![]() |
|
|||||||
| İstanbul Dev bir metropol olan İstanbul'un bitmeyen, her gün yeni birisi eklenen sorunları, kentle ilgili güncel gelişmeler... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Forum Üyesi
|
Cenova'da Kentsel Katliam
Korumacılıkta Batıyı ve özellikle de İtalya'yı hep örnek alırız, pek çoğumuzun Türkiye'deki kentsel kimliksizleşmeye karşı "şu ülke İtalyanların elinde olsa nasıl korurlardı" diye düşündüğümüze de eminim.
Archiprix Ödül töreni nedeniyle bu senenin Avrupa kültür başkenti olan Cenova'ya yaptığım yolculuk sonunda iki şeyi sizlerle paylaşmak istedim. Birincisi Cenova'nın nasıl ve neden kültür başkenti olduğu, ki bu konuda Arkitera Gündem bölümünde kapsamlı bir dosya hazırlıyoruz. Diğeri de kentin sahil yolunun üzerinden viyadüklerle geçirilen ve kenti denizden koparan otoyol (!). İzmir ve Moda'da benzer uygulamalara karşı verilen mücadelenin ne kadar önemli olduğu ve bu konuda batının bizden örnek alması gerektiğini görmek beni çok şaşırttı. Moda için verilen mücadeleyi sanırım tüm Arkitera.com kullanıcıları izlemiştir (moda otoyolu tartışması ). Cenova gibi bir liman şehrinde kent ve denizi tüm kıyı boyunca ayıran bu otoyol kentin dokusuna ve kimliğine büyük zarar vermiş. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Forum Üyesi
|
Cenova Otoyolu
.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Forum Üyesi
|
.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Yönetici
|
Bende Cenova'yı görür görmez aynı şekilde düşünmüştüm. Gitmeden önce Cenova ile ilgili birkaç araştırma yapmıştım. Deniz kıyısında, bir liman kenti olduğunu öğrendiğim zaman çok ilgimi çekmişti.
Daha sonra, kaldığım otelin manzarası ve şehiri birazcık gezince gördüklerim beni hayal kırıklığına uğrattı. Deniz kıyısında ama bir kadar da denize sırtı dönüktü. Sorduğum zaman bu köprünün 60'lı yıllarda yapıldığını aslında orada yaşayanlarında hiç hoşlanmadığını söylediler. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Forum Üyesi
|
Ben bu sehirde 4 yil yasadim ve buna benzer bir rezilligi bir tek askerlik yapmak icin gittigim Samsun'da gordum. Samsun tabii Cenova'dan cok cirkin vs ama denizle sehrin arasindaki iliskinin tecavuze ugramasi yonunden birbirlerine cok benziyorlar. Daha kucuk olcekte bu durum Kadikoy'de de boyledir. Cenova dogasi geregi cok dar sokaklari olan karanlik bir sehirdir ama yanibasinda denizin olmasi bu lanet yol oradan gecirilene kadar bu durumu biraz yumusatiyordu. Tabii bastan ofsayt liman, liman nedeniyle Cenova eskiden de denizle tam kucaklasamiyordu, yol bu durumun uzerine tuz biber ekti. Cenova'dan cikip guneye Livorno istikametine trene binin, La Spezia'ya kadarki kismi kanimca dunyanin en guzel sahillerinden biridir.
|
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|