![]() |
|
|||||||
| İstanbul Dev bir metropol olan İstanbul'un bitmeyen, her gün yeni birisi eklenen sorunları, kentle ilgili güncel gelişmeler... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 | |
|
Yönetici
|
"Sur-u Sultani denizle buluşuyor"
Şükrü KÜÇÜKŞAHİN'in bugün (26 Şubat 2007) Hürriyet'te yayınlanan yazısı aşağıda.
Yazı hakkında yorumlarım olacak ama öncelikle yazıyı buraya ekliyorum. Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Forum Üyesi
|
Alıntı:
bu köşkler hakkında yeterli bir bilgim yok ama yıkılan herhangi bir köşkün yüz yıl sonra yeniden inşa edilmesi fikri bana çok garip geliyor... |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Yönetici
|
İlk olarak yine projelerden bir gazete haberi ile bilgi sahibi olmamızı konuşmalıyız herhalde. Zaten herşeye karar verilmiş, belki projeler de yapılmış. İş bir haftasonu gezisinde olan bitenden gazetecileri haberdar etme aşamasına gelmiş...
Gazete de yazanlar ne kadarı doğru acaba? Alışkın olduğumuz her türlü değer tahrip olduğu için haberin doğruluğu ile ilgili bir tahminde bulunamıyorum açıkçası. Hele de İstanbul'u iyi bildiğine inanan yazarın milyon taşı yorumlarını okuduktan sonra. Yine de yazılanların doğru olduğu üzerinden değerlendirmekten başka bir seçenek de yok. Bakanlığın Topkapı Sarayı ile ilgili bazı iyi niyetli girişimleri olduğunu zaten izliyorduk. Birinci Avlu'nun trafiğe kapatılması, Gülhane Akademisi restorasyonunun tamamlanması Gülhane Parkı ile Saray arasındaki ilişkinin yeniden kurulması gibi. Ancak bu haberde sıralananlar bu iyi niyetin biraz kontrol dışına çıktığını gösteriyor.
Sorular elbette çoğaltılabilir... |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Forum Üyesi
|
Sorular önemli ama bu bölgeye gereken değerin verilmesini can-ı gönülden istiyorum ve bu konuda oldukça geç kalındığı düşünüyorum. Çok az millete nasip olacak bir toprak parçası, hazine ve miras var elimizde ve dönüp bakmıyoruz...
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Arkitera Üyesi
|
Tazelenmiş tahnit pamuğu...
"Tazelenmiş tahnit pamuğunun," tarihi tarifte tahrif olduğunu bilmeyen var mıdır?
Yoktur? Var olmaması gerekir. Ancak ziyadesiyle bu kadar rağbet görmesinin de bir anlamı olması gerekir... Pek iyi de o nedir? Düşünmek, aklı selim ile düşünmek gerekir... "Neye gerek, neye gerek bunca kıyl-ü kaal Ben bana zulm eyledim ettim günah Ya yeyip göynünü muhtaç mı kodum Neyledim nettim sana ey padişah..." ... İyi düşünmek gerek... ...
|
|
|
#6 | |
|
Yönetici
|
Alıntı:
Yukarıdaki soruları bizlerden önce sizlerin, ilgili mercilere sormuş olmanız gerekirdi. Ve bize burada açıklama yapmanız. |
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Bilgisini verdim...
Sayın Ömer Yılmaz
1) Nerede olduğumu çok iyi biliyorum. 2) Kişisel çekişme aklıma bile gelmezdi, siz sözetmeseydiniz. 3) Sözkonusu kurumun yöneticisi değilim.Özelinize de yazarak bilgisini verdim. 4) Çok ciddiyim. Çünkü hem yaşam, hem de mimarlık kültürü benim için içiçedir. 5) Burada gördüm. Teşekkür ederim. ///////////7 Alıntı:
|
|
|
|
#8 |
|
Arkitera Üyesi
|
Topkapı Sarayı denize açılıyor!
Kültür Bakanlığı ortaya birdenbire "Topkapı Sarayı Bütünleştirme ve Sur-ı Sultani Kapsamında Düzenleme" isimli bir proje çıkardı. Konuyla şimdi hem başbakanın, hem de bakanın yakınında bulunan bir mimar, Hilmi Şenalp alâkadar oluyor!
Murat Bardakçı'nın yazısı tartışmaya değer. http://www.arkitera.com/news.php?act...sItem&ID=14806 |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Arkitera Üyesi
|
Türkiyedeki kamu projelerinin çoğu böyle zaten.Oldu bittiye getirilir, kamuoyunun fikri hiç sorulmaz .eş dost mimarlara çizdirilir.ve herşey bittikten sonra herkesin haberi olur.
|
|
|
#10 |
|
Arkitera Üyesi
|
Topkapı Sarayı denize açılıyor
|
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Yönetici
|
Bardakçı'dan alıntı:
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Yönetici
|
2000 yılında, 700. yıl kutlamaları kapsamında, Kaybolan Kültürel Değerlerimizin İhyası Projesi adı altında bu köşklerin projesi yaptırıldı. Proje Müellifi, Orhan Çakmakçı idi.
En son bu kadar yetersiz belge ile bu köşklerin (projeye Bab-ı Humayun'un üstkatı da dahildi) yapılamayacağına karar verilmişti. Demek konu yine gündeme gelmiş. Ben bu proje kapsamında çalıştım, kabul edilebilir hiç bir tarafı yok bu işin. Dayanak en başta Sedad Hakkı Eldem'in araştırmaları olmuştur. Ancak SHE kitabında, bu çalışmanın amacının Türk Yapılarına yönelik bir araştırma olduğu, yapıların yeniden inşasının doğru olmadığını açıkça yazmıştır. |
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Yönetici
|
Hürriyet, 2 Mart 2007
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Arkitera Üyesi
|
Tüm politikacıların gösteriş yeri nedense İstanbul'un meydanları, ana yolları ve Tarihi Yarimada oluyor. Sürekli korku içinde "acaba akıllarına ne geldi? Şimdi ne yapıyorlar kimselere duyurmadan? Şimdi ne oldu bittiye gelecek?" demekten yorulduk.
Bütün bu sonuç ve süreçlerin çözüm yasaların yeniden düzenlenmesi. İşlerin sadece atama ile gelenlere bırakılmamasıdır. Çarkların kanunlarla şeffaflaştırlması gerekmektedir. Şimdi elimizde nasıl bir yasa var?; Benim bildiğim bu Kültür Bakanlığı sitesindeki Koruma Kanunu http://www.kultur.gov.tr/teftis/Belg...D69CF44AAF79CF ve oradan bir alıntı; "Yetki ve yöntem: Madde 10 – Her kimin mülkiyetinde veya idaresinde olursa olsun, taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının korunmasını sağlamak için gerekli tedbirleri almak, aldırmak ve bunların her türlü denetimini yapmak veya kamu kurum ve kuruluşları ile belediyeler ve valiliklere yaptırmak, Kültür ve Turizm Bakanlığına aittir. (1)" Yapılan çalışmalar butun bu yasaya uygun -gibi- süslenebilir. Hep yapılıyor. Başka yaslanacağımız yasa var mı? Paylaşır mısınız? Eğer yoksa, bugünkünden daha güçlü bir sivil tepki gerekmektedir? Nasıl yapılmalı? Ne yapabiliriz? Anlatmak istediklerimizi, kendi konuşma balonlarından başkasını duymayan yetkililere nasıl ulaşırtırabiliriz? Biraz bunu düşünmeli ve tartışmalıyız. |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|