![]() |
|
|||||||
| Diyalog 2005 Arkitera Diyalog 2005'deki tüm tartışmalar bu başlık altında. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Yönetici
![]() |
Kadir Topbaş | 5 Mayıs 2005
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş 5 Mayıs 2005 Perşembe günü 17:00-19:00 saatleri arasında Arkitera Diyalog'a konuk olacak.
Kadir Topbaş'a soru sormak için Diyalog tarihini beklemenize gerek yok sayfanın üstünde yer alan butonuna tıklamanız yeterli.
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Arkitera Üyesi
![]() |
Öncelikle Sayın Kadir Topbaş'a diyalog'a katılımından dolayı teşekkür ediyorum.
Benim isteğim belediyeye ait olan web sitesi üzerinde istanbul hakkında düşünceleri olanların fikirlerini beyan edebilecekleri veritabanı destekli ve sadece belediye görevlileri değil halkında bu fikirleri görebileceği bir hizmet verilmesi.Bugüne kadar Beyaz Masa ile bu hizmet telefon üzerinden veriliyor ama web sitenizde böylei bir hizmeti göremedim ,zaten esas mesele bu hizmetin etkileşimli olması insanlar fikirlerini sunup diğer şehir sakinlerinin bu fikre ait görüşünü yada oyunu alabilecek, kim ne sunmuş ne gibi tepkiler almış görülebilecek ,zaten mevcut telefon hattı birçok kişi için sorunlar içeriyor yazılı bilgi aktarımı daha güvenli hem internetin etkilişimi de sayfaya yansıtlırsa yetkililer içinde halkımız içinde daha iyi olur kanaatindeyim. Salih Oktay Üzümcü.. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Forum Üyesi
![]() |
bir çok insan gibi bende istanbulun gürültüsünden,tozundan,akmıyan sularından,denize akan lağımlarından,trafiğinden,kaçak inşaatlarından bıkıp istanbuldan istemiyerek ayrılan lardan birisiyim.sorum şu? ...acaba istanbul köy halinden kurtulup modern ve yaşanabilr bir şehir olabilir mi.yoksa ümidimi tamamen yitirip gurbetlerde ömür tüketmeye devam mı
edeyim.saygılarımla.. erol börtlüce erol102001@hotmail.com |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Forum Üyesi
![]() |
İstanbulda Mİmarlarin Etkinligi
Sn Topbaş;
Bir mimar olarak istanbul'da mimarım diye ortaya çıkıp projeler yapıp,bunları hayata gecirenlerle mucadele etmeyi dusunuyormusunuz?Mimarlar odasının etkinliginin ortadan kalktıgı mesleki denetimin olmadıgı,surecten gecen projelerle istanbulun ve turkiyenin gittikce cirkinlestiği malumunuz.Mesleki denetimin etkin oldugu,onay ve kontrolluk mekanizmasının kusursuzca isletilebilmesi icin calısmalarınız var mı,olacak mı? saygılarımla ertug cetincelik |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Arkitera Üyesi
![]() |
istanbula yeni köprü...
merhabalar..
yanılmıyorsam 7 nisan tarihinde yeni haliç köprüsü için ihale süreci başlıyacak.yapılacak olan tasarıma dair bilgi veren kaynak yok denecek kadar az. olanlarda bir kaç imaj dan başka birşey içermiyor. istanbul gibi önemli bir dünya kentinde "yeni" yapılacak olan bir köprünün tasarım sürecinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. tarihi dokusu ve geçmişi önemli olan bir şehirde kentsel imajı bu kadar etkileyecek bir projenin bir köprünün "herhangi" bir yapı olması kabul edilemez.bu konuda maliyetin önemli olduğunu da düşünmüyorum.haliç e yeni bir görüntü, istanbula yeni bir imaj olacak olan bu köprü "ince elenip sık dokunarak" yapılması gereken bir proje.bunun için bir yarışma düzenlenmelimi? bence olmalı. eğer istanbul bir dünya kenti olacaksa yeni olan herşeyde "dünya" nında fikirleri alınmalı diye düşünüyorum. bu tür büyük ölçekli yapıların bir kentin imajını ne kadar etkilediği ortada sanırım. ben merakla gelişmeleri bekliyorum. teşekkür ederim... |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Arkitera Üyesi
![]() |
merhaba,
öncelikle istanbul gibi bir büyükşehrin mimar bir belediye başkanı tarafından yönetildiğinden dolayı çok memnunum. mimarr bir belediye başkanının geniş ufku ve mesleki bilgisi ile bu şehir için yetkisini en doğru kararları almak için kullanacağını umuyorum. İstanbul'un en hızlı gelişen bölgelerinden Beylikdüzü,Gürpınar, Kıraç v.s. İstanbullular için merkez dışında bir kaçış alanı ve yeni bir yerleşim, yaşam ve iş merkezidir. Henüz İstanbulun merkezi yerlerindeki problemler bu bölgede olmamakla birlikte yakın bir gelecekte hızlı nüfus artışından dolayı daha çözülemez problemler ile karşı karşıya kalacaktır. 1-Acaba bu bölgeler ile ilgili büyükşehir belediyesinin önceden almayı düşündüğü önlemler var mı? 2-Bu bölgelerde büyükşehir belediyesini yetkisi var mı? 3-yolsuzluk, plansızlık, yasaları hiçe sayma v.s ithamlarına maruz kalan, bölgede yönetimde söz sahibi kişilerin kendi çıkarları doğrultusunda uyguladıkları plan değişiklikleri, aldıkları doğruluğu tartışılır kararlar konusunda Sayın Başkan acaba ne düşünüyor? 4-İstanbul'un bugün yaşadığı sorunların çoğu hemşericilik, yolsuzluk, rüşvet, kaçak yapılaşma, mimarların, mühendislerin, meslek adamlarının yerine siyasi çevresi olanların yapılaşma konusunda söz sahibi olabilmesinden kaynaklanmaktadır. bu çarpık düzen nasıl düzelir mi acaba? 5-Bence ülkemizin bugün karşı karşıya kaldığı tüm sorunların nedeni olan yolsuzluk, haksızlık ve adaletsizliktir. Dikkatimi çeken bir noktayı kimseyi suçlamadan sormak istiyorum. İstanbuldaki en önemli altyapı ihalelerini neden hep GÜRYAPI ve xx ortaklığı almaktadır. ve neden hep üç işçi, 2 kazıcı v.s. ile aylarca ana artelerde trafiği mahvederek, insanlara gına getirerek çalışmaktadırlar. bu forumdaki herkesinde bildiği gibi, çok adam, çok makine, çok çalışma saati ile kısa sürede birtirebilecekken? cevaplar için şimdiden teşekkür ediyor, İstanbulda dürüst, şeffaf, doğru bir yönetim sergilediklerini düşündüğümü belirtiyorum. ama daha dürüst, daha şeffaf, daha doğru, daha çalışkan, daha istanbullunun lehine bir yönetim, daha büyük projeler istediğimi belirtmek isterim. başarılar dilerim. Dilek Şenol Batuş Y. Mimar |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Forum Üyesi
![]() |
Karışık Sorular
Sayın Topbaş,
Sizi hem bir meslek insanı, hem de bir kentli olarak takip ediyorum ve bugüne dek gelmiş başkanların pek çoğundan daha verimli ve başarılı buluyorum. Bu diyalog fırsatını gördüğümde açıkçası soru sormaya nereden başlayacağımı bilemedim. Hele de İstanbul'un son elli yıllık akıl almaz öyküsünü düşününce. Sorularım şunlardır: 1.Öncelikle nüfus (ve gelir!) artışına paralel olarak son yıllarda hız kazanan ve İstanbul'un akciğerleri olan kuzeydeki orman alanlarına doğru genişleyen konut siteleri hakkında ne düşünüyorsunuz? 2. Yakın zamanda yürürlüğe girmesi düşünülen deniz taksileri acaba gelecekte olası bir deniz trafiği ve kirliliğine yol açmaz mı? 3. Talimhane'nin yayalaştırılması çok olumlu olmakla beraber acaba canlanması amacıyla konuta doğru kentsel bir dönüşüm çalışması düşünülebilir mi? (Tabii sadece Talimhane değil, pek çok yer için geçerli) 4. Ayrıca raylı ulaşım sistemimiz ne zaman bitecek ve tam anlamıyla bize rahat bir nefes aldıracak? Bu amaçla trafik sorununun önüne geçilmesi amacıyla kentlinin toplu taşımayı tercih etmesi için çeşitli kampanyalar yapılabilir mi? Bir de raylı sistem Avrupa yakası sahil hattında uzatılacak mı? Sorularım şimdilik bu kadar. Çok teşekkür ederim. Zeynep ÖZDAMAR Şehir Plancısı ve Kentsel Tasarımcı |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Forum Üyesi
![]() |
Moda sahili ağaçlarını bekliyor...
Sayın Topbaş,
Bildiğiniz gibi 31 Ocak 2003'te, Ali Müfit Gürtuna döneminde, Moda sahilinde otoyolun ilk aşaması olan kavşak inşaatının temeli atıldı. İBB'nin Moda sahiline tünelli bir otoyol yapma girişimine karşı Modalılar büyük bir semt mücadelesine giriştiler, basından büyük bir destek gördüler ve yargı kararlarıyla da haklılıkları kanıtlandı. Siz seçildikten kısa bir süre sonra, 10 Temmuz 2004'te Moda'yı ziyaret ederek bizleri dinlediniz ve otoyol projesinin yanlışlığını belirterek İBB'nin bu projeden vazgeçeceğini açıkladınız. Böylece Modalılar haklı bir mücadelenin mutlu bir sonuca ulaştığını gördüler. O ziyaretinizde, semt sakinlerine rağmen bir projenin gerçekleştirilmesinin çok yanlış olacağını belirtmiştiniz. Sizin bu sözleriniz pek çok köşe yazarı tarafından alkışlandı, örnek bir tavır olarak gösterildi. Ne var ki, sizin ziyaretinizden sonra neredeyse bir yıl geçmesine rağmen Moda sahili bir mezbelelik olarak bekliyor. Aşağıdaki fotoğraflarda sahilin son durumu görülüyor. Sahilin eskiden olduğu gibi bir rekreasyon alanı olarak yeniden düzenlenmesini sabırsızlıkla bekliyoruz. Bu düzenlemenin yapılmaması ne yazık ki Modalıları yeni endişelere yöneltti ve acaba Kadir Topbaş'ın bize verdiği söze rağmen İBB "tünelli otoyol" projesini yeniden gündeme mi getirecek düşüncesinin ortaya çıkmasına yol açtı. Bizler ulaşıma hiçbir katkı getirmediğini sizin de teyit ettiğiniz bu projenin yeniden gündeme taşınmayacağını biliyoruz, ancak semt sakinleri de sahilin yeniden ağaçlarına kavuşmasını sabırsızlıkla bekliyor. Umarız İBB Moda sahilini eskiden olduğu gibi yine yemyeşil bir rekreasyon alanına dönüştürerek sizin verdiğiniz sözün hayata geçmesini sağlayacaktır. Saygılarımızla. Moda Semt Girişimi |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Forum Üyesi
![]() |
BaŞkanin RÜkÜŞ Projelerİ
Değerli Başkanımız Kadir Topbaş'ın göreve başlaması, İstanbul'un sorunlarını bilen ve bu sorunları çözebilecek kapasitede bir mimar olması nedeniyle bizi çok sevindirmişti. Ama yaklaşık bir yıldır yapmayı planladığı projeler bizim bu sevincimizin kısa sürmesine neden oldu.Örneğin başkanın Sivriada'ya yapmayı planladığı yaklaşık 110 metre uzunluğundaki semazen heykeli. Ayrıca bu heykelin altında turizm amaçlı tesisler bulunacakmış.Semazen gibi ulvi çağrışımları olan bu tür figürlerin içi turistlik eğlence ve alışveriş merkezleriyle mi doldurulacak? Bu yapıtla belki turist sayısını artıracak ama böylece ulvi figürlerin içini boşaltmış olmayacak mıyız? Üç dinin bir arada olması ille böyle mi vurgulanmalı? Tarih boyunca bu dini birliktelik olağan bir süreç dahilinde oldu. Şimdi biz bunu suni bir şekilde yaparak ne kadar sağlıklı bir hoşgörü ve diyalog ortamı sağlayacağız. Ayrıca yapılması planlanan Fatih Sultan Mehmet heykelide yine Başkan yakışmayacak bir proje olacak.İstanbul zaten Fatih Sultan Mehmed'i anlatmıyor mu? Fatih'e olan vefa borcu Fatih'in heykelini yaparak mı ödenecek? En azında bu tür gereksiz projelere zaman ve para harcamak yerine çarpık kentleşmeye bir çözüm bulunması daha faydalı olacaktır. Tabi çarpık kentleşmeyi fakir fukaranın evini yıkarak değil herkesi kapsayan köklü bir çözüm getirilmesi yönünde olursa daha hayırlı olacağı kanaatindeyim. Başkanımıza bu projelerden vazgeçmesi dileklerim. Kamil GÖKMEN
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Forum Üyesi
![]() |
Yapılması Planlanan Fatih Sultan Mehmet Heykeli
Başkan’ın Fatih Sultan Mehmet heykeli projesine ile ilgili ek olarak, Başkan’a bu görüşleri belirtme gereğini duydum. Fatih Sultan Mehmet’in heykeli yapılarak; Fatih gibi büyük bir şahsiyetin gelecek nesillere aktarılmasının amaçlandığı öne sürülüyor. Fatih’e vefa borcu kuru bir heykel yapılarak mı ödenecek? Büyük Şehir Belediyesi Fatih’i gelecek nesillere heykelini yaparak aktarmak yerine, Fatih’in bıraktığı eserlere sahip çıkarak, İstanbul’u fetheden ruhu yansıtan daha güzel bir proje hazırlanması gerekir. Mesela Rumelihisarı’nı konserler yerine Fatih ile anılmasını sağlayacak bir proje yapılabilir.Böylece Fatih’in bizzat kendinin yaptırdığı eserlerden yola çıkarak, Fatih daha güzel bir şekilde anlatılmış olacaktır. Kadir Bey’in Fatih Sultan Mehmet Heykeli projesinde samimi olduğuna inanıyorum.Ama daha etraflıca bu projeyi düşünüp, kendine yakışır bir halde yeniden düzenlemesini diliyorum. Aksi halde bu proje çok nakıs kalarak, Kadir Bey’e hiç yakışmayacak. Kamil GÖKMEN
|
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Forum Üyesi
![]() |
merhaba,
herşeyden önce diyalog'a katıldığınız için kendi adıma da teşekkür etmek istiyorum. çoğumuzun bugüne kadarki ibb başkanlığınız döneminde projelerinizi sadece basın ve ibb sitesi yoluyla takip etme şansı oldu. arkitera forum'un çeşitli bölümlerinde bu projelerin bize geldiği kadarına bakarak uzun tartışmalar yaptık. şimdi birinci ağızdan bilgi almak bir keyif olacak. benim ilk sorum haliç'e kendi tasarladığınız köprü haberinin basının abartma huyu yüzünden yanlış bilgiler içerip içermediği. Alıntı:
olayın etik yanı bir tarafa, hem ibb başkanlığı hem de kendi şehrine önemli projeler hazırlayan mimar olmak tek bir insan için çok ağır sorumluluklar değil mi? istanbul'da bu tip bir projeyi üstlenebilecek bir mimar olmadığına da inanıyor olabilirsiniz çünkü çoğu bu tip bir işin altından hakkıyla kalkabilecek mimarlarımız ümitlerini kesmiş küskün bir şekilde antremansız bir sporcu gibi yapabileceklerinden çok daha azını yapıyorlar. sizce onlara rehberlik edip önlerini açmaktansa sizin elinize cetvelinizi almanızda hiç garip olan birşey yok mu? istanbul'un kendine özgü sorunları var, coğrafi yapısı gereği avrupa'dan veya dubai'den ithal edilen çözümlerin sağlıklı sonuçlar vermeyeceğine inanıyorum. ve yıllardır istanbul'un üzerinde çok fazla güç var ve bugüne kadar organize bir şekilde istanbul için çalışmayı beceremedik. çeşitli belediye yasaları çıktı ancak hala sanki bir kargaşa var gibi gözüküyor bizim durduğumuz taraftan bakınca. üçüncü sorum ise buna bağlı olarak, ankara'dan gelen istanbul projeleri, ibb projeleri ve yerel belediyelerin hayalleri çok karışık bir durum oluşturmuyorlar mı, haydarpaşa projesiyle ilgili ne düşünüyorsunuz? yönetim kolaylığı açısından istanbul'u tam anlamıyla çeşitli parçalara bölmek ve mesela 3 şehir olarak kabul etmek bir çözüm olur muydu? bunu sizden daha iyi açıklayacak biri olamaz herhalde hem yerel hem de büyükşehir belediyesi tecrübesiyle. son sorum ise rem koolhaas istanbul'a geldiğinde uia döneminde veya sonrasında şu sıralarda avrupa şehirlerinden sıkılmış yüzüne asyaya dönmüş olan ofisi OMA ile profesyonel anlamda ciddi bir beyinfırtınası yapmayı düşünür müydünüz? harvard'daki öğrencileriyle veya ofisiyle yapacakları bir çalışma illa uygulamaya geçmese bile bizim gibi bir sonraki nesil ve ibb'nin güncel projeleri için pek çok kapıyı açacak ufkumuzu genişletecek bir çalışma olurdu. haydarpaşa'ya tonla para akıtılması konuşuluyor, gerçekten konsantrasyon sağlayabilirlerse bu çalışmaya harcanacak paraya kuruşu kuruşuna değecektir. üstelik gerçek anlamda istanbul uluslarası mimarlık dünyasının bir proje geliştirme alanı olarak ilgisini çekmeye başlayacaktır. yanılıyor da olabilirim, isimler başka isimler olur, projeler başka projeler olur, asıl vurgulamak istediğim, bazen çok hafife alıyoruz dünya için değeri olan bu şehri. sıradan bir arap şehri, bir avrupa köyüymüş gibi hareket ediyoruz... sizce de böyle bir sorun yok mu? daha çok profesyonelin içinde olduğu bir şekilde çalışırsak herhalde çok daha uzun ömürlü çok daha kaliteli sonuçlar alırız. zaman ayırdığınız için teşekkür ederim. mimarlık öğrencisi aras burak |
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Arkitera Üyesi
![]() |
Sayın Topbaş,
1 Sokak adlarını kültürel mirasın bir parçası olarak görüyormusunuz? Cezayir sokağı'nın eski adı Fransız sokağı olduğu için mi adı değiştirilmiştir? Cezayir sokağı'nın adının değiştirilmesinin gerekçeleri nelerdir? 2 10 Temmuz 2004 tarihinde kabul edilen Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nun 18.maddesinde belediye başkanının görevleri betimlenmiştir. Medyadan izlediğim kadarıyla boş zamanlarınızda çizdiğiniz mimari projeleri acaba 18. maddenin hangi bendine göre yapmaktasınız? Bence 18. maddeye "j) Gerektiğinde bizzat nikâh kıymak." bendinden sonra "j-2) Gerektiğinde bizzat mimari proje çizmek." bendinin eklenmesi bu forumda ve meslek camiasında yapılan tartışmaları sona erdirebilir. Ne dersiniz? Venedik Tüzüğü'nün kulakları çınlasın.... |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Arkitera Üyesi
![]() |
Benim sayın başkana sorularım şunlar;
1.Şehir merkezi olan bölgelerde çevre düzenlemeleri gerçekten kötü. İmparatorluk yolu olan Dolmabahçe Caddesi ve Çırağan Caddesi hem çok karanlık (ışıklandırmaları yetersiz), hem de o caddelere yakışmayacak derecede kötü kaldırım taşlarıyla dolu (kırmızı, kırık dökük, çevreye uyumsuz). Buraların düzeltilmesi ne zaman mümkün olacak? Dolmabahçe ve Çırağan Caddeleri böyle olabilir 2.Taksim ve Beyazıt Meydanları ne zaman düzenlenecek? 3.Beyoğlu dışında, sosyal alan geliştirmeyi düşünüyor musunuz? 4.İstanbul'un bir aydınlatma ve kaldırım sorunu olduğu kesin. Caddelerimiz ne zaman estetik kaldırımlara ve güzel ışıklandırmaya kavuşacak ve kaldırımlar sarı-beyaz'a boyanmaktan vaz geçilecek? 5.Ortaköy dışında bu tip bir oratama ne zaman ve nerede kavuşacağız? 6.Tophane-Karaköy arasındaki Liman Caddesi'nin yayalaştırılıp, oteller bölgesine dönüştürlmesi mümkün mü? 7.Perşembe Pazarı Karaköy'den ne zaman taşınacak? |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Arkitera Üyesi
![]() |
Başka sorular da eklemek istedim.
8.Şehrin bazı bölgeleri için, (örnek:Tarihi Yarımada ve Beyoğlu) mimari tarz zorunluluğu getirlemez mi? 9. Şehrin genelinde (Kadıköy,Beşiktaş, Aksaray gibi merkezi semtler dahil) tabela kirliliği sorunu var. Bu konuda ne yapmayı düşünüyorsunuz? 10.Tarlabaşı Bulvarı'nın durumu içler acısı! Bu bölge için bir proje var mı? 11. Esenler otogarı çevresi, şehircilik açısından korkunç bir görünümde. Burası hem metro bağlantısı yoluyla, hemde kendisi uluslararası bir otogar olması itibariyle, pek çok yabancının gelip geçtiği bir yer. Bu bölgenin rehabilitasyonu mümkün mü? |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|