![]() |
|
|||||||
| İstanbul Dev bir metropol olan İstanbul'un bitmeyen, her gün yeni birisi eklenen sorunları, kentle ilgili güncel gelişmeler... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#16 |
|
Forum Üyesi
|
Kim kaybeder ?
Bundan 20 yıl önce babam bir antika abajur atölyesinde çalışıyordu Narmanlı Hanı'nda. Oraya gidip geldikçe çok renkli bir insan mozaiğiyle karşılaştım. Küçük esnaf ve imalathaneler, sanat atölyeleri, şapkacılar, terziler..
Bir çoğu da gayrimüslimdi. Bedri Rahmi Atölyesi de orada eski binanın içinde pırıl pırıl bir sanateviydi.Bunların ortasında çok insani boyutlu bir avlu.. Şimdi yapılmak istenen bana göre soykırımdan farksız. Bir apart ve konut yapısı gerçekleştiğinde şu anda hala sanat çevresinin tercih ettiği bir mekan kapısında güvenlikleri olan içerde belki de kart okuyucularla dolaşım sağlanan artık maalesef alışılmış "akıllı" binalardan farkı kalmayacak. Tek tip insan profilini orada da göreceğiz.. |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Yönetici
|
Projenin buradaki küçük örneğinden temel yakalşımları belli oluyor, ayrıca detaylı incelemeye gerek bile kalmamış.
Yapı yıkılıp yeniden 3-5 katı büyüklükte inşa edilecek, altına otopark, üstüne yeni yeni biçimsiz katlar eklenecek. Maliyet açısından bakarsak, yıkmadan sadece yenileme-onarım yapılsa hiçte büyük maliyetler çıkmaz. Rant gözüyle bakarsak, İstanbulda hala arazi var, gidip yepyeni iş merkezleri inşa edilebilir. Narmanlı Hanı gibi kendine has bir binayı bozmanın hiç alemi yok. Akaret evlerinde de söylediğim gibi, koruma sadece DIŞ CEPHE ile olmaz.... Ben bunu anlayamıyorum, evinizde çalışan ama bir kenarı kırılmış, antika bir saat varsa, alıp ona dijital ekran mı eklersiniz, yoksa kırık yerini mi tamir edersiniz ? Dijital saati kurmanıza gerek kalmaz, saati de daha doğru gösterir hani. ![]() |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Yönetici
|
![]() ![]() http://www.folluk.com bir arkadaşımın web sitesinden (mimar değil kendisi) yorumsuz ... [Mesaj blur tarafından 25-02-2001 tarihinde ve saat 09:58 de/da değiştirildi] |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Yönetici
|
Yapılabilecek birşeyler olmalı,
UNESCO yüzünden içişleri Bakanlığının çalışmaları olduğunu yazmıştım. Boğazda ayakta duran ahşap yapıların yıkılarak restore edilmelerine izin verilmiyor. Beyoğlunda bu özelliklere sahip tarihi bir yapının yıkılarak restore edilmesi ve üzerine kat eklenmesi için normal yollarla izin almış olamazlar. bu işte bir yolsuzluk olmalı. İçişleri Bakanlığına ya da Unescoya şikayette bulunalım. nasıl yaparız ? yukarıdaki dilekçe verildi mi? kime verildi? |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Forum Üyesi
|
narmanlı
Merhaba!
Narmanlı Hanın restorasyon projesini bugün öğrendim. Kurul başkanı sevgili hocamızın da yine kendisine çok yaraşır bir işin başında yer aldığını gördüm.Çok net olarak bilemesek de, ilk mesajdaki çizimden yola çıkarak projenin gerçekten gökkafesvari bir uygulama olduğunu söylemek sanırım yanlış olmaz. Yalnız, şunu söylemde de fayda var. Genel olarak bizlerin (yani bu konuda daha hassas ve tepkili olanların) restorasyon kavramına çok katı bakabildiğimizi düşünüyorum. Özellikle şu "kat çıkma" meselesini ele almak istiyorum. Tarihi değeri olan bir binaya ek yapılabilir; yanına, içine, üzerine ama önemli olan bunun nasıl yapıldığıdır. Buradaki sorun müteahhit zihniyetiyle "kat çıkma" durumudur. Evet, bence Narmanlı Han'ın yapılacak bir "ek" binayı tekrar yaşar hale getirmekle kalmayıp ona değer bile katabilirdi. Ama bu projede gördüğümüz/ görebildiğimiz kadarıyla bundan sözedilemez bile, yalnızca PARA kazandıracaktır. Önerilerden bahsediliyordu, benim şöyle bir önerim olabilirdi: Daha önce Namanlı Hanın yanındaki binada bir proje yaptım. Benim daha okulun 2. sınıfında yaptığım proje kesinlikle ideal değildi ama fikir olarak hala orası için uygun görünüyor. O bina yıkılıp, hanla da bütünlüğü olan ve bir şekilde birleştirilen bir yapı inşa edilmesi, hem hanın korunması hem de yenilenmesi ve yaşatılması açısından şu ankinden daha mantıklı bir çözüm olurdu. |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|