Arkitera Forum  
Geri Git   Arkitera Forum > Kentler > İstanbul

İstanbul Dev bir metropol olan İstanbul'un bitmeyen, her gün yeni birisi eklenen sorunları, kentle ilgili güncel gelişmeler...

Yanıt

Konu Araçları Modları Görüntüle
Eski 22-09-2005, 14:12   #1
Yönetici

Göztepe Parkı'na Cami...

Bağdat Caddesi civarında oturanlar Göztepe Parkı'nı bilir. Birkaç gündür Erenköy Galippaşa Cami'nin özellikle cenaze olduğu günlerde caddenin trafiğini etkilediği bahanesiyle parka cami yapılmak istendiği yönündeki haberler gazetelerde yer alıyor. Herkesin sporunu yaptığı, nefes aldığı, köpeğini gezdirdiği park için böyle bir proje üretilmesi semt sakinlerinin tepkisine neden oldu.

Konuyla ilgili Arkitera.com'da da yer alan haberlerden bazıları...

Talep yok ama arz var

Parka cami şaşırttı

Yeşil alana cami istenmiyor
Eski 22-09-2005, 14:30   #2
Arkitera Üyesi

Alıntı:
İmar Komisyonu Başkanı Tankut Gündoğan ise ibadethanenin gerekli olduğunu savundu: "Dokuz kişilik imar komisyonunda CHP'li üyeler Bülent Tatar ve İrfan Şenol'la birlikte imar komisyonu oybirliğiyle bu kararı aldı. İstanbul'un pek çok yerinde 150 metrede bir camii varken, Bağdat Caddesi üzerinde Erenköy ve Kızıltoprak arasındaki 4.5 kilometrede bir cami yoktu....
Anlaşılan 150m'de bir cami olmazsa olmuyor...
Pınar Gökbayrak offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 23-09-2005, 16:45   #3
Forum Üyesi

Exclamation gostepe parkı için ne yaptım?

her sey dün sabah kalkmamla basladı( buna kalkma denemez yogun bakımdan cıkar gibiydim )uykumu bölen cep telimi actı panik yasıyan bir ses sordu omer reha arıkkan lamı gorusuyorum ? yoo hayır dedim beyfendi lutfen dedi ses beni yanıltmayın dedi adam eyvah dedim bundan sonra bana belediye bakcak heralde dedi . Ben dedi bu istanbuldaki goztepe parkı içindedi aramıstım dedi biz dedi numaranız ist.belediyeden aldık verdiğiniz dilekçe ile beraber bu tel nosunuda bbelediyeye yazdırmıssınız dedi ( oysa bu numara uc yıldır benim ,yani olayla alakasız adı soyadı farklı, isttanbulu ancak haritada kabataslak bulabiliyotum hayatım boyunca gitmedim ayrıca arıkan kim? ) siz dedi bana bi acıkalama yapmalısınız dedi yoksa radyo haberlerinde arıkkan ailesi ile ilgili olumsuz ifadeler yer alabilir diye tatlıdille nasihati yapıstırdı kulagıma basladı konuyu anlatmaya 78 yılında ailecek orayı belediyeye bagıslamıssınız ( vay enayi dedim icimden) ve diye ekledi acar telefon gazetecisi oraya bir sart eklemissiniz buranın park olarak kullanılmasını istemissiniz dedi , simdi dedi niye ornın dedi cami olarak kullanılması için dilekce verdiniiz , biz dedim gur ve otoriter bir sesle oranın dedim park olarak kullanılmasını istiyoruz boyle bi talebimiz olmadı dedim ki oraya yapılacak en ufak biyapıda solugu aihm de alırız yiyosa bekçi kulübesi diksinler adam dediki biz dedi sizle roportaj almalıyız gece yayınlamak için hayır dedim petek dncozun magazin programı gecer benim reytingimi kalıcı imaj sorunu yasarım dedim hem dedim cıkarsam tv ye yuzum eskir adama soz verdim pazartesiye kadar kimseye roportaj vermiyecegim diye .bu kapattı aksama kadar 10 küsur gazteci daha aynı diyalglar aynı sorular, sakin yasantıma mani oldular omer r. adına park a cami yapılmasına karsı cıkcam diye mani oldum sakin hayatıma, her arıyana dedim ki iletişim kanalınızla (ben bunların iletişim kanallarını biliyorum ama neyse.. ) belirtin dedim arıkkan ailesi cami insaasına arsa bagıscısı olarak karsı cıkıyor. aksam bu sefer selami ozturkede aynı acıklanmayı yaptım dediki ozaman biri omer bey adına dilekce vermis(omer de bahtsız adam biri onun adına konusur biri onun adına dilekce yazar umarım aile isleri ile baskası ilgilenmiyordur) dedim ki ben omer amcanın yegeniyim (bu ifade saglam aile bagını ifade ediyor ama tdk yakalarsa fezaya gökmen diye yollar adamı) biz kadir baskan la telekonferans yapalım dedim , yok dedi sakın ha diye ekledi biz kendisini basın önünde geri adım aldıracagız dedi( heralde dedim adım alısmaca falan oynıyacaklar) omer beyle gorusebilirmiyiz dedi yok dedim kendi cok yaslı kimseyle gorusmek istemiyor, iyi dedi ozaman kimseyle gorusmesin diye buyurdu selami bey verdi fermanı deim admın oturdu evi en yakın koye baglıyacak dedim biraz daga kızarsa.
kapattı telefonu saat 9 gibi sonra ben de bi parkı kurtarma huzuru ile yattım.
ertesi sabah yine tel sesi ile uyandım bu sefer ses ben diyor emniyetten arıyorum dedi omer beyin adını yasadısı kullandıgınız tespit edildi cagırdılar beni emniyete telefondaki adam dediki omer beyinde arsa bagıscısı olmadıgı tespit edildi bunun içinde bi konusmamız lazım !peki dedim ankara yenimahalle karakolda bulusalım seni dediler bizim cami a ya bi sokalım bakalım sonra unutmaz isek elbet cıkartırız dedi cep teki ses. tam kapatım bu sefer barodan aradılar (yada bana oyle geliyor) biz dediler kayıtlara ulasamadık bugün ama sizin kine ulasmamız lazım lutfen kaydınızı yollayın cok acil, dediler .durun dedim bi manevra yaparaktan dedim yanlıs anlama var deiki adam biz dedi sizin ses kaydınızı aldıkburada avukat oldugunuzu soylemisiiniz. eyvah dedim "elveda dunya merhaba kodes" bendeidim karakola gidiyorum deidim merak etmeyin dedim kurtaracagım goztepe parkını diye ekledim (beni kim kurtaracak bu arada) gittim karakola dedim buraya ozgur bener adına cagrı varmı dediler hah sen bakayaydın degilmi kos esyalarını al gel seni askerlik subaya sevkedelim deim aman abi ben asker kacagi degilim aanlattım benim hikayei mubarek cuma gunu hepsi dumur oldu kimsenin haberi yok olaydan kimsede anlamadı vaziyeti sen dediler git eve bi dus al yat bakalım. eyvallah deyip gittim evime bir parkı kurtarmanın gururuyla.yatıp uyudum parklarda kosuyorum simdi ben super park koruyucusu
greenpeace offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 24-09-2005, 05:57   #4
Forum Üyesi

"fena mı işte bir proje yarışması açılır birkaç yarışmacı mimar nasiplenir ! "

diye geçti benim içimden haberi okuyunca...

yavaş yavaş adım atacak yerimiz kalmayacak...çok başarılı ilerlemekte planlar

benden de bir öneri...gümüşsuyu trafiğini rahatlatmak için gökkafese minare eklenerek cami haline getirilmesi de mümkündür...günümüzün çok programlı mimarisi sayesinde cami-otel adını alacakböylece dokunulmazlığı allah katına da çıkmış olacaktır

ertuğ
archistoire offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 24-09-2005, 23:25   #5
Forum Üyesi

bence arkadaşlar konunun bu kadar abartılması maksatlı yeşil alan katlediliyo deniliyor ama gerçekten de acaba boylemi oluyor göztepe parkı toplam 90 dönümlük bir alan buraya yapılması düşünülen cami ise sadece 2.5 dönüm olduğu söyleniyor eğer durum böyleyse gerçektende bir katliam var mı dır ortada bu ülkenin yeşil alana ihtiyacı olduğu kadar insanlarının ibadet etmesi cenazesini kaldırması için camiyede ihtiyac var bir kaç gundur haberlerden izliyorum göztepe parkı ile en yakın caminin arası en az 45 dakika suruyor yaya olarak peki göztepe parkının %2.7 lik bölümüne cami yapılmasına bazı cevreler neden bu kadar tepki gösteriyor çok cevreci olduklarından mı yoksa başka bir sebep mi var?
simerenya offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 20-04-2006, 11:54   #6
Forum Üyesi

nasıl?

Alıntı:
Orijinal metin simerenya tarafından gönderilmiş
göztepe parkı ile en yakın caminin arası en az 45 dakika suruyor yaya olarak
Erenköy ile Selamiçeşme arası bile 45 dakika süremez. Selamiçeşme'de cami var, eğer Göztepe parkına da yapılırsa iki cami arası 10 dakikalık yürüme mesafesi olur. Angarya işlerle uğraşmaktan çok hoşlanıyor nedense belediyemiz. (örn: Moda tramvayı..) Bunun yerine GERÇEK sorunları görseler ve bunlara eğilseler, ama sorun çözmekten anladıkları İstanbul trafiği için "666" çözüm üretmekse o da kalsın almayalım..
doris rivera offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 20-04-2006, 17:51   #7
Forum Üyesi

Topbaş, Göztepe Camisi için yarışma açacakmış. Bugun gazete cikan haberde bu camiyi yaparken Tokyo Camisi'nin ornek alinmasi gerektigini soyluyor. Bizim ülkemizde hic ornek kalmadi herhalde !

En son Mermaid tarafından düzenlendi : 21-04-2006 09:49.
Mermaid offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 21-04-2006, 09:11   #8
Yönetici

Farklı Cami mi?

Örnek gösterilen Tokyo Camisi ucuz bir kopyadan başka bir şey değil.
Eklenmiş İmajlar
goztepe-parkina-cami-tm08b-jpg  
Ömer Kanıpak offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 22-04-2006, 22:22   #9
Forum Üyesi

Cool Cami mimarisini oturtamamış bir nesil

Camilerin hangi mesafede hangi nüfus yoğunluğunda yapılması gerektiği hususunda belli kıstaslar geliştirilmesi gerektiğini yıllardır söylüyor ve yazıyorum. Eski kent dokularımıza baktığımızda yakın aralıklarla küçük küçük mescitler, mahalle ölçeğinde büyük camiler, kent için ise Ulu, Cuma veya Büyük diye nitelendirilen Camiler yapıldığını görüyoruz. Günümüzde ise her cami yapan Süleymaniye veya Selimiye yapmak üzere yola çıkıyor. İmar planlarında nüfus yoğunluğu ve yürüme mesafesi de gözetilerek belli bir kıstas geliştirmeliyiz, bu bir.

İkinci husus ise; camilerin mimarisidir. Meslektaşım Belediye Başkanını çok yadırgadım. Tokyo'da yapılan camiyi örnek olarak göstermiş. Bizim ölçülerimiz vs. demiş. Günümüz mimarları olarak bizim hiç bir fikrimiz, hedefimiz, görüşümüz vs. yok da, 500 yıllık camilere öykünerek bir ibadethane tasarımına gidiyoruz. Bizi kim geriye doğru itekliyor? Esas irtica budur: Mimari İrtica. Cami, ihtiyaç ise yapılır, hangi fonksiyona ilişkin bina lazım ise yapılır. Bu taklit meselesini çok iyi düşünmemiz gerekiyor. Eski mimarinin medresesini, darüşşifasını, hanını ve dahi türbesini taklit etmiyoruz. Fakat iş camiye geldi mi herkes birer Süleymaniye, Selimiye hiç olmazsa Şehzade veya mütevazi bir Osmanlı camiini taklide yelteniyor. Bu bir tenakuzdur. Kendini ve çağını inkardır.

Taklit niyeti olanlar niçin diğer binalar için taklit etmiyorlar? Yoksa dinin kubbeli cami yapılmasını emrettiğini, kubbesiz cami veya Osmanlı tipi cami yapılmazsa içinde edilen ibadetin kabul edilmeyeceği gibi bir fikir veya kabulleri falan mı var acaba?
Mimar arkadaşlar! İslam dini bize cami için herhangi bir form, şekil ve usul emretmez. Caminin olmazsa olmazları ile olursa olmazlarına uyduktan sonra gerisi mimarın becerisine ve estetik anlayışına kalmıştır.

Sonuç: günümüzü yansıtacak, yarının nesillerine işte 21.yüzyılın cami mimarisi de bu imiş dedirtecek, taklitten hele hele kopyadan uzak, özgün tasarımlar bizi bekliyor. Tarihi sorumluğumuz var. Yeni Sinan'lara ihtiyacımız var, ama taklitçilerine değil...
archi_32 offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 15-06-2006, 10:39   #10

Göztepe Camii gün sayıyor

Büyükşehir Belediyesi'nin aldığı Göztepe Parkı'na cami kararı, askı sürecindeki imar planlarına yapılan itirazların reddedilmesiyle yasal sürecini tamamladı. Dilekçeyle cami talebinde bulunan bölgedeki vatandaş ya da dernekler, imar planlarında ibadet yeri olarak ayrılan Göztepe Parkı'nın bir bölümünde isterse cami inşaatına başlayabilecek. Haberin Devamı...
Arkitera Editor offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Yanıt

Yerimi olarak kaydedin

Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları
Modları Görüntüle

Mesaj Yazma Hakları