Arkitera Forum  
Geri Git   Arkitera Forum > Tasarım > Grafik Tasarım

Grafik Tasarım Görsel iletişim tasarımının her türlü ürün ve konseptini bu başlıkta tartışıyoruz.

Yanıt

Konu Araçları Modları Görüntüle
Eski 27-02-2004, 00:29   #1
Forum Üyesi

kramer'in Avatar'ı

Mimarların grafik tasarım merakı

siparişe ve belirli bir programa dayanan bütün tasarım alanlarının (mimarlık, endüstri tasarımı, grafik tasarım, sahne tasarımı, seramik tasarımı..vs.) bazı benzerlikler taşıdığı bir gerçek. ne var ki her alan kendi dilbilgisi sorunlarını taşır. başka bir anlatımla o alana ilişkin eğitim ve deneyimle kazanılabilecek formasyonlar alanları birbirinden ayırır. bir endüstri tasarımcısı tekstil tasarımının özel sorunlarını bilemez, bir grafik tasarımcı endüstri tasarımının bilgi alanına hakim olamaz. bu böyledir ama nedendir bilinmez uzun yıllardan beri mimarlarda bir grafik tasarım üretme merakı vardır. grafik tasarım üretme araçlarının daha kolay ulaşılabilir olması ve grafik ürünün daha kolayca tasarlanabilr gibi gözükmesi cehalet cesaretiyle birleşince her mimar bir grafik tasarımcı kesilir. büyük bir bölümü mimar olan katılımcıların uia için ürettiği logolara bakınca durumun ne kadar vahim olduğu görülüyor. bir grafik veya seramik tasarımcısı mimari tasarıma kalkışsa ortaya çıkabilecek sonuçları kestirmek zor değil. aslında grafik tasarım için de durum farklı değil. bu alanın bir ustasına mimarların ürettiği logoları gösterseniz yapacağı eleştiriler karşısında şaşkınlık duyardınız... (bu sözleri bir grafik tasarımcısı yazsaydı kendi alanını korumak istiyor denebilirdi, ama bir mimar yazıyor...)
kramer offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 27-02-2004, 17:35   #2
Forum Üyesi

yazinda bir kac noktaya katilmaktayim, fakat bence her mimarin grafik tasarima olan ilgisi bence grafik tasarimin kolay gozukmesinden degil. Kendimi ornek vermem gerekirse aldigim egitim ve yaptigim stajlar, calistigim projeler sonucunda ilgi duydum grafige. Okulumdan herhangi bir mimari sec, basit grafik islerinde cok basarili yapitlar ortaya cikarirlar. Mimarlar, grafik tasarimini proje sunumlarinda kullaniliyor, okulda degisik derslerde kullaniyor, mimar olarak zaten istemeden de olsa icine girdigimiz bir olay. UIA logo tasairimlari konusunda haklisin belki, birkac tane gulunesi kadar kotu logo vardi tamam ama benim bildigim grafikcilerin yaptigi bir o kadar kotu baska logolar da vardi orada. Cogu mimar kanimca guzel sanatlar konusunda bilgili ve yeteneklidir, aldigimiz egitim bunu gerektirir.
yygusa offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 24-07-2004, 13:21   #3
creatFACTORY
Ziyaretçi

Bir mimar ile grafik tasarımcının kişisel zevkleri arasında pek bi fark göremiyorum.
Mimarlık daha tekniksel bi meslek olsada temeli grafik tasarımı olduğunuda unutmamak gerek.
  Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 26-07-2004, 21:36   #4
Forum Üyesi

Sanat tarihine bakıldığında, Modern Sanat Akımlarının (Konstrüktivism, Fütürism) bazılarının mimari temelli başladığı ve daha sonra grafik sanatları da kuşattığını görüyoruz. Buradan çıkışla söyleyebiliriz ki, Mimarlık ve Grafik tasarım da disiplinler arası etkileşim büyük bir oranla vardır.

Fakat bu etkileşim birbirlerinin yerine geçme veya disiplin atlama anlamına gelmemeli bence. Grafik tasarımdaki yapı kurma sorunu, mimarların başarıyla üstesinden gelebilecekleri bir bölüm. Ama iş yapı kurmakla bitmiyor. Bırakın işin teknik taraflarını, plastik sorununa (renk, ışık, gölge, çizgi) mimarların eğitiminde grafik tasarımcı olabilecek kadar değinilmez. Fakat tabi bu eksik taraflar, vakit bulabilirlerse!? mimarlar tarafından çözülebilir. Ama genel yapılanma oluştuktan sonra eklemleneceği için hiç kolay görünmüyor.

Bir diğer faktör de, işin üzerinde yoğunlaşmak tabi. Her ne kadar ben genç bir grafik tasarımcı olsamda, ustalarımıza baktığımızda gelişimin yıllar süren süreciyle karşılaşıyoruz. Grafik tasarım biraz da göz terbiyesi, doğruyu yaptıkları işler üzerinden arar grafik tasarımcılar (ne yazık ki). O yüzden mimarın arada sırada grafik tasarım yapıpda başarılı işler üretebilmesi pek olası değil.
saru offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 27-07-2004, 12:50   #5
creatFACTORY
Ziyaretçi

?

Bir bütündür, ayýrt etmemek gerek.
  Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 27-07-2004, 16:08   #6
Forum Üyesi

Smile tasarımın evi

Tasarımın evi yoktur. Tasarımcının mesleği mimar ,grafiker vb. de olmayabilir. Bence tasarım belli meslek gruplarına endeksli bir olgu değildir. Eski yapıtlara baktığımızda bunu rahatlıkla görebiliyoruz.( mimarsız mimari örnekleri). Yeteneği olan, konu hakkında bilgisi olan herkez tassarım yapabilir.
savaş öztaş offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 27-07-2004, 16:49   #7
Forum Üyesi

ikisini de birbirinden ayıralım

bi kere herşeyden önce sektör farkı var. mimarlar grafik öğrensin, grafikerler mimarlık öğrensin, sonra bu iki iş, tek iş haline gelsin. sonra da hepimiz iş arayalım.... ta ki aramızdan birileri hem mimarlık, hem grafikerlik öğrenene kadar... maalesef realist düşünmek zorundayız. mimarlar ve grafikerler kendilerini geliştirebilirler ama iki işi birbirinden ayırsın herkes. hastanemize hemşire alınacaktır ama ameliyata da girsin .... olmaz
andolini offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 06-08-2004, 17:22   #8
Yönetici

Çetin Tüker'in Avatar'ı

Ben de mimarlık okuyup bir de hastane tasarımı üzerine yuksek lisans yaptıktan sonra (ilgi duyup merak ettiğimden) multimedya, sinema, animasyon biraz programlama, oyun tasarımı gibi konulara da girip şu an da bir grafik okulunda Sanatta yeterlik (doktora) yapıyorum. Ne ilginç.

Bırakın herkes istediğini yapsın. Beğenmezseniz, kötü ise, kalitesiz ise almazsınız, seçmezsiniz olur biter. Belki o mimarların arasından gercekten yetenekli ve işi becerebilen grafikerler de çıkar (çıkmıştır da).

Eleştiri belki bilmediği, olmadıgı, araştırmadığı halde kendini iyi grafiker sanan mimarlara olabilir. Ancak bu durumda olan grafikerler de var. Bunlar yakın konular kafası çalışan meraklı ve ögrenme yetenegi olan bir mimar iyi bir grafiker olabilecegi gibi bunun tersi de ya da benzerleri de olabilir.

Kişilerin farklı disiplinleri ögrenmeleri merak etmeleri suç ve eleştirilecek bişey değildir. Tam tersine insanın ufkunu genişleten ve üretebilme şansını ve hızını artıran birşeydir.

Alıntı:
Bir diğer faktör de, işin üzerinde yoğunlaşmak tabi. Her ne kadar ben genç bir grafik tasarımcı olsamda, ustalarımıza baktığımızda gelişimin yıllar süren süreciyle karşılaşıyoruz. Grafik tasarım biraz da göz terbiyesi, doğruyu yaptıkları işler üzerinden arar grafik tasarımcılar (ne yazık ki). O yüzden mimarın arada sırada grafik tasarım yapıpda başarılı işler üretebilmesi pek olası değil.
Çok doğru. Göz terbiyesi varsa. Grafik tasarıma bu kadar yogunlaşabilmiş ise, yeterince denemiş ve yanılmış ise (ki mimarlık okulunda bu yolun bir kısmını kat etmiştir) mimarlıkta aldığı eğitimin gerekli parçalarını grafik tasarıma aktarabiliyor, grafik tasarım yapmasını engelleyen parçalarını ise filtre e debiliyorsa bir mimar grafik tasarımcı olabilir.

Sonuç kötü ise zamanla ortamda kaybolacaktır zaten.

En son Çetin Tüker tarafından düzenlendi : 06-08-2004 17:44.
Çetin Tüker offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 07-08-2004, 12:07   #9
Arkitera Üyesi

Modern yaşamın bir getirisi olan müfredatlı eğitimden önce de insanlar bir veya birden fazla bilgi alanına dair konu hakkında oldukça yetkin işler çıkarabiliyorlardı. Şimdi de bu mümkün, zaten örnekleri de çok fazla.

Şu an da "herkes kendi işiyle ilgilensin, kimse benim alanıma karışmasın!" şeklinde bir korkuyla hareket etmenin sonucunda bu forumdakine benzer cümleler kurulabiliyor bence.

Tasarım özünde düşüncedir, bu konuda hem fikirsek mimar grafik tasarımıyla uğraşabilir mi, uğraşmalı mı ühü ühü gibi sıkıntıları kafamıza sokmayız. Çıkarılan işlerin kalitesi ayrı bir tartışmanın konusudur.

Ayrıca jüriye sunacağı paftanın ya da hazırladığı portfolyosunun grafik tasarımını düşünmeyen mimarlık öğrencisi mimarlıkla da uğraşmıyodur ki zaten.
EmreE offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 14-08-2004, 20:26   #10
Arkitera Üyesi

Exclamation

'Ayrıca jüriye sunacağı paftanın ya da hazırladığı portfolyosunun grafik tasarımını düşünmeyen mimarlık öğrencisi mimarlıkla da uğraşmıyodur ki zaten.'

ben de bir mimarlık öğrencisi olarak böyle düşünüyorum.. bence insanlar artık korkularını bir tarafa bırakıp kendi işlerine asılmalılar. kendi işinizi ne kadar iyi yaparsanız korkularınızı da geride bırakıyorsunuz zaten.. bir mimar kalkıp grafik tasarımcılığına soyunduğu zaman eğer gerçekten yetenekliyse neden olmasın.. ağahan mimarlık ödüllerini mimar olmayan birine verdiklerinde diğerleri ayaklanmıştı 'hayırr o mimar değil' diye ama neden olmasın? insanların iyi yaptıkları şeylerin kabul edilmesi veya hak ettiği yere getirilmesi için illa ki diplomamı lazım?!?? dışarda nice insanlar var ki güzel sanatlar lisesi veya fakültesinin önünden dahi geçmemiş, harika heykeller veya resimler yapan.. bilgisayarda grafik tasarımı belki farklı bir konu? okul bence yetenekli olan insanların kendini gösterdiği, benim gibi az yetenekli ya da yeteneksiz insanların da kendini geliştirmeye ve bilgi edinmeye çalıştığı yer... bence de bırakın kim ne isterse onu yapsın, en iyi kim ise o kazansın..
ayorguner offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 26-08-2004, 00:54   #11
peb
Forum Üyesi

Calatrava mimar olmadığı halde hayranlık uyandıracak güzellikte işler ortaya çıkartıyor. Ben bir mimar olarak, inşaat mühendisi olan bu adama saygı duyuyorum. Bu durumda, grafik tasarıma ilgi duyan ve bunu meslek olarak benimsemiş bir mimara de saygı duyarım. Ortaya iyi işler çıkartacaksa neden olmasın? Bunun yanında, hiçbir tasarım eğitimi almadan kendini grafiker olarak tanıtan ve birçoğu da başarısız olan kişiler yerine mimarların iş yapmasını da her zaman tercih ederim.
peb offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 26-08-2004, 14:40   #12
Forum Üyesi

N.Y.'in Avatar'ı

doğru..

zaten, mimarlık; eğitim sürecinden itibaren sezgiyi ve görgüyü geliştiren bir durum, tasarımın çeşitli dalları için de oldukça iyi bir zemin..dolayısıyla, mimarların grafik tasarım merakı ve hatta meslek olarak bu alanda çalışmaları kişisel bir tercihtir diye düşünüyorum.grafik tasarımcı olup mimarlık yapılmadığı ya da mimar olup grafik tasarımcılık yapılmadığı sürece hiç bir sorun yok!..
N.Y. offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 27-08-2004, 16:50   #13
Yönetici

Çetin Tüker'in Avatar'ı

-------------------------------
...dolayısıyla, mimarların grafik tasarım merakı ve hatta meslek olarak bu alanda çalışmaları kişisel bir tercihtir diye düşünüyorum.grafik tasarımcı olup mimarlık yapılmadığı ya da mimar olup grafik tasarımcılık yapılmadığı sürece hiç bir sorun yok

------------------------------

Anlayamadım bana çelişkili geldi bu cumleler. Hangisi yani. Mimar olup grafik tasarımcılık yapalım mı yapmayalım mı?
Çetin Tüker offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 27-08-2004, 20:29   #14
Arkitera Üyesi

grafik tasarımcıdan

Ben Güzel sanatlar grafik tasarımı mezunuyum.22 yıl emek verdim.Ve simdilerde herkesin
kendini grafik tasarımcı sanmasına deli oluyorum.iyiki bilgisayar çıktı.Yoksa herkez ne yapabilecekti çok merak ediyorum.Bir desen bile çizemeyen insanların bu isi bu kadar küçümsemesi benim gibi bir çok arkadaşımı da çileden çıkarıyor.Herkes her ise el atmamalı, her isin bir uzmanlık alanı vardır.hele de bu is sanatla baglantılıysa...Grafikerlerin bile zamanla uzmanlastıgı alanlar
vardır. Bu tüm dünyada da böyledir.Ama bizim ülkemizde kimse kendi uzmanlık alanında çalısmak istemez.Sonuçları ortada.Bunca yıl ilerleyemeyen,sözünü dünyaya duyuramayan bir Türkiye. Bizler trafikmis,hastalıkmıs bunları da umursamıyoruz.Ve siz mimarlar yaptıgınız evlerin saglamlıgından emin degil misiniz acaba? iki bilgisayar programını ögrenip grafik tasarım(!) yapmaya soyunuyorsunuz?Ben tüm grafiker arkadaslarım adına hepinize teessüf ederim.
y-nilay offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 27-08-2004, 23:27   #15
peb
Forum Üyesi

Grafikerlerin mimarların tasarım yapmasına neden bu kadar tepkili ve önyargılı olduklarını anlayabilmiş değilim. İşini iyi yapan adam zaten diğerlerinin arasından sıyrılır ve kendini belli eder. İster mimar olsun ister doktor ya da her neyse. Bırakın isteyen istediğini yapsın. Hatta becerebiliyorsa grafik tasarımcılar da mimarlık yapsın. Bir insan tasarımcıysa daha geniş düşünebilmeli bence. Bu kadar sinirlenmeye gerek yok. Ancak kendine güvenmeyen insanlar çevreye karşı bu kadar tepkili olur bence.
peb offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Yanıt

Yerimi olarak kaydedin

Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları
Modları Görüntüle

Mesaj Yazma Hakları