|
|
#1 |
|
Arkitera Üyesi
|
Şehir ve Bölge Planlama vs Mimarlık
yine iyte.net' te karşıma çıkan başka bir konu
şehir ve bölge planlama bölümünde okuyan insanlar sanki daha başarısızlarmış gibi görülmekte herhalde, benim anladığım bu insanlar kendi aralarında geçiş yarışına girdiklerine göre. ama son biraz farklı olacak gibi çünkü şu ana kadar edindiğim tecrübelere göre iki bölüm arasında çok fazla yakınlık yok. yapılı çevre ile ilgileniyor olsalar da. ŞBP nın eğitim süreci içinde öğrendikleri ne yazık ki mimarlık bölümünü biraz aşmaktadır. Ben mimarlık 4.sınıf öğrencisiyim fakat elimden geldiğince takip etmeye çalışıyorum Şbp nın bilgilerini, mimarlık mesleğini herhangi bir yerden esinlenerek yaptığımız tasarımlarla ve kendi düşüncemizde yarattığımız kanunlarla uygulayamayacağımız aşikar olduğuna göre, yapılı çevre ile mimarlıktan daha fazla ilgilenen ŞBP nın biraz önde olduğu görülebilir. Bir kaç örnekle açıklarsak. Mimar olarak mezun olmuş bir öğrencinin bilgileri, tecrübesi ve tasarım ehliyeti ilerleyen yaşlarda teslim edilirken, bu durum Şbp öğrencilerinde daha hızlı gerçekleşnektedir. yakınlarda duyduğum bir iş ilanında CareffourSA nın Ş.B.Plancısı aradığı yazıyordu, neden mimar değil peki. benim fikrim careffourSA nın tasarımın öncesinde kuralları ve rasyonaliteyi amaç edinmesi olabilir. neyse herkesin kararı kendine sonuçta bunlar benim fikrimdi. Sadece ŞBP den kaçış köyden kente göç gibi geldi bana. kaçın kaçın mimarlığa geçince hayalleriniz gerçekleşecekse geçin derim ama aldığınız eğitim sırasında bulunduğunuz yeri seviyorsanız geçmeyin. tersi de olabilir bunu da unutmayın. önceki dönemlerde mimarlıktan şehir bölge planlamaya geçişler de oldu diye duymuştum.
http://shawitt.deviantart.com En son lumina tarafından düzenlendi : 01-05-2007 18:07. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Arkitera Üyesi
|
kesinlikle çok haklısın ben de bir şehir ve bölge planlama öğrencisi olarak ilk geldiğim günden beri çevremde duyuyorum mimarlığa geçmek isteyenleri, herkesin özgür iradesi tabi kimse bişey diyemez ama nedeni çok önemli isim için mi yoksa mimarlık eğitimi almak için mi fakat gördüğüm genellikle isim için yani şehir ve bölge planlama isminin bilinmemesinden.bu yaklaşımla ne kadar doğru bi karar verilir düşünmek lazım,farklı iki meslek ama ikisi de güzel bence herkes kendisinin nelere yatkın olduğunu düşünmeli.
En son lumina tarafından düzenlendi : 01-05-2007 18:08. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Forum Üyesi
|
Bunun muhtemel cevabı mimarlığın daha yüksek puanlı öğrenci almasından kaynaklanıyor.Tercih döneminde puanım düşük diyen öğrencilere "olsun planlama yaz, çalışırsan mimarlığa geçersin" denebiliyor.
Geçiş yapak isteyen plancılara şu diyaloğu aktarabilirim. KÖ:Eski Kimya Öğretmenim B:Ben B:Ya hocam böyle böyle plancılar mimarlığa geçmek için geliyor sanki. KÖ:Saf mı onlar? B:Niye ki? KÖ:Benim abim mimar, karısı da plancı.Yengem 6 ayda 1 iş alıyor, abimin 1 senede kazandığı parayı kazanıyor.Zaten çizimlerini de abime yaptırtıyor. B:?!?!? |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
merhaba,ben şehir bölge ve planlamayı yazmayı düşünüyorum bilgisi olan biraz acıklama yapabilirse sevinirim,,tşk şimdide,,
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Forum Üyesi
|
saldimcayira@yahoo.com adresini MSN den eklersen, seni plancı arkadaşlarımıza yönlendirebilirim.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Arkitera Üyesi
|
selam!
Mimarlık fakültesinden bu sene mezun oldum, fakat ş.b.p den arkadaşlarımla görüşüyorum hala. eğitimimiz süresince şbp ve mim öğrencileri 2 senelerini beraber geçirmektedirler İYTE de, herhangi bir dönemde bölüm değiştirme olanağınızın bulunması ( her ne kadar gerekli olduğunu düşünmesemde ) artı olarak değerlendirilebilir. ama şu anda şbp de okumakta olan arkadaşlarımızdan sıcak deneyimleri dinlemek çok dah verimli olacaktır.
Ne olursa olsun, kararınızı çok iyi vermelisiniz, Acı da olsa söylemek zorundayım, çeşitli bölümlerden sonra puanımız yetiyor diye tercih yapıp, sorumluluk ve aşırı efor isteyen bu bölümleri kazanıp sonra bazıları 1 hafta bazıları 2 sene sonra okulu bırakan insanlar gibi olmayın derim. Hem şbp hem mimarlık çok fazla güce sahip ve etkin işkollarından biridir, ama unutmayın ki bu güç ancak bireyin kendini geliştirmesiyle oluşur. Bu güç size diploma anında bahşedilmemektedir. Kısacası şbp'den mimarlığa geçme konusunda ki söylediklerim gibi, aslında bu iki bölümde İYTE de iç içe geçmiştir, ve bu iki bölümde yaşananları ve kendinizi geliştirme olanaklarınızı iyi değerlendirdiğiniz sürece hangi bölümden mezun olduğunuz pek de önemli değildir. Teşekkür ederim.
|
|
|
#7 |
|
|
merhaba
şbp meslegini araştırırken rastladım bu siteye ve çok beğendim.ayrıca yorumlarınız beni çok mutlu etti.bu yıl öss ile yıldız teknik üniversitesi şehir ve bölge planlama yı kazandım...meslek hakkında kuşkularım vardı yani geleceğim açısından.fakat yazılanlar gayet iç rahatlatıcı..sizlerle fikir alışverişi içerisinde olmak banada birşeyler kazandıracaktır.şimdiden teşekkürler ![]() |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
bende bu yıl iyte şbp kazandım şu an hazırlık öğrencisiyim.şbp den tanıştığım birçok yeni öğrenci mimarlığa geçmeyi düşünüyor.ve sanırım çoğu mimarlığın ismi olduğu için geçmeyi düşünüyor. ben seçmeden önce de çok arştırmıştım.istendiğinde imkanları çok iyi olan bir bölüm.özelliklede iyte de...zaten bu işten anlayan kiminle konuşsam gerçekten iyi bir bölüm olduğunu anlatıyor.ben halimden gayet memnunum...geçiş yapmak isteyenler umarım gerçekten ne istediğini iyi biliyordur.o kadar çalışıp geçince umduğunu bulamamak da var.
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
|