Arkitera Forum  
Geri Git   Arkitera Forum > Mimarlık > Koruma & Restorasyon

Koruma & Restorasyon Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunları bu başlık altında...

Yanıt

Konu Araçları Modları Görüntüle
Eski 31-05-2007, 14:18   #1
Yönetici

Beşiktaş'ta Olup Bitenler

Murat Cemal Yalçıntan'ın Beşiktaş'ta olup bitenler ile ilgili Birgün gazetesinde çıkan yazısı.

Kent Yorum: İki kurgu, iki Beşiktaş

Alıntı:
Senaryo 1:
Gerçekleşmektedir...

Beşiktaş meydanına ilk indiğim yıl olan 1983'ten bugüne hep izbe hatırladığım eski Tekel binasının yerine 7 yıldızlı bir otel inşa ediliyor! Emsallerini düşününce yakın çevresi kontrollü yarı kamusal görünen ama aslında özel olan bir alana dönüşüyor. Önündeki çay bahçesi yılların Adnan'ı ile birlikte yitiyor! Kaymakamlık tarafında kültürel amaçlı ve çoğunlukla öğrenciler ve Beşiktaşlılar tarafından kullanılan yapılar, bu kesimin artık yanından geçemeyeceği fiyatları sergileyen restoranlara, barlara dönüşüyor! Her Beşiktaşlı genç erkeğin askerliğini yapmak istediği Deniz Müzesi, Beşiktaş'taki işlevini tamamladığını açıklıyor ve 7 yıldızlı otelin çeşitli uzantıları için kullanılmak üzere otele satılıyor! Otobüs durakları zaten Kabataş'a taşınmış olan aktarma merkezi özelliğini yitirdiklerinden işlevsiz kalıyor ve yanındaki meydanla birlikte Kanyon tipi bir alışveriş merkezi yapılmak üzere özelleştiriliyor! Kadıköy vapur iskelesi 7 yıldızlı otele yanaşan yatlara ayrılıyor! Devletin koca Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin elinde kalan yarım bina, bir şekilde diğer yarısını ele geçiren özel Bahçeşehir Üniversitesi'ne tahsis ediliyor! Taşıt yolları yeraltına alındığından bu yeniden düzenleme alanı ile organik olarak birleşen yüzyılların koca çınarı Beşiktaş Çarşı dönüşüm alanı ilan ediliyor; fiyatlar üçe katlanıyor, kullanıcı profili tamamen değişiyor! Öğrenciler görünmez oluyor, balıkçılar çarşısı kalkıyor, Hasbi ve diğerleri taşınıyor, Çarşı yok oluyor, İnönü Stadı tamamen buzlu viski yudumlana-bilen localara dönüştürülüyor, tribünler artık hiç küfür etmiyor! Gerçekleşmeye başlayan bu kurgu, sermayenin kentinin kurgusudur ve içinde sıradan insanın yeri yoktur!

Senaryo 2:
Güçlü bir toplumsal muhalefet ile hâla gerçekleşebilir!

Bulunduğu yere inşa edilmesi zaten hata olan Tekel binası tamamen yıkılır ve temizlenir. İşlevini yitirmiş olan otobüs durakları kaldırılır, Deniz Müzesi kamuya açık bir toplum merkezine dönüştürülür, Kaymakamlık tarafı sunduğu kültür sanat faaliyetlerini artırarak sürdürür ve Dolmabahçe'ye geçiş oluşturarak müzeyi Beşiktaş'a taşır, yeraltına alınacak taşıt trafiği Çarşı'nın küçük esnafı ile oluşan bağı güçlendirir, Akaretler sıraevleri sanat atölyeleri olarak kullanılmak üzere Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'ne tahsis edilir, yeraltı geçişi sayesinde yayalaştırılan Kabataş-Beşiktaş muhteşem yürüyüş aksı boyunca bu atölyelerde üretilen sanat ürünleri sokak çalgıcıları, göstericileri ve kuklacıları eşliğinde sürekli sergilenir ve kavuştuğu yerde İstanbul'un belki de en büyük meydanı haline gelmiş Çarşı Meydanı ile kucaklaşarak yolcusunu çeşitli yönlere dağıtır. Mütevazı yenileme çalışmaları ile güçlendirilecek ve gü-zelleştirilecek Beşiktaş yapı stokunda yaşayan kullanıcı profili, sanatçılar ve ziyaretçi turistlerle çeşitlenir ama esas profil değişmez. Esnaf yerinde kalır, Kapalı her daim Çarşı'nındır, localar sınırlıdır. Şampiyonluklar Çarşı Meydanı'nda kutlanır. Üniversiteli aşklar Adnan'ın verdiği çay ile demlenir. Hasbi ve diğerleri rakı-balık sunmaya devam eder. Vapur sefası bakidir. Balık Pazarı yeşillikleriyle birlikte yerinde kalır. Çarşı Meydanı Beşiktaşlınındır, İstanbullu'nundur...

Gerçekleşme ihtimaline hayatımı adayabileceğim bu kurgu, insan merkezli bir kentin kurgusudur ve sermaye ile işi yoktur! Gücünü sıradan insandan, yaşayanlarından, öğrencilerinden ve Çarşı'dan alır!

Tekel binasının yerine 7 yıldızlı bir otelin yapılması Beşiktaş'ın sermayenin kentine doğru attığı geri dönülemez adımdır. Bu adımatılmamalı/attırılmamalıdır!
Eski 31-05-2007, 15:29   #2
Arkitera Üyesi

Mükemmel fikir, biz pek çalışmayan kafalarımızla arsanın Deniz Müzesi'ne bağışını veya kamusal alan olarak değerlendirilmesini beklerken, yetkililerin kenti Dubai'leştirme çalışmaları insanın gözlerini yaşartmaya devam ediyor.
Gerçekten tebrikler, halkını bu kadar değersiz gören bir devlet az bulunur. Helal olsun.
Kadir Yurdakul offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 31-05-2007, 17:38   #3
Forum Üyesi

gün'in Avatar'ı

Tekel Binası yıkılmış mı?
gün offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 31-05-2007, 18:25   #4
Arkitera Üyesi

Henüz yıkılmadı. Etrafına çelik bir iskele kurdular en son.
Kadir Yurdakul offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 31-05-2007, 22:08   #5
Forum Üyesi

gün'in Avatar'ı

Alıntı:
Orijinal metin Kadir Yurdakul tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
Henüz yıkılmadı. Etrafına çelik bir iskele kurdular en son.
Bu yıkılacağı anlamına mı geliyor? Anlamadım ki, öyle bir yazı ki, herşey şu anda olup bitiyor gibi, gerçek mi değil mi anlaşılmıyor...
Eski 31-05-2007, 22:27   #6
Forum Üyesi

Tekel binasının röleve projeleri sırasında, oteli yapacak olan mimari grupta çalışıyordum ve proje ilk başlarda çok hoşuma gitmişti. Bir yıkık bina daha hayat buluyor diye sevinmiştim ama otel olacağını çok sonra öğrendim. Özellikle öğrenciler için bir merkez olan beşiktaş için tam bir dönüm noktasındayız ama iyi yada kötü her açıdan tartışılır. dilerimki bir danışıklı döğüş daha izlemeyiz.
nil_gün offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 01-08-2007, 11:21   #7
Yönetici

Alıntı:
İstanbul Büyükşehir Belediye ile Beşiktaş Belediyesi'nin birlikte hazırladığı proje kapsamında, yoğun insan ve araç trafiğine sahip olan Beşiktaş Meydanı yeniden düzenlenecek. Proje kapsamında meydandaki araç trafiği yerin altına alınacak.
Beşiktaş ile ilgili bugün basında yer alan haberler:

Beşiktaş trafiği yeraltına iniyor

Meydanlar Meydana Çıkacak

"Halk pazarı" meydan olacak
Eski 01-08-2007, 19:21   #8
Yönetici

Çetin Tüker'in Avatar'ı

Besiktastaki deniz müzesi icin bir yarisma açilmamis miydi?

İstanbul Deniz Müzesi Ulusal Mimari Proje Yarışması

Mimarist.com Mimari Paylaşım Portalı - İstanbul Deniz Müzesi Yarışması Sonuçları

Deniz müzesi otel oluyor da ne demek?
Eski 02-08-2007, 18:26   #9
Yönetici

Çetin Tüker'in Avatar'ı

Bir de su 7 yildiz olayi var. Yani Burj El Arab oteli gibi bir otel... Yildiz siniflamasi nasil yapiliyor bilmiyorum ama orasi 7 yildiz icin ufak saniyorum. Ayrica ülkemizde bildigim kadariyla 7 yildiz verilemiyor. 5 ++ diyelim biz buna. Birseyleri protesto ederken bile dogru bilgi vermek gerekli. Cunku yazinin güvenilirligini azaltiyor bu tarz hatalar.
Eski 06-08-2007, 03:14   #10
Forum Üyesi

isdensim'in Avatar'ı

Blog Mesajları: 9
Merhaba, ben İstanbul'um.
Sizlerle nicedir tanışmıyoruz,
Beklediğim yalnızlıklarım da yanıma gelmenizi umut ettim
Üzdünüz beni ey koca halk gelmediniz yanıma.
Umutsuzca yalnız bıraktınız titrek gecelerimi, karnıma çekip uzattığım ayak uçlarımda

İşte umutsuzluğun karşısında ayakta, dimdik ben geldim
Karşınızda, yarattığınız çöküntünün tam ortasında, Ben İstanbul'um dedirttiniz.
Ne istersin diye bir kişiniz bile kulağıma eğilip sormadı
Hiç mi merak etmediniz? Yoksa umursamadınız mı ne düşündüğümü?
Almaya kapılarıma kadar gelip alamadan gittiklerini hatırlıyorsunuz da
size verdiğim şeyi neden fark edemediniz?
Ey İstanbullu! nankörsün de ondan kaldırdın beni uykuluğumdan.
Unuttunuz benim de size sunduğum bir armağan olduğunu
Unuttunuz benimde size sunulmuş bir armağan olduğumu
Tarihin altın tepsisinde önünüze şanla, destanla konulu verdim
Kiminiz Lale ekti yersiz, kiminiz gök kafesi indirdiniz terbiyesiz

Oysa aklın almadığı, gözlerin görmediği, kulakların işitmediği güzellik sadece benim
Bugün, hemen şimdi onu sizden geri almaya geldim.
Ayıp ettiniz ey "Türk Genci"; sizler genç kalamadınız irticanın karşısında.
Geleceğiniz ve geçmişiniz için ben bir fikirdim anlayamadınız
Ben bir sonuçtum umursamadınız.
Ben bir güçtüm kullanamadınız.
Yaptıklarınız bu anlama geliyor,
bu toprakların, benim krallığımın misafirleri yüreğimin tam ortasından vurdunuz
İşte kalktım ben geldim, onu yanımda götürmeye geldim.

Ben bir umuttum yarın için.
bir umuttum tarih babanın yücelteceği milletler için
Ben bir babanın iki evladıydım gök yüzünde birleşen
Sadece gerçek umutları olan büyüklerin göreceği bir ezgiydim
Bir övünçtüm ben, babaların oğulları boynuna çaldıkları
Ben destanlar yaratacakların ev sahibiyim,

Ey sorumsuzca yaşayanlar uyanın,
Tarihin karşısında umursamazca ayak uzatanlar sizlerde
sizlerde uyanın para babaları
Artık size yatacak yerim yok, gidin buradan.

Arkanıza bile bakmadan koşarak ağlayınız benim için
Tarih babanın "elma"sını çaldınız siz,
Hangi millet daha lanetliymiş, göreceksiniz gazabımı
Beni yapayalnız, çorak bırakınız,
Zaman ve doğa belki düzeltir beni, yalnız bir siz olmayın yanların da
Beni hak edenlere bırakın diyemeyeceğim,
Çünkü beni ırzına geçilmiş, elleri kolları bağlı mavi bir valiz içinde duvağımla denize attınız
Beni masa üzerinde elleri arkadan bağlı, boynunda sarı ilmikle tekrar asmadan kaçınız
Çatık kaşlarıyla tarih meydanın da kavaklar tarayacak saçlarınızı
Ve siz tarih babanın ellerinde, uzaktan beni izlerken sizlerin anısına sehviler dikeceğim
Dağılmış saçlarımı Boğazım da akıtırken
siz kokan göz yaşlarımı anlar bir millete dinleteceğim melodimi
Şimdi siz, tarihin gördüğü en büyük ayıbı ve ihaneti yapan millet.
Hemen şimdi beni ayakta, umutsuzca sallanırken bırakıp gidiniz.
Hemen

En son isdensim tarafından düzenlendi : 06-08-2007 17:18. Nedeni: dil yarası
isdensim offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 06-08-2007, 18:34   #11
Forum Üyesi

isdensim'in Avatar'ı

Blog Mesajları: 9
Senaryo 1: Gerçekleşmektedir...
Senaryo 2:
Güçlü bir toplumsal muhalefet ile hâla gerçekleşebilir!
senaryo 3 yukarıda yazılı bulunan senaryo, senaryo 2 bir toplumsal muhalefet ile hala hayata geçmezse sonunda olacak olan senaryo !(?)
Bir de benim Beşiktaş Belediyesi Özel Projelerde öğrenciyken bulunduğum dönemde karşılaştığım 4. bir senaryo var.
bu senaryoya göre hedeflenen sosyal topografyanın dışında izlenimlediklerim;

yer altına alınan araç yolları;
---------sahil yolu, Dolmabahçe Sarayı karşılarında, Çırağan Sarayını geçtikten hemen sonra ve Yıldız a doğru büyük tünel girişleri ile tamamen yer altına alınıyor, Yıldız dan Beşiktaş'a doğru inilirken, otobüs işletmelerinin bulunduğu taraftan, bir raylı sistemin geçmesi öngörülüyordu. Belirlenen bu akslar arasında kalan bölge yayalaştırılıyor, sahil de kamusal yeşil alanlar ve yürüyüş alanları bırakılıyordu. Deniz Müzesi ve Akaretler ile yayalaştırılan bu bölge ilişkisi net kurulamamış ve belirsiz bir durumdaydı. Bu belirsizlik, birazda araya giren 3 yılık bir dönemden dolayı benden de kaynaklanmaktadır.
Bu konuyla ilgili Teknik Üniversiteden de bir hocayla da iletişime geçilmişti.
O dönemde projenin bende merak uyandırdığını ve uygulanma ihtimalinden dolayı da beni tedirgin ettiğini söylemek isterim.
Meydan ve kullanım ilişkilerini hatırlamamakla birlikte, kullanıcıya, İstanbul kimliğine katacakları konusunda beni heyecanlandıramamıştı. Araç trafiğinin yer altına alınması, kent-deniz ilişkisini güçlendirmekle beraber, yolların yer altına alınması için seçilen bölgeler düşündürücüdür. İstanbul'un ve bir çok kentin sahip olabileceği en güzel dokulu yolardan biri olan bu sahil yolu, zaten yoğun araç trafiğiyle kirletilmiş durumda iken, var olan durumun düzeltilmesi adına aşağıya inen tekin olmayan karanlık büyük yer altı bacalarının açılması düşüncesi beni korkutmaktadır. Seçilen bu araç girişlerinin yerinin Dolmabahçe ve Çırağan saraylarına yakın bölgelerde olması da tarihi bölgede yapılacak böyle bir müdahaleyi düşündürücü hale getirmektedir.

"....Tekel binasının yerine 7 yıldızlı bir otelin yapılması Beşiktaş'ın sermayenin kentine doğru attığı geri dönülemez adımdır. Bu adım atılmamalı/attırılmamalıdır! "

Forum içerisinde bazı tartışma içeriklerinin bir yerden sonra foruma siyasetin bulaştırılmaması polemiğine döndüğünü görüyorum.
Bu konuda da yeni bir polemik yaratmadan tavrımı söylemek isterim,
sayın Merdim in bahsettiği mücadele elbette siyasi bir mücadeledir. Bugün iktidarın, bizim adımıza karar veren erkin politikası, ekonomiye sahip olanların ve medya patronlarının kişisel-kurumsal çıkarları doğrultusunca da belirlenip, Türkiye Cumhuriyeti için öngördükleri ekonomik yaşam alanı belirlenirse, bu mücadele bir siyasi ve anayasal hak arama mücadelesi haline gelir.
Dubai kulelerinde, Galata Port ve Haydarpaşa Projelerinde alınan kararlar, bizim ve çocuklarımızın geleceklerini ve İstanbul'un tarihi kimliğiyle birlikte sosyal yaşamını, dünyaya açılımını ve en önemlisi ona sahip olan bizlerin gelecek ufkunu belirleyecektir.
Bu projeleri destekleyen ve desteklemeyen gruplar elbette kendi içerisinde neden ve amaç olarak ayrışmaktadır. Bir grup diğerini statükocu, diğer grupta Neo Liberal olarak suçlamakta ve hedef tahtasına koymaktadır. Siyasetini 100 yılda asri hedefinde oturtamayıp,hedefinde posmodern ve yapısalcı politikaları birlikte alıp, yapısalcı politikalar arasında hedefsizlikler ve uygulanamazlıklar üreten bir ülkede elbette düşünsel evrimini tamamlamış üniversite ve özel kurumlarla siyasi erkin birlikte çözüm üretmesi hayal olmaktadır. Bu durumla anarşist bir söylem, bize yapacak bir şey kalmadı, o zaman geriye her şeyi yıkıp yeniden yapmak kaldı söylemi ne kadar benzemektedir. Bu durumu tarih karşısın da dilimin varmak istemediği derecede sert ve kaba bir şekilde lümpenliğe sığınarak söylemek isterdim. Ama o da ne çare (?)
isdensim offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 27-08-2007, 11:24   #12
Üye

Beşiktaş Meydanı'na Yeni Çehre

Sabah Gazetesi'nin haberine göre "Beşiktaş Meydanı ve Yakın Çevresi Düzenleme Avan Projesi" Kültür ve Tabiat Varlıkları'nı Koruma Kurulu tarafından onaylandı.

Alıntı:
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Beşiktaş'ta trafiğin yeraltına alınıp meydanın yayalaştırma çalışmalarının başladığını söyledi. Topbaş, var olan meydanları yayalara uygun olarak yeniden düzenleme ve İstanbul'a yeni meydan ekleme çalışmalarına hız verdiklerini de kaydetti.

Haberin devamını okumak için...
Melis Göker offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 27-08-2007, 12:10   #13
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

Blog Mesajları: 53
Beşiktaş Meydanı yarışmayla projelendirilsin...
Omer Yilmaz offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 27-08-2007, 13:29   #14
Forum Üyesi

gün'in Avatar'ı

Barbaros garibim yalnız kalmış, heykeli de kayıplara karışmış, kim yapmış bu projeyi ya...
Eski 28-08-2007, 01:01   #15
Yönetici

lumina'in Avatar'ı

Taşıtlardan arındırıp geniş bir alan elde ediyorsunuz ve bu elde edilen yeni zemin mevcut halinden daha fukara bir görüntü sunuyor. İlişkisiz ve yalnız yapı parçacıkları ile yeşil alan adına bahçe kavrayışının ötesine geçemeyen yeşil "boğuntu". Kesin yarışmaya açılması gerekiyor ama ilişkiler ve çarktan kurulup dönmeye başlamış gibi görünüyor. Bu belediye yöneticileri yurt dışı kent gezilerine ne yapmaya gidiyorlar acaba?
lumina offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Yanıt

Yerimi olarak kaydedin

Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları
Modları Görüntüle

Mesaj Yazma Hakları