![]() |
|
|||||||
| İstanbul Dev bir metropol olan İstanbul'un bitmeyen, her gün yeni birisi eklenen sorunları, kentle ilgili güncel gelişmeler... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#47 |
|
Forum Üyesi
|
|
|
|
|
|
|
#48 |
|
Arkitera Üyesi
|
Kongre Vadisi rafa kalkacak
Kongre Vadisi tehlikede, Harbiye'ye çivi çakılamayacak
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'nin kongre turizmi açısından önemli bir projeye hazırlanırken, çarşamba günü gelen bir karar, bütün hazırlıkları sekteye uğrattı. Projeye göre Harbiye büyük bir kongre vadisine dönüştürülerek, bölgede modern kongre ve kültür merkezleri inşa edilecekti. Proje, Muhsin Ertuğrul Sahnesi, Açık Hava Tiyatrosu gibi kurumları etkileyeceği için başta tiyatrocular olmak üzere sanat dünyasının tepkisiyle karşılaştı. Belediye, tiyatroculara yeni bir merkez gösterirken, anlaşma noktasına gelindi. Ancak İstanbul 2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, aldığı ani bir kararla tartışmalara yeni bir boyut getirdi. Kurul, Harbiye'yi tarihsel ve kentsel sit alanı ilan etti. Taşkışla Divan Pastanesi'nden başlayarak Hilton Oteli, TRT binası, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi, Lütfi Kırdar Kongre Sarayı ve Harbiye Açıkhava Tiyatrosu'nu içine alan bölgede yıkım ya da yeni bir yapılaşma gerçekleştirilemeyecek. Karar, Divan Pastanesi'nden Dolmabahçe Küçük Çiftlik Parkı'na kadar çok geniş bir alanı kapsıyor. Devamı: ZAMAN GAZETESİ [İnternetin İlk Türk Gazetesi] *-*Kongre Vadisi tehlikede, Harbiye'ye çivi çakılamayacak |
|
|
|
|
|
#49 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
Ömer Bey, bu durum pazartesi yapılacak olan toplantıyı etkileyecek mi, bu müdehale girişimlerinin sebepleri yine de masaya yatırılır sanıyorum? |
|
|
|
|
|
|
#50 |
|
Yönetici
|
AKM'nin de tescilli olmasına rağmen yıkılmak isteniyor olduğunu hatırda tutarak düşünmek lazım.
|
|
|
|
|
|
#51 |
|
Forum Üyesi
|
"Ömer Yılmaz: "AKM'nin de tescilli olmasına rağmen yıkılmak isteniyor olduğunu hatırda tutarak düşünmek lazım." Çünki orası ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ, yıllardır belli çevrelerin siyasi görüşlerinin karşısında dimdik duran simgesel bir varlık. Atatürk'ün Türkiye'ye tanıştırıdığı devrimlerin, yeniliklerin, yüzünü aydınlığa dönmüş mücadeleci bir ulusun kişiliği, Türk'ün Dünya'nın kültür ve bilim alanında gelişmiş tüm uluslarıyla her alanda rekabet edebileceğinin simgesel ruhunu taşıyan bina. O'nu yıkmanın Atatürk ve devrimlerinin takipçisi aydın insanların huzurunu kaçıracağını, kalbini kıracağını, aydınlığa açılan bir kapıyı kapatmış olacaklarını ve Atatürk sevenlere karşı içten içe işleyen bir zafer kazanmış gibi hissedeceklerini düşünüyorlar...Bir devrim kalesini yıkmış gibi görecekler, göstercekler kendilerini kendilerine yakın çevrelerde... Bu binanın yıkılması unutulması mümkün olmayan bir yıkım olacaktır...Kendi yüzölçümü küçük ama aslında yıkım yapacağı yüreklerlerimizdeki yeri çok geniş, çok büyük... Hedef biziz...Bizim ruhumuzdaki Atatürk ve onun bizlere kazandırdıklarının hafızamızdaki yeri... İyi çalışmalar |
|
|
|
|
|
#52 |
|
Forum Üyesi
|
Merhaba, Kendi açımdan ve yıllardır yaptığım gözlemlerden biliyorum ki, sözlerimin haklı gerekçeleri bulunmakta. 'Kesin kararları beklemek' ve zamanında öngörülerde bulunmamak haklı menfaatleri müdafa etmek için çok geç olabilir. Birileri bir şeyler söylerken bunun antitezini savunan insanlar olduğunun da aynı süreçte duyulması gerekir, yoksa "bütün bunlar yapılırken neredeydiniz? Sesiniz çıkmadı" diyeceklerdir. Karayolları arazisinin satışının ardından bunun ülke menfaatlerine aykırı olduğunu, halka, kamuya ait bir arazinin 'mülkiyetinin' bir yabancıya verilmesinin çok büyük sakıncaları olduğunu ve şehir planlama ilkeleriyle hiç bağdaşmadığı itirazlarını yaparak, satışın iptalini isteyenlere verilen cevap bu nitelikte olmuştur. Kadir Topbaş bir televizyon kanalında yapılan uzun bir tartışma programında, satış sonrası kendisine pek çok itiraz geldiğini, kamuda bu satışın milli duyguları zedelediğine dair görüşler iletildiğini ve mahkemeye gidilerek satışın iptalinin sağlanması gerektiğini bildirenlere böyle bir yanıt vermiştir. "Neden bu sesleri ihaleden önce duymadık, neden kimse itirazı olduğunu bize iletmedi?" diye sormuş ve "şimdi bu iptali gerçekleştirirsek yabancı yatırımcılarda iyi intiba bırakmayız" diye devam etmiştir. Ben yalnızca Arkitera Forum'da dahi uzun süredir itirazlar yazıldığını okuyorum, toplantılarda bu konunun incelendiğini biliyorum. Kadir Topbaş nasıl hiç itiraz gelmediğini söyleyebiliyor, anlamak mümkün değil... Ben şahsen karayolları arazisi satışından incinmiş ülkesini seven pek çok kişi tanıyorum. Hepsi bunun istikbalimiz için iyi olmadığına inanıyor ve "kamu yönetimi veya seçilmişlerin bizim gibi düşünebileceğini varsaymakla büyük hata ettik" demektedirler. Sözlerimin arkasındayım ve hatta henüz söylenmemiş sözlerim var, ama iyi bilinmelidir ki burada yıkılmak istenen bir 'mimari yapı' dan daha fazlasıdır. Bu yapı mimarisi ve fonksiyonelliği ile o kadar kötü bir bina değil. Yıllarca oraya programlar izlemeğe gitmiş, sahne arkasında henüz makyajını, kıyafetini hazırlamakta olan sanatçıların arasında zaman geçirmiş bir insan olarak söyleyebilirim bunları. Yaşadıkları tek zorluk verimsiz bir kaç mekanla ilgiliydi ve biraz daha düzgün alanlar ve verimlilik kazandırılmış mekanlardı istedikleri. Hatta binayı iyi bildikleri için kendi fikirlerini dahi oluşturmuş olanlar vardı aralarında, "şuraya şu, buraya bu eklenirse, burası şöyle açılırsa biz burada çok daha verimli olacağız" diyebilecek kadar. Ayrıca niye bu AKM'nin yıkılmasını bekleyelim ki, "bakın yine bir AKM yapmışlar" diyebilmek için? Bir dönemin mimari nitelikleriyle inşa edilmiş bir önemli yapıyı bir defada yıkmak yerine koruyabilmiş ülkelerden olamaz mıyız? Bu bizim millet olarak değerimizi de artıramaz mı? "Türkler, Cumhuriyet dönemi mimarlarından Hayati Tabanlıoğlu'nun modern unsurlar taşıyan Opera Binası'nı yıkmıyor, yeniliyor ve güçlendiriyor" dedirtecek, onurlandıracak mimari kültürü sergilemek kadar güzel ne olabilir? Bu mimarimiz adına da, daha sonraki yıllardaki mimar ve mimari ürünlere saygı gösterilmesi için çok iyi bir örnek olmayacak mı? Bir yerden başlamamız gerekmiyor mu artık? Hangi dönemi beklemeliyiz, ülkemize mimarisiyle, kültürüyle değer verebildiğimizi hissetmek için, görmek için? Ben hissetmiyorum değer verildiğini, mimarlar suya yazı yazar gibiler, onlara davranılış biçimi de bu şekilde. Mimarlar fikir beyan etmesin, hak talep etmesin ve idarelerin isimsiz işçileri olsun zihniyetini görüyor ve izliyorum her planlamada, her yeni ihalede, her geceyarısı gizli yapılmış sözleşmede. Ve son olarak; hayır, Hayati Tabanlıoğlu'nun kısıtlı imkanlar ve zor şartlarda inşa etmeyi başardığı 'bu AKM' yıkılmasın. Neden yıkılsın ki, bunu gerektiren tüm mimari ve kültürel gerekçeler oluşmuyorsa? Eğer yapılırsa, yeni AKM bu hükümetin AKM'si olarak bilinecektir. "İstersek yıkabiliriz de ve istersek yine yapabiliriz de, ama bu bizim istediğimiz AKM olacaktır...ve biz istediğimiz için ancak olacaktır" gibi bir durum. Yani aslında bizim doğal hakkımız olan bir durumu 'eğer isterlerse' bize bahşedebilmekten söz etmek gibi...Neden ben bahşedilmeği tercih edeyim doğal olarak zaten benim olan için? Ve ben fikrimi söylemiş olmak için niçin herşeyin olumsuzca olup bitmiş olmasını bekleyeyim ki? Kimse benim de bir fikrim olup olmadığını şimdi sormuyorsa, olup bittikten sonra, paralar akıtıldıktan sonra dönüp sormak için nasıl bir gerekçesi olacak? Olmayacak...Açılış konuşmaları yapmakla meşgul olacaklar, kalplerini kırdıkları insanlara... Mimaride çareler sonsuzdur, bu binayı da katarak ne çok şey yapılabileceğini derin eğitim almış ve iyi niyetli tüm mimarlar bilir. Niyet çok önemli, ama ben biraz da tahmin ederek, soruyorum: Neye niyet? Kime niyet? Nasıl bir niyet? Ve son olarak; erken yorum yapmanın bir sakıncası yoktur, özellikle sonunda pişman olunacak çok önemli şeyler varsa... İyi çalışmalar En son asteria tarafından düzenlendi : 15-04-2007 17:05. |
|
|
|
|
|
#53 | |
|
Yönetici
|
Harbiye Kongre Vadisi’ne ilk kazma vuruluyor…
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#54 | |
|
Üye
|
Yıkılması planlanan Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nin için hazırlanan yeni projenin tanıtımına başlandı. Zaman Gazetesi'nde yer alan habere göre;
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#55 |
|
Yönetici
|
Korhan Gümüş Açık Radyo'daki Metropolitika programında UNESCO'nun Süleymaniye projesi ile ilgili kararı ve Bienal tartışması ile birlikte, Kongre Vadisi'ndeki son gelişmelerde söz edecek. Program başladı...
Geç haber verdiğimiz için özür ![]() |
|
|
|
|
|
#56 |
|
Yönetici
|
6-7 Ekim 2009’da İstanbul’da yapılacak Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF) 2009 Yılı Guvernörler Toplantısı için tasarlanan, Harbiye Kongre Vadisi Tesisleri Uygulama Projesi geçtiğimiz günlerde, İstanbul 2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylandı. Onaylanan projenin; yarışma açılmasına gerek duyulmadan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından İstanbul Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi’e (İMP) hazırlatılmış olması önemli bir tartışma konusu...
Harbiye Kongre Vadisi Tesisleri Uygulama Projesi Onaylandı |
|
|
|
|
|
#57 |
|
Yönetici
|
3 Ocak 2008'de ihalesi yapılan Harbiye Kongre Merkezi'nin inşaatına önümüzdeki hafta yer tesliminin ardından başlanacağı açıklandı. İnşaat, 207 milyon YTL’ye mal olacak.
Tamince, Harbiye Kongre Vadisi için "işbaşı imzası" atacak |
|
|
|
|
|
#59 | |
|
Yönetici
|
Alıntı:
Yeni Şafak gazetesinde yayınlanan haber için: Lütfi Kırdar'da yerin altı değerlendirilecek |
|
|
|
|
|
|
#60 | |
|
Forum Üyesi
|
Alıntı:
bugünün en geçerli deyişiyle içtenlikle : inşallah... |