Arkitera Forum  
Geri Git   Arkitera Forum > Mimarlık > Mimarlık > İç Mimarlık

Yanıt

Konu Araçları Modları Görüntüle
Eski 20-05-2006, 17:08   #106
Forum Üyesi

iç mimarlık

Arkadaşlar, herkesin kendi fikrine tabiki sonuna kadar saygılıyım ama kimse bunu unutmasın ki iç mimarlık kendi başına çok kapsamlı bir meslek dalıdır. Kendi içinde çeşitli uzmanlık alanları olan( ışık, ses, renk, ürün, vs.) , direk olarak insan psikolojisini ve ölçeğini ilgilendiren bir meslektir. Türkiye'de 1975 yılından beri resmi olarak tanınan ve meslek odası olan bir meslektir. Hatta kuruluşu bır çok meslek odasından daha eskidir. Türkiye de her sene 700- 800 civarında meslektaşımız çeşitli okullardan mezun olmaktadır.
Ayrıca şöyle düşünmekteyim, mimarlık, iç mimarlık, peyzaj, statik, elektrik, tesisat vs gibi disiplinlerin her zaman beraber çalışması güzel ve doğru projelerı ortaya çıkaracaktır. bütün disiplinler birbirine bağlıdır. hiç bırı bırbırının altı üstü değildir. hele ki iç mimarlık ve mimarlık arasındaki sürtüşme kendını bılmez, üç kuruşluk rantın peşinden koşan çevrelerce yaratılmış bir polemiktir.
Tüm İç Mimar arkadaşlara (mezun olmuş ya da olmamış) bir tavsiyem var. mesleğimizi bu tür polemiklerden kurtarmak için LÜTFEN meslek odamıza kayıt yaptırın. ileride işimizi icra etmek için bu en önemli şarttır , ayrıca kanunlar önunde hak sahıbı olmak için en buyuk destek yine meslek odasıdır. Lütfen bu konuya duyarlı olalım.
celikeloguz offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 02-06-2006, 12:25   #107
Forum Üyesi

designer_61'in Avatar'ı

Alıntı:
Orijinal metin celikeloguz tarafından gönderilmiş
Arkadaşlar, herkesin kendi fikrine tabiki sonuna kadar saygılıyım ama kimse bunu unutmasın ki iç mimarlık kendi başına çok kapsamlı bir meslek dalıdır. Kendi içinde çeşitli uzmanlık alanları olan( ışık, ses, renk, ürün, vs.) , direk olarak insan psikolojisini ve ölçeğini ilgilendiren bir meslektir. Türkiye'de 1975 yılından beri resmi olarak tanınan ve meslek odası olan bir meslektir. Hatta kuruluşu bır çok meslek odasından daha eskidir. Türkiye de her sene 700- 800 civarında meslektaşımız çeşitli okullardan mezun olmaktadır.
kesinlikle katılıyorum
bir mimarın hem binanın içine hem dışına hakim olması mümkün müdür sizce???
bir kişi her alana yayılırsa bunların hiçbirinde başarılı olamaz..
bu bir gerçektir.
şu ana kadar konuştuğum mimarlık mezunu insanlar bile iç mimarlık konusunda detaylar konusunda bana fikirlerimi soruyorlar.
sonuçta bir mesleği yapmak tecrübe işidir. ve mimarlar bölümden mezun olurken detyalar konusunda yetersiz kalabiliyorlar ve burada devreye beraber çalışmaları gereken biz iç mimarlar devreye giriyor
gerçekten at gözlüklerini çıkartın bence niye bu kadar yanlı yaklaşıyorsunuz iç mimarların sizle sorunu yokken birkaç iş güzarın çıkardığı polemiğe alet oluyorsunuz bence miamrlık büroları organizasyon şekline çalışmalı bir proje de hem mimar hem iç mimar oırtak çalışmalı böylece proje gerçekten düzene oturur.
kabul edin bizim kadar detaya inmenize imkan yok
daha doğrusu hem detaya inip diğer bir yandan şehir planlamacıların ölçepği gibi geniş ölçeğe hakim olmanıza imkan yok
her yere yetişemzsiniz
hem bir bakın bazı mimarlar hem içi hem dışı tasarlıyor diyorsunuz böyle mimarlar zaten bünyelerinde (iyi iş çıkartanlardan bahsediyorum) birçok eleman çalıştıyorlar gerek mimar gerek iç mimar, projeye tek başlarına yetişmelerine imkan yok
polemikleri bırakalım nasıl mimarlığı tasarımı hatta bu bir dünya görüşüy olduğuna göre dünyayı nasıl daha iyi yapacağımızı tartışalım
kolay gelsin saygılar...
designer_61 offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 02-06-2006, 14:32   #108
Forum Üyesi

gün'in Avatar'ı

kabul etmiyoruz, sizin kadar detaya inebiliriz
gün offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 02-06-2006, 15:11   #109
Forum Üyesi

designer_61'in Avatar'ı

Alıntı:
Orijinal metin gün tarafından gönderilmiş
kabul etmiyoruz, sizin kadar detaya inebiliriz
bu biraz aldığınız eğitimle ve kendini geliştirmeyle ilgili tabii aranızda inebilenler de var ama biz direk bu konuda eğitim alıyoruz
detaya bizim kadar hakim olmanız mezun olduğunuz anda mümkün değil
bunu lafşla söylemiyorum piyasada çalışmış biri olarak konuşuyorum
gözlemlerime dayandırıyorum
bilimsel açıdan da tarışabilirim çünkü aynbı zamanda akademik eğitimime de devam ediyorum
her konuda bir mimarın detay bilgisiyle yarışabilirim
iddiarlıyım bu konuda
diyorum ya tecrübeden ve glelişimden bahsediyorum
sonrası tasarımcının kendisine kalıyo tabii mimar ya da iç mimar (bazılarının deyimiyle iç mekan tasarımcısı - bu kadar niye takılıyorsak mimarlık kelimesine) kelimelerin önemi yok önemli olan yapılan iş değil mi sizce de???
yapılanlar yapılacakların teminatıdır...
bence getirin bir proje tartışalım ya da bir tasarım sorununu tartışalım
eski sözdür küçük insanlar kişileri, normal insanlar olayları, büyük insanlar fikirleri tartışır
gelin olayları ya da kişileri tartışmayı bırakıp fikirleri tartışalım
herkese kolay gelsin
yardımlaşalım paslaşalım
bilgi alış verişi yapalım
designer_61 offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 02-06-2006, 15:16   #110
Forum Üyesi

gün'in Avatar'ı

bu dünya bizim, mahvetmeyelim...

emininim iyisinizdir canım, bişi demedik, espri yaptık.

sevgiler, saygılar..
gün offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 13-06-2006, 12:32   #111
Üye

mrb..ben lise sona geçtim ve içmimarlık okumak istiyorum.önümde bir senem var ve kursa gitmem gerekiyormuş..bana lütfen bilgii
gözdeee offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 03-07-2006, 20:47   #112
Forum Üyesi

Arrow Herkese merhaba

Hepinize merhaba, mimarlara da iç mimarlara da!

20 yaşındayım. Hacettepe İç Mimarlık Çevre Tasarımı bölümünü istiyordum ama o puanı alamayacağım. Şu an özel yetenek sınavı ile öğrenci alan "çoğunluktaki" üniversiteleri araştırıyorum. Her şeyden önce bu bölüme girebilmek için hem puan almanın yeterli olması hem de puanı düşük olanlar için özel yetenek sınavı şansının bulunması en güzel şey. Başka kaç meslekte var bu şans?

Gençleri üç saatlik ve sadece çok çalışma gerektiren bir sınava sokarak geleceklerini belirlemek zaten yanlış. Tamam çalışır yüksek puan alırsın, en iyi üniversitede okursun da acaba seçtiğin mesleğe yeteneğin var mı, seçtiğin mesleği gerçekten severek yapabilecek misin? İnsanın hayatı boyunca para kazanacağı mesleği yaparken yeteneğinin olup olmaması ve sevip sevmemesi çok şeyi değiştirir, insanın hayatını değiştirir. Hangi meslek olursa olsun.

Mimar - iç mimar tartışması ise gerçekten komik bence ve bizim ülkemize has bir durum olduğu belli. Çünkü ülkemizde insanlar kendi işini en iyi şekilde yapmakla uğraşmak yerine ( ki bunun nedeni de yanlış meslek seçmiş olmalarıdır ) her işe burnunu sokarlar. Sonuçta da burada olduğu gibi anlamsız tartışmalar ortaya çıkar her zaman her yerde. Tartışmak, fikirleri paylaşmak iyidir, güzeldir ama biz "genellikle" bunu da beceremediğimiz için hep kendi fikrimizi kabul ettitmeye, karşı tarafı sindirmeye çalışırız. Ülkemiz de bu yüzden pek ilerleyemez.

Sonuçta bu sayfaları okurken eğlendim doğrusu. İç mimar olabilmek için de elimden geleni yapacağım.

Herkese mesleğinde başarılar dilerim.
havaci offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 07-07-2006, 02:40   #113
Forum Üyesi

Wink Mini hatırlatma

Bir iç mimarlık ve çevre tasarımı bölümü mezunu olarak bu uzmanlığı dekorasyon ağırlıklı zannedenlere bazı konuları hatırlatmak istedim. Ailemde ödüllü sekiz mimar var. Kuzenlerimin de derslerinde bulundum. Tasarım ve çizimlerine yardımcı oldum, olmaktayım. Mimarlık hakkında bolca bilgi sahibiyim. Nasıl şehirler yaşıyorsa, yapılar ve çevreleri yaşıyorsa, iç mekanların da yaşadığı ve kullanıcısının tüm ihtiyaçlarını karşılayarak onu yansıttığı bilinir. Benim bölümümde öğretilen "Yaşanacak mekanlar tasarlamak" ve bu mekanların uzun vadede sorunsuz işleyebilmesini göz önünde bulundurmaktır. Mimarlığın çok geniş bir çalışma alanına sahip olduğunu kimse inkar edemez. İç mekan tasarımı elbette mimarlar tarafından da yapılabilir ama layığıyla yapabileceklerin sayısı konusunda elimizi vicdanımıza koyalım. Bu konuda özelleşmiş, hedefe yönelik eğitim alan kişilere ihtiyaç burada doğuyor.Hem mühendis, hem mimar, hem astronomi uzmanı, hem kimyager, hem doktor, hem de mucit olan kişiler eskiden yaşamışlar. O dönemin şartları bunu gerektiriyordu. Günümüzde aynı şey "Her işi yaparım, ne iş olsa hallerim" durumuna gider.
Aralarındaki fark ölçekle ve detayla ilgili. Herkes uzman olduğu ölçekte iyidir diyor, tüm tasarımcılara kolaylık diliyorum.
locof offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 13-07-2006, 23:21   #114
Üye

selammm

yaw..arkadaşlar....gerçekten stressten sıkıntıdan patliijam artk yaw...bakın...herkim bana bu konuda birazcık yardımcı olursa gerçekten çok minnettar kaljam..busene öss ye 2 girişim..ve anadolu lisesinden mezun olduğm için 1 yıl da hazırlık okudum...yani 2 yıl kaybım var..sayısalcıyım... kız arkadaşm doğu akdenizde mimarlık ta okuyo..bu yıl 2 kez geldim magosa ya..gezdim gördüm...aslnda çok hoşuma gitti...acaip istiorum orda okumayı...fakat....saolsun arkadaşlar sınav sistemini değiştirdi...ve galiba mak.mühendisliğne gidemiijem...buyüzden de iç miiiimarlığı düşünyorum.... ama harbiden yusuf yusuf oldm son bikaç haftadr...yani şu özel yetenek sınavını geçemezsem diye...bana bu konuda yardımcı olAbileek...yol gösterebilecek birileri varsa eğer....lütfen...hemen cevap yazın...çünkü zaman kısıtlı..... hehe...neyse...bekliorum.....
serjan offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 21-07-2006, 20:38   #115
ozg
Üye

ozg'in Avatar'ı

Bana yardım edermisiniz?

Arkadaşlar iç mimarlık yetenek sınavı ile bildiğiniz şeyleri benimle bi zahmet paylaşır mısınız?Aslında çoğu şeyi öğrendim.Sınav tarihlerini ve istedikleri şartları.Ama ne gibi şeyler sorulduğu hakkında en ufak bilgi bulamadım.Özellikle iç mimarlık öğrencilerinden yardım bekliyorum...
ozg offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 25-07-2006, 11:24   #116
Forum Üyesi

...

öncelikle merhabalar..
forum çok uzun.tamamını okuyamadım..belki de şimdi soracağım sorular zaten cevaplanmış durumda.ben bu sene lise sona geçtim ve eşit ağırlıktayım.senelerce hukuk istediğim için lgs de puanım yettiği halde fen lisesine gitmedim,sayısal seçmedim.ama artık bu kadar emin değilim.ben de mimariyle uğraşmak istiyorum.zaten mimar olamam;bölümümden dolayı..yanlış anlaşılmasın, mimar olamadığım için içmimar olmak istiyor değilim.ben zaten bunların ayrı meslekler olduğunu düşünüyordum.fakat araştırmaya başlayınca kafam karıştı.mimarların bazıları içmimarlığı gereksiz görüyor,içmimarlar yetkilerinin azlığından şikayetçi..içmimarın ne yaptığı bile bulanık.kimisi dekoratörlük gözüyle bakıyor bu mesleğe..içmimarlığın sınırları nelerdir?madem bu kadar kısıtlı,neden bu kadar kapsamlı bir eğitim alıyorlar?bir de merak ettiğim. hangi okullar bu konuda iddialı/başarılı?ben bilkent üni.nin avantajlı olacağını düşünüyorum ama çok da emin değilim..

lütfen yardımcı olun..
hannan offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 11-03-2007, 11:44   #117
Forum Üyesi

Tasarım yönü güçlü mü?
Şantiye sever mi gibi bazı soruları sorup çözüme ulasabilirsiniz.
hunhun offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 02-09-2007, 16:45   #118
Arkitera Üyesi

altandeniz'in Avatar'ı

tüm polemiklerden,odaya kaydolalım sonucu çıkar

[
Tüm İç Mimar arkadaşlara (mezun olmuş ya da olmamış) bir tavsiyem var. mesleğimizi bu tür polemiklerden kurtarmak için LÜTFEN meslek odamıza kayıt yaptırın. ileride işimizi icra etmek için bu en önemli şarttır , ayrıca kanunlar önunde hak sahıbı olmak için en buyuk destek yine meslek odasıdır. Lütfen bu konuya duyarlı olalım

Sanıırm gereksiz bir yarışın anlamı yoktur.
İç mimar olacak veya olmuş arkadaşların odaya kaydolması gereklidir.
Avrupaya girmeye gayret eden bu toplumda yarın bir gün odası çok kuvetlenmiş bir meslek olacak olan İç Mimarlık her meslek gibi bir meslektir.Fakat yetki ve mesleğin ileride daha kaliteli bir yivme alması için odaya kayıt yaptıralım
saygılar
altandeniz offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 04-09-2007, 19:08   #119
Arkitera Üyesi

melihorken'in Avatar'ı

Bu olaya bölgesel bakabiliriz aslında. Ben Konya'da ikamet ediyorum. Burada olay biraz daha farklı, halen iç mimarlığı bir branş olarak göremeyenler var. Zira bunun sebebi mimarlarında bizim işimizi yapıyor olması. Türkiye'de bunun bi sınırlandırmaya gitmesi gerektiğini düşünüyorum. Bir sınırlandırma yapılmaz ise, yeğeninizin mimarlığı seçmesinden yanayım.
melihorken offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 29-09-2007, 02:41   #120
Arkitera Üyesi

S-6406'in Avatar'ı

Merhaba ben de izmirde içmimarlık okuyorum son sınıf öğrencisiyim bu sene bitiyor kısmetse. Sayın Hannan'ın mesajına şöyle cevap verebilirim. Şu içinde bulunduğumuz yüzyılda özellikle de geleceğe yönelik düşünürsek içmimarlığın sınırı neredeyse yoktur diyebilirim. Mekanların ve nesnelerin kullanım amaçlarına, tarz, yöntem ve zevklere göre ne kadar çeşitlenebileceğini düşünürsek yapacak çok iş var aslında. İlk bakışta çok boşlukta bir meslek gibi görünebilir, haklısın. Çünkü çok geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Bunun çözümü mesleğin kendi içinde branşlaşmasıdır. Bize geçen sene "designing commerical interiors" diye bir kitap okutmuşlardı.(dersin adını hatırlamıyorum şimdi) Bu dersten sonra bu düşünce bende daha netleşti. Bir hastanenin tasarım ihtiyaçları bir sinema salonundan, bir restorandan, bardan veya bir okuldan farklıdır. Sadece yat alanında branşlaşmış içmimarlar var. Bence belli bir konuda uzman olursak o iş için aranan isim oluruz. Herşeyi yapmaya çalışırsak ortada gezinir dururuz diye düşünüyorum. Bütün işi banyo mutfak seramikleri tasarlamak olan bir içmimar tanıdığım var. Sadece mobilya üzerine de uzmanlaşabilirsin veya sadece cam eşyalar üzerine veya sadece engelliler için gereken özel sistemler üzerine veya belki de çokfonksiyonlu kişiye ve mekana özel kitaplık sistemleri üretip uygulayan bir firman olur veya şu an aklıma gelmeyen birsürü farklı alandan birine yönelirsin. Zengin insanların evlerini "dekore" edecek biri gibi görmesin kendini hiç bir içmimar adayı. Sanıldığından çok çok geniş bir iş imkanı yelpazesine sahip bir meslek bu.
S-6406 offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Yanıt

Yerimi olarak kaydedin

Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları
Modları Görüntüle

Mesaj Yazma Hakları