![]() |
|
|||||||
| Grafik Tasarım Görsel iletişim tasarımının her türlü ürün ve konseptini bu başlıkta tartışıyoruz. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Üye
|
Merhabalar öncelikle bu platformu oluşturan herkese teşekkür ederim bizleri tecrübeli insanlarla buluşturdukları için...
Sorunumu şöyle anlatmaya çalışacağım Doğuş Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümünde 1.yılımı okuyorum sınava hazırlanırken bile (kocaelini 10 puanla kaçırdım -- marmara bir hezimetti -- maltepe'de sadece burslu okuyup okuyamayacağımla ilgilendiler) bütün zamanlarda kafamda iki net bölüm belirlemiştim biri Grafik Tasarım, diğeri İçmimarlık'dı. Ben özel okullara biraz soğuktum aslında Doğuş üniversitesinin sınavına bile girmeyecektim ailemin ısrarı üzerine girdim . Her ne kadar 1.5 sene boyunca bu iki meslek ismi arasında kafam gidip gelse de (sebebi bazı üniversitelerde branşa göre farklı sorular sorulmasının da etkisiyle kafamdakini netleştirmek mecburiyetindeydim), sınava girdiğimde özel okul istemediğim için çok düşünmeden sadece Grafik bölümünü tercih ettim. %50 burs kazanınca yine ailemin isteğiyle okula girdim. Fakat çok düşünmeden yaptığım bir tercihle ''istemediğim değil'' fakat kararsız olduğum bir bölümü okumaktayım şu an . Notlarımı yüksek tutarsam (ki yüksek) bölüm değiştirebileceğim söylendi. Fakat değiştirip ileride pişman olmakta var işin ucunda. Bu yüzden bu konuda size danışmak istedim. İçmimarlığın elit bir tabakaya hitap eden bir meslek olduğu söyleniyor. Türkiye'de henüz içmimar tutma bilinci toplumda çok fazla yok duyumlarını alıyorum. Tabi ki İçmimarlık denince ''bir masayı bir yerden alıp başka bir yere koymak sanan zihniyetin ürünü tabi'' baba parası yiyeceksen içmimarlık oku diye saçma bir cümle bile işittim. İçmimarlığı düşünmemin sebebine gelince birazda hayatımı bilgisayar karşısında geçirmek istemediğim için desem çok mu ciddiyetsiz olur sizce. Grafik içinse tam tersi geleceği parlak alanı geniş hayatını kazanabileceğin bir meslek olarak değerlendiriyor insanlar. Grafik Tasarım hakkındaki yazılanları da okudum ayrıca forumda. Ama hayatım boyunca severek yapabilirmiyim meçhul. Ayrıca şöyle bir düşüncede aklımı kemirmekte Grafik bölümüne devam edersem desenimin daha da gelişeceğine düşünüyorum çünkü bölümümüz gereği branş derslerimizden biri desen olduğu için vizelere finallere çalışa çalışa elim gelişmek zorunda ,gerekirse tekrar sınavlara girebilir veya bir devlet üniversitesine yatay geçiş yapabilirim aslında okulumun imkanları çok iyi gerçekten ama ''düşlerim başka gerçek başka'' desem yeridir. Doğuş Üniversitesi nasıl bir referans olur sizce? Hocalarımız Akademili (M.S.Ü) insanlar ben bu işin içinden çıkamadım beni aydınlatacak insanların beni çok memnun edeceğini belirtmekle beraber tekrar tekrar teşekkür eder saygılarımı sunarım... En son KifayetsiZ tarafından düzenlendi : 25-11-2006 01:25. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Forum Üyesi
|
hayatının seçimi ile alakalı rol oynamak ve seni yanlış yerlere sürüklememek adına sadece bildiklerimi ve tecrübelerimi paylaşmak istedim. Bunun içinde okuduğun okuldan daha fazla, toplum içindeki durumları değerlendirmek istiyorum.
İçmimarlığın elit bir meslek olduğu ona dışarıdan o gözle bakan kişilerin mantığıdır. Çocukluk arkadaşımın işlettiği ufak bir dekorasyon şirketinde çalışan arkadaşlar hiçte elit değil (yanlış anlaşılmasın bahsi geçen elitliği hepimiz anlamışızdır). Normal insanlar. Kaldı ki grafik sanatını icra edenlerde böyle değil. Mutlaka elit ve sosyo-ekonominin üst sıralarından gelen kişiler belki tabakayı biraz yukarı çıkarıyor olsada, bu zihniyet sanırım hizmet verilen kişi yada kurumlara göre değişiyor. Çünkü iç dekorasyon alanında hizmet almak isteyen kişilerin belli bir gelir düzeyinde olması icap ediyorsa onlara hizmet verenlerinde buna yakın doğrultuda gitmesi gerekli. Belki dış görünüm belkide ilerleyen yıllarla alışıla gelen telafuz ve yaşam tarzı bunu oluşturuyor olabilir fakat asla elit kelimesine katılmıyorum doğrusu.Ancak tabiki yılları okulda geçmiş kişilerin diğer insanlara oranla daha kültürel yapıya sahip oldukları kesin fakat asla elit kelime anlamıyla uyuşmuyor. Tabi bu bashettiği çoğunluk, yoksa her sektörde elit karşılığını taşıyan insanlar bulunmakta. Grafik sanatını icra edenlerde hizmet verdikleri kurum veya kişilere göre değişiyor mutlaka. Küçük bir ajansın hizmet verdiği küçük firmaları baz alırsak elit tabaka altına düşmüş gibi duruyor. Fakat Leo burnett, marka, ali taran vs. gibi ajansları ele alıyorsak burdada bahsi geçen elit tabaka çıkıyor karşımıza. Ancak bu tamamen hizmet verilen alana göre değişiyor. Örnek olarak Vestel'e hizmet veren markaysa markanın işvereni kesinlikle eleman seçiminde işgücü haricindede belli kriterler arayacaktır. Ancak merdiven altı tabi edilen bir sistemle üretim yapan bir firma varsa, ve bu firma tanıtım için gerekli materyalleri toplamak için zaten marka ve dengi ajanslara gitmeyecektir. Doğal olarak küçük yerlere gidecek ve buradaki işverende elemanın ağzına burnuna veya yaşam tarzına çok önem vermeyecektir. Zenginliği vs bilemem ancak meslek seçimi sebebi her ne olursa olsun mesleğini icra eden bir çok kişiyi ben işine dört elle sarılmış görüyorum ve baba parasıyla kazanılan bir iş gücü olduğuna da katılmıyorum. Örnekleri mutlaka vardır fakat her sektörde olabileceği ihtimalinİde normal olarak karşılıyorum. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Üye
|
Değerli fikirlerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim özellikle sabaha karşı 4 sularında kimse kolay kolay okuyup da bir de cevap yazmak için uğraşmaz
bunun içinde ayrıca teşekkürler.Fikirlerinize katılıyorum zaten sadece duyduklarımın doğru olup olmadığından şüpheleniyordum, heralde doğru ifade edemediğimdendir mesleği icra eden kişinin görüntüsü veya ekonomik durumu değildi aslında, sormak istediğim sadece o meslekle ilgilenen belli bir kesimin var olup olmadığıydı cevabımı aldım tabii ki. Anlattığınız kadarıyla hangi mesleği seçersem seçeyim ona dört elle sarıldıktan sonra beni yüzüstü bırakmayacağını idrak ettim. Aslında mutlu olduktan sonra işinizi sevdikten sonra birilerinin ilgilenmesi çok da önemli değil sanırım zaten er ya da geç karşılığını alırsınız diye düşünüyorum. Saygılar... |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Arkitera Üyesi
|
Anahtar sözcükler yanlış...
Burs, baba parası, elit tabaka, geleceği parlak meslek, iş imkanı, ...
Bunları doğrularıyla değiştirmen gerekiyor öncelikle... Tasarım, kuram, felsefe, ürün, süreç, tin... gibi Öncelikle kendini tanımalısın... Sonra mesleği tanımalısın. Önce kendine saygı duymalısın, sonra mesleğine saygı duymalısın... Ve gereğini yapmalısın... Her mesleğin içinde iyiler , kötüler, mesleğine saygısı olanlar , olmayanlar bulunur... Dikkat edersen kişinin kendine saygısı mesleğine saygısıyla paralellik gösterir... İster iç mimarlık yap, ister grafik tasarım yap... Ama en iyi hangisini yapacağına inanıyorsan onu yap. İkisi de tasarım merkezli meslekler,benzer yetiler ister... Onlar sende var mı düşün. Gelcekte ne olacağım deme , bu meslekte iyi nasıl olurum de... Benden sana ağabey tavsiyesi... Bunları yaparda başarısız olursan beni bul!
|
|
|
#5 |
|
Arkitera Üyesi
|
O okuldaki eğitmenlerin bir çoğunu tanırım. Grafik bölümü genellikle marmaralıdır ve gerçekten yıllarca eğitmenlik yapmış bu konuda uzman kişilerdin.Hatta Nazan erkmen Marmara da şu an dekan.seçtiğin bölüme şu an girmek çok zor. EE eğitimciler de iyi daha ne istiyorsun kardeşim?Bir çok okulda bu bölüm için kıran kırana savaş veriliyor. Yüz yılın mesleğini seçmişin bir de acaba diyorsun. Eğitimcilerini alabildiğine sömür eminim çok şey öğrenirsin üstelik onlar memnun bile olurlar.Haa bir de Damlaya da selam söyle
Sanırım bu yıl oda % 50 bursla girdiğine göre sınıf arkadaşın olmalı![]() |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Üye
|
2 grup olarak ayrılmış durumda 1. ci sınıflar benim grubumda Damla isminde biri yok ama diğer grupta olabilir ortak derslerimiz var o sırada selamınızı iletirim
fakat sizi isim olarak nasıl tanıtacağım bilemiyorum rumuzunuzdaki isminizi söylesem olur mu?ilgilendiğiniz için teşekkürler en fazla sizin yorumunuzu bekliyordum diğer konu başlıklarında da yazdıklarınız dikkatimi çekmişti. Teşekkür ederim |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Arkitera Üyesi
|
evet ismim bu.Annesi babası iyi tasarımcıdır ve benim çok sevdiğim iki arkadaşımdır.Annesiyle yıllarca birlikte çalıştık. Bu çok kişisel oldu galiba.
özür dilerim diğer katılımcılardan. Kifayetsiz sana çok teşekkür ederim sözlerin için ![]() |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Üye
|
Forumdaki içmimarlıkla ilgili konulara bakınca çok şaşırdım.
kan gövdeyi götürüyor neredeyse, mimarlarla içmimarlar ne kadar tezatlar birbirlerine, çok şaşkınlık verici bir durum. Gerçekten komik koca koca insanların birbirine çamur atması veya küçümsemesi Konu başlıklarında yazılanların aleni bir şekilde saygı ve hoşgörü sınırlarını aşmış olması açıkca görülüyor. Birbirine çelme takarak , arkadan kuyu kazarak ne kadar ilerler bu millet bilinmez. ![]() |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|