![]() |
|
|||||||
| Grafik Tasarım Görsel iletişim tasarımının her türlü ürün ve konseptini bu başlıkta tartışıyoruz. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Forum Üyesi
|
Merhabalar; anadolu meslek lisesi grafik tasarım bölümü öğrencisiyim. Mesleki açıdan beni nasıl bir kariyer bekliyor, seçeneklerim nelerdir? Beni aydınlatabilecek büyüklerimin yanıtlarını bekliyorum.![]() |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Ziyaretçi
|
helal olsun tek kelimeyle...
Alıntı:
selamlar maşallahın var ne diyeyim senin zamanında ne kursu bilirdik ne grafiği ![]() şaka bir taraftan gerçekten güzel bir bölümdesin. kendinle ne kadar övünsen azdır. bende geçen sene kendi firmam olarak reklam sektöründeydim ve halen freelance olarak grafikerlik ve web tasarım vs gibi reklam hizmetleri veriyorum.. reklam firmalarında, büyük şirketlerin bilişim ve grafik departmanlarında, gazetelerde, dergilerde, matbaacılarda vs yazılı ve bilişim sektöründe rahatlıkla iş bulabilirsin... hatta istanbulda bir şirketin orijinal bir logosunun tasarım ücreti ne kadar biliyormusun?? kulaklarını çift aç işte sana rakam : 10.000 € geri kalanını sen düşün.. çalışmalarında başarılar diler , saygılar sunarım yine soruların olursa yardımcı olurum Ser Design ser_mimar@hotmail.com |
|
|
|
|
#3 |
|
Arkitera Üyesi
|
Vay canına...Lisede okumayla bu işler oluyormu?.Meslek lisesi çıkışlı ve özellikle anadolu meslek lisesi grafikten mezun o kadar çok öğrenci yetiştirdim ve tanıdım ki...Ve ne yazık ki bu çocuklar hiç bir şey bilmeden mezun oluyorlar.Çizim yapmayıda yeteri kadar bilmedikleri için güzel sanatlar grafik bölümünü kazanamıyorlar.Size bu kadar parayı kim veriyor şaştım doğrusu.Bunca yılın grafik tasarımcısıyım bu kadar tasarımcı arkadaşım var hatta bunların bir kısmı üniversitelerde profesör bu okulların bu kadar başarılı olduğunu hiç duymadım.Üstelik bu liselerde öğretmenlik yapmış ve yandım allah diyerek kaçan arkadaşlarımda var.Bana gsf ye girmek için bir de çalıştığım dönemlerde gelen stajyer öğrencileri biliyorum da arkadaşa çok hak veriyorum.Ama tabii asla öğrencinin suçu değil.Kesinlikle sistemin çarpıklığından.Müfredat dedikleri o nalet şey çocuklara hem bir şey öğretmiyor hem de soğumalarına neden oluyor.10.000 € haa..
Hemde fakültelerden her yıl mezun olan bunca grafiker varken bu lise mezunları iyi olanaklarla iş bulacaklar![]() |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ziyaretçi
|
değerli arkadaşım nice fakülte mezunları var tabir yerinde ise ameleden farkı yok ve nice lise mezunları var tabir yerinde ise profesörden dana bilgili. 10000 € kastım profesyonel anlamda çalışan şirketleşmiş kurumlara yaptırılan logo tasarımlara odenen rakam.
kendim de bu işin sektöründeyim beni ve mesleğimi bana öğretmeyeceksin sanırım ![]() örneğin geçen sene işletmemizde bilgisayar mühendisliği birinci sınıfta okuyan bir arkadaş vardı. kendisi daha lise 2. sınıfta tübitak bilgisayar programcılığı dalında türkiye birinciliğine sahip biri. yani üniversiteye başlamış ama daha klavye nedir bilmeyen biri ile o bahsettiğim arkadaşımı aynı kefeye sokmak mümkün mü? yada olayı şu şekilde anlatayım yeni okuldan mezun olmuş ama daha şantiye yüzü görmemiş eline tuğla almamış kolonu kirişi bilmeyen fayans yapıştırıcısı ile derz dolgu malzemesinin aynı olduğunu zanneden +++ ortalaması 4,00-3,50 arasında mezun olan binlerce insan var. ve bunlar okuldan mezun olduklarında sudan çıkmış balığa dönüyorlar ![]() fakat dersleri iyi olmayan projelerden anlayan, şantiyede yoğrulmuş biri ne olursa olsun piyasada rahatlıkla kendine yer bulabilir. diğer kişi ise en fazla bir mimari şirkette çaycılık ve temizlik işlerine bakar (tecrübe ile sabittir ve yaşanmış bir olaydır)şu anda en kötü bir grafiker 1,500 - 2000 ytl almaktadır ki bunu alamayan binlerce mezun mimarımız bulunmaktadır... çalışmalarınızda başarılar diler saygılar sunarım... |
|
|
|
#5 |
|
Arkitera Üyesi
|
Burda bir yanlış anlaşılma var galiba.Ben 22 yıl grafik tasarımcı olarak çalıştım.Şimdide ögrenci yetiştiriyorum.Kızlarımdan biri de Aü gsf grafik mezunu.Bu işleri çok iyi bilirim hiç merak etmeyin.Ben grafikerim diyen çok insan gördüm. Ve tabiki kendileri öyle sandıgı gibi etrafını da çok güzel inandırıyorlar.Ee piyasada gördügümüz bir çok Kich (rüküş) işin sahibi de onlar.Hiç merak etmeyin onları görür görmez insan tanıyor.Çünkü işi bilen insanlar mütevazi olur.Oysa böyleleri bol bol övünür.Ama yaptıkları işi görünce de bu sefer biz güleriz.Dediginiz dogru bilgisayarı bilmeyen grafiker vardır ama grafigi sadece bilgisayarla yapılabilen birşey sanan çok da insan vardır.Yıllar önce matbaacılar bizle dalga geçmişti.Artık bilgisayar var size iş düşmez diye.Ama zaman içinde ne yazık ki biz olmadan bilgisayarda bizim çalışmalarımızı yapamadılar.Çünkü yapmak istediklerimizi burada olmaz dediler.Ama biz yanlarına oturunca olanlara kendileride şaştılar.Ki biz o yıllarda bilgisayar kullanamıyorduk.Bir de bir dolu site var ayrıca clıpart cd leri var.Bu dediğiniz grafikerlerin rengine dek buralardan yararlandığını hepimiz biliyoruz.Ben ve benim tanıdıgım egitimli bir çok kişi ise kendi tasarımlarını kendileri yapıyor. Evet anladığınız gibi ben bu sektörü 30 yıldır tanıyorum.Grafikerler meslek kuruluşunun ilk üyelerindenim. Yani bu meslekte yeni degilim bu meslek ugruna gözlerim bozuldu. Biz amlemleri elle yapardık,bisden öncekiler yazıları elle yazardı. Ne kadar zor oldugunu bilemezsiniz,tahmin bile edemezsiniz.Şimdi bilgisayar var diye her şeyi kolay sanıyorsunuz.Peki yetenek sınavlarında en çok istenen ve bu nedenle puanı yüksek tutulan bölüm acaba neden grafik bölümüdür? Neden bu kadar rağbet var? Madem yapması bu kadar kolay.Bir de meslek liseleri mezunlarının bilgisayarı bildiklerini mi sanıyorsunuz? Belki kavyeyi tanırlar msn den.
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Ziyaretçi
|
sizin gibi hocaların deneyimlerinden istifade etmek isteriz...
Alıntı:
değerli hocam öncelikle asıl yanlış anlaşılma galiba benim yazdıklarımda olmuş.sizin kadar tecrübeli olduğumu zannetmiyorum. ve hiç bir zaman biliyorum tecrübeliyim demedim daima prensibim " bilgili değilim, bligisiz hiç değilim; yaptıklarım yapacaklarım sizin bana sunmuş olduğunuz imkanlar ve fırsatlar ile sınırlıdır" olmuştur. bilgisayr konusunda anlatmak istediğiniz aynı problemi biz de yaşıyoruz bilgisayar ile tasarım yapan mimarlar, grafikerler çok. neden ? çünkü işimize geliyor. kağıtla kalemle uğraşmaktansa bilgisyar üzerinde çalışırız en azından değiştirmek istediklerimizi değiştirir. temiz bir iş çıkarırız diye düşünürüz. size bu yönden katılıyorum. bilgisayara tasarım yaptıran grafiker ve mimarlar !!!! yalnız arkadaşımın sorusu onu nasıl bir kariyer beklediği üzerine idi. biz ise olayın piyasa boyutunu, piyasada yapılan hataları, yanlışları, konuşuyoruz. sizin sorunuza sizin sorunuzla cevap vermek istiyorum gerçekten madem grafik bölümü mezunlarının durumu içler acısı o zaman neden en fazla rağbet edilen bölümlerden bir tanesi?? inanın çoğu mimar mezun olduktan sonra iş bulamıyor yada karın tokluğuna iş yapıyor ya da mimarlık yapmıyor işin ameleliğini yapıyor. fakat bu sene lisede grafikerlik bölümünden mezun olan komşumun kızı staj yaptıktan hemen sonra buranın en iyi şirketlerinden bir tanesinde ve bu sene mezun olan mimar arkaaşlardan daha fazla para alarak çalısıyor bizde logo tasarımı değişik yazı fontlarının değişik renklerle süslenmesinden ileri gidemiyor maalesef ![]() diğer yazılı evrakların tasarımı zaten içler acısı ![]() sizin gibi değerli hocalardan bu konuda ders almak bizleri memnun edecektir. sizi bu konuda fakültemize ve bölümümüze davet etmekten kıvanç duyarım sayın hocam... çalışmalarınızda başarılar diler saygılar sunarım... |
|
|
|
|
#7 |
|
Arkitera Üyesi
|
Gerçekten bir yanl?? anla??lma var.Ben grafikerler i? bulam?yor demedimki.Tam tersine.Benim zaman?mda da çok popüler ve i? bulma sorunu olmayan bir meslekti ?imdi bunu k?z?mda da görüyorum,hala çok popüler ve sorun ya?anm?yor.Üstelik bu zamanda.Yanl?? anla??lma nerde? Ben lMeslek lisesi grafik mezunlar?ndan i?i bilmiyorlar diye söz ediyorum.Ama üniversite mezunlar?n?n ve bir titri olan ki?ilerin böyle bir sorunu yok.Hele Anadolu ünversitesinin özel okullar d???nda hiç bir okulda olmayan bilgisayar odas? ve bu okuldan yeti?en grafik tasar?mc?lar gerçekten çok iyiler.En son sistem bilgisayarlarla tasar?m yap?yorlar.?ans?m ne olur diyen ögrenciye de ?unu öneriyorum:Lütfen çok çal?? ve bir üniversiteye gir.GSF grafik bölümünden mezun olursan yükselme olana??n var.Ama Bu ?ekilde çok az insan yükselebilir ve o paralar? alabilir.Grafikerler meslek kurulu?unun ön gördügü taban fiyattan i? görmek ise çok az grafikere nasip olur.Hiç kimse kolay kolay o paray? vermez.Asl?nda o taban degil tavan fiyat.Çünkü o fiyatlar? inan?n ancak ajans sahipleri ve titri olan ki?iler alabilir.Meslek lisesi mezunlar? da çok iyi ve ?anslar? varsa iyi bir yere gelebilir ama genellikle eger bilgisayar? iyi biliyorsa operatör olabilir.bu sözleri moral bozmak için degil tam tersi te?vik etmek için yaz?yorum.Lütfen okuyun.Benim iki k?z?m var ve asla bu okullara göndermedim onlar?.Normal lisede okudular.?imdi biri Anadolu üniversitesi grafik mezunu,Digeri Marmara gsf fakültesinde Endüstri tasar?m okuyor.Size de bunu öneriyorum..Ha bir de edirnemi trakyam? burada bir üniversitenin iki y?ll?k grafik bölümü var.Ama bence oray? bitirincede y?lmay?n.Ba?ar?lar
|
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|