![]() |
|
|||||||
| İstanbul Dev bir metropol olan İstanbul'un bitmeyen, her gün yeni birisi eklenen sorunları, kentle ilgili güncel gelişmeler... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 | |
|
Yönetici
|
İstanbul Karasurları Yedikule Kapı'da Vandalizm
Alıntı:
Biraz önce IFEA'dan Jean Francois Perouse'dan gelen email ile gördüm haberi. Uzunca bir süredir bu kadar kötü bir haberle karşılaşmamıştık. Haber doğru ise gerçekten şiddetli bir tepki verilmeli. |
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Forum Üyesi
|
Neler oluyor bir zamanların Constantinople'u, sonra Fatih Sultan Mehmed'in fethettiği Osmanlı'nın İstanbul'u, laik, demokratik Türkiye Cumhuriyet'inin Avrupa kültür başkenti İstanbul'un 'modern çağ' belediyelerinde böyle?!! Böyle bir şehrin belediyelerinin trafik çözümleri böyle bir çağda sadece yer seviyesinden dozerli yıkımlara mı gebe? Tüm yeni teknolojiler dünyanın kültür varlıklarını en üst seviyede korumak adına kullanılıp sürekli geliştirilirken, ülkemdeki belediye zihniyeti hala 'gecebozdu' zihniyeti mi? Onlara tahsis edilmiş ve benim vergilerimden sağlanan devasa bütçelerle yalnızca yıkım mı geliştirebiliyorlar? Buna nasıl izin veriliyor? Halktan mirası niçin kaçırılıyor, nasıl tahrip ediliyor? Dünya yüzünde övünçle anıldığımız proje ve girişimlerle kayıtlara geçebilmek için çaba nerede, kimde, nasıl yapmak geçiyor akıllarından? Bilmek istiyorum!...Çünki bu benim vatandaşlık hakkım, bu tarih hazinesi topraklara doğduğum anda kazandığım en doğal hakkım ve benim/bizim olanla izinsiz kimlerin 'oynadığını' bilmek istiyorum... 'Yetkililer'den duymak istiyorum, bu yıkımları bir hırsız gibi bir gece vakti yapmak zorunda olduklarının farkında olanlardan duymak! En son asteria tarafından düzenlendi : 02-11-2006 16:48. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Forum Üyesi
|
Gene sanki bi parçam koptu, ama bu sefer nedense hiç şaşırmadım, kanıksadım sanırım...
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Yönetici
|
Fotoğraflar
Fatih Belediyesi tarafından "özenle"
yıkılan kara surlarının son durumu ile ilgili yeni fotoğraflar. Yaklaşık 1 saat kadar önce çekildi. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Forum Üyesi
|
Allah belanızı versin desek kaba kaçar mı acaba?, ağlayasım geldi...
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Yönetici
|
Konuyla ilgili sağlıklı bilgi alabilmek için Belediye'den yetkili kişiler ile konuşmaya çalıştık. Tahmin edebileceğiniz gibi telefondan telefona aktarılarak, yetkili kişiye ulaşamadan ve bilgi alamadan çabamız sonuçsuz kaldı. Hatta en son konuştuğumuz kişi son günlerde gazete okumadığını ve konuyla ilgili bilgisi olmadığını söyledi. Yarın şansımızı yeniden deneyeceğiz...
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Forum Üyesi
|
Oradan yol geçmiyor ki
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Forum Üyesi
|
Hem İstanbul'u 2010 yılında kültür başkenti yapmaktan söz ederler, hem de kültürel mirası bu şekilde hiç düşünmeden yok ederler, acaba orada bir cami olsaydı onu da yıkabilecekler miydi böyle?
Tabi, surlardan oy çıkmıyor ama camilerden çıkıyor... |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Forum Üyesi
|
Camiler de yıkıldı, medreseler de yıkıldı, külliyeler de yıkıldı, tuğralar da kazındı portalların üzerinden bu ülkede. Yani sorun cami ya da Bizans'dan kalma sur meselesi değil. Sorun kültür sorunu. Tarihi kucaklama sorunu. Sorun cahillik sorunu....Bu kültürden çıkmış birisi hem cami yıkıldığında hem de surlar yıkıldığında aynı şeyi hissetmiyorsa (bana kalırsa) bu kültüre mensup değildir.
|
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Yönetici
|
Alıntı:
"Bizim" kültürümüzden olmadığı düşünülene karşı takınılan tavır burada söz konusu olan. Evet yazdıklarınız yanlış değil. Ama Sinan_Y'nin yazdıkları da yanlış değil. Ama her şey her zaman söylenmez biliyorsunuz ki... İstediğiniz kadar dindar ya da milliyetçi olun sizler de bu olayı aynı perspektiften görmediğiniz sürece bu tip sorunlarımız çözülmeyecek. |
|
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Forum Üyesi
|
Alıntı:
İyi ya ben de farklı birşey söylemedim. Sayın Sinan_Y'nin söylediğinin de yanlış olduğunu söylemedim. Sorun cahillik sorunu dedim. Kaldı ki perspektifimin geniş olduğunu düşünüyorum (en azından kapasitem ölçüsünde). Neden? E yukarıdaki mesajlarımdan anlarsınız herhalde. İçimin acıdığını belirttim. Eğer ikisi için de üzülüyorsak varız. Sadece birisi için üzülüyorsak, ortada bir sorun var demektir. İkincisi, dindarlık ve milliyetçilik mevzuu. Ben kimseye sizin hayat görüşünüz şu ya da bu demedim, açıkçası çok da umurumda değil. Benim derdim kültüre ve tarihimize yapılan saygısızlık. Örneğin İstanbul Üniversitesi (şu an ismi aklımdan çıkmış olan) işgal ettiği çeşitli tarihi eserleri canının istediği gibi kullanıyorsa ve kimsenin sesi çıkmıyorsa, çıkamıyorsa, haklısınız bu sorunu çözemeyiz. Ya da kimse Divan Yolu'nda, Vatan-Millet Caddeleri'de, Tarlabaşı'nda yerle bir olan eserler için üzülmüyorsa, doğrudur ki bir sorun vardır. Şu surları bir gece vakti bir hırsız gibi yıkan zihniyete de, İstanbul Üniversitesi'nin Beyazıt kapısının üstündeki tuğrayı silen (ve benzerlerini yapan) zihniyete de aynı tepkiyi gösterebiliyor muyuz? Tekrar etmem gerekirse, yukarıda gördüğüm resimlerin ardından, Allah belalarını versin desem kaba kaçar mı acaba? |
|
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Yönetici
|
Alıntı:
Sorun şu: Burada İstanbul Karasurları'nda yapılan bir tahribatı tartışırken Sinan_Y'nin söylediği bir söz üzerine hemen başka konuları gündeme getiriyorsunuz. Size sorum şu: Sinan_Y'nin tespiti doğru mu yanlış mı? Bana sorarsanız çok doğru bir tespit bu. Bu foruma yazan kimsenin "Bizans eserlerini koruyalım, Osmanlı eserlerine yapılan tahribatı görmezden gelelim" demeyeceğini ya da bunu aklının ucundan bile geçirmeyeceğini herhalde biliyorsunuzdur. Artık daha fazla dağılmadan surlardaki tahribat üzerine tartışalım lütfen. |
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Forum Üyesi
|
Yorum yapmama izin yoksa, neden forum var?
Ayrıca Sinan Bey'in yorumu üzerine verdiğim örnekler, "vay efendim sen nasıl bunu söylersin, bak bunun karşısında aslında böyle böyle durumlar da var" demek için söylenmiş sözler değil ki. Sinan Bey'in yaptığı yorum doğrudur. Fatih Belediyesi bugün aynı rahatlık ve aymazlık ve cahillik ve daha bilmem ne bela kavramlar altında bir cami için aynı hareketi aynı açıklıkta yapamaz. Ama bir açıktan yıkmaması, örneğin Süleymeniye Medreseleri ve semtinin (hangi belediyeye ait bilmiyorum ama) içler acısı bir halde olması durumunu da değiştirmez. Aynı aynı belediye'nin ya da ne bileyim sol bir görüşe ait bir belediyenin herhangi bir Osmanlı ya da Bizans ya da başka bir eseri korumak çok da gayret göstermediği de açıktır. Demek istediğim bu görüş meselesi değil bir cahillik sorunudur. Karşıt siyasi görüşler hakkında tarihi eserlere ve kültüre karşı yapılan pervasızlıklar hakkında örnekler vermem de bundandır. Eğer İstanbul'da yaşasaydım emin olun çok daha beterlerini şu anda verebilrdim. Uzun zamandır o şehirden uzağım. Bir türbeyi ya da mesela mezar taşlarını yeşile boyamakla, aynı türbe üzerindeki kitabeyi silmek ve bakımsızlığa terk etmek (kulvarları farklı olsa da) aynı zihniyetin ürünüdür. Allah belanızı versin (yani bu işi yapanlara karşı) sözünün kaba olduğunu biliyorum, sadece tepkimi göstermek için söyledim. Yalnız aklıma bir konu takıldı: Acaba Anıtlar'dan vs izin almış olabilirler mi? |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|