![]() |
|
|||||||
| İstanbul Dev bir metropol olan İstanbul'un bitmeyen, her gün yeni birisi eklenen sorunları, kentle ilgili güncel gelişmeler... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Forum Üyesi
|
Merhabalar,
Ben yeni uyeyim aslinda bu konu daha once tartisildi mi bilmiyorum ama yine de yazayim dedim. Sali pazarindan bahsediyorum. Aslinda bu tur pazarlar insanlar icin hem satis yapma hem de ucuz sekilde ihtiyaclarini karsilamalari acisindan onemli bir yere sahip ama Kadikoy gibi cok sikisik bir yerde pazar burayi haftada sadece iki gun isgal ediyo. Bu gunlerde de zaten Kadikoy`e girmek ayri dert, cikmak ayri dert. Bunun disinda bu koca alan sadece otopark olarak kullaniliyor. Eskiden buralar cayir cimenmis insanlar piknik yapmaya gelirlermis. Sizce buranin daha iyi bir sekilde kullanilmasi mumkun olmaz mi? Aslinda bu cok zor bir konu bence. Yani pazari tamamen ortadan kaldirmak da cozum degil gibi geliyo bana ama bu kadar buyuk bir alanin beton olmasi da beni ayrica rahatsiz ediyor. Diploma projelerinde buralara kultur merkezleri, muzeler yapiliyor ama kimse bu pazarin ne olacagina dair cozum de getirmiyor. Kadikoy`un otopark ihtiyaci da isin baska bir yonu. Bu konuda ne gibi bir cozum tavsiye edersiniz? Merak ettim dogrusu. Tesekkurler |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Yönetici
|
bu tip pazarlara tam bir alternatif bulunamadı sanırım. Sabit pazarlar, daha planlı ve düzenli inşa ediliyor ama kiraları yüksek olduğundan semt pazarları kadar ucuz olmuyor, dolayısıyla kullanıcısı da az oluyor. ayrıca pazarcılar genellikle semt semt dolaşıyorlar ve gittikleri bölgelere göre mal satıyorlari dolayısıyla SABİT olmayı da tercih etmiyorlar.
Kadıköydeki salı, cuma ve haftanın diğer günleri pazarı -hala tam olarak hangi günler ne pazarı olduğunu çıkaramadım- trafiği ve oradaki düzeni bozuyor. yanındaki stadyum gibi. sebze alışverişini sadece çevre halkının yaptığını tahmin ediyorum. ucuza alışveriş yapan bir kimse taksiyle evine dönmeyi tercih etmez herhalde. diğer ürünler -züccaciye, giyim- içinse kadıköy çevresinde yeterince yoğun bir ticaret alanı var. ayrıca ucuz da. Salı pazarı bence semt pazarı olmaktan çıkmış durumda. Herhalde belediye yüksek gelirli otoparkı kullanmayı tercih ettiği için o alanı bu şekilde kullanıyor. Bence Anadolu yakasında yeşil alanlar yetersiz. Kıyı şeridindeki doldurma alanlar oldukça fazla ama yapılaşmanın yoğun olduğu iç bölümlerde nefes alınabilecek doğru düzgün bir yer yok. Bu bölgenin küçük bir kısmını yiyecek amaçlı semt pazarı olarak kullandırıp, kalanını düzgün bir park haline getirebilirler. Ama stadyumdan çıkan ateşli taraftarların orayı ne hale getireceği de belli olmaz. |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Yönetici
|
Salı Pazarı’nda Yepyeni Bir Kadıköy Doğuyor
Kadıköy Life dergisinin Kasım-Aralık sayısında Salı Pazarı kaldırılınca yerine yapılacak proje detaylı bir şekilde anlatılıyor.
http://www.arkitera.com/news.php?act...sItem&ID=12834 Alıntı:
Projenin birkaç resmi ve kat planı haberde görülebilir. Ayrıca aşağıyada ekliyorum. Tarihi Yarımada manzarasını izlemeye imkan veren seyir kuleli yeni proje. ![]() ![]() Kapalı mekan korkusu olanlar buraya girmesin. ![]() Bu fotoğrafta pazarın şimdiki organik dokusunu gösteriyor. ![]() Fotoğraf: Murat Öztürk |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Forum Üyesi
|
Ben Kadıköy salı pazarını seviyorum ve kalmasından yanayım. Evet o alan düzenlenebilir ama o esnek dokuyu kaldırıp yerine devasa ve kaba bir kütle koyarak değil!!! Ayrıca Kadıköy'ün ve hatta İstanbul'un trafik sorununu çözmenin yolu da bu olamaz!!! Yollarda bu kadar çok araç ve disiplinsizlik olduğu sürece trafik sorunu çözülemez... Yılın belli zamanlarında yüzlerce insanın maçlara, pazarlara gitmeleri engellenemeyeceğine göre...
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Forum Üyesi
|
Bu kubbe ne binası ben anlamadım. İçinde hücreler var. ?
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Yönetici
|
Alıntı:
![]() Ayrıca, Tasarımı yapan kişi hiç Salı Pazarı'na ya da hiçbir semt pazarına gitmemiş belliki. O hücreler arasında o kadar insan nasıl dolaşacak, bunu düşünmemiş. Koridorların genişliği kaç metre sizce? |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Forum Üyesi
|
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Forum Üyesi
|
Sanırım bu avan² projesi. Avanın da avanı ya da mimarımız yukarıda dendiği gibi hiç pazara gitmemiş. Ya da onun görüşünü dinlemek lazım ama buradan göründüğü kadarıyla pazar olarak işlemiyor bence. Ayrıca domates, soğan almaya giden insanlar o seyir kulesine mi çıkacaklar. Bu kubbeden iyi buz pateni salonu olur
. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Forum Üyesi
|
Bende semt pazarına gitmedim ama annem, çevremdeki bütün kadınlar mutlaka gitmiştir. Bence bir tasarımcının yaptığı tasarımını kullanacağı kişiler ile empati kurmalı. Çevresindeki insanlara sormalı, araştırmalı gerekirse erkek bile olsa bir semt pazarına gidip nasıl işlediğine bakmalı. O kadar kalabalığı, bu koridorlar bu klostrofbik mekan nasıl taşıyacak?
Pazarın şimdiki halinin hava fotoğrafındai dokusu ne kadar hoş. Ona sadık kalınarak hoş bir tasarım yapılabilirdi. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Forum Üyesi
|
Projenin Klostrofobikliğinde hemfikirim
Doğma büyüme kadıköylü biri olarak;herkesin çok işine yarayan ve sanırım ist'un en büyük pazarı (idi) olan Salı pazarının kaldırılmasına büyük tepki duydum.Fakat yerine başka bir düzenleme yapılacağını değil de şu anki haliyle otopark olarak kalacağını düşündüğüm içindi bu tepki. Daha modern bir pazar anlayışıyla düzenli bişeyler yapılırsa tabii ki herkes mutlu olur fakat bu projede yeşil alana pek önem verilmemiş gibi,bunu gözardı etmemeliler.Kadıköy zaten bitişik nizam inşa edilmiş çok sıkışık ve eski bir yapılaşmaya sahip,bari şimdi ferah bir alan yaratma imkanı varken bunu değerlendirseler.Yerin altı çok katlı otopark olmalı çünkü orda buna da çok ihtiyaç var.
Ayrıca Anadolu yakasındaki konser-sergi salonu kıtlığı düşünülerek bu tür bir ihtiyaç da yer alabilir...Umarım ilgililer sesimizi duyar... |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Yönetici
|
Fazla söze gerek yok. İlgili arkadaşlar bir semt pazarının nasıl basit ama farklı olabileceğinin güzel bir örneğini Barcelona'daki St Caterina Market diye Google'da araştırarak bulabilirler.
Hakan Kıran sahiden de hiç pazara gitmemiş anlaşılan küçükken. Bari projeyi yaparken bir dolaşsaydı. İşin daha üzücü tarafı buradaki bir kaç ilgili mimarlık öğrencisi ve arkitera okuyucusu dışında profesyonel mimarların, meslek odalarının, diğer mimarlık derneklerinin bu saçma tasarıma karşı sessiz kalmaları... Yarın orada trafikte beklerken "bu saçma binayı ve kuleyi de kim yapmış diyeceğiz" di mi? |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Yönetici
|
Bana sorarsan yine Barcelona'daki balık pazarı örnek alınarak yapılmış bir çalışma.
![]()
Foruma gönderdiğiniz mesajları daha iyi formatlamak ister misiniz? Tıklayın... Üyelik ile ilgili sorunlarınız için lütfen Güncelleme ve Duyurular başlığına bakınız. Bu konudaki özel mesajlara cevap yetiştirmem mümkün olamıyor. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Yönetici
|
Bir bildiğiniz varsa daha açık yazar mısınız !
Foruma gönderdiğiniz mesajları daha iyi formatlamak ister misiniz? Tıklayın... Üyelik ile ilgili sorunlarınız için lütfen Güncelleme ve Duyurular başlığına bakınız. Bu konudaki özel mesajlara cevap yetiştirmem mümkün olamıyor. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Arkitera Üyesi
|
Bence her mimarın (imkanı olduğu müddetçe) yurtdışı ziyaretleri yapması iyi bir şey. Salı pazarına gelecek olursak örnek alınabilir bir çalışma tabi ki Barcelona'daki. Pazarlarda tüketici olan ya da pazar mantığını daha iyi bilen birisi tarafından tasarlansa eminim böyle olmazdı. Burası alışveriş merkezi değil pazar....
|
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|