Arkitera Forum  
Geri Git   Arkitera Forum > Kentler > İstanbul

İstanbul Dev bir metropol olan İstanbul'un bitmeyen, her gün yeni birisi eklenen sorunları, kentle ilgili güncel gelişmeler...

Anket Sonuçlarını Görüntüle: Galata’nın kentsel dönüşüm ve canlandırma projesi ile ilgili ne düşünüyorsunuz?
Uygulandığı takdirde tarihi yerleşime canlılık getireceğini düşünüyorum 87 50,29%
Uygulamada önerilen mevcut esnafın yerine butik oteller, kafeteryalar ve eğlence merkezleri fikrini inandırıcı ve hayata geçirilebilir olarak görmüyorum 50 28,90%
Trafiğe kapatıldığı taktirde bölge ulaşımında sorun yaratacağını düşünüyorum 10 5,78%
İlgilenmiyorum 2 1,16%
Bu tip kentsel müdahaleleri doğru bulmuyorum 24 13,87%
Oy verenler: 173. Bu ankette oy kullanamazsınız

Yanıt

Konu Araçları Modları Görüntüle
Eski 02-01-2004, 15:28   #1
Forum Üyesi

Galata'nın Kentsel Dönüşümü

......
İstiklal Caddesi ile Karaköy'ü bağlayan ve Galata Meydanı'ndan geçen cadde, görsel olarak çekici bir yaya yoluna dönüştürülecek. Bu yol iskelelerden İstiklal Caddesi'ne kadar uzanan bir süreklilik taşıyacak.

Metro ve yaya trafiği birliği
15 Kasım 2003 tarihinde Neve Şalom Sinagoğu'na düzenlenen bombalı saldırıda hasar gören Büyük Hendek Caddesi de yaya yoluna dönüştürülecek. Galata Meydanı'na da araçlar giremeyecek.

Bu yollar için güzelleştirici-iyileştirici tasarım önerileri hazırlandı. Yeni metro istasyonunun yaya ulaşımı açısından önemi de gözönünde bulunduruldu. Çoğunlukla yayalara yönelik açık alanlar oluşturulacak.
Araç trafiği bu çerçevede azaltılacak.

Avizecilerin yerine butik oteller
Proje kapsamında Galata'nın geleceği turizmde görülüyor. Tarihi bina ve yapıları ile Galata çok büyük bir kültür turizmi potansiyelini barındırıyor. Bunun için binalar, tarihi özellikleri korunarak onarılacak.

Avizeciler ve elektrikçiler gibi bölge ile uyumsuz olan işletmelerin yerine butik oteller, hediyelik eşya dükkânları, kafetaryalar, eğlence yerleri açılması teşvik edilecek.

Halihazırda bölgede bulunan müzik enstrümanlarının satıldığı işletmelerin sayısının artırılması hedeflenecek. Proje, Galata ve çevresindeki 2 bin binayı etkileyecek.

Galata ve çevresinin çok büyük kültür turizmi potansiyelinin olduğunu belirten Kentsel Dönüşüm ve İŞAT Müdürü Lütfi Altun, "Bu çok büyük çalışma. İlk sonuçlara göre yayalaştırılacak yerler, iskele yerleri, yaya üstünlükleri ve hangi fonksiyon değişiklikleri olacağı belirlendi. Şimdi projemizi anıtlar kuruluna sunacağız" dedi.
...
Radikal - 01.01.2004

http://www.arkitera.com/haberler/2004/01/02/galata.htm

Haberi okuduktan sonra böyle bir projenin, Galata'nın tarihsel ve kültürel birikimini sürekli canlı ve dinamik tutmak adına iyi bir uygulama olacağını düşünmüştüm. Ancak haberin yanında yer alan dijital imaja bakınca projenin bitmiş haline ilişkin ciddi endişeler duymak gerektiğini düşünüyorum.
marquise offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 02-01-2004, 15:46   #2
Yönetici

Bu da "biz çıkalım turistler gelsin otursun" mantığında bir proje. Bu kadar turisti şehre bu şekilde dağıtırsak, nerede oturacağız, çalışacağız, eğleneceğiz? Neden her kentsel müdahalenin müşterisi olarak turistler görünüyor, neden kendimiz için bir şey yapmak istemiyor bu belediyeler anlamak mümkün değil?

Herhalde eskiden beri süregelen "misafir odası" saplantımızın kent boyutuna yansıması olsa gerek.
Ömer Kanıpak offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 02-01-2004, 17:14   #3
Forum Üyesi

Selim Taner'in Avatar'ı

"Gentrification"

Pek çok kişinin düşünmeden alkışlayacağı projelere sağduyulu tepkilerin gelmesi çok güzel. Bugün üniversitelerin neredeyse bütün şehircilik bölümleri hiç sorgulamadan "gentrification" sürecini olumlayan projeler gerçekleştiriyor. Bunun tercümesi ise şu: Burada oturanlar gitsin, yer seçkinleşsin... Mekânda demografik tasfiyeyi hedefleyen bu projelerin eleştiri süzgecinden geçirilmesi gerek, ama bunun için de ideolojik bir arka plan gerekiyor.
Selim Taner offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 05-01-2004, 11:05   #4
Yönetici

phin'in Avatar'ı

misafir odası benzetmesi çok doğru bir tespit.
ama o bölgede turizm işlevine çok uygun değil mi?

benim bildiğim 12 yıldır, aslında daha da uzun bir zamandır çeşitli mimarların ve aydınların Galata bölgesini temizlemek için pasif çalışmaları var.

Şöyleki, bölgeye kendileri işyeri açtılar, ev olarak kullandılar, çevrelerini çağırdılar.

ama Galata turistik olmaya kendi kendine yönlendi -mi?
phin offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 05-01-2004, 11:16   #5
Yönetici

phin'in Avatar'ı

Koruma kavramları arasında bölgeyi kullanıcıları ile birlikte koruma gerekliliği vardır.

Ancak, avizecilerin de bölgenin özgün kullanıcıları olduğunu sanmıyorum.

Gedikpaşadaki ayakkabı imalathaneleri ve bekar odaları gidince elbet bölge tamamen konut olarak kullanılabilir bir yer haline gelecektir.

Bu seçkinleşmemidir bilemiyorum?

Ben Galata bölgesini Pera Palast ve çevresi olarak görmek isterim.

Bu söyledikleriniz bence ancak Maçka Palast için tartışılabilirdi.
Eski 08-01-2004, 10:52   #6
Forum Üyesi

Beliz Özgür'in Avatar'ı

Korhan Gümüş'ün Köşe Yazısı

Kent böyle mi planlanır?

1 Ocak 2004 günü Radikal'in 3 sayfasında "Bu Galata'yı tanıdınız mı?" başlıklı bir haber çıktı.

Bu haberde İstanbul Teknik Üniversitesi Çevre ve Şehircilik Uygulama Araştırma Merkezi'nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi için yaptığı bir projeden sözediliyordu. "Londra ve Paris'te uygulanan yöntemle incelenen Galata sanal ortamda en ince ayrıntısına kadar" tasarlanmış.

Proje gerçekleştiğinde Galata "muhteşem bir turizm merkezi" olacakmış

Galata'nın "nasıl bir kentsel dönüşüm yaşaması gerektiği bilgisayar ortamında, simülasyon yoluyla " değerlendirilmiş. Araştırma merkezi "tarihi özelliklerine rağmen büyük bir çöküş yaşayan Galata'yı insan hareketliliğini artırarak canlandırmayı" amaçlıyormuş. Uzmanlar bunu gerçekleştirmek için Galata'yı "dünü, bugünü ve yarınını insan ölçeğinde test ederek incelemiş…" Habere eşlik eden fotoğraflarda ise Büyük Hendek Caddesi'nin renklendirilmiş cepheleri yeralıyor. Zemin döşemesi yer yer kırmızı ve sarı döşeme kaplamaları ile süslenmiş, binalara çeşitli renkler verilmiş.

"Avizecilerin yerine butik oteller" başlığı altında ise "avizeciler ve elektrikçiler gibi bölge ile uyumsuz olan işletmelerin yerine butik oteller, hediyelik eşya dükkanları, kafeteryalar, eğlence yerlerinin açılmasının teşvik edileceği" belirtiliyor.

Makalenin devamını okumak için tıklayınız.
Beliz Özgür offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 13-01-2004, 16:08   #7
Forum Üyesi

Galata Projesi ve Bir Köşe Yazısı

Kimse Korhan Gümüş'ün köşe yazısını okumadı mı? Forumu takip ettiğimize göre en azından Arkitera'nın ana sayfasına da göz atıyoruz demektir bu, öyle değil mi? Köşe yazısı bölümünde Korhan Gümüş'ün bir yazısına yer verilmiş ve bu yazıda Gümüş ciddi anlamda İTÜ'nün Galata Projesi'ne yaklaşımını tartışıyor. Kimse mi okumadı bu eleştiriyi İTÜ'den? Kimse mi sorgulamadı bir üniversitenin tutumunu? Bu kadar mı duyarsız olduk, yanlış işleyen işlere karşı; "tasarımcı"lar olmamıza rağmen?
uçurtma offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 14-01-2004, 00:41   #8
Forum Üyesi

Ben Korhan Gumus'un yazisina katilamiyorum ne yazik ki. Bahsedilen bilgisayar programindan haberdarim, ve Korhan
Gumus bu olayi yalnis algilamis. Programin verisel kismi yaya hareketlerini incelemek ve yollarin optimal sekilde designini
saglamak icin kullaniliyor. Avize ve elektrikciler konusunda ise
bunlarin bu bolgeyle cok uyumlu olduklarini iddia etmeyeceksiniz
herhalde. Ayrica yonetici arkadasimizin da ilettigi gibi, burada
Atakoy'un planlamasindan bahsetmiyoruz. Galata bolgesi
Istanbul'un en turistik ve tarihi bolgelerinden biridir, ve buranin
bilgisayar yardimiyla saygi deger bir universitemizin sehir
bolge planlama bolumunce yapilmis yeniden duzenlemesinde
hic bir sakinca gormuyorum. Neden bu forumda herkes yapilan
herseye karsi anlamak da gucluk cekiyorum.
dingo offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 14-01-2004, 10:27   #9
Forum Üyesi

Haklısınız, bilgisayar programının detayları hakkında bir bilgim yok; o nedenle ahkam kesmek bana düşmez. Ancak benim bu yazıda en önem verdiğim nokta da zaten bu değildi.

Ben sadece her zaman için saygı değer bir üniversitenin yaptığı işlerin doğru kabul edilip edilmeyeceğini sordum...

Alıntı:
Bir takım kişiler üniversite adını kullanarak bir kamusal ürün olan proje hizmeti yerine kendi tercihlerini, tıpkı özel bir ürün gibi dayatıyorlar.
Benim için köşe yazısının can alıcı noktası buydu işte...ben bu proje üzerinden bu yaklaşımı, kamusal projelerdeki genel tutuma gidebilecek şekilde tartışmaya açmak istedim. Sanırım şimdi söylemek istediğim biraz daha anlaşılır olmuştur

Bu forumda herkesin herşeyi eleştirmesine bir yorum getiremem çok farklı kişileri bağlar bu yorumum, ama sadece kendi adıma söyleyebilirim ki, her zaman iyi niyetli tasarımlar iyi tasarım olamıyor; bunu da gözden kaçırmamak lazım herhalde
Eski 16-01-2004, 14:16   #10
Yönetici

phin'in Avatar'ı

ben uçurtmanın yazdığı mesajdaki, kamusal projelere örnek olabileceğini düşündüğü yaklaşımı merak ettim.

şahsen benim İTÜ nün şehircilik kürsüsünün yaptığı çalışmalara hiç güvenim yok. Bence kenti ya da bölgeyi 2 boyutlu algılıyorlar.

Ayrıca şunu da söylemek isterim, yapılan işlerin sürekli beğenilmesi ya da beğenilmemesi bir yana, bir konuyu tam anlamıyla tartışabildiğimizi de sanmıyorum.

bu mesaj başlığı altında neredeyse herkes kendi fikrini yazmış ve devamı gelmemiş.
Eski 16-01-2004, 17:17   #11
Forum Üyesi

Kamusal pojelerde..evet imkansızı istiyorum ama....kamunun katılımının şart olduğunu düşünüyorum. Ve bu konuda Hollanda devletinin politikasını da çok doğru bir örnek olarak görüyorum. İlk olarak tasarlanacak bölgelerde sadece mimar ve şehir plancıları ile değil, altyapısından trafiğine ve hatta oradaki işgücünün en uygun yakın bölgelerden bulunmasına; ardından da bu yeni projenin kentsel kimliğini oluşturan ayrı bir gruba değin uzun vadeli ve geniş çaplı projeleri var. Bu projelerde idari yöneticilerin, tasarımcıların, müşterilerin beraber rol aldığı bir sistem geliştirmişler ve bu sistem sonucunda çıkan uzun vadeli programları da mimarlık merkezlerinde kamuya sunuyorlar.

Biz ise çepeçevre kapalı inşa edilip ancak son saniyede paravanların açılmasıyla günışı gören projelerle karşılaşmaya alışığız; ya da bu örnekte olduğu gibi kamuyu ilgilendiren ve pek çok farklı üretici ve tüketicisi olan bir projenin tek elden çıkmasına...
Eski 17-01-2004, 13:29   #12
Forum Üyesi

Talking

Galata bölgesinde avizeciler ve eletrikçiler tarihsel süreçten beri orada bulunumuyorlar. sonraları o bölgeye geldiler. ayrıca o bölgede halen makine parçaları imalatı yapan işyerleri de mevcut.
Bu işletmelerin bölgeye ve binalara ne kadar zarar verdikleri ortada. İşletmelerin tamamı ile kapatılması gerekli. Ama bölge sadece turizm mantığı ile değerlendirilmemeli, oturma grubu olarak da ele alınmalı.
Bölge ile ilgili olarak Büyükşehir Belediyesininde bir projesi vardı fakat şu an ne aşamada bilemiyorum.
Ayrıca İTÜ şehircilik kürsüsü ile ilgili getirilen eleştirilere katılmıyorum, diğer kurumlar hiçbir şey yapmazken ciddi çalışan ve birikimi olan kurumlar desteklenmeli.
tyagci offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 19-01-2004, 09:41   #13
Forum Üyesi

Alıntı:
Ayrıca İTÜ şehircilik kürsüsü ile ilgili getirilen eleştirilere katılmıyorum, diğer kurumlar hiçbir şey yapmazken ciddi çalışan ve birikimi olan kurumlar desteklenmeli.

ben galiba laflarımı anlatamıyorum....Ben İTÜ şehircilik kürsüsünün orada ne işi var, çalışmasın bu projede mi diyorumki; tek dediğim bu kürsü ya da bir başka okulun bir başkası kürsüsü, bir kamu projesine tek başına sahip çıkamaz, tıpkı bir belediyenin, bir mimarlık ofisinin ya da bir başka tüzel kişiliğin TEK başına sahip çıkamayacağı gibi. Kamusal projelerde pek çok üretici ve tüketici olduğu için çoklu katılımın esas olduğunu düşünüyorum dedim...ve bu proje üzerinden çıkıp genel olarak kamusal projelere yaklaşımımızı konuşalım istedim....
Eski 19-01-2004, 10:21   #14
Forum Üyesi

Talking

Kamusal projelerde herkesin katılımı isteniyor. Tüm kuruluşların ve kişilerin tartışmasıyla ve ortak proje yapalım deniyor. Ülkemizde kamu kurumlarıyla çalışanlar ve iş yapanlar ne kadar ağır iş yapıldığını ve sürecin ne kadar uzun olduğunu biliyorlardır herhalde. Hele bir de birçok kurumun olduğu yerde bir projenin yapılamayacağı açıkça ortada. Bence belediye ve yanında bu işi bilen bir kurumun olması iş yapma ve gerçekleştirme açısından daha gerçekçi. Gerçekleştirilmesi gereken tüm projeleri ve işleri, bu devirde ve ihtiyaçlarımız doğrultusunda ne kadar hızlı yapmamız gerektiğinin bilincindeyiz.
Öyleyse belediye öncülüğünde ve yanıında işi bilen bir kurumun olması ile birlikte çalışmalar yapılmalı ve projeler gerçekleştirilmelidir.
tyagci offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 19-01-2004, 14:17   #15
Forum Üyesi

alternatif bir hız olamaz mı????

Tabii ki günümüzde hız çok önemli, ancak alternatif bir model önermek (ve bu modelde devletin yaklaşımını da tekrar sorgulamak yerine) ve bu alternatif modelin DE hızlı ve doğru işlemesini istemek yerine, "mevcut durumda devletle zor çalışılır ozaman en hızlı şekilde devletin yanına bir kurum gelir ve beraber projeyi yürütürler" demek...kabul ediyorumki hızlı ama oldu-bittici bir tavır.

tabiiki mevcut durum problemli; kim olmadığını iddia edebilir ki; burada konu tüm katılan kurum ve kişilerin kendilerini yeni kAtılımlı çalışma ortamına göre yeniden konumlandırması ve şekillendirmesi zaten. buna devlet de dahil. hızlı olacak diye yanlış bir iş yapmayı onaylamayı anlayamıyorum doğrusu.
Yanıt

Yerimi olarak kaydedin

Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları
Modları Görüntüle

Mesaj Yazma Hakları