![]() |
|
|||||||
| Grafik Tasarım Görsel iletişim tasarımının her türlü ürün ve konseptini bu başlıkta tartışıyoruz. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Forum Üyesi
|
Bence mimarlar da görsel açıdan kişisel zevke hitap eden bir meslekle uğraştıkları için grafikerlerle kardeş olmalı ve elindeki işin tasarım boyutunda, photoshop a ihtiyaç duyduğunda en yakın grafikere başvurması çok iyi olur. hem işi daha kaliteli, hem de kalıcı olur. katılıyormusunuz... evet evet bu yazıyı okuyan tüm mimarlar
![]() |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Arkitera Üyesi
|
teoride tasarım aşamasında alt disiplinlerle calışmak pek bir faydali olur mutlaka.
fakat uygulamaya gecince bu iş Türkiye şartlarında pek tutmazmış gibi geliyor bana. mesela büro sahipleri ofislerinde ekstradan bir grafikere para vermek istemezler sanırım. serbest iş yapanların da pek farklı düşüneceğini sanmıyorum ne yazıkki. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Forum Üyesi
|
zaten burada işler hep düşük maaliyetle kurtarılmaya çalışıldığı için başımıza binbir felaket geliyor, işlerimiz kalitesiz oluyor, ... bunun gibi birçok handikap sayabilirim. ben de sadece ümit ettiğim şeyleri yazdım.
keşke herkeş yapsa misali... |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Katılıyorum. Yurtdışındaki firmalara baktığımızda her uzmanlık için bir eleman çalıştırılıyor. CAD danışmanı diye bir olar. Türkiye'ye baktığımızda mimar, mühendis herkes CAD bilmeli, grafik tasarım yapabilmeli... Tabiki mimari anlatımı destekleyecek her tür ifade kullanılabilir. Ama bir kişi hepsinin uzanı olamaz.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Forum Üyesi
|
hemşire :..
bu türkiyede işlerin nasıl yürüdüğünü açık açık gösteriyor. iyi bir örnek vermek istiyorum :
hastahanemize hasta bakıcı alınacaktır, (aynı zamanda zorda kalınınca ameliyatlara da girecek)... bence olay bu. örneğin mimar alınacak, aynı zamanda sıva yapacak.. olacak iş değil! |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
benim bildiğim, hastanede hastalar kendi başının çaresine bakar
![]() |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Forum Üyesi
|
doğru
doğru biliyorsun...
![]() |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
aynen katılıyorum..
bence de her mimarın ihtiyacı olan bir şey bu..photoshop vb grafik programları kullanabilmeli bir mimar..Hatta web vb bazı animasyon programlarını da..
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Forum Üyesi
|
Bir mimari projenin içeriğinin dışında sunumu da çok büyük önem taşıdığı için mimarların photoshop bilmesi gerektiğine kesinlikle katılıyorum. Programı iyi kullanabiliyorsa istisnai durumlar dışında grafikere de ihtiyaç duymayacaktır bence. Mimarlık da görselliğe dayalı bir meslek olduğuna göre iyi bir mimarın projesini de iyi sunabileceği kanısındayım.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Forum Üyesi
|
katılıyorum fakat..
özellikle okullarda, photoshop..vs.ile allanıp pullanmış vasat hatta vasatın altı bir yığın projeyle karşılaşıyoruz..grafik,sunum tabiki çok önemli unsurlar ama iyi mimarlık yapılsın;
gerisi nasılsa gelir.. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Forum Üyesi
|
Allanıp pullanma konusunda aynı fikirdeyim ben de. Bu da genelde photoshop kullanmayı bilmeyen ve ama bazı filtreleri keşfetmiş olanların elinden çıkıyor sanki. Sunumu iyi yapılmamış olan proje okunamıyor. Önemli olan, projenin uzaktan bakıldığında da okunabilmesi bence.
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Arkitera Üyesi
|
Şahsen bir mimarın Photoshop kullanması gerektiğine inanıyorum bir çok diğer yararlı grafik programları ile birlikte. Bir mimar eserini ilk eskizinden sunumuna kadar herşeyi ile ilgilenerek, kendi elleri ile hazırlamalı. Fakat mimarlık mesleğinin ve eğitiminin yoğun yapısı içerisinde bunları öğrenmeye ve uygulamaya gereken vakti bulmak zor, bu da işin bir başka boyutu tabii ki. Amatör olarak grafik tasarım programları ile ilgileniyordum ben mimarlık okumaya başlamadan önce ve bu benim eğitim sürecimde çok yardımcı oldu/oluyor. Bence bir mimar kendini ifade edebilecek kadar photoshop bilmeli, sonrasında, kendisine yardımcı olması ve daha ileri aşamada o noktadan çıkan farklı yorumlarla projeyi zenginleştirmesi için bir grafikere başvurmalı.
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Arkitera Üyesi
|
Bence bir mimarın photoshop vs. bilmesi diye bir gereklilik yoktur. bir mimar, iyi bir tasarımcı olmalıdır, bu hem sunulan projenin tasarımı hem de sunum için geçerli bir kavramdır. Sunumda nasıl bir yol izleyeceği, ne gibi grafik öğeler kullanacağını tasarlayabilme fikrine, o göz yetkinliğine ve tecrübeye sahip olmalıdır. peb'in bahsettiği allanmış pullanmış proje sıkıntısı bu yüzden ortaya çıkıyor, gerçek anlamda grafik tasarım hakkında yetkin olmadan, herhangi bir raster ya da vector tabanlı bir programın karşısına geçip, başarılı örnekler çıkaramayız. burda mimarın ödevi, programı bilmek değildir, ne yapması gerektiğini bilmektir, ki zaten programın bir de facto standartı yoktur. ben photoshop kullanırım, bir başkası paintshop pro kullanır, bir diğeri gimp kullanır, vesaire. bu nedenle eilstina'nın "herşeyi tamamen mimarın" yapması fikrine bir açıdan karşı çıkıyorum. tasarım sürecini ilgilendiren tüm kararları mimar almalıdır, işin bilgisayar başında "yapım" (ya da operasyon mu demeliyiz acaba?) kısmını illa ki mimar bilmek zorunda değildir. ki bugünkü genel geçer teknikler (ve beraberinde gelen bu teknik bilgiler) yarın için geçerli ya da yeterli olmayabilir. (mesela, eskiden photoshop mu vardı ki? sonuçta bir sunum yapmak için, mimarlar elle perspektif çizer, suluboyayla boyarlar, uğraşırlardı -ki hala da uğraşıyorlar, ama şu an için bir model yapıp, render almak ve onu sunumda kullanmak 'daha geçerli' durumda, eski teknikler, bir anlamda yetersiz kalıyor.) Bu açıdan, mimarı bir film yönetmenine benzetmek doğru olur sanırım...
Ama mimarlık öğrencisi için konuşursak, evet, ister istemez herşeyi kendi yapmak zorunda kalır öğrenci.
|
|
|
#14 |
|
Arkitera Üyesi
|
Evet malesef bu ülkede birçok işveren elemanının on parmağında yirmi marifet olmasını istiyor.Gazetelerde mimar-içmimar ilanlarına güleyimmi ağlayımmı bilemimiyorum bazen.
Tasarımcı Şantiyeci Çok iyi acad 3dmax photoshop ve bunun gibi (adını bilemedikleri ama mutlaka işe yarayacağını düşündükleri) programları kullanabilecek mimar aranıyor! ![]() Hem çok iyi şeyler tasarlasın üretsin, hem şantiyeye koşsun, hem proje çizsin, gerektiğinde de şirketin katoloğunu kartvizitini de tasarlasın Malesef bu katolog kartvizit tasarlama olayı (grafiker değil içmimar olduğum halde) çalıştığım üç yerde başıma geldi. Bunu profesyonel yapan kişiler varken, herşeyi basit gördüklerinden, bu gibi şeylere yatırım yapmanın gereksiz olduğunu düşündüklerinden,kendi çaplarında yapmayı tercih ediyorlar ve ne yazıkki gelinmesi gereken yerlere birtürlü gelemiyoruz. ![]() |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|