![]() |
|
|||||||
| Grafik Programları Grafik programları ile ilgili sorun mu yaşıyorsunuz ya da daha iyi sunumlar pratik önerileriniz mi var? Bu başlık altında paylaşıyoruz. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Arkitera Üyesi
|
Out of Gamut renkleri nasıl düzeltebilirim?
Buraya yazacaklarım photoshop help kısmında da var ama ben türkçe olarak açıklamak, deneyim paylaşmak istedim ve geldiğim noktadan sonrası için yardım isteyeceğim.
Rendering bölümünde sorduğum soruya paralel olarak burda devam ediyorum. Temel problemimiz 3 boyutlu bir tasarım programında elde ettiğimiz görüntülerin standart olarak RGB modunda olmasıdır. Ve baskı işlemleri için yapılacak CMYK çevirme ilşleminde oldukça fazla renk kaybı yaşanmasıdır. Photoshop programındaki View menüsündeki gamut warning kısmını işaretlediğimizde default olarak gri renkte olan out of gamut alanlar görürsünüz. Bu sadece uyarı sistemidir, bunun anlamı buralardaki renklerin CMYK modunda karşılığının bulunmamasıdır. Bu ne demek, çoğumuz bizden CMYK modunda görüntü talep edildiğinde hemen RGB olan görüntüyü CMYK moduna çeviririz ancak matbaalardan çıktı alındığında istenmeyen renklerle karşılaşılınır. Çok basit, altın gibi bir kural var: Bir görüntü basılacaksa en sağlıklısı baştan sona kadar CMYK çalışmaktır, yok sadece görüntülenecekse (Tv, web vb.) o zaman RGB çalışmak en sağlıklısıdır. Hiçbir alet gözümüzle gördüğümüz renkleri tam olarak yansıtan bir sonuç veremez. ![]() Tablolarda göründüğü gibi B kısmındaki RGB modundaki sınırın yeşil içinde kalan büyük bir kısmının CMYK karşılığı bulunmuyor. Şİmdi ben out of gamut kısımları seçebiliyorum Select by Color ile ancak sonrasında sağlıklı bir şekilde CMYK daki karşılıkları ile nasıl değiştirebilirim çözemedim. Eğer bu konuda bilgisi olan varsa lütfen yardımcı olsun. Bu konu başlığı da iyi bir klavuz olur böylece. Şimdiden teşekkürler.
|
|
|
#2 |
|
Forum Üyesi
|
'Adobe Help Center'dan...
'About out-of-gamut colors:
Photoshop automatically brings all colors into gamut when you convert an RGB image to CMYK.' |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Forum Üyesi
|
Bir başka seçenek...
Converting from RGB to CMYK
On your display it may seem that converting an RGB image to CMYK is no big deal. There doesn’t seem to be much difference visually between the two modes, but that is because your monitor displays in RGB regardless of the color mode. In reality you are losing a vast amount of image information which results in loss of detail and color range as well as unexpected results in your color separations. While it is necessary for your images to be in CMYK mode for print, there are some steps to take to insure the best possible quality for your four color separation. The best way to create a four color image is by a high end drum scanner because it converts to CMYK on the fly with a superior black channel. If a high end scanner is out of your budget or not available, or if you are using digital photography, it is best to convert your images to CMYK in Photoshop. Before you go to the Image Menu to change the Image Mode to CMYK, there are some settings you should check first. Under the File Menu, go to Color Settings > CMYK Setup. Below are the settings that Carey Digital has found to provide the best conversion results. Once you have set these settings, it is safe to change the Image Mode to CMYK under the Image Menu. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Arkitera Üyesi
|
Teşekkürler, çevirisi de benden olsun bari. Ayrıca 9.0 versiyonunda tam olarak bu ayarları bulmak için ne yapmak lazım, onu da açıklayayım. İzninle tabii.
RGB den CMYK ya çevirme işlemi (Renk Ayrımı) Ekranınızda RGB den CMYk ya çevirmek çok farketmeyecektir. İki mod arasında görsel olarak pek fazla bir fark görünmez, ancak bunun sebebi monitörünüzün renk modu ne olursa olsun RGB göstermesidir. Gerçekte çok büyük bir veri ve renk kaybı yaşanır, ayrıca renk ayrımında da problemler çıkacaktır. CMYK modunda çıktı almanız gerektiği için renk ayrımında olabilecek en iyi kaliteyi yakalamak için birkaç adım gereklidir. 4 renkli bir görsel oluşturmanın en iyi yolu yüksek çözünürlüklü bir drum scanner kullanmaktır, çünkü çok kaliteli bir şekilde siyah kanal oluşturabilmektedir. Eğer bütçeniz bunun gibi bir yatırım yapmaya yeterli değilse yada dijital tabanlı çalışıyorsanız, Photoshop kullanmanız gerekir. Image menüsüne gelmeden önce kontrol etmeniz gereken bazı ayarlar bulunuyor. Edit menüsünden Color Settings açılır. Burda karşımıza şu menü gelecektir. ![]() Ardından işaretli CMYK setup drop-down menüsü açılıp custom CMYK seçilir. Aşağıdakiler Carey Digital in bulduğu ve en iyi ayrımı sağlayan ayarlardır. Bu ayarlar yapıldığında çevirme işlemi güvenli olacaktır. ![]()
be yourself is all that you can do En son cassioandro tarafından düzenlendi : 01-04-2006 13:43. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Forum Üyesi
|
Eline sağlık...
cassioandro, çeviriyi üstlenmen iyi olmuş... Ben dün gece yorgunluktan bugüne bırakmıştım sakin kafayla daha iyi yaparım diye ama sen zaten bu işi bir güzel halletmişsin...
Gayet iyi olmuş... Eline sağlık... |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|