Arkitera Forum  
Geri Git   Arkitera Forum > Kentler > İstanbul

İstanbul Dev bir metropol olan İstanbul'un bitmeyen, her gün yeni birisi eklenen sorunları, kentle ilgili güncel gelişmeler...

Yanıt

Konu Araçları Modları Görüntüle
Eski 29-11-2007, 16:32   #1
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

Blog Mesajları: 53
Bizans Büyük Sarayı'nın Üzerine Four Seasons Oteli

31 Mart 2006'da Milliyet kaynaklı aşağıdaki haber yayınlanmış:

Alıntı:
1500 yıllık tarihin üstü otel olacak
Sultanahmet Cezaevi'nin binasına kurulan Four Seasons Otel, tarihi Bizans Sarayı'nın kalıntılarının üzerine doğru genişliyor. Çelik direklerin üzerine kurulacak olan ek bina kalıntıları kapatmayacak

Ömer Erbil
Sultanahmet'teki Four Seasons Otel'in ek olarak yaptıracağı otel odaları, 6. yüzyılda kurulan tarihi Bizans Sarayı'nın kalıntıları üzerinde yükselecek. Ancak Türkiye'de ilk kez uygulanacak bir projeyle 50 odalı ek binalar, arkeolojik zemine değil 4 metrelik çelik direklerin üzerine iki ve üç katlı olarak inşa edilecek. Altta kalan arkeolojik alan ise gezilebilecek.

Otelin bulunduğu yerdeki Bizans Büyük Saray kazıları, İstanbul Arkeoloji Müzesi bünyesinde Four Seasons'ın maddi desteğiyle yürütülüyor.

Arkeoloji Müzesi Müdürü Dr. İsmail Karamut, ek binaların yapılacağı yerde önemli bir kalıntı olmadığını ancak çelik ayakların dikileceği yerlerin tabana kadar inilerek kazıldığını, alanda oluşturulacak arkeoloji parkıyla ek bina inşaatının beraber yürütülmesi gerektiğini söyledi. Dünyada bunun örneklerinin olduğuna dikkat çeken Karamut, "Ek binalar yapılıp arkeoloji parkı unutulmamalı. Parkın hızlanması için maddi desteği artırırlarsa ek arkeolog ve işçi çalıştırıp parkın da kısa süre içinde faaliyete geçmesini sağlarız" diye konuştu.

'Oteli eserler tanıttı'
Sultanahmet'teki Four Seasons Otel'in işletmecisi Mesut Toprak ise şunları söyledi:
"Otelin en önemli parçası arkeolojik park. O eserler olduğu için otelimiz dünyaca biliniyor. Amacım, arkeolojik parkı yurtdışındaki örnekler gibi yapmak. Ek binanın yapılacağı alanda arkeoloji bilimi anlamında yapılabilecek her şey uygulanacak. Arka bahçedeki 17 bin metrekarelik alanın büyük bölümünde kazı bitmiş. Parselin kültür yapısının öğrenilmesine ilişkin yeterli seviyeye ulaşılmış. Yapılaşma 1.500 metrekarelik bölümü kapsayacak iki ve üç katlı alçak binalar şeklinde olacak. Kazıların hızlandırılması için her türlü maddi desteği vermeye hazırız." Otel yetkilileri, bugüne kadar arkeolojik kazılar için 8 milyon dolar harcandığını bildirdi.
Kurul onayladı

İstanbul 1 No'lu Koruma Kurulu, Four Seasons Otel'in ek binalarının arkeolojik harabeler üzerinde yapılmasını öngören projeyi 23 Ocak 2006'da onayladı. Prof. Dr. Cengiz Eruzun'un başkanlığında toplanan kurulun toplantısına Prof. Dr. Zeynep Ahunbay katılmazken, İhsan Sarı muhalefet şerhi koydu. Kurul yetkilileri, 2000'de projenin kabul görerek o dönemin Koruma Kurulu'nca da onaylandığını, kendilerinin sadece projenin dokuya uygunluğunu tartıştıklarını belirttiler.
Otelin bulunduğu alan Turizm Bakanlığı tarafından 1992'de Sultanahmet Turizm şirketine 49 yıllığına tahsis edilmişti. Şirket, tarihi Sultanahmet Cezaevi'ni restore ederek Four Seasons Otel İstanbul ismiyle 1996 yılında hizmete soktu. Şirket 2005 yılında buradaki haklarını Astay şirketine sattı.
Bugün bir şekilde yeniden gündemimize geldi. Çalışma ile ilgili bilgisi olan var mı? Nedir durum?
Bir arkadaşım Ayasofya'dan çekilecek bir fotoğrafa bakın demişti. Bugünlerde bu fotoğrafı çekebilecek ya da zaten çekmiş olan var mı aramızda?

Üyelik ile ilgili sorunlarınız için lütfen Güncelleme ve Duyurular başlığına bakınız. Bu konudaki özel mesajlara cevap yetiştirmem mümkün olamıyor.
Omer Yilmaz is offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 29-11-2007, 17:32   #2
Yönetici

Benim bu konudaki düşüncelerim belki mimarları biraz kızdıracak ama benim okulumda (Mimar Sinan Ünv) 10 kişiden bir kişi mutlaka orada proje yapmıştır. Hatta çok da güzel projeler çıkmıştır. Bu tür tarihi bölgelere "aman yaklaşmayalım cıss" tavrı bana pek doğru gelmiyor. Bu birilerine de peşkeş çekilsin anlamına gelmesin tabi ki. Ama güzel bir yarışma projesi olabilir bence. Hem de çok güzel olur.
Eski 28-12-2007, 15:19   #3
Yönetici

Bizans Sarayı'na inşaat hançeri!

Milliyet gazetesinde yayınlanan haber Bizans Sarayı'na inşaat hançeri!

Alıntı:
Sultanahmet'teki 65 odalı Four Seasons Oteli'nin, kapasitesini 50 oda daha artırabilmek için bitişiğindeki tarihi parselin üzerinde inşa ettiği ek binalar projesi, Osmanlı ve Bizans döneminden kalma tarihi kalıntıların üzerinde yükseliyor. Ek binaya izin kararının özellikle kendisinin olmadığı bir toplantıda alındığını belirten Anıtlar Kurulu üyesi Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, "İnşaat izni verilmesi suç teşkil ediyor" derken, tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı da "Sultanahmet katlediliyor" dedi.

2006'da onaylandı
İstanbul 1 No'lu Koruma Kurulu, ek binanın arkeolojik alan üzerinde yapılmasını öngören projeyi 23 Ocak 2006'da onayladı. Projeye göre, Bizans dönemi kalıntıların bulunduğu 17 bin metrekare alana çelik konstrüksiyonların üzerinde 50 oda inşa edilecek. Otel yönetimi, 2.5 metre çelik ayakların üzerine yükselecek olan iki ek binanın tarihi kalıntılara zarar vermeyeceğini savunuyor. Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü yönetiminde sürdürülen çalışmalarda çıkarılan tarihi eserlerin de, aynı alan içinde kurulacak "Arkeolojik Park"ta korunması planlanıyor.

4. yüzyıldan kalıntılar var
Halen tarihi Sultanahmet Cezaevi'nin binasında hizmet veren Four Seaosons'ın, yeni binası için seçtiği alanın tarihi, 4. yüzyıla dayanıyor. I. Konstantinius döneminde inşa edilen Büyük Saray en önemli kalıntılar arasında. Alanda inşaat için yapılan çalışmalar sırasında, 7. ve 10. yüzyıla ait freksler, mozaik döşeme kaplamaları, hamam kalıntıları ve sarnıçlar bulundu.

Otelin üçer katlı, 50 oda ve spa merkezinin yer alacağı ikiz bina projesi, 15 milyon dolara mal olacak. İnşaat, "Tarihi alanın üzerine temel atılmaması için" yaklaşık 2.5 metre yüksekliğinde çelik ayaklar üzerine yükseliyor. Kalan bölüm ise, tarihi eserlerin sergileneceği bölgeyi oluşturacak. Bu alan, "Arkeolojik park" adını alacak.

Ahunbay: İzin ben yokken çıkarıldı
Prof. Dr. Cengiz Eruzun'un başkanlığında toplanan Kurul'un otelin projesine onay verdiği toplantısına Prof. Dr. Zeynep Ahunbay katılmazken, bir üye de muhalefet şerhi koymuştu. İTÜ Mimarlık Fakültesi Restorasyon Ana Bilim Dalı Başkanı

Zeynep Ahunbay, toplantıya katılmamasıyla ilgili olarak, şöyle dedi: "Kurul toplantısı için benim olmadığım bir zaman ayarlandı. Ben yurtdışına çıkıyordum ve bana 'Önemli bir konu görüşülmeyecek' denilerek garanti verildi. Ancak bu konu görüşülmüş ve nasıl olduysa onay alınmış."

Projeye kesinlikle karşı olduğunu dile getiren Ahunbay, "Orası saray arazisi. İnşaat olarak izin verilmesi aslında suç teşkil ediyor. Kurul nasılsa ikna edilmiş. Tarihi alan otele ait olamaz" diye konuştu.

Projeyi onaylayan kurul üyeleri
Kurul, Prof. Dr. Cengiz Eruzun başkanlığında toplandı. Prof. Dr. Zeynep Ahunbay toplantıya katılamadı. İhsan Sarı da otel projesine muhalefet şerhi koydu. Cengiz Eruzun, Cem Eriş, Sinan Kılıçoğlu, Murat Tuncay ve Mustafa Karasu da projeye onay verdi.

Ortaylı: Sultanahmet katlediliyor
Topkapı Sarayı Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı, "Ben inşaatın bu şekilde yürümesine kesinlikle taraftar değilim. İnşaat alanı Bizans Sarayı bölgesi, çok kritik bir nokta. Sultanahmet katlediliyor. Koskoca Bizans kalıntıları ortada ama kimsenin umurunda değil. Ayrıca niye genişlediği, genişlemesine nasıl izin verildiği niye tartışılmıyor?" dedi.

'Ek binaların yapılacağı yerde önemli bir kalıntı yok' diyenler olduğunu kaydeden Ortaylı, şöyle devam etti: "Nereden biliyorlar? Çünkü sistematik bir kazı yapılmadı bugüne kadar. Burada böyle bir yapılaşmaya izin verilemez. Çok tuhaf bir karar."

Kamusal yarar yok
Şehir Planlamacıları Odası Başkanı Pelin Pınar Özden ise inşaat kararının doğru bir yaklaşım olmadığını söyleyerek, "Tarihin sermayeye peşkeş çekildiğini görüyoruz. Otelin genişlemesinde kamusal yarar yok. Sıcak bakmamız mümkün değil. Her ne kadar Kurul onayı olsa da, şerh kararları da var. Zaten 'Arkeolojik park' dediğiniz böyle olmaz. Herkese açık olmalı ama burası göz göre göre otel müşterilerine hizmet verecek" dedi.

Four Seasons: Bina yere oturmuyor
Four Seasons Oteli'nin işletmecisi Mesut Toprak ise şu ana kadar 10 milyon doların arkeolojik park için harcandığını ve devletten tek kuruş alınmadığını söyledi. Toprak, "Bir bilim kurulu oluşturduk. Akademisyenlerin bilimsel çalışmasının sonucunda, İstanbul için çok güzel bir arkeolojik alan çıkacak. Zaten yapılan bina yere oturmuyor, temeli yok. Tüm projemiz yıllar önceden onaylandı."

İzlenim...
Bu fotoğraflar idamımız olacak
Sultanahmet'in göbeğinde, surların ardında süren inşaatı, ilk kez görüntülemek için şantiyeye girdik. Ayasofya Müzesi'nin yanı başında sürdürülen ancak yüksek duvarlarından dolayı dışarıdan görülmeyen inşaat çalışmaları, büyük hızla ilerliyordu.

İlk gözümüze çarpan, işçilerin inşaat içinde son derece rahat çalışmaları oldu. Bir yanda, sütunlar, kuyular, hamam kalıntıları, diğer yanda inşaat harcı, topraklar ve vinçler... Tam bir şantiye görüntüsü veren tarihi alan üzerinde, bir işçinin delme makinesi ile Bizans döneminden kalma bir su kuyusunun yanındaki taşları parçaladığını gördük. "Bu taşın tarihi olup olmadığı biliniyor mu?" diye sormamız üzerine bize refakat eden yetkililer, görevlileri azarlayarak, "Bu fotoğraf idamımız olacak" dedi.
Eklenmiş İmajlar

Eski 28-12-2007, 20:53   #4
Arkitera Üyesi

hasant'in Avatar'ı

Ayasofya gibi bir mimarlık başyapıtının karşısına, kaç milyon dolarlık olursa olsun, hiç bir yapı yapılmasa, yaptırılmasa, İstanbul, ülke ve insanlık ne kaybederki !?.

Sultanahmet, Topkapı, Ayasofya mimarlık üçlüsünün arasına, arsanın konumu nedeniyle, yeraltında hiçbir bizans yapı kalıntısı olmasa dahi bir yapı yapılmalımı, yapılabilmelimi ?. Mimarlık tarihi açısından değeri tartışılamaz önemdeki yapıların yakınında ve çevresinde boşlukların, yüksekliklerin, yoğunlukların bir tasarım sorunu olarak ele alınıp, bütünüyle ilgili karar verilmesi gerekmezmi ?.

Yapı, kalıntılar üzerine 2.5 m.yükseklikte boşluk bırakılıp, otel üzerine yapılacakmış. Bazı 7-8 katlı yapılara da, eski 2-3 katlı yapıların cephelerini yapıştırtmışlardı bir dönem KTVKB Kurulları. Bu uygulamaların adı da, Kültür ve mimarlık mirasını koruma oluyor.
hasant is offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 28-12-2007, 21:01   #5
Forum Üyesi

akd1'in Avatar'ı

Koruma kurulunun ''İbretlik SİT'' vakası..

Four Seasons: Bina yere oturmuyor

Four Seasons Oteli’nin işletmecisi Mesut Toprak ise şu ana kadar 10 milyon doların arkeolojik park için harcandığını ve devletten tek kuruş alınmadığını söyledi.

Toprak, “Bir bilim kurulu oluşturduk. Akademisyenlerin bilimsel çalışmasının sonucunda, İstanbul için çok güzel bir arkeolojik alan çıkacak. Zaten yapılan bina yere oturmuyor, temeli yok. Tüm projemiz yıllar önceden onaylandı.”

İMO ve Mimarlar Odası bu projelere vize yapmışmıdır?..

Proje müellifleri (MİMARİ,STATİK) kimlermiş?.

Hangi deprem yönetmeliğinde "Bina yere oturmadan, Temelsiz inşaa edilebliyormuş"

Ruhsat hangi belediyeden alınmış?..

"Bir bilim kurulu oluşturduk" Kimlermiş bu kuruldakiler ?

İMO bu olayda SES vermelidir...

İnşaat mühendisleri Odamız SES verecekmidir??..

Mimarlar Odamız SES verecekmidir??..

En son akd1 tarafından düzenlendi : 28-12-2007 21:12. Silinme nedeni: dz
akd1 is offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 31-12-2007, 13:01   #6
Arkitera Üyesi

Alıntı:
Benim bu konudaki düşüncelerim belki mimarları biraz kızdıracak ama benim okulumda (Mimar Sinan Ünv) 10 kişiden bir kişi mutlaka orada proje yapmıştır. Hatta çok da güzel projeler çıkmıştır. Bu tür tarihi bölgelere "aman yaklaşmayalım cıss" tavrı bana pek doğru gelmiyor. Bu birilerine de peşkeş çekilsin anlamına gelmesin tabi ki. Ama güzel bir yarışma projesi olabilir bence. Hem de çok güzel olur.
Tarihi bölgelere aman yaklaşılmasın tavrı bence de anlamlı değil. Hatta Türkiye'de koruma çalışmalarına olan tepkinin temelindeki sebeplerden birini bu yaklaşımın oluşturduğunu düşünüyorum. Tarihi çevrede yeni yapılaşma, tüm dünyada önemli bir araştırma ve uygulama alanı. Türkiye'de uygulama yapan mimarlar da keşke, bu konuda daha yetkin olsa ve bu konuya kafa yorsa.

Ancak, burada bahsedilen alan herhangi bir tarihi alan değil. Büyük Bizans Sarayı'ndan geriye kalan önemli alanlardan biri. Üstüne üstlük, bu büyük yapı kompleksi ile ilgili kazı yapılabilecek ender alanlardan biri, çünkü bilindiği gibi bu kompleksin geri kalanı Sultanahmetteki yapıların altında. Bu alandaki buluntuların öneminin farkında olduğunuzu sanıyorum. Bu alanı ve İstanbul'daki diğer 2 önemli kazı alanını kapsayan bir sergi ve yayın yapıldı geçtiğimiz aylarda. Bu çalışmalardan alanın önemi daha kolay anlaşılabiliyor.

O yüzden de, bazı alanlar vardır ki buralara hiç dokunulmaması gerekir. Gerekli bilimsel kazıların, araştırmaların yapılıp, ziyarete açılması gerekir. Burası için açılabilecek yarışmanın konusu ancak, buluntular nasıl sergilenir, ne tür hizmet birimleri gereklidir gibi olabilir. Yoksa bir otele ek bina yarışma konusu olamaz.

Selamlar
Barış
Barış Altan is offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 31-12-2007, 14:10   #7
Yönetici

Kıvanç Başak'in Avatar'ı

Blog Mesajları: 11
Benim evimin arkabahçesinde de Cerrah Mehmet Paşa'nın eski evi çıksa, içerisinde tıp aletleri falan, bana da üstüne odunluk yapmaya izin verirler mi acaba?

(Sanırım) Evimin arkasına diktiğim odunluk yetkilileri/sorumluları (artık her kimse onlar) fazla ilgilendirmediği gibi, burada da ilgilendirmiyor. Kimin elinde gelen paraysa artık, bütün ilgi ve dikkatler oraya yönelmiş gibi.

Not: Bahsedilen yer benim evin değil, Ayasofya'nın arkabahçesi..

En son Kıvanç Başak tarafından düzenlendi : 31-12-2007 17:17.
Kıvanç Başak is offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 02-01-2008, 11:53   #8
Yönetici

İstanbul UNESCO'nun 'tehlikeli miras' listesine doğru gidiyor

Alıntı:
UNESCO'nun 'Dünya Kültür Mirası' listesinden çıkarılma tehlikesi yaşayan İstanbul'un kaderi şubat ayında yapılacak toplantıda belli olacak. İstanbul'u bekleyen iki risk, 'Tehlikedeki Kültür Mirası' sayılmak ya da listeden tamamen çıkarılmak...
Sultanahmet'teki Four Seasons Oteli'nin Bizans kalıntıları üzerine ek bina yapmasıyla gündeme gelen tartışmalara UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Genel Sekreteri Dr. Nihat Zal açıklık getirdi. Dr. Zal, İstanbul tarihi kent alanındaki kültürel varlıklarla ilgili 2005 yılından bu yana bir süreç işlediğini, varlıkların yönetim planı ve koruma programının geliştirilmesiyle ilgili görüşmelerin halen devam ettiğini anlattı. Dr. Zal, sürecin dolacağı 2008 yılının şubat ayında yapılacak toplantının önemli olduğunu vurguladı.

Türkiye'de, listedeki tarihi varlıkların korunmasıyla ilgili UNESCO'ya yürütücü kurum olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın taahhüt verdiğini ve taahhütlerin gelecek yılın şubat ayına kadar tamamlanacağının söylendiğini dile getiren Dr. Zal, ancak süreç bittikten ve toplantı yapıldıktan sonra UNESCO'nun, listesindeki İstanbul'daki tarihi varlıklarla ilgili yaklaşımının belli olacağını ifade etti.

Üç tür uygulama var
Dr. Zal, UNESCO'nun üç tür uygulaması olduğunu belirterek, İstanbul'daki tarihi varlıkların birinci uygulama olan 'Dünya Kültür Mirası' listesinde olduğunu, bunun önemli bir prestij sağladığını söyledi. İkinci olarak, tarihi varlıkların 'Tehlikedeki Dünya Kültür Mirası' listesine alınabildiğini, üçüncü olarak da listeden çıkarma uygulamasının yapıldığını ifade eden Dr. Zal, Türkiye'nin taahhütlerini tam yerine getirmemesi halinde, İstanbul'daki UNESCO listesindeki tarihi varlıkların, 'Tehlikedeki Dünya Kültür Mirası' listesine kaydırılma ihtimali olduğunu dile getirdi.
İstanbul UNESCO'nun 'tehlikeli miras' listesine doğru gidiyor
Eski 03-01-2008, 12:02   #9
Yönetici

Alıntı:
Orijinal metin Barış Altan tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
.......

O yüzden de, bazı alanlar vardır ki buralara hiç dokunulmaması gerekir. Gerekli bilimsel kazıların, araştırmaların yapılıp, ziyarete açılması gerekir. Burası için açılabilecek yarışmanın konusu ancak, buluntular nasıl sergilenir, ne tür hizmet birimleri gereklidir gibi olabilir. Yoksa bir otele ek bina yarışma konusu olamaz.

Selamlar
Barış
Tabi ki dediğiniz doğrudur. Bizim öğrenci projelerimiz de tabi ki de varsayımlar ve yapılacaklar üzerine konsept projeler olarak şekillendirilirdi. Bu bölge üzerine derin çalışmalar yapılması gerekli olduğunu düşünüyorum. Bu araştırmalar sonucunda (konu üzerine çok fazla teknik bilgim yok ama) sizin de bahsettiğiniz gibi yarışma konusunun; "buluntular nasıl sergilenir, ne tür hizmet birimleri gereklidir" olması da kuvvetle muhtemel tabi ki. Bu daha da güzel olur çünkü o alan yıllardır otopark olarak kullanılıyordu.
Eski 03-01-2008, 12:15   #10
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

Blog Mesajları: 53
Dünyada bir tane Bizans var. Four Seasons'lardan kaç tane var acaba?

Büyük Bizans Sarayı, Arkeolojik alan olarak neden bırakılmıyor?
Hadi bırakılmasın; neden bir müze yapılmıyor. Dünyanın neresinde görülmüş böyle garip bir uygulama?
Omer Yilmaz is offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 03-01-2008, 15:34   #11
Yönetici

2 Ocak 2008 Milliyet gazetesinde yayınlanan 'Tarih kıyımı'nda skandal zinciri!' başlıklı haberden

Alıntı:
MUHALİF ÜYE PROF. YENEN:

Öğrencilerin yüzüne nasıl bakabilirdim?

Four Seasons Oteli'nin ek bina inşaatının önünü açan 13 Ekim 2000 tarihli kararlara muhalefet eden Kurul üyesi Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekiye Yenen, "İnancımı karara yansıtmak zorundayım. Yoksa öğrencilerimin yüzüne bakamam" dedi.
Arkeolojik park alanında inşaat yapılmasının kendisine uygun gelmediğini, alanın kamuya açık olması gerektiğini söyleyen Yenen, "Bunu ben değil, imza attığımız uluslararası anlaşmalar söylüyor. Ayrıca, bir kümes yaptırırken bile inşaatı koruyamadığımızı görüyorum. Arkeolojik alanı korumak ise çok riskli. Firmanın alanda yaptığını takdir ediyorum ama başka bir şekilde ödüllendirilebilirdi. İlla inşaat izni verilmesi gerekmezdi" diye konuştu. Yenen, şunları söyledi:

'Yasalarımız yetersiz'

"Epeyce lüks olacağı belli olan bir otele arkeolojik sit alanında izin verirseniz, zaten bu bir takım sorunlar çıkaracak demektir. Konu oraya dayanıyor. Bizim ülkemizde koruma konusuna bütçe ayrılmıyor. Kazı ve envanter çalışmaları, özel şirketlere kalıyor. Özel şirket de ileride bunu bir pazarlama vasıtası olarak kullanmak üzere kazıları yaptı.
Kazıları yapmasının çok büyük yararları da oldu. Birçok özellik ortaya çıktı. Bunun iyi tarafları var ama bizim yasalarımız yetersiz. Yasalarımızda, kültür varlıklarının kimin malı olduğu konusunda açık bir ifade yok. Bu sefer tarihi adayı kazıp, sonra 'Biz ortaya çıkardık, ticari amaçla biz kullanalım' diyorlar."

Kurul inisiyatif oluşturabiliyor

Yenen, alanın imar planı yapılmadan, otelin ön projesine izin verilmesiyle ilgili olarak da şöyle konuştu:
"Bu bir çelişki değil. Bazen yasal mevzuat geri kalabiliyor, inisiyatif oluşturuluyor. Sit kararı 1995 yılında alınmış. Koruma amaçlı imar planının da bir yıl içerisinde yapılması gerekiyordu. Bekliyorsunuz ama plan bir türlü hazırlanmıyor. Plan 2005'te onaylandı. Plansız bırakılmasının maksatlı olan yönleri var. Dolayısıyla bir inisiyatif oluşturuluyor. İnsanlar bir işler becermek istiyorlar. Plana da, bazı konularda ışık da tutmak istiyorlar. Yani, yasal mevzuat geri kalabiliyor." İki kararın tarih ve numaralarının aynı olduğunu hatırlamadığını söyleyen Yenen, "Kararları yeniden incelemem gerekir. Belki memurlar ile görüşmek gerekir. Ben nedenini bilemem" dedi.
herkeste bu kadar utanma duygusu olsa böyle konular konuşuyor olmazdık.

En son Burcu Oztaskin tarafından düzenlendi : 03-01-2008 15:58.
Burcu Oztaskin is offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 04-01-2008, 00:30   #12
Forum Üyesi

İstanbulun hikayesi deveninkine benziyor.... sırtın eğri diyoruz nerem doğru diyor..... bu otel sadece bir tanesi, daha neler gitti.
Mevzu derin yaz yaz bitmez....
GüneyBatı is offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 07-01-2008, 18:15   #13
Arkitera Üyesi

Four Seaons's otelinin ek inşaatı ile ilgili cumartesi günü çektiğim fotoğrafları ve inşaat tabelalarından bazı detaylar ektedir...
Eklenmiş İmajlar
bizans-buyuk-sarayinin-uzerine-four-seasons-oteli-dsc_4547-jpg  
Eklenmiş İmajlar

Eski 07-01-2008, 18:17   #14
Arkitera Üyesi

Genel görünüş...
Eklenmiş İmajlar

Eski 07-01-2008, 18:26   #15
Arkitera Üyesi

Diyelim ki, inşaatın yapıldığı yerde gerekli arkeolojik kazılar yapıldı ve hiçbir buluntuya rastlanmadı. Veya buluntular taşınabilir nitelikte idi ve bu buluntular müzeye taşındı ve alan inşaat yapılabilir hale getirildi. Ek binanın böyle bir tasarımı mı olmalı? Tarihi alanlarda yapılan yeni tasarımların hepsi oranları çarpıtılmış Türk Evi mi olmalı? "Yeni eskiler" yaratmaktan ne zaman vazgeçeceğiz acaba? Four Seasons gibi vizyon sahibi olması beklenen bir uluslararası otel zincirinin, bu alana, tarihi çevre ile bitiştiği yapı ile uyumlu ama çağdaş bir tasarım yapılmasını istemek saflık mı olur? Diyelim Four Seasons'ın böyle bir vizyonu yok, projeyi gerçekleştiren mimarın çağdaş bir tasarım yapılması yönünde bir önerisi olmuş mudur acaba? Yoksa proje mimarı kolayı seçip bir tane daha "yeni eski" mi önermiştir?
Yanıt

Yerimi olarak kaydedin

Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları
Modları Görüntüle

Mesaj Yazma Hakları