mimari hizmetlerin farklı biçimlerde elde edilmesini anlama yeteneği • İnşaat endüstrisi ve inşaat yatırımları, finansman dinamikleri, gayrimenkul yatırımları ve tesis işletmeciliği faaliyetlerinin farkında olma • Mimarların, geleneksel ve yeni etkinlik alanlarında ve uluslararası sağlamda potansiyel rollerinin farkında olma • İş yönetim ilkeleri ve yapılı çevrenin geliştirilmesi, proje yönetimi ve mesleki danışmanlık görevlerinde bu yönetimi iş ilkelerinin uygulamasını anlama • Mimarlığın uygulamasında ve tescil, mesleki uygulama ve yapı sözleşmeleri ile ilgili olarak, mesleki etik ve davranış ilkelerini anlama C. Beceri• Sözlü, sayısal, yazılı anlatımlar, çizim, maket, ortak çalışma ve geliştirme yoluyla davranabilme ve düşünceleri iletebilme yeteneği • Bir tasarım önerisini araştırmak, geliştirmek, tanımlamak ve iletebilmek için elektronik, grafik, maket yapımı ve el çalışması becerilerini kullanabilme yeteneği • Yapılı çevrelerin performans ölçümlemeleri için elle yapılan yada elektronik araçların kullanıldığı değerlendirme sistemlerini anlama
|
|
|
#232 |
|
Forum Üyesi
|
Ama nasil
Sayın Karadağ ben bu direktifi çok çok severim ama bütün bunları nasıl yapacağımızı daha doğrusu bütün bunları bilecek anlayacak yapacak süper mimarı nasıl yetiştireceğimizi nedense bir türlü söylemez.
Konumuza da bağlayacak olursak, yaratıcılık nedir ki nasıl öğrenilir geliştirilir ve sosyalleşmenin ya da asosyal olmanın yaratıcı düşüncenin gelişiminde rolü nedir? Ama önce yaratıcılık nedir? |
|
|
|
|
|
#233 | |
|
Arkitera Üyesi
|
..., bir şeyi yaratmaya iten farazi yatkınlık...
Sayın AAcar
Sorduğunuz soruya şipşak yanıt olsun diye değil de sadece aradan çıksın diye bakıp geldim. Türk Dil Kurumu www.tdk.gov.tr Güncel Türkçe sözlük iki sonuç verdi. 1 . Yaratma yeteneği. 2 . Psikoloji/ Her bireyde var olduğu kabul edilen, bir şeyi yaratmaya iten farazi yatkınlık. Haklısın ben de çok çok seviyorum bu tavsiyeleri Yine yaratıcılığını gösterdin ![]() Ve böyle bir programda sıralanmış özellikleri mimar adaylarına en kısa sürede, en iyi ve en kolay şekilde kazandırabilmek için; mimar adaylarının yaratıcılık dahil tüm yeteneklerini açığa çıkaracak yol ve yöntem nasıl oluşturulabilir sorusunu ortaya koydun... Yaratıcılık yeteneği konusunda biraz doğal temeli olanlar için değil (çünkü onlar çok az sayıda olurlar nedense hep ) ama onlar dışında genele geçerli olan yol ve yöntemlerin yaratıcı olması ve üstelik yaratıcılığı köreltmemesi gerekiyor. Öyle değil mi? Açığa çıkan mimari yaratıcılığın algılanması ya da algılatılması /göstergeleştirilmesi/ için bile olsa iletişim yeteneği/sosyal oluş/ gerek ve şart değil midir? Alıntı:
|
|
|
|
#234 |
|
Forum Üyesi
|
Açığa çıkan mimari yaratıcılığın algılanması ya da algılatılması /göstergeleştirilmesi/ için bile olsa iletişim yeteneği/sosyal oluş/ gerek ve şart değil midir?
Benim fikrim kesinlikle şarttır. Tabi burda ben sosyalliği sadece insan ilişkisi olarak algılamak istedim biraz da... Bırakın yaratıcılığı algılatmayı yaşadığınızı algılatmak için bile sosyal olabilmemiz lazım bugünlerde... İnsan bir insanla ilişki kurduğunun farkında olmadan değişkenlere göre hareket etmesi gerektiğini bir türlü algılayamaz. Hatta belki yeni bir tanımda çıktı. Sosyallik insan değişkenlerinin farkında olmaktır ![]() Daha ilerde kimbilir sosyalliğin karşısına ne gibi tanımlar gelecek ve biz ona göre hareket edicez. |
|
|
|
|
|
#235 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Harikasın
Evet, harikasın mimyelken
![]() Alıntı:
"Sosyalleşme İdeolojisi" defterinin ilk sayfasına ilk satır geldi galiba ) Ne dersin AAcar?
Metin Karadağ 12390 En son Metin Karadağ tarafından düzenlendi : 10-06-2005 15:02. Nedeni: Ek... |
|
|
|
|
|
|
#236 |
|
Arkitera Üyesi
|
Biraz da ARAÇLARI konuşsak...
Peki o zaman biraz da ARAÇLARI konuşsak nasıl olur?
Hiç olmazsa adı üzerinde "araç" somut; uygulanarak denenmiş örnekler olduğuna göre, işimiz biraz daha kolaylaşır... Örneksiz olarak yola devam etmek biraz zorlayıcı oluyor...
|
|
|
#237 |
|
Arkitera Üyesi
|
Ne kadar hızlı kaçar, ne kadar uzak
Ne kadar hızlı kaçar, ne kadar uzak durursak sorunlarımız da çözümlerinden o kadar uzakta kalacaktır.
Çünkü sorun tek bir kişinin üzerinde kalan bir sorun değil. Sözbirliği etmiş gibi, topluca çıt çıkarılmadığı için artık ortak bir suç halini almış bulaşıcı bir sorundan söz ediyoruz. Herhangi birinin çıkıp ben masumum demesi de birşey ifade etmiyor. İster araçları üzerinden ister sorunun kendi özel hallerinden yola çıkılsın topyekün bir duruş, davranış alışkanlığı/bir kültürel birikimle karşı çıkılmadığı sürece herkes bu bulaşıcı sorunun taşıyıcısı konumunda. Sezen Aksu'nun söylediği şarkıdaki sözü hatırlayın; "Masum değiliz, hiç birimiz..."
|
|
|
#238 |
|
Arkitera Üyesi
|
Aynaya bakıp yol açmak...
"Kargaşa ve Düzen..."
Bu iki zıt kavramın sizlerde uyandırdığı düşünceleri öğrenmek isterdim. Verebilirseniz tabii ki ornekleriyle cok daha iyi olur. Hani bazen başımıza gelen bir olumsuz olay sonrasında; "hay aksi keşke şunu yapsaydım/ya da yapmasaydım/..." diye aklımızdan geçmiştir. "Bu da nereden çıktı şimdi?" diye sormayın, illa ki bir sorun yaşamak gerekmiyor, öngörülü yaşamak için. Ama konuyu da abartıp paranoya haline getirmeye de gerek yok... İsterseniz konuyu daha yumuşatmak için "Ben ne yapmalıydım?..." diyerek gelecekteki geçmişe bir soru gönderelim... Henüz bir kez daha "artık çok geç..." değilken... )Yol açmak için aynaya bakmak önemli...
|
|
|
#239 |
|
Arkitera Üyesi
|
Escher bakışı...
"Yol açmak için aynaya bakmak önemli..." demiştik...
Eğer illa ki aynaya bakmak gerekiyorsa... Size bir adet Escher bakışı...
Metin Karadağ 12390 En son Metin Karadağ tarafından düzenlendi : 28-06-2005 19:57. Nedeni: Ek... |
|
|
|
|
|
#240 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
ama nasıl? soruyu sorduk cevabını da verelim.. sorunlardan kaçmayıp üzerine giderek.. onları kafamızdaki çözümsüzler mezarlığından çıkarıp kafamızda işgal ettikleri yerden çıkararak, yani evdeki dağınık ve pis tavan arasını temizleyerek.. tıpkı evimizde yeni eşyalar için yer açarken yaptığımız gibi kafamızda da yeni bilgilere yer açmış oluruz ![]() bunu yapmak kolay mı tabiki değil ama şu zamana kadar feda ettiğimiz şeyler yanında bundan sonra gözden çıkartacaklarımız hiç kalır.. ben hala düzeltmeye çalışıyorum.. bakalım ne kadar başarılı olabileceğim ![]() hepimize kolay gelsiin
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|