|
|
#1 |
|
Arkitera Üyesi
|
Açık Sergi: "Mimarlık Eğitiminde Dersler ve Tarihçeleri"
MİV - Mimarlık Vakfı
Mimarlık Enstitüsü Mimarlık Eğitim ve Kültür Araştırmaları - Derleme ve Paylaşım Çalışması "Mimarlık Eğitiminde Dersler ve Tarihçeleri" NEDEN "MİMARLIK EĞİTİMİ'NDE DERSLER VE TARİHÇELERİ" KONUSUNU PAYLAŞACAK VE ÜZERİNDE KONUŞACAĞIZ?: "Ölçü-Ölçek-Ölçme Bilgisi Birikimi"nin bir kültür olarak varlığı, "içinde bulunduğu" konunun hukukuyla doğrudan ilgilidir. Bu ilgi; o alanda üretilmiş, üretilen ve üretilecek olanların paylaşımıyla ortaya çıkacak eğitsel sonucun; üniversal alandaki bilimsel devinimlerin yanısıra ileride yaşam alanlarını kalıcı olarak dönüştürecek olan mimar adaylarının da devinimi ile doğrudan ilgilidir... Geleceği olabildiğince doğru biçimde görülebilir ve/veya öngörülebilir kılmak; geleceğe hangi mesajı, hangi araçlarla ve nasıl iletiyor olmamızla ilgilidir... Kısmen geçmişini ve bugününü olduğu gibi mimarlığın yarınını da olabildiğince öngörülebilir bir eğitim süreci ile desteklemek, ne yapmakta olduğumuzun farkında olmamızla da ilgilidir... Geçmişten bu yana mimar adaylarına vermekte olduğumuz eğitimin, "mimarlık eğitimi bütünü" içerisindeki yerini bilmemiz; aynı zamanda öngörülebilir geleceğin de yol haritası ve rehberi olacaktır önümüzde... Bu duruş, "bu işin hukuku var" diyebilmektir... KONULAR/KATEGORİLER: 1) Gelecekteki Mimarlık Eğitimi bizlerden nasıl ders/ler bekler?... 2) Günümüzde Mimarlık Eğitimi'ndeki Dersler…3) Cumhuriyet Tarihi boyunca Mimarlık Eğitimi'ndeki Dersler... 4) Coğrafyamızda, Cumhuriyet Tarihi öncesi dönemde Mimarlık Eğitimi'ndeki Dersler... 5) Dünyada “Mimarlık Okulları”nın ortaya çıkmasından sonraki süreçte farklı coğrafya ve farklı ülkelerden ders örnekleri... 6) Dünyada Mimarlık Okulları öncesindeki süreçte öğrenme ve öğretme biçimleri olarak, farklı coğrafya ve farklı ülkelerde; Çıraklık - Kalfalık - Ustalık... SUNUŞ BİÇİMİ: Sunuşlar “en fazla” 20 sayfalık PPT ( power point ) dosyası halinde özet bilgileri içermelidir. .. ÇALIŞMALARIN TESLİMİ: Çalışmanın “kopya örneği” teslim edileceği için “iade söz konusu” değildir. Mimarlık Vakfı’nın İstiklal Caddesi, Büyükparmakkapı Sokak, No: 1/3 Beyoğlu – İstanbul adresindeki merkezine, belge karşılığında teslim etmeleri gerekmektedir. Posta ile gönderimler “iadeli taahhütlü” olmalıdır. Resim çözünürlüğü - kalitesi konusunda kaygı taşınmayan sunumlar, doğrudan e-posta adreslerine toplam 8 MB ‘lik büyüklüğü geçmeyen e-posta ile iletilebilir. TESLİM TARİHİ ve SERGİLEME SÜRESİ: HAZIRSA HEMEN TESLİM EDEBİLİRSİNİZ. İLETİLEN ÇALIŞMALAR 2009 YILI SONUNA KADAR WEB SAYFASINDA SERGİLENECEKTİR. İLETİŞİM: Tel: 0212 – 245 16 66 Faks: 0212 – 249 08 32 BAŞVURU / TESLİM FORMU İÇİN: (Ekte word.doc)
|
|
|
#2 |
|
Arkitera Üyesi
|
İlk gelen çalışma...
İlk gelen çalışma...
KKTC Doğu Akdeniz Üniversitesi'nden... 2. Kategoride yani "2- Günümüzde Mimarlık Eğitimi'ndeki Dersler…" bölümünde yer alıyor. Aşağıya dersin tanıtımının yapıldığı 20 karelik slayt sunumun ilk sayfasindaki yazıları aktardım. AN “URBAN DESIGN” ELECTIVE COURSE FOR UNDERGRADUATE STUDENTS Offerred within the Undergraduate Curriculum of Department of Architecture at Eastern Mediterranean University (EMU), Gazimağusa, North Cyprus, by Şebnem Hoşkara & Naciye Doratlı Kimi dersler vardır geçmişi uzun bir tarihsel sürece yayılmıştır. Ve gelecek için de farklı önerilere açıktır. Bu nedenle 6 kategori için de ayrı ayrı sunumu yapılabilir. Ya da 1. kategorideki gibi utopik, fütüristik önerilerden oluşturulup önerilmektedir... 1- Gelecekteki Mimarlık Eğitimi bizlerden nasıl ders/ler bekler?... Dikkat ettiyseniz hiç boş yer yok... Yani hiçbir dersin bu 6 kategoriden birine dahil olamaması gibi bir durum yok... Gönderilen çalışmalar aynen ilk gelen yukarıdaki çalışma gibi ulusal ve uluslararası alana aynı anda kendini göstermektedir... 2. Kategoride yer alan tüm okullarda verilmekte olan dersler, sunuma hazır hale geldiğinde; aşağıdaki (15 maddelik) kriterler(*) eşliğinde ülkemizde verilmekte olam mimarlık eğitimini DERSLER AÇISINDAN değerlendirebilmek olanağına sahip olabileceğiz... Hangi ders, hangi alanda ve hangi maddelere denk düşen bir eğitimi sunabilmektedir. Bu 15 maddede yer alan eğitim bütünü, 4 ya da 5 yıllık eğitim süreci içersinde hangi özel ve yaratıcı yöntem ile mimar adayına sunulmaktadır. Tüm bunları detaylı yüzde işaretleri ile birlikte pasta dilimleri halinde tek tek dersler olarak ya da toplamda okul okul detaylandırılmış tablolarda okuyabilmemiz olanaklı hale gelecektir. Böylece kimin hangi puanla hangi okulu tercih edeceği biraz daha gerçekçi hale gelmiş olacaktır... Hayırlı olsun... ![]() Unesco – Uia Mımarlik Eğıtımı Onay Sıstemı (V.3.2.1) UNESCO-UIA Mimarlık Eğitimi Şartının II.4 maddesinde (Avrupa Birliği 1985 Mimarlar Direktifinin 3. maddesinden aktarılarak) tanımlanan bütün noktalar : 1. Estetik ve teknik gereklerin her ikisini de sağlayan mimari tasarımlar yaratabilme yeteneği 2. Mimarlık ve ilgili diğer sanat, teknoloji ve beşeri bilimlerini tarihi ve teorileri konusunda yeterli bilgi 3. Mimari tasarımın kalitesine etkisi düzeyinde, üzerinde bir etki olarak güzel sanatlar konusunda bilgi 4. Kentsel tasarım, planlama ve planlama sürecinin gerektirdiği beceriler konusunda yeterli bilgi 5. İnsanlarla yapılar ve yapılarla çevreleri arasındaki ilişkileri ve yapıları ve yapılar arasındaki mekanları, insan gereksinimleri ve ölçekleri ile ilişkilendirme gereğinin kavranması 6. Mimarlık mesleğinin ve mimarın toplum içindeki rolünün özellikle toplumsal etkenleri göz önüne alan ön hazırlık çalışmaları açısından kavranması 7. Tasarım projeleri için ön çalışma hazırlama ve araştırma yöntemlerinin kavranması 8. Bina tasarımı ile ilgili inşaat, strüktürel tasarım ve mühendislik sorunlarının kavranması 9. Binaları iklim koşullarına karşı koruma ve dahili konfor koşullarını sağlayacak bina fonksiyonları, yapı fiziği sorunları ile teknolojileri üzerine yeterli bilgi 10. Bina kullanıcılarının gereksinimlerini yapı-imar yönetmelikleri ve maliyet etkenleri tarafından belirlenen sınırlamalar içerisinde karşılayabilecek gerekli tasarım becerileri 11. Tasarım kavramlarını yapılara dönüştürme ve planların genel planlamalarla bütünleştirme için gerekli olan üretim, örgütlenme, yasal düzenlemeler ve işlemler konusunda yeterli bilgi (* * *) Aşağıda yer alan 12, 13, 14, 15. maddeler, UIA2005Istanbul Bilim Komitesi önerisiyle UIA Eğitim Komisyonu tarafından 3 madde halinde birleştirilip UNESCO Eğitim Komisyonu’na önerilmiştir. 12. Kentsel, doğal ve arkeolojik sit alanlarının ve kültürel mirasın korunması amacıyla tarihsel-kuramsal-uygulama bilgi ve becerilere sahip olmak, 13. Doğal afetler veri olarak kabul edilerek güvenli yapı tasarımı ve her türlü yapılı çevrenin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi konusunda özgün eğitim almış olmak, 14. Tasarım sonrası proje üretimi sürecinde gerekli olan danışmanlık, müşavirlik, fizibilite, ihale dosyası hazırlanması; karşılaştırmalı keşif, şartname hazırlanması; imalat projesi hazırlanması; mimari proje hazırlanması, iş ve işlem takibi için gerekli hukuk bilgisine, proje yönetimine ilişkin bilgi ve beceriye sahip olmak, 15. Yapı üretim sürecinde gerekli olan proje ve şantiye koordinasyonu, planlaması, inşaat yönetimi, mesleki kontrollük, üretim ve yapı denetimi vb. gibi konularda gerekli bilgi ve beceriye sahip olmak.
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|