![]() |
|
|||||||
| İstanbul Dev bir metropol olan İstanbul'un bitmeyen, her gün yeni birisi eklenen sorunları, kentle ilgili güncel gelişmeler... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#16 |
|
Forum Üyesi
|
Barcelona'daki örneğin iyi olup olmadığını bilmiyoruz. Sadece çatı örtüsü güzel görünüyor.
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Yönetici
|
Ötekisinin de sadece çatı örtüsü görünüyor zaten
![]() Ama içiniz rahat etsin ben inşaat sırasında görmüştüm yapıyı, çok iyi bir yapı olduğuna kuşkum yok. Bir de bu yapının vurgusu çatısında unutmamak lazım ki...
Foruma gönderdiğiniz mesajları daha iyi formatlamak ister misiniz? Tıklayın... Üyelik ile ilgili sorunlarınız için lütfen Güncelleme ve Duyurular başlığına bakınız. Bu konudaki özel mesajlara cevap yetiştirmem mümkün olamıyor. |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Forum Üyesi
|
Yok, ötekisinin planı görünüyor ya, onu tartıştık zaten. İçimi rahatsız kılacak bir durum yok, sadece çatının resmini görüyoruz.
Her ne kadar böyle orijinal olmasa da uzay çatı ile Eryaman'da pazar yerinin üstü örtüldü. Gayet güzel işleyen, düzenli bir yer oldu, hatta pazarcılara sigara içmeyin, siyah poşet kullanmayın diye anons bile yapıyorlar , ama tınlayan yok. |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Yönetici
|
Nevzat Sayın'ın Feneryolu Sabit Pazarı'ndan her sabah geçiyorum. Çok küçük bir örnek olmasına ve bazı sorunları bulunmasına rağmen herhalde bu kadar iyi çalışan başka bir pazarımız daha yok. Özellikle çay bahçesi ve Bağdat Caddesi ile olan yaya ilişkisinin çözümünü son derece başarılı buluyorum.
Foruma gönderdiğiniz mesajları daha iyi formatlamak ister misiniz? Tıklayın... Üyelik ile ilgili sorunlarınız için lütfen Güncelleme ve Duyurular başlığına bakınız. Bu konudaki özel mesajlara cevap yetiştirmem mümkün olamıyor. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Forum Üyesi
|
halk pazarı
merhaba,
2005 yılında Antalya'da açılan bir yarışma vardı: Doğu Garajı ve Halk Pazarı Düzenlemesi. Bu yarışma için hazırladığımız projenin maketi ve dükkan birimlerine ait bir görselini ekledim. |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Forum Üyesi
|
Planını göremiyorum ama genel izlenim çok iyi. Tebrik ediyorum
dereceye girdiniz mi? |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Forum Üyesi
|
Projenizde anlayamadığım bir şey var. Alanın üstünü germe sistemle kapatmışsınız. Sonra pazarcıların üstünü tekrar kapatmışsınız. "Bence" bu gezen insanların çevreyi rahat görmelerini engelliyor. Yarı açık mekânı kapalı hale çeviriyor. Yani diğer satıcıları göremiyorsunuz. Ürün seçmek zorlaşıyor.
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Forum Üyesi
|
Peki su problemini nasıl çözdünüz? O brandaların ortasında toplanan su, satıcıların üzerindeki ikinci örtüye mi dökülüyor? Ayrıca germe sistemin birleşme yerleri de o açıdan sorunlu diye düşünüyorum. Yağmurlu bir havada bu pazarda gezmek istemezdim. Ne tam kapalı ne de tam açık... "gün"ün söylediği gibi iki kat örtü var ama bence fonksiyonel değil...
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
Forum Üyesi
|
dereceye girememiştik.
hatta yanılmıyorsam ilk aşamada elenen 2 projeden biriydik. ![]() Semt pazarlarında dolaşırken genelde çevreyi göremezsiniz, sadece etraftaki diğer satıcıları ve dükkanları görürsünüz. Yönünüzü çok kolay şaşırabilirsiniz, pazarlarda kaybolanların sayısı az değildir. Projeyi tasarlarken insanların yönlerini bulmasına yardımcı olacak görsel öğeler kullanmıştık. Renkler, yüzeyler... Dükkanların üstünü tekrar kapamamızın sebebi güvenlik, esnafın gece rahat olması. İmaj sizi yanıltmasın dükkanın üst örtüsü beton ya da katı bir yüzey değildi. Bir metal ağ olarak düşünmüştük. Tıpkı ön ve yan yüzeylerde olduğu gibi. Yağmur suyunu o ters şemsiye gibi gözüken üst örtünün ortasında yer alan borularla topluyorduk. Onları zemin altına alarak bir depoda biriktirip kullanmayı düşünmüştük. Bu üst örtü bir yönde 20 cm üst üste biniyor, diğer yönde bindirme yok. Bunu yatay sıradaki her üst örtünün yüksekliğini eşitlemek için düşünmüştük. Böyle bir projede, halk pazarı semt pazarı gibi daha toplumsal katmanları olan bir projede öncelikle dikkat edilecek şey teknik detaylar değil projeye yaklaşımdır diye düşünüyorum. Bu üst örtü bir yanda 20 cm üst üste biner, diğer yönde binmez... Bunu dert etmek yerine bu- bir "mimar"in tasarladığı- alanın halk tarafından benimsenip benemsenmeyeceği, insanların sosyal ortamlarına ne kadar adapte olacağı daha önemli. Biz elimizden geldiğince halk pazarı alışkanlıklarının devam edebileceği bir alan yaratmak ve onu her noktasına kadar tasarlamak değil boşluklar bırakarak kullanıcıların kendi ortamlarını oluşturmalarını istedik. (örtüdeki boşluklar değil kastım ![]() En son lacink tarafından düzenlendi : 28-11-2006 18:02. |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Forum Üyesi
|
Semt pazarlarında çevre görülür aslında. Çünkü sadece tezgah vardır. Sizinki bir seçim tabii ki. Bir de burası nasıl bir pazar bilmiyorum ama bildiğim kadarıyla pazarcılar sabit değildir. Sabah ürünü yıkarlar, akşam toplayıp giderler. Belki de orada sistem farklıdır bilemem. Neyse, benim görüşüm tabi, elinize sağlık, tebrikler...
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
Forum Üyesi
|
Merhabalar,
Mimarlıkta etik kavramı her zaman tartışılmıştır. Proje tasarımlarımızdaki tavırlarımız da bunu kaçınılmaz kılıyor maalesef. Daha önce bu forumda yine yurtdışındaki projelerin ülkemiz mimarları tarafdından özgün gibi sunulması konuşulmuştu. Şimdi ekte iki resim gönderiyorum. Biri konu başlığımız olan Hakan Kıran'ın Kadıköy Salı Pazarı projesiyle ilgili. Diğeri ise konuyla ilgili olarak gönderilen Antalya'daki bir yarışma projesi ile ilgili. Esinlenmek, stilize etmek, ilham almak kavramları ile amiyane tabirle "kopi-peyst" yapmak arasında ciddi farklar var. Ve ortaya çıkan ürünü kendi "yaratı"nız diye pazarlarsanız etik açıdan sıkıntılar doğar. Mimarlıkta da acaba makalelerdeki gibi kaynak belirtme yoluna mı gitsek.. ![]() |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Arkitera Üyesi
|
Selam ;
Resimlere baktım ve pek ilgimi çekmedi doğrusu. Artık mimarlığın bir kolaj çalışması olduğunu düşünüyorum. Oradan al yapıştır,sağına iki çekiç, solunu şöyle çek,ooo mis gibi oldu. Kimse anlamaz zaten, onlardan başka kimse yurtdışındakı örneklere bakmıyor.Böyle düşünüp yapan mimar piyasamızda çok artık.Üzüldüğüm konu dünya çapında ödül alan ve övündüğümüz mimarların da bunu yapması. Bir örnek de benden.... |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Forum Üyesi
|
salı pazarı-akıl hastanesi
Yukarıdaki resimlere bakılırsa Akıl hastanesinden esinlenmişler demek ki...valla bu yapının içindeyken akıl hastası değilsek de olup çıkarız bence
![]() Dön dolaş labirent mi pazar mı belli değil... |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Forum Üyesi
|
Ben 6 sene kadar Kadıköy Kuşdilin de oturdum. Yani evim salı pazarına çok yakındı. Salı ve cuma günleri yolda yürüyemeyecek duruma geliyorduk. Pazar içi ve etrafı yoğun trafik ve arbede günü gibi, insanlar birbirlerinin üstüne çıkmaktan kendilerini alamıyordu. Alanın büyük ve geniş olması güzel, fakat çarpık ve düzensiz kurulan pazar cehennem gibi, insana hayatı dar ediyordu.. Bir süre sonra pazarın kalkacağını ve sabit bir alışveriş merkezi kurulacağını öğrendim. Şimdide görüyorum ki büyük ve hoş bir bina yapacaklarmış. Ancak ben artık çok katlı bina ve trafiği önlemek adına yapılan yol yapımı çalışmalarına pek taraftar değilim. Evet İstanbul büyük bir şehir ve çok kalabalık ama yeşil alanımız nerdeyse yok denebilecek kadar azaldı. Yakında nefes alamayacak duruma gelicez. Artık bir faydası yok biliyorum. Olsada baş edemeyeceğimiz durumlara gelicez. Zaten etrafta ihtiyaçlarımızı karşılayabileceğimiz kadar dükkan,market,mağaza..vs. var. Pazarlarda satılan bir ürünün fiyatı, (orjinal mağzalardan bahsetmiyorum) dükkan vs. gibi yerlerde hemen hemen aynı. Söylemek istediğim şey; koskocaman bir alan var elimizde ve bence alışveriş yapabileceğimiz bir beton yığınına daha değilde biraz ağaca ihtiyacımız var..
caglin.. |
|
|
|
|
|
#30 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Mimarlıkta kaynak belirtme...
Alıntı: