|
|
#1 |
|
Arkitera Üyesi
|
Kaç kişinin başına geldi bilinmez...ama benim başıma geldi..2 kere...bakıyosun,ilan adam gibi,araştırıyosun ordan burdan..evet adamların/bayanların ismi,içmimarlık alanında var.Gidiyosun görüşmeye,adam başlıyo sormaya,nerden mezun oldun,nerelerde çalıştın,tasarım yapabilirmisin???? Görüşme uzuyo,sen sanıyosunki,karşındaki adam/kadın bu işin piri olmuş çıkmış,beğenmez tavırlarla,bi yandan dinliyo,bi yandan süzüyo....Tamam peki buraya kadar herşey ok...adam sonuçta yanına eleman alıcak,tanıması,sorması,zorlaması normal.....buna sesimiz çıkarmıyoruzda,asıl önemli olan soru şu.....SEN KİMSİN KARDEŞİM???
Bi bakıyosun,biri İktisat mezunu,bi bakıyosun,diğeri gazeteci,bi bakıyosun makine mühendisi,endüstri mühendisi....Biz gitmişiz,gözlerimizi yormuşuz,dirseklerimizi çürütmüşüz,senelerimiz harcamışız,dünya kadar para akıtmışız..neden?? İşi doğru yollardan yapmak için,olması gereken yollardan yapmak için....peki kim adam yerine konmuş????? Çevresi olan...... Yukarda yazdığım meslek gruplarından mezun olupta,şu anda adı bayaaa bilindik şirket sahipleri var arkadaşlar...şirketin içine girmedende kimse anlayamıyor,bilmiyor bu durumları.... Neden mi yazıyorum bunu..uyus olduğum için,içmimarlığı Ikea'dan aldığı sehpanın üstüne Paşabahçe den aldığı vazoyu koymak sanan,kendini bilmez,cahil cüheyla tipler için... Ve bu sistemde bunu sorgulayan ve bizi yöneten kimse olmadığı için.... Şimdi çıkıpta,bu adamları şikayet etsen ne kazanıcaksın...ne olucak???Kapatılıcaklarmı??? Eminimki,sadece 5 YTL. gibi ödenemiycek!!!! para cezası vericek ve işine kaldığı yerden devam edip,adımızı iki paralık etmeye devam edicekler.... Bu gibi kişiler yüzünden biz içmimarları,halaa DEKORATÖR sanan kişilere sesleniyorum; madem bi iş yaptırıcaksınız,doğru adamlara,işin diplomasını almış kişilere gidinde,parasınıza yazık olmasın....çünkü emin olun,bu tip adamların yaptığı tekşey,dergi sayfalarından kopardıkları dekorasyon resimleri ile bi marangoz a gidip,bunu yaptırmak....eee peki,işin tekniğini,ergonomisini,alt yapısını,tesisatını kim yapıyor???Heheheh...işte burdada işin içine,mahalle tesisatçısı alaylı Murtaza efendiyle,elektrikçi Hüsnü giriyor.... Yok yok.....sabahlara kadarda yazsam...gazetelere manşette olsa yazdıklarım,birşey değişmez....Hani diyolar ya önce kafaların değişmesi gerek diye....bence toptan koparılmalı kafalarki,herşeye yeni baştan başlayalım.... Ama genede şunu diyorum,İçmimar arkadaşlara.....bu tip durumlarla karşılaştığınızda,bu şirket yada şahısları ilgili yerlere bildirmekten genede kaçınmayın....yoksa hepimize yazık olucak....hemde çok yazık.... |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Forum Üyesi
|
e haklısın kardeşim ne diyelim. ben de benzer sebeplerden artık mesleği yapmıyorum. ama sanırım yapabileceğin / yapabileceğimiz hiçi birşey yok bu konuda. belki bir şey var ama onu da herkes yapamaz. o da kendi şirketini kurup piyasaya zamanla gerçek meslek sahiplerinin hakim olması. ancak o da imkan meselesi. bir de şu var. bizler de piyasa da yerimizi aldığımızda bahsettiğin kişilerden farklı olmuyoruz bence. aynı tavırlara ve düşünce biçimine giriveriyoruz. benceee..
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Başlık yazımı ve mesajlarımızda Türkçe'nin düzgün kullanılmasında daha özenli olunması konusunu tekrar hatırlatmak istiyoruz. Nickname ile yazsanız da yazmasanız da bıraktığınız her mesaj sizi temsil etmektedir, lütfen bunu unutmayınız.
Konunun başlığı değiştirilmiştir. Türkçe'nin kullanımı konusunda biraz daha hassasiyet ve özen lütfen... Anlayışınız için teşekkürler, |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Arkitera Üyesi
|
Bu konuda daha ne kadar muzdarip olacağız bilmiyorum.Dikkat ettiysen forumun başlıkları arasında bile tartışılan bir konu bu.İÇ MİMAR KİMDİR,KİM DEĞİLDİR ve NE YAPAR?
Bizi en çok anlaması gereken kişiler mimar arkadaşlarımızken onların bile birçoğu bizi gereksiz sayıyor.Tam bir Türk zihniyetiyle (Yapılışını bi kere görsem yeter bende yaparım onu nolucak,Bizde yaparız canım,Aynı şey ikiside ) Dişçinin estetik ameliyat yapması kadar komik bişey aslında!Tabi bunun tam akside düşünülemez estetik ameliyat yapan birisinin diş çekmesi ve dolgu yapmasıda uygun değildir! Kim ne zaman kendi mesleğini yapacak bu ülkede merak ediyorum! Suçu tamamiyle onlara da yüklememek lazım,farkında mısınız bilmiyorum ama odamız çoğu konuda hala çok pasif ve yetersiz!Sizin hakkınızı savunamadığınız yerde odanın müdahale etmesi gerekmezmi? Ayrıca bundan dahada kötüleri yokmu günümüzde kartonpiyercilerin tabelalarında iç mimari dekorasyon yapılır yazmıyor mu? Belki de sorun admızda:İçmimarlıktan sıyrılıp kendimize başka bi isim mi bulmalıyız bilmem içinde tasarım sözü olan!MEKAN TASARIMCISI,MOBİLYA TASARIMCISI!Bilmiyorum işte adı her ne olursa belki o zaman dekorasyonla iç mimarlığın,mimarlıkla iç mimarlığın farkına varılır. Düşüncelerim biraz dağınık gelmiş olabilir ama sadece sizi sıkmadan aklıma takılan ve düşündüğümde canımı sıkan herşeyi yazmak istedim. Benim işim yapı yapmak ya da tasarlamak değil;hayata kendimce el sürmekten ibaret! |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Arkitera Üyesi
|
Kimsenin kimseyi savunucak hali kalmamış....İçmimarlar odası adı altında bir kurum var,bilmem kaç maddeden oluşan koruma yasaları var.Sağolsunlar,bunları yapıyorlar,peki....Doktor olmayan,kendine iş yeri açamıyor,mühendis,mimar olmayan imza atamıyor,o halde neden bir tek içmimarlığı her önüne gelen yapıyor.
Kısa bir anı'mdan bahsetmeden geçemeyeceğim; Ankara'da,şehirin önde gelen işadamlarından birinin bahçesinde oturuyoruz.Çayyolunda lüx bir villa sitesindeyim.Bir ara masaya,yandaki konşu bayanlardan birisi geldi oturdu.Halinden vaktinden anlaşılıyor,bayanın durumunun baya iyi olduğu,kısa bir süre günlük konuşmanın ardından,' İçmimar'ım gelicek,onu bekliyorum.Salonu bitiremedik hala...vs..'' gibi birşeyler söyledi.Tabii bende merak ettim hemen,kimdir içmimarınız dedim. Bilmem kim dedi....Neyse kısa bir süre sonra,elinde kalın bir dosyayla,hafif rüküş bir bayan,yanımıza geldi.Kendini tanıttı,biraz muhabbetten sonra,komşu bayanla konuya girdiler.Tahmin edersinizki,elindeki o kataloğa benzer dosyayı açınca,anladım tabii hemen şu meşhur içmimarın ne olduğunu.Dosya olduğu gibi,dergi,gazete gibi yerlerden koparılmış sayfalardan ibaret. ''Ayyy işte,salona bak böyle perde şölee iyi gider,heee evet köşeyede şu vazo gibi bişii koyarız...ay ayy dur,bak duvarıda bu renk boyarsak,harika oluuuur ...''' Aklımı kaçırmama az kalmıştıki,sordum en can alıcı soruyu,duramazdım....''ehe ehe,siz hangi okuldansınız hanefendi?'' diye....karşımdaki önce şöle bi renk değiştirdi,4. renge geldiğinde gırtalığını temizleyip, ''aaaa yok şekerim,ben okuluna gitmedim,doğuştan gelen bi durum bendeki!!!!!!'' demezmi......Dayanamadım, 'O halde siz,içmimar değil,dekoratör falansınız dedim.' ..ne dedi sizce içmimar arkadaşlar bir tahmin edin...'' Amannn şekerim...ikiside aynı şey''.....renkten renge girme sırası bana gelmişti,ama benimki utangaçlıktan değil,sinirden oldu....Ayağa kalktığım gibi...''Hayatımda böyle cahilllik,utanmazlık görmedim.Hangi hakla kendinize içmimar'ım ben diyebiliyorsunuz??'' dedim...,ama cevabı almayı bekleyebilicek kadar sabırlı ve sakin değildim. Neden mi anlattım bunu....bu olay,benim kültürlü,kaliteli,görmüş geçirmiş sandığım bir topluluk içinde yaşandı çünkü...Okuldaki hocalarımdan biri derste,bir gün bize şunu demişti,hiç unutmam; ''İçmimarlık mesleğini o kadar savunmak ve tanıtmakla uğraşıcaksınızki,aranızdan birçoğu bu yüzden aralarda kaybolup gidicek!!'' demişti. GERÇEKLER BAZEN ACI VERİYOR.... ![]() |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Forum Üyesi
|
bu konuda gerçekten haklısın.bana soruyorlar hangi bölüm okuyosun iç mimarlık deyince DEKORATÖR mü olacaksın yada TASARIMCI mı olacaksın diyolar bu yanlış arkadaşlar nasılki normal mimar bir proje üzerinde günlerce planı ile kesiti ile maketi ile hesaplamaları ile uğraşıyorsa, iç mimarlarda bunların aynısını eksiksiz hatta fazlasını yapıyor mimarlara neden tasarımcı demiyorlar onlarda binanın dış yapısını tasarlıyorlar ama onlara tasarımcı demiyorlar mimar diyolar bunun gibi bizde iç mimarız artık bunun farkında herkesin olması gerek.bana kim söylerse DEKORATÖR yada TASARIMCI diye ağzının payını alıyor almakta zorunda diğer konuya gelince arkadaşlar bence tüm halk olarak bu konuyu aşamamamışız çünkü kişi bir mutfak dolabı yaptıracaksa eve marongoza gidiyor. sanki marangozlar insanların nasıl rahat edeceği konusunda,ergonomi konusunda dirsek çürütmüşler gibi emeğimize yazık oluyor arkadaşlar bu suçu o kişilerde değil halkta bulmak gerekir ben öyle düşünüyorum çünkü her işi bilene sormak lazım ben çevremi uyarıyorum sizde çevrenizdekileri uyarın herkese başarılar
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Forum Üyesi
|
ya mesleğimiz kritik bir meslek herkes mizmrım diyemiyor ama herkes iç mimarım diyebiliyor arkadaşlar ben bizzat tanık oldum aranızda yıldız teknikte iç mimarlık olduğunu duyan oldu mu (!!!) ben buna tanık oldum trabzon da yaşıyorum bir zatı muhterem buraya istanbuldan geldi
turizmcilik yapıyormuş istanbulda şirketi batmış burada bir mağaza açtı ve kendinden yıldız teknik iç mimarlıktan mezunum diye bahsetmeye başladı ve sonuda ne mi oldu piyasayı dolandırıp trabzondan gitti işte mesleğimiz bu kadar deforme ediliyor odamız ne mi yapıyor ancak merkezden gelen emirlerle üyelerden üyelik aidatı topluyor sonrasında bu aidatların ne olduğu meçhul çünkü temsilcilik ve şubelere de bu toplanan paradan pay verilmiyor önce kendi odamız içinde ayaklanmamız gerekiyor bence birileri odayı kullanarak piyasada işler çeviriyorlar bence niye temsilciliklere ve şubelere toplanan paralardan pay ayrılmıyor ve toplanan paralar nereye gidiyor oda haklarımız savunmayı bırakın bizi sömürüyor bence hep birlikte birşeyler yapmamız gerek halkı bırakın mimarlar bizi kabullenemiyor aramızdaki farkı algılayamıyor iç mimarlık konusunda bence bir yasa çıkarılmalı ki mesleğimiz resmiyete binsin imza hakkımız olmadan bence bu ülkede iç mimarlık mesleği bir adım ileri gidemez birisi çıkıp bu işe dur demeli en azından bir binada tadilat olurken iç mimar imzası zorunlu olmalı bir yerden başlamamız gerek imza işi için ya zor işler en basiti devlet memurluğunda bile bizim mesleği tanımıyorlar iç mimarlık kadrosu diye bir kadro açmıyorlar birleşip bişeyler yapmalıyız imza mı toplarız meclise mi çıkarız bilmem ama odamızın baştakiler ölece oturuyo pastadan payı alıyorlar ve hakkımızı savunmak bize kalıyor saygılar |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Forum Üyesi
|
Sanırım imza yetkisi olmadıkça herkez iç mimar olur.Önüne gelen iç mimarız diyor hangi okul mezunusunuz dediğmizde de hayat okulu biz yapa yapa olduk diyorlar tabi o anda insan biraz sinirleniyor birazda sinirleniyor .Geçen sene okulumuza iç mimarlar odası geldi onların şikayeti de mezun olan iç mimarların odaya kayıt olmamalarıymış.Bide yeni bir yasa çıkmış ama bu yasanın istediğmiz şeylere ne kadar cevap verebilir bilmiyorum(.7303 Sayılı Yasa ve 66 ile 85 no'lu Kanun değişikliği ve 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yasası ve Tüzüğü hükümlerine uygun olarak kurulan, T.M.M.O.B. İÇMİMARLAR ODASI'na üye olmayan içmimarlar bu mesleği icra edemezler ve yetki alanlarında faaliyet gösteremezler. Aksi durumlarda, İdari Bölge Mahkemeleri yetkilidir)artık bundan sonra kayıt olur bütün iç mimarlar odaya umarım.Ama herkez rütbesini bilecek sonuçda sektör gün geçdikçe gelişiyor ve bu doğrultuda eğitimli elemanlara ihtiyaç duyuluyor artık iç mimarlığın ne olduğu yavaş yavaş anlaşılıyor zaten anlamak isteyen anlar anlamyanda avcunu yalar .Piyasa kimle çalışıp çalışmayacağını gün geçdikçe öğreniyor bunu birçok kişide öğrenecek umarım.İç mimarız diye geçinen elemanlarda hayatın gerçekleriyle karşılaşmayı öğrenecekler. Mesleğimiz için seve seve herşeyi yapmaya hazırım.
ORJİNALLİKTE BAŞARISIZLIK TAKLİTTE BAŞARIDAN İYİDİR. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Forum Üyesi
|
Sakal Bıyık
Bu uzmanlık alanının hala ülkemizdeki tasarım geleneklerinin on onbeş yıl önünde olduğunu unutmamalı ve adımlarımızı ona göre atmalıyız.
İyi iş çıkarsan da görmezden gelmeye çalışan kişiler azınlıkta değil. Üzerimize düşen bireysel değil, el birliğiyle önce sabırla yakın çevremizi bilinçlendirmek ardından işimizde en iyiye doğru çabalamaktır.İmza konusunda atılabilecek ilk adım ise odaya kayıttır. Bu süreci bi an önce atlatmak ve hak edilen bilince ulaşıldığını görmek dileğiyle. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Forum Üyesi
|
sn meslektaşlarım
mesleğimize sahip çıkmanın değerinin anlışılır olması bence T.B.M.M den geçer öğrenciykin bunu içmimarlık temsilcileri ile daima konuştuk ama hep lafta kaldı.niye bir bildiri yapıplmaz niye bir milletvekili bu konuyu o kürsüde 5dk dile getirmez anlamıyorum.bence bişeylerin zamanı geldide geçiyo bile.iç mimar olarak odamıza dahi sahip çıkmıyoruzki.bişeylerin yapılması lazım.bu sitede bir beyin fırtınası yapılıp bu konu üzerine proje üretmeliyiz ve ülkenin 4 bir tarafından içmimarların kafa kafaya vermesi lazımdır.konuşan değil üreten olmalıyız. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Forum Üyesi
|
sn meslektaşlarım
mesleğimize sahip çıkmanın değerinin anlışılır olması bence T.B.M.M den geçer öğrenciykin bunu içmimarlık temsilcileri ile daima konuştuk ama hep lafta kaldı.niye bir bildiri yapıplmaz niye bir milletvekili bu konuyu o kürsüde 5dk dile getirmez anlamıyorum.bence bişeylerin zamanı geldide geçiyo bile.iç mimar olarak odamıza dahi sahip çıkmıyoruzki.bişeylerin yapılması lazım.bu sitede bir beyin fırtınası yapılıp bu konu üzerine proje üretmeliyiz ve ülkenin 4 bir tarafından içmimarların kafa kafaya vermesi lazımdır.konuşan değil üreten olmalıyız. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Arkitera Üyesi
|
Cevap verenlere teşekkürler!!!
Sayın mesleki haklarını savunmaktan,kendilerini unutmaya başlamış İÇMİMAR arkadaşlar!
Yazdıklarınıza açıkçası sevindim,demekki bi şekilde bu ülkede mesleğimizi savunacak,az da olsa birileri var!Hem yazdığım konuda,hemde daha kaliteli işleraramak-bulmak ve yaratabilmek adına,ben şahsen yavaştan harekete geçmiş bulunuyorum.Hazırlamakta olduğum projenin sonucunda tüm mimar,içmimar ve diğer güzel sanatlar okulundan mezun sanatçı arkadaşlarımızı (hem eleman,hemde işverenleri) bir çatı altına toplamayı amaşlıyor.Umarım,bu konudaki hevesimi kıracak kişi ve kurumlarla bolbol karşılaşmam. Çünkü birşeyleri değiştirmenin zamanı geldiğini düşünüyorum. Bizler yaratmak için geldik,ve yaratmaktan başka çaremiz yok! Gırtlağımızdan geçicek 2 lokma adına yok olmaya,yada susmaya değil! Şimdilik tekrardan hoşça ve dirayetli kalın! |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Forum Üyesi
|
Hasta başındaki doktora akıl veren,bomba imha ekibine "şu kabloyu" kes diyen zihniyetin yaptığınız mesleği anlamasını,buna saygı duymasını nasıl beklersiniz.Gelecek için ne kadar umutlu olsamda şu anda önüne gelenin mimarlık,içmimarlık yapabileceğini düşünmesi beni şaşırtmıyor.
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Üye
|
:(
valla bende mimari dekoratif sanatlar mezunuum ama neyim bende hala bilmiorumm evde oturuyorum mucize bekliyorummm çalışmak içinn iş yoookk....
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Üye
|
merhbaa
onlara kesinlikle karşıyım inadına kendi mesleğimi yapıyorumim.biz endstr ve makine mühen.yapmaya kalksak ortalık yıkılır.ben ce bunun suçu devletimizde de var arkdaşlar mesleklerimize ait hiç bir garantimiz yok
![]() |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|