![]() |
|
|||||||
| Koruma & Restorasyon Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunları bu başlık altında... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 | |
|
Yönetici
|
Beşiktaş'ta Olup Bitenler
Murat Cemal Yalçıntan'ın Beşiktaş'ta olup bitenler ile ilgili Birgün gazetesinde çıkan yazısı.
Kent Yorum: İki kurgu, iki Beşiktaş Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Arkitera Üyesi
|
Mükemmel fikir, biz pek çalışmayan kafalarımızla arsanın Deniz Müzesi'ne bağışını veya kamusal alan olarak değerlendirilmesini beklerken, yetkililerin kenti Dubai'leştirme çalışmaları insanın gözlerini yaşartmaya devam ediyor.
Gerçekten tebrikler, halkını bu kadar değersiz gören bir devlet az bulunur. Helal olsun. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Forum Üyesi
|
Tekel Binası yıkılmış mı?
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Arkitera Üyesi
|
Henüz yıkılmadı. Etrafına çelik bir iskele kurdular en son.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Forum Üyesi
|
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Forum Üyesi
|
Tekel binasının röleve projeleri sırasında, oteli yapacak olan mimari grupta çalışıyordum
ve proje ilk başlarda çok hoşuma gitmişti. Bir yıkık bina daha hayat buluyor diye sevinmiştim ama otel olacağını çok sonra öğrendim. Özellikle öğrenciler için bir merkez olan beşiktaş için tam bir dönüm noktasındayız ama iyi yada kötü her açıdan tartışılır. dilerimki bir danışıklı döğüş daha izlemeyiz. |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Yönetici
|
Alıntı:
Beşiktaş trafiği yeraltına iniyor Meydanlar Meydana Çıkacak "Halk pazarı" meydan olacak |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Yönetici
|
Besiktastaki deniz müzesi icin bir yarisma açilmamis miydi?
İstanbul Deniz Müzesi Ulusal Mimari Proje Yarışması Mimarist.com Mimari Paylaşım Portalı - İstanbul Deniz Müzesi Yarışması Sonuçları Deniz müzesi otel oluyor da ne demek? |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Yönetici
|
Bir de su 7 yildiz olayi var. Yani Burj El Arab oteli gibi bir otel... Yildiz siniflamasi nasil yapiliyor bilmiyorum ama orasi 7 yildiz icin ufak saniyorum. Ayrica ülkemizde bildigim kadariyla 7 yildiz verilemiyor. 5 ++ diyelim biz buna. Birseyleri protesto ederken bile dogru bilgi vermek gerekli. Cunku yazinin güvenilirligini azaltiyor bu tarz hatalar.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Forum Üyesi
|
Merhaba, ben İstanbul'um.
Sizlerle nicedir tanışmıyoruz, Beklediğim yalnızlıklarım da yanıma gelmenizi umut ettim Üzdünüz beni ey koca halk gelmediniz yanıma. Umutsuzca yalnız bıraktınız titrek gecelerimi, karnıma çekip uzattığım ayak uçlarımda İşte umutsuzluğun karşısında ayakta, dimdik ben geldim Karşınızda, yarattığınız çöküntünün tam ortasında, Ben İstanbul'um dedirttiniz. Ne istersin diye bir kişiniz bile kulağıma eğilip sormadı Hiç mi merak etmediniz? Yoksa umursamadınız mı ne düşündüğümü? Almaya kapılarıma kadar gelip alamadan gittiklerini hatırlıyorsunuz da size verdiğim şeyi neden fark edemediniz? Ey İstanbullu! nankörsün de ondan kaldırdın beni uykuluğumdan. Unuttunuz benim de size sunduğum bir armağan olduğunu Unuttunuz benimde size sunulmuş bir armağan olduğumu Tarihin altın tepsisinde önünüze şanla, destanla konulu verdim Kiminiz Lale ekti yersiz, kiminiz gök kafesi indirdiniz terbiyesiz Oysa aklın almadığı, gözlerin görmediği, kulakların işitmediği güzellik sadece benim Bugün, hemen şimdi onu sizden geri almaya geldim. Ayıp ettiniz ey "Türk Genci"; sizler genç kalamadınız irticanın karşısında. Geleceğiniz ve geçmişiniz için ben bir fikirdim anlayamadınız Ben bir sonuçtum umursamadınız. Ben bir güçtüm kullanamadınız. Yaptıklarınız bu anlama geliyor, bu toprakların, benim krallığımın misafirleri yüreğimin tam ortasından vurdunuz İşte kalktım ben geldim, onu yanımda götürmeye geldim. Ben bir umuttum yarın için. bir umuttum tarih babanın yücelteceği milletler için Ben bir babanın iki evladıydım gök yüzünde birleşen Sadece gerçek umutları olan büyüklerin göreceği bir ezgiydim Bir övünçtüm ben, babaların oğulları boynuna çaldıkları Ben destanlar yaratacakların ev sahibiyim, Ey sorumsuzca yaşayanlar uyanın, Tarihin karşısında umursamazca ayak uzatanlar sizlerde sizlerde uyanın para babaları Artık size yatacak yerim yok, gidin buradan. Arkanıza bile bakmadan koşarak ağlayınız benim için Tarih babanın "elma"sını çaldınız siz, Hangi millet daha lanetliymiş, göreceksiniz gazabımı Beni yapayalnız, çorak bırakınız, Zaman ve doğa belki düzeltir beni, yalnız bir siz olmayın yanların da Beni hak edenlere bırakın diyemeyeceğim, Çünkü beni ırzına geçilmiş, elleri kolları bağlı mavi bir valiz içinde duvağımla denize attınız Beni masa üzerinde elleri arkadan bağlı, boynunda sarı ilmikle tekrar asmadan kaçınız Çatık kaşlarıyla tarih meydanın da kavaklar tarayacak saçlarınızı Ve siz tarih babanın ellerinde, uzaktan beni izlerken sizlerin anısına sehviler dikeceğim Dağılmış saçlarımı Boğazım da akıtırken siz kokan göz yaşlarımı anlar bir millete dinleteceğim melodimi Şimdi siz, tarihin gördüğü en büyük ayıbı ve ihaneti yapan millet. Hemen şimdi beni ayakta, umutsuzca sallanırken bırakıp gidiniz. Hemen En son isdensim tarafından düzenlendi : 06-08-2007 17:18. Nedeni: dil yarası |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Forum Üyesi
|
Senaryo 1: Gerçekleşmektedir...
Senaryo 2: Güçlü bir toplumsal muhalefet ile hâla gerçekleşebilir! senaryo 3 yukarıda yazılı bulunan senaryo, senaryo 2 bir toplumsal muhalefet ile hala hayata geçmezse sonunda olacak olan senaryo !(?) Bir de benim Beşiktaş Belediyesi Özel Projelerde öğrenciyken bulunduğum dönemde karşılaştığım 4. bir senaryo var. bu senaryoya göre hedeflenen sosyal topografyanın dışında izlenimlediklerim; yer altına alınan araç yolları; ---------sahil yolu, Dolmabahçe Sarayı karşılarında, Çırağan Sarayını geçtikten hemen sonra ve Yıldız a doğru büyük tünel girişleri ile tamamen yer altına alınıyor, Yıldız dan Beşiktaş'a doğru inilirken, otobüs işletmelerinin bulunduğu taraftan, bir raylı sistemin geçmesi öngörülüyordu. Belirlenen bu akslar arasında kalan bölge yayalaştırılıyor, sahil de kamusal yeşil alanlar ve yürüyüş alanları bırakılıyordu. Deniz Müzesi ve Akaretler ile yayalaştırılan bu bölge ilişkisi net kurulamamış ve belirsiz bir durumdaydı. Bu belirsizlik, birazda araya giren 3 yılık bir dönemden dolayı benden de kaynaklanmaktadır. Bu konuyla ilgili Teknik Üniversiteden de bir hocayla da iletişime geçilmişti. O dönemde projenin bende merak uyandırdığını ve uygulanma ihtimalinden dolayı da beni tedirgin ettiğini söylemek isterim. Meydan ve kullanım ilişkilerini hatırlamamakla birlikte, kullanıcıya, İstanbul kimliğine katacakları konusunda beni heyecanlandıramamıştı. Araç trafiğinin yer altına alınması, kent-deniz ilişkisini güçlendirmekle beraber, yolların yer altına alınması için seçilen bölgeler düşündürücüdür. İstanbul'un ve bir çok kentin sahip olabileceği en güzel dokulu yolardan biri olan bu sahil yolu, zaten yoğun araç trafiğiyle kirletilmiş durumda iken, var olan durumun düzeltilmesi adına aşağıya inen tekin olmayan karanlık büyük yer altı bacalarının açılması düşüncesi beni korkutmaktadır. Seçilen bu araç girişlerinin yerinin Dolmabahçe ve Çırağan saraylarına yakın bölgelerde olması da tarihi bölgede yapılacak böyle bir müdahaleyi düşündürücü hale getirmektedir. "....Tekel binasının yerine 7 yıldızlı bir otelin yapılması Beşiktaş'ın sermayenin kentine doğru attığı geri dönülemez adımdır. Bu adım atılmamalı/attırılmamalıdır! " Forum içerisinde bazı tartışma içeriklerinin bir yerden sonra foruma siyasetin bulaştırılmaması polemiğine döndüğünü görüyorum. Bu konuda da yeni bir polemik yaratmadan tavrımı söylemek isterim, sayın Merdim in bahsettiği mücadele elbette siyasi bir mücadeledir. Bugün iktidarın, bizim adımıza karar veren erkin politikası, ekonomiye sahip olanların ve medya patronlarının kişisel-kurumsal çıkarları doğrultusunca da belirlenip, Türkiye Cumhuriyeti için öngördükleri ekonomik yaşam alanı belirlenirse, bu mücadele bir siyasi ve anayasal hak arama mücadelesi haline gelir. Dubai kulelerinde, Galata Port ve Haydarpaşa Projelerinde alınan kararlar, bizim ve çocuklarımızın geleceklerini ve İstanbul'un tarihi kimliğiyle birlikte sosyal yaşamını, dünyaya açılımını ve en önemlisi ona sahip olan bizlerin gelecek ufkunu belirleyecektir. Bu projeleri destekleyen ve desteklemeyen gruplar elbette kendi içerisinde neden ve amaç olarak ayrışmaktadır. Bir grup diğerini statükocu, diğer grupta Neo Liberal olarak suçlamakta ve hedef tahtasına koymaktadır. Siyasetini 100 yılda asri hedefinde oturtamayıp,hedefinde posmodern ve yapısalcı politikaları birlikte alıp, yapısalcı politikalar arasında hedefsizlikler ve uygulanamazlıklar üreten bir ülkede elbette düşünsel evrimini tamamlamış üniversite ve özel kurumlarla siyasi erkin birlikte çözüm üretmesi hayal olmaktadır. Bu durumla anarşist bir söylem, bize yapacak bir şey kalmadı, o zaman geriye her şeyi yıkıp yeniden yapmak kaldı söylemi ne kadar benzemektedir. Bu durumu tarih karşısın da dilimin varmak istemediği derecede sert ve kaba bir şekilde lümpenliğe sığınarak söylemek isterdim. Ama o da ne çare (?) |
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Üye
|
Beşiktaş Meydanı'na Yeni Çehre
![]() Sabah Gazetesi'nin haberine göre "Beşiktaş Meydanı ve Yakın Çevresi Düzenleme Avan Projesi" Kültür ve Tabiat Varlıkları'nı Koruma Kurulu tarafından onaylandı. Alıntı:
Haberin devamını okumak için... |
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Yönetici
|
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Forum Üyesi
|
Barbaros garibim yalnız kalmış, heykeli de kayıplara karışmış, kim yapmış bu projeyi ya...
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Yönetici
|
Taşıtlardan arındırıp geniş bir alan elde ediyorsunuz ve bu elde edilen yeni zemin mevcut halinden daha fukara bir görüntü sunuyor. İlişkisiz ve yalnız yapı parçacıkları ile yeşil alan adına bahçe kavrayışının ötesine geçemeyen yeşil "boğuntu". Kesin yarışmaya açılması gerekiyor ama ilişkiler ve çarktan kurulup dönmeye başlamış gibi görünüyor. Bu belediye yöneticileri yurt dışı kent gezilerine ne yapmaya gidiyorlar acaba?
|
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|