![]() |
|
|||||||
| İstanbul Dev bir metropol olan İstanbul'un bitmeyen, her gün yeni birisi eklenen sorunları, kentle ilgili güncel gelişmeler... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#31 |
|
Forum Üyesi
|
Roma forumunda bir kule..
Ben hızımı alamadım arkadaşlar, Roma klasiklerinin beni en çok etkileyen bazılarını anlatmaya devam edeceğim.. Öyle ilginç hikayeleri öyle renkli tarihleri var ki inanılmaz bir şey!! Her yapının, her heykelin, her resmin arkasında ne fikirler, ne ilginç olaylar yatıyor öğrenmeye ve anlatmaya ömür yetmez!!
Bu kule Roma forumuında bulunuyor ve iki yanında iki kütüphane binasının kalıntıları var. Bir yanda Yunanca kitapların bulunduğu kütüphane, diğer yanda Latince kitaplarınki. (bu iki dil en popüler dillermiş o zamanlar) Ortada da bu kule. O zamanlar kitaplar bir ahşap çubuk etrafına dolanmış kağıt şeklinde olduğundan bu kuleyi de etrafında dönen bir şeritte hikayeler anlatılan bir silindir şeklinde yapmışlar. Yani bir kitabı sembolize edecek şekilde. Kabartmalar yanlış hatırlamıyorsam Roma tarihinde önemli iki savaşı anlatıyorlar. Mimar yine kafayı iyi çalıştırmış ve aşağıda durup bakan bizler yukarıdaki şeritlerin içindeki kabartmaları da iyi görebilelim diye şeritleri yukarı çıktıkça genişletmiş. Böylece perspektif etkisiyle yukarıdaki şeritler daha dar görünmüyorlar. Bu kulenin bir de içinde daracık bir dönen merdiven var ve tepesine çıkılıyor. Ama ziyarete kapalı. Maalesef bu güzelim eserin mimarı bilinmiyor... ![]() |
|
|
|
|
|
#32 |
|
Forum Üyesi
|
Mussolini'nin tarih katliamı!
Burası da Piazza Venezia (Venedik meydanı). Vittorio Emanuelle'in kocamaan beyaz anıtının önündeki büyük ve merkezi meydan.. Bu anıta dair fotoları Archeon zaten foruma koymuş. Ben de meydanın ilginç tarihiyle ilgili bişeyler anlatiim diyorum...
Meydanın bir yanında bulunan tuğla bina (aşağıdaki fotoda soldaki) 1455'te papalardan biri tarafından inşa edilmiş, fakat daha sonra Mussolini'nin çalıştığı ve yaşadığı yer olmuş. Yapının ortasındaki balkoncuktan Mussolini aşağıda Venedik Meydanında toplanan halka seslenirmiş. |
|
|
|
|
|
#33 |
|
Forum Üyesi
|
Tarihi katleden yol..
Ve Mussollini'nin aklına, kendi iktidarını temsil eden Venedik Meydanı ile eski Roma İmparatorluğunun büyüük gücünü temsil eden Colloseum arasında bir bağlantı oluşturacak ve 'benim iktidarım da Roma imp. gibi heybetli ve güçlü' demeye yarayacak bir yol inşa etmek gelmiş. Ne var ki bu yol, bir sürü tarihi yapıyı ve ev kalıntısını yok ederek Roma forumunun tam ortasından geçiyormuş!
Ama tabii ki Mussollini bunu hiç önemsemeyerek şu anda çok işlek ve turistik bir yer olan Colloseum'a doğru giden caddeyi inşa ettirmiş..Bu caddenin nasıl önemli bir tarih parçasını örttüğünü şimdi anlatacağım olayla göreceksiniz: Yol kenarında Roma forumunun içinde hala devam eden kazılarda yanlış hatırlamıyorsam 2000 yılında (veya 1990'lı yıllarda olabilir) bir ev kalıntısına ve içinde bazı çanak çömleğe rastlanmış. Karbon testleri vs. yapılınca bunların MÖ 1300 yılına ait olduğu anlaşılmış. Halbuki Roma medeniyetinin kuruluşu MÖ 700-1000 yıllarına dayandırılıyormuş ve bundan önce buraların çamur,bataklık kimsenin yaşamadığı yerler olduğu düşünülüyormuş! Halbuki Roma medeniyetinin kuruluşu MÖ 700-1000 yıllarına dayandırılıyormuş ve bundan önce buraların çamur,bataklık kimsenin yaşamadığı yerler olduğu düşünülüyormuş! Tabii arkeologlar ve tarihçiler arasında bir fırtınadır kopmuş! Kimisi karbon testlerinin yanlış yapıldığını falan ileri sürmüşler.. KAvga gürültü bitmemiş ve bu konu bir sonuca ulaşmamış ama karbon testlerinin de yanlış olmadığı görülmüş. Yani arkadaşlar Roma tarihi bu buluşla bir karmaşaya düşmüş.. Bu insanlar kimlerdi? Nerden gelmişlerdi? Acaba daha da kazsak daha da geriye giden kalıntılar bunrmuyuz?? Tabii bu kazıların devam edebilmesi için bahsettiğim Mussollini'inin inşa ettirdiği yolun ortadan kalkması gerekiyor. Ve eğer şehrin iki yakasını birleştiren bu işlek caddenin yerine alternetif ulaşım şekilleri ve yollar yapılırsa bu cadde 10-20 sene sonra kaldırılıp oralar tamamen tarihi kazı alanına dönüştürülebilirmiş... Tarihi eser çokluğu, Roma şehrinin en büyük zenginliğini ve güzelliğini sağlarken aynı zamanda da büyük bir sorun teşkil ediyormuş. Çünkü büyük bir müzenini içinde modern hayatı sürdürmek ve şehrin gelişimini sağlamakta zorlanıyorlarmış. Düşünsenize, ellerini inşaat veya yol yapımı için nereye atsalar tarihi birşeylere denk geliyorlarmış ve konuyla ilgili olanlar ikiye bölünmüş. Bir kısım "Tarihi korumayı artık biraz bir kenara bırakmak gerek. Burası müze değil yaşayan bir şehir" diyorlarmış. |
|
|
|
|
|
#34 |
|
Forum Üyesi
|
Archeon'un yolladığı fotolara bakınca bazı ufak tefek şeyler geldi aklıma da..
Mesela St. Peter Katedrali'nin meydanının etrafındaki sütunlar (fotografını koymuş ya Archeon) üstten bakınca meydana gelenleri kucaklayan bir adamın kolları gibidir. Mimarın bir eskizini görmüştüm, kiliseyi kafa, o kolonları da kucaklayan kollar gibi çizmişti. Sonra İspanyol merdivenlerinin ucunda (aşağıda) bulunan bir çeşme vardır. Bir kayık, içi su dolu ve içinden sular taşıyor. Bu kayık çeşme eskiden (hangi yılda hatırlamıyorum)Roma'da meydana gelen bir sel olayının anısına yapılmış. |
|
|
|
|
|
#35 |
|
Forum Üyesi
|
Bir hikaye de Sistine Chapel ile ilgili..
Sistine Chapel'bilirsiniz.. Vatikan'ın içindeki Papa'nın özel şapeli ve bütün Vatikanın en çok ziyaret edilen, en çok bilinen bölümü. Tavanları ve bir duvarı Michelangelo'nun PApa'nın emriyle boyadığı yaratılış ve kıyamet günü resimleriyle kaplıdır.
Papa, bu mekanı boyamasını istediğinde Michelangelo çeşitli işlerini bahane ederek reddetmiş. KEndini ressam değil mimar ve heylkeltraş olarak görüyormuş çünkü. Sonra Papanın ısrarlarına dayanamayınca kabul etmek zorunda kalmış. Papa ona eşlik ve yardım edecek bir ekip vermiş. Fakat aynı zamanda duvarlarda nerde ne resmi olmasını istediğini gösteren bir de kendi yaptığı eskizi vermiş Michelangelo'ya.. Tabii aksi ve burnu havada sanatçı buna o kadar kızmış ki (bence haklıymış da) papa'yı ve ekibi kovmuş, kendi ekibini kurup kendini şapele kapatmış. bütün ısrarlarına rağmen yapılışı boyunca Papa'yı şapele sokmamış ve gidişatı görmesine izin vermemiş. Yıllar sonra duvardaki Kıyamet günü resmi bittiğinde ve Papa içeri girip bu eseri gördüğünde söylenene göre feci bir kavga çıkmış ve Michelangelo Papa'dan sıkı bir tokat yemiş. (Bilmem tabii ben anlatıcıların yalancısıyım) Kavganın sebebi Kutsal insanları ve en başta tam ortada Hz. İsa'yı içeren böyle bir kutsal resimde herkesin çıplak olmasıymış! Papa ve din adamları böyle büyük bir orandaki çıplaklığı kabul edilemez bulduklarından daha sonra Michelangelo'nun bir öğrencisine çıplak insanların cinsel organlarını kumaş parçalarıyla kapatma görevini vermişler. Yani şu anda resimde isa'nın ve diğerlerinin önlerindeki kumaşlar Michelangelo'nun eseri değil, sonradan eklentiymiş ![]() |
|
|
|
|
|
#36 |
|
Arkitera Üyesi
|
Ben de Capitolin'e gittiğimde akşam üstü Roma Forumu'nda çekim yapmaktan müzeye girmek mümkün olmadı.
Tabii o arada grubumu kaybettim fakat ondan sonra gezi tek başına da güzel bir deneyimdi. Aslında bu meydandaki Marcus Aurelius'un at üstündeki heykeli 1997'de yerleştirilmişti. Hatta 2000 senesinde de oradaydı. ![]() Bu arada bilmeyenler için önemli birkaç nokta var. Roma'da bahsedilen mekanlar Roma'nın merkezinde "eski Roma" olarak adlandırılan bölgede ve şu anda koruma altında olan bazı binalarda büyük holdinglerin merkez binaları olarak kullanılmakta. Şöyle bir sıralama yapılabilir; Colosseum'un karşı kapısından Forum2a giriş yaparsınız ve Forum'un diğer çıkış kapısı Capitoline'e açılır. Buradan merdiveni inip sağa baktığınızda "muhteşem pasta" Vittoria Emanuel ya da Repubblica ile karşılaşırsınız. Bundan sonra sizi, gerçekten her yol Roma'ya çıkar sözünü doğrularcasına devasa bir meydan karşılar. Ayrıca Sistine Chapel'i gibi bir mekanda kesinkes her türlü cihazla çekim yapılması yasak fakat ben kamerayla en azından Kıyamet Günü tablosundaki malum "parmak uçlarının şiirsel temasını" alma girişiminde bulundum ama nafile.
BP En son archeon tarafından düzenlendi : 25-02-2004 01:40. |
|
|
|
|
|
#37 |
|
Forum Üyesi
|
Aslinda Roma'dan biraz disari cikip Lazio'nun hafif kuzeyine, Umbria sinirina dogru olan kisimlarina giderseniz. Orvieto gibi rustik guzellikler icinde olaganustu guzellikte minik sehircikler gorebilirsiniz. Kuzey Lazio ve Umbria bence bu acidan dunyanin en guzel yerleridir.
|
|
|
|
|
|
#38 |
|
Arkitera Üyesi
|
Bir akşam St. Peter Meydanı'na doğru bir yürüyüş!
|
|
|
#39 |
|
Arkitera Üyesi
|
Capitolin'den Repubblica yan cephesine bir bakış!
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|