Arkitera Forum  
Geri Git   Arkitera Forum > Mimarlık > Mimarlık > İç Mimarlık

Yanıt

Konu Araçları Modları Görüntüle
Eski 12-08-2005, 14:26   #16
Yönetici

Çetin Tüker'in Avatar'ı

Olay gereksiz bir tartışma noktasına gelmeden tekrar hatırlatayım.

"DIŞ MİMARLIK" diye bir şey yok. Mimarlık-Architecture var. İç mimarlık - interior design ise aslında iç mekan tasarımıdır.

İç mekan tasarımı mimarlığın ayrılmaz bir parçası ve bir uzmanlık alanıdır. Bir mimar şehircilik konusunda uzmanlaşabileceği gibi, iç mekan tasarımı alanında da uzmanlaşabilir.

Hatta kısaca şunu yazmıştım

Mimarlar iç mekan tasarımı yapabilir mi? Yapar!.
Becerebilir mi? Mimarına göre değişir.
Her mimarlık diploması alan mimarlık yapmayı becerebiliyor mu? Hayır.

İç mekan tasarımcılarını kimsenin aşagıladıgı yok. Varsa da hata yapar. Grafik tasarım da bir tasarım disiplinidir mimarlık da iç mekan tasarımı da şehir planlama da..... Ölcek farkları var. Günümüz bilgi ve uzmanlaşma çağı. Artık bir konu hakkında genel bilgiye sahip olmak yetmiyor. Uzmanlaşmak gerekiyor.

Bütün mimarları iç mekan konusunda uzmanlaştıramayız. Buna ne zaman yeter ne de herkes bunu ister. Ama bütün mimarların iç mekan tasarımından haberdar olmaları gerekir. İç mekan tasarımcılarının mimarlıktan ve mimarlardan haberdar olmaları gerektiği gibi.

Hiç kimse de sen mimarsın içmekan tasarımı yapamazsın diyemez.... Mimarına baglıdır. Kimi mimar vardır yapıda kullanılacak tabak çanaga kadar tasarlar. Ve aynı anda o yapının sehir ölçeğinde de bir etkisi olmasını sağlayabilir. Kimi mimar vardır tasarımın T sinden anlamaz okulu nasıl bitirmiş dersiniz. Kimi mimar vardır mimarlık eğitimi almamıştır ama ürünleri saygı uyandıracak ustalıktadır. Tasarım hissetmeye dayalı usta çırak ilişkisinin yogun yasandıgı bir meslektir. Tasarım disiplinleri arasında da geçilmez duvarlar yoktur.

Sap ile samanı karıştırmayalım. Boşu boşuna da disiplinler arası kavga cıkartmayalım. Mimarlar da iç mekan tasarımcıları da şehirciler de, endüstri ürünleri tasarımcıları da grafikerler de olmalıdır. Hatta var olmaları ne kadar da iyi olmuştur.

Boş tartışmalar cıkartmak yerine benzer disiplinlerdeki tasarımcı MESLEKTAŞlarımızla nasıl daha verimli çalışabiliriz diye düşünmek çok daha yararlı ve verimli olacaktır.
Eski 12-08-2005, 15:53   #17
Forum Üyesi

agziniza saglik

sevgili Cetin Türker
benzer düsünceleri ben de yazacaktim ama zamansizliktan yazamadim.isabet olmus siz cok daha yerinde ve güzel söylemissiniz..Duyunca gülüp gectigimiz dis mimar kelimesi alttan alta zihinlere yerlesti..galiba artik eskisi kadar gülünç degil..

söylemek istedigim Mimarlik ,bütün diger disiplinler alacagini aldiktan sonra arta kalan degildir...mimarlik bir bütündür..hangi meslek dalinda olursak olalim lütfen buna sahip çikalim.Tmmob, mimarlar ic mekan tasarimi yapamaz dediginde önce ,iç mimarlar buna karsi çiksin...ya da mimarlari kent planlarindan koruma planlarindan uzaklastirmak isteyenlere önce plancilar cevap versin...arkadaslar bu bir meslek sorunu ,pastadan o cok aldi bu cok aldi sorunu degildir..insanliga karsi bir görevdir...
merihfeza offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 13-08-2005, 12:50   #18
Arkitera Üyesi

Mrb. Ben De Trabzon'da Mİmarlikta Okuyorum.
Kİmsenİn Senİn MesleĞİnİ KÖtÜledİĞİ Yok.
Ben 1. Sinifta Önce İÇ MİmarliĞi İlk Tercİhİmle Kazandim. ÇÜnkÜ Çok Sevİyor Ve İstİyodum.
Ancak 1 Yil Sonunda Kendİ İsteĞİmle Staj Yaptim Ve İÇ MİmarliĞin İstanbul Ve YurtdiŞinda GeÇerlİ Bİr Meslek OlduĞunu Anladim.
Not Ortalamam Da YÜksektİ, BÖylelİkle MİmarliĞa GeÇmeye Karar Verdİm.
Şu AnverdİĞİm Kararin En Akillica OlduĞunun Farkindayim.
İnan Kİ MİmarliĞin Tadini Almadan Bunu Anlayaiyor İnsan.
gulbin sabuncuoglu offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 13-08-2005, 13:49   #19
Tho
Arkitera Üyesi

mimar iç mekan tasarımı yapabilir/yapamaz tartışması beraberinde bir kısır döngü getirmektedir ki bizim asıl sormamız gereken soru aslında "mimar iç dizayn yapmalımı?"dır.
ben bu soruya cevap verecek değilim zira bilgilerim ve eğitimim henüz pek toy. Ama fikir vermesi açısından düşüncelerimi paylaşmak isterim.
iç mimari/iç dizayn dalının yaygınlaşmasının sebebi nedir?
birincisi mimari evrim geçiren bir varlıktır ve sürekli bir gelişme içerisindedir.Bugün uygulanan seri üretim mimarinin felsefi özünde , genelde büyük bir uyum ve düzen, ayrıntıda inanılmaz bir zenginlik ideali yatar. Bu zenginlik gelişen teknoloji ve bu teknolojiye ulaşımın kolaylaşması ile artık tahminimizin ötesinde bir tasarım denizi oluşturmuştur. Fakat günümüzde herkes bu denizde yüzeyde kalamıyor, bu kadar fazla seçeneğin arasında doğru olanını bulmak bu işin eğitimini almamış yada kendini bu konuda eğitmemiş biri için büyük bir zaman kaybıdır ki insanoğlu geçirdiği evrim sürecinin sonunda artık zaman kaybetmeye tahammülü olmayan bir varlık haline gelmiştir ki artık pek çok teknolojik gelişme daha hızlı olabilmek için yapılmaktadır ve bu da insanın ömrünü uzatamayacağı düşünüldüğünde gayet mantıklı geliyor.
Peki mimar bu denli geniş bir tasarım yelpazesi varken iç dizaynı en iyi sekilde yapabilir mi? yapmalımıdır ?
Kendisi bunu yapsa bile genelde böyle bir sistem izlendiğinde işler yavaşlamazmı?Zira ne bütün mimarlar böyle bir bilgi birikimi oluşturabilir ne de hepsinin böyle bir yeteneği vardır.
Tho offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 13-08-2005, 18:36   #20
Arkitera Üyesi

Question tho sana tamamen katılıyorum

bence tamda doru bi nokta bu
bi mimar içmekan tasarımı yapabilir bu konuda onu tutan ve engelleyen hic birşey yok önünde
ama bence zaten basarılı olamazki bu konuda
yane bunun egitimin alan biriyle ne kadar yarısabilirki?
bu noktada aklıma gelen bi soru var
bunda cok once iç mimarlık die bi bölüm yokken
mimarlar bu konuda nekadar BAŞARILI olabilmisler ki içmimarlık diye bir bölüme ihtiyac dogmus???
sanırım yeterince acıklayıcı
bu konuya daha deginmek istiyorum
içmimarlık mimarlıgın alt dalıysa ozaman endüstri ürünleri tasarımıda içmimarlıgın alt dalıdır!!!!! cunku bizde bu egitimi alırken KISMEN de olsa donatı tasarlıyoruz!!
ama siz hic bunu söyleyen bi içmimar gördünüzmüü???
ben hic görmedim cunku böle bisey zaten olamaz
tamam belki kapsadıgı birtakım seyler mutlaka var ama alt dalıdır demek cok ayrı
öyle diyebilmek için bi mimarın mimarlık egitimi alırken içmimarlık egitiminin tumunu alması gerekir mantıken de budur ...
inthedeadofwinter offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 14-08-2005, 15:18   #21
Yönetici

Çetin Tüker'in Avatar'ı

Ortada bir yarışma olduğunu sanmıyorum.

Mimarlar iç mekan tasarımında başarısız oldukları için değil sayısal olarak iç mekan tasarımcısı ihtiyacı mimar ihtiyacından cok fazla oldugu için ve her mimarın o detaya inecek vakti olamadıgı için iç mekan tasarımı ortaya cıktı. Yani sizin de sandıgınız gibi "bu mimarlar iç mekan tasarımını beceremiyor biz en iyisi bir bölüm açalım da burda iç mekan tasarımı yapabilen insanlar yetiştirelim" diye cıkmadı bu iş. İç mekan tasarımı zaten mimarlıgın bir parçasıydı. Aslında parçası diye isimlendirmek de dogru değil. Mimarlık denen bütünün içindeki başlıklardan biridir. Çünkü zaten bir mimari tasarıma başlamanın 2 noktası vardır. Biri kitleden mekanlara diğeri ise mekanlardan kitleye.... Ancak yapı üretim hızı artınca, yapılar içindeki mekanların, sahiplik süreleri kısalınca, kullanım amaçlarındaki değişim hızları artınca, bu amaçlara uygun kuçuk ölçekli planlama ihtiyacı yogunlaşınca, bu konuda uzmanlaşmış mimarlar dogmaya başladı.

Bir mimarın tasarladıgı 1 tane yapı içinde bile onlarca iç mekan tasarımcısına iş olanagı yaratacak derecede cok ve farklı iç mekanlar olabilir.

Sizin yaklaşımınız MİMAR ile inşaat mühendisi arasında pek de fark olmadığı düşüncesinde olan birtakım yaklaşımlara benziyor. Bu hataya düşmeyin.

Mimarların tasarıma baktıgı nokta ilk anda kabaca mekan içindeki renkler, kullanılacak sandalyenin tarzı ölçeginde değilmiş gibi görünse de unutulmamalıdır ki pek cok usta mimar aynı aynda hem kitleden plana hem de birimlerin iç tasarımlarından kitleye dogru planlama yaparlar (yani bütünden parçaya ve parçadan bütüne dogru aynı anda) . Bu noktada aslında ilk çözülenler bir ofis odasının içindeki masanın sandalyenin yeri olabilir.

Diğer taraftan "bir mimar zaten o konuda eğitim almış bir iç mimar kadar iyi tasarım yapamaz ki" ("yarışamaz ki" yanlışlığını düzelttim) yaklaşımı pek de dogru değil. Mimarlık egitimi sırasında (okuldan okula değişmekle beraber en azından benim mezun oldugum okulda böyledir) öğrencilere temel tasarım prensipleri dogru verilmişse, bu prensipleri refleks haline getirmiş bir mimar için iç mekan tasarımı gercekten de sadece bir alt ölçek olmaktan öteye geçmiyor. Malzemeler, üretim detayları, tarzlar, ışık(yapay + dogal ---ki zaten ışık mimarlığın dogrudan bir tasarım kriteridir---), renkler, kullanım amaçları vs. ise cok da uzun olmayan bir ısrarlı ve istekli ögrenme sürecinde özümsenebiliyor.

Bırakın iç mekan tasarımını, sanat tarihinde ve günümüzde, hiç düzenli eğitim almadan pek cok "eğitimli" mimardan kat kat ustaca mimari eserler üretebilen mimarlar varken, bir mimar iç mekan tasarımı yapar ama "olmaz beceremez" tartışması cok anlamsız kaçıyor.

Beceremeyenler olabilir. Ama bir düşünsenize iç mekan tasarımı eğitimi almış her iç mekan tasarımcısı iç mekan tasarımı yapmayı becerebiliyor mu?? Tıpkı mimarlık eğitimi almış her mimarın mimarlık yapmayı becerip beceremediği sorusu gibi. Bunlar kişiye göre değişen ve genelleme yapılamayacak kavramlardır.

Küçük bir örnek vereyim şu anda çalışmakta olduğum Compugraf Post Prodüksiyon 'un iç mekan tasarımı, piyasada oldukça da tanınmış ismi lazım olmayan bir iç mimar (iç mekan tasarımcısı) tarafından yapılmıştır.. Biz animasyon ekibine projede uygun görülen masa boyu 120x50 cm idi. Evet dogru okudunuz 50 cm. Daha sonra bizim düzeltmelerimizle yan yana duran 3 masa birleştirilierek 4 metrelik bir tezgah haline getirildi ve bu 4 metrelik ama hala 50 cm olan tezgah ancak buyuk tartışmalar sonunda 70 cm genişliğe kavuştu. Bizim fast food üretimi yapan bir yer mi oldugumuzu sanıyordu bu tasarımcı acaba? Bu örneklerin sayısı cogaltılabilir. Hala yanlış planlanmış yerlerin düzeltilmesiyle uğraşıyoruz. Ayrıca bir de "BURDA DA HERKES MIMAR OLMUS" eleştirisini aldık... Ama haksız bi eleştiri çünkü ben zaten mimarım ama o bunu bilmiyordu ....

Görüldüğü üzere iç mekan tasarımı eğitimi almış olmak hatta piyasada belli bir üne sahip olmak da bu işi becerebileceginiz anlamına gelmiyor.

----------------------
Bir de "yane" "die" "doru" "içmimarlık" kelimelerinin yazılışlarına dikkat etmenizi dilerim....
Eski 14-08-2005, 16:04   #22
Forum Üyesi

Merhaba,

Çetin Tüker’in bu konu başlığı altında sunduğu 3 uzun, detaylı ve sabırla hazırlanmış, Mimarlık-İç Mekan Tasarımı farklılaşması / karşılaştırmasını kapsayan yanıtlarını kendi adıma da rahatlıkla savunacağımı belirtmek isterim…

Özellikle, nihayet 3 üncü uzun cevabında, Sanat Tarihinden, Mimarlık Tarihinden, Mimarlık Eğitimi esnasında önemle öğrencilere aktarılmaya çalışılan Tümevarım-Tümdengelim yöntemleriyle mekan kurgulama ilkeleri, ışık-gölge, sıcak-soğuk, iç-dış ilişkilerini kapsayan bölümü tutarlı ve bilgilendirici niteliğiyle çok beğendim…ve herşeyi günümüzden yakın örnekler vererek, sevimli bir dille aktardığını düşünüyorum….

Yani baştan itibaren tutarlı savlarla konuyu aslında bir alan tartışması olmaktan uzak tutma çabası öne çıktı,… ve aslında Mimar ve İç Mekan Tasarımcısının birbirini tamamlayıcı olmaktan ibaret uzmanlaşılmış disiplinler arası ilişkilerle bağlı olduklarını vurguladı…

Kendisini kutluyor ve açıklamalarına katılıyorum..

İyi çalışmalar dilerim

asteria offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 15-08-2005, 21:42   #23
Arkitera Üyesi

gocce'in Avatar'ı

Mimarlik mezunuyum ve su anda da ic mimarlik okuorum. Hangisi daha iyidir daha kapsamlidir diye bir secim yapamayacagim cunku ikisinin de birbirine bagimli oldugunu dusunuyorum. Bir mekana ihtiyacimiz varsa mimara ihtiyacimiz var demektir, o mekani yasanilir hale getirmek istiyorsak da ic mimara ihtiyacimiz var demektir.

Mimar gerektiginde ic mimar olabilir, ic mimarin da mimar olabilecegi durumlar vardir. Mimar yapiyi tasarlar, mekansal sinirlamalari, yerel bina yonetmelikleri ya da yapinin oturacagi arsanin buyuklugu ya da sekli olabilir. Ic mimarsa, mimarin tasarladigi yapi icindeki mekani tasarlar, onun siniri da o mekanin buyuklugu ya da seklidir. Ic mimar, eger buna elverisliyse, o mekan icinde mimarlik da yapabilir.

Kotu mimarliklar, iyi cozulmemis detaylar ic mimarlikla gizlenebilir. Her mimar her turlu ic mimarlik projesini de yapamaz. Belli uzmanlik gerektiren alanlar vardir. Mesela konferans salonu, opera salonu gibi.. Elektronigini, teknolojisini, isigini tasarlamak gerekir. Bu noktada ic mimarlik da kendi icinde uzmanlasabilir. Konut ic mimarisi, ofis ic mimarisinden ya da restoran, bar ic mimarisinden farklidir, sadece hastane tasarimi yapan ic mimarlar var, ya da baska bi alanda, cunku beklenti farklidir, senaryo farklidir, belki de en onemlisi kisiler farklidir. Ic mimarlik okuyup aydinlatmada, mobilyada, urun tasariminda da uzmanlasabilirsiniz.

sevgiler..
gocce offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 15-08-2005, 22:50   #24
Yönetici

Çetin Tüker'in Avatar'ı

Thumbs up

gayet açıklayıcı
Eski 20-08-2005, 20:36   #25
Forum Üyesi

yusufdagarslan'in Avatar'ı

Talking B u K adar

uzucu ve kırıcı bir konu degil sanırım gercekten mimarlık bence guzel bir meslek onemli olan bu meslegi butun detaylarıyla severek sadece pc basında auto cad cizerek degilde uygulama asamasına bazı inceliklerden anlaması bence cok guzel olurdu neyi nerde ne zamn kulanılacagını bilmek gerek dın yada tse bunu bilmek olmayan bir malzemeyide istememek onemlisi bu bunu yapa biliyorsa sorun yok ic yada dıs
yusufdagarslan offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 22-08-2005, 11:20   #26
Forum Üyesi

Exclamation Yenİ Bİr TartiŞma ! Nedİr Mİmarlik???

Bence bu mesleğin kendi içindeki sorunları ve tartışmaları bir yana koyalım.Asıl sorun genelde yatıyor çünkü.oun için mimarlık nedir diye sormak gerekiyor.
nedir bu mesleğin asıl amacı?
Başta doğru bir tanım yapmak, sonradan oluşabilecek sorunların ve tartışmaların önüne geçebilir...

KONU HAKKINDA ÇOK CİDDİ FİKİRLER OLABİLECEĞİ İHTİMALİNİ DÜŞÜNEREK BİRAZ DA ESPRİLİ YAKLAŞMAK AMACIYLA BAZI DÜŞÜNCELERİ paylaşmak istedim....

1...okurken uykusuz kaldırtan, kamburlaştıran, uhuya bağımlı hale getirten, gözleri hatta sinirleri bozan, kafeinin artık fayda etmediği yegane bölüm. ama tüm bunlara rağmen okuması en eğlenceli ve en krizmatik bölüm..

2...uluslararasi kirtasiyecileri koruma ve gelistirme dernegi" tarafindan kurulduguna inandigim meslek.

3...türkiye'de en az 60.000 kişinin icra etme yetkisi olan, ancak memur mimarlar dahil en fazla 5000 kişinin ekmek yiyebildiği meslek.

4...bir aradayken sürekli kavga edilen ve ama ayrıyken özlenen, ağlatan, unutulamayan sevgili gibidir bazen.

5...aşktır, tutkudur, defalarca terk edilen ve her seferinde geri dönmek için sürünülendir. ve her sevgili gibi o da nankördür!...
Osman KOCAMAN offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 26-08-2005, 22:25   #27
Forum Üyesi

yusufdagarslan'in Avatar'ı

sorun oldu

konu sizin artık ya ic yada mimar ben kenarda beklerim
yusufdagarslan offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 26-08-2005, 23:26   #28
Forum Üyesi

rapsodyred'in Avatar'ı

özel yetenek

bence torpilsiz , ve gerçekten özel yetenek sahibi iç mimarlar ayrı tutulmalı...

En son rapsodyred tarafından düzenlendi : 26-08-2005 23:41.
rapsodyred offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 26-08-2005, 23:39   #29
Forum Üyesi

rapsodyred'in Avatar'ı

iç-dış-alt-üst-yan-ön-arka

Mimarlık öğrencisiyim, bu tartışmaları bölümü kazandığımdan beri duyuyorum ve artık benimde fikirlerim oluştu bu konuda.

Ülkemizin içinde bulunduğu sosyo-kültürel durum bu kavgaların nedeni aslında. Mesleklerin sınırına karar veren organların bu meslekler hakkında hiçbir evrensel bilgisi olmadığı ( ve öğrenmeye de niyeti oladığı) gerçeği bizi bu tartışma ortamına sürüklüyor. Yok mimar şunu yapar , bunu yapamaz, iç mimar şunu yapar bunu yapamaz...gibi kararlar alan külhan beyleri var nasılsa...Rant paylaştırıcıları...

Kendi fikrim' güzel sanatlarda okuyan , '(torpilli değil) 'özel yetenekli,sanat ağırlıklı eğitim alan bir iç tasarımcı ,mimarın tamamlayıcısı ve önemli bir ortağıdır.

Ben mimarlık öğrencisiyim , binalar tasarlıyoruz, strüktür geliştiriyoruz, sirkülasyon kalıpları ,mekan organizasyonları , yakın cevre bağlantısı, çevreye uyum, çevre etkileri, güneş,rüzgar gibi onlarca sorunla boğuşuyoruz. ve benim oturma grubunun şekline , asma tavanın rengine , aydınlatma elemanına,zeminde kullanılacak malzemeye ayıracak zamanım kalmıyor. ve her projemde bir iç tasarımcı olsa da ( tabii sıfatını hak eden,özel yetenekli) o da bunlara karar verse , tam bir proje yapsam derim...

sonuç: TASARIMCI; SANATÇI kimliği taşıyan her iç tasarımcının bir yapıda yeri çok önemlidir.
işini en iyi yapan 'ALÇIPAN USTASI' bile işini tam yapamayan , mimardan, iç tasarımcıdan daha üstündür benim gözümde... olay yetenek olayı, kimse sen busun, sen şusun diyemez. herşey yaptıklarından ibarettir tasarımcının,mimarın,falanın filanın...
rapsodyred offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 27-08-2005, 15:06   #30
Forum Üyesi

anlayamadığım çelişkiler

arkadaşlar ben konu dışından biri olarak ve forum takipçisi olarak bir takım çelişkiler tesbit ettim. şöyle;
iç mimarlık tasarım kurslarına gidip sertifikalı iç mimar(olunabilirse tabi) olmak isteyen arkadaşlara bazı arkadaşlar çokça kızarak öyle şey olmaz gidip okulunda okuyup iç mimar diploması alması gerekir diye karşı çıkıyorlar.
bazı arkadaşlarda iç mimar vasfına sahip olanlara iç mimar değilde ancak iç tasarımcı denir diyolarlar... ben de o zaman derimki mademki iç tasarımcı vasfı verilcek o halde bu iç tasarımcılık(içmimar) illaki okulla olmaz kurslada olur. yani bu denilenlere bakarak bunu derim....

ama şunuda unutmamak gerekirki türkiyede bir iç mimarlar odası vardır. demekki gerekli bişi neyse söyleyeceklerim bu kadar..
hace offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Yanıt

Yerimi olarak kaydedin

Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları
Modları Görüntüle

Mesaj Yazma Hakları