|
|
#1 |
|
Arkitera Üyesi
|
Arcon da kapı ve pencere tasarımı
Slm arkadaşlar dilim döndüğünce Arconda pencere ve kapı tasarımı nasıl yapılır size anlatmaya çalışacağım
-Arconu açıyor / ve yeni proje diyoruz -inşaat ekranında üst çekme menülerden "Macros"u buluyoruz -Buradan "Tür-und Fenster Designer" açılır liste butonuna tıklıyoruz
|
|
|
#2 |
|
Arkitera Üyesi
|
"resimler arasına metin ekleyemedim"
-karşımıza gelen ekrana önce tasarımızın adını yazıyoruz sonra pencere resmine tıklıyoruz ve son diyoruz kapı tasarımı yapacaksak kapı resmine tıklamamız yeterliydi- sonra ekrasın üst kısmında bulunan bizim "grid" diye bildiğimiz almanlarınsa "raster anzeigen" dediği bir düşme var hemen "save" butonunun sağında (soldan sa dördüncü sırada bulunuyor) hah! işte o o butona sağ tıklıyoruz-resimde görüldüğü gibi dikme ve kayıtlar arası mesafeleri girmemiz için bir pencere açıldı -açılan menünün üstünde görüldüğü gibi kaç adet yatay ve dikey bölümlendirmemiz olduğunu giriyoruz. horizontal: yatay bölümlendirme verdikal: dikey bölümlendirme dikkat ederseniz nekadar bölümlendirme yaparsanız alt kısımda o kadar kutucuk aktif hale geliyor. ardından yatay ve dikey ölçülerimizi kayıtların ve dikmelerin merkezlerini dikkate alarak kutucuklara mm cinsinden giriyoruz "ok" butonuna bastığımızda ekrandaki çizgilerin ölçülerimize göre düzenlendiğini göreceğiz
Gri kurt ₪ En son nihat tarafından düzenlendi : 29-09-2006 12:55. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Arkitera Üyesi
|
- Şimdi kasalarımızı çizelim, eğer çift çıta yapmayacaksak grid butonunun yanında bulunan kırmızı çerçeveli butona tıklıyor ve açılan pencerede bulunan onay kutucuğunu temizliyoruz yok çift çıtalı yapacaksak çıta ölçülerini buradan girebiliriz
- Soldaki butona tıklayalım ve ilk çerçevemizi oluşturalım -içi boş alanların birinin sol üst iç köşesini tıklayın ve fareyi bırakmadan sağ alt iç köşeye kadar sürükleyin yeşil bir tel çerçeve farenizi takip edecektir köşenin dışına çıkmadan birkez daha tıklayın eğer doğru yaptıysanız ilk çerçevenizle beraber yeni bir pencere ekrana gelecektir. - pencerenin hemen sağında breite: çerçeve kalınlığı dicke: çerçeve derinliğini verebileceğiniz kutucuklar bulunmaktadır sol üst kısımdaki kutucuğa çerçevenizin tanımını girebilirsiniz
Gri kurt ₪ En son nihat tarafından düzenlendi : 29-09-2006 17:28. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Arkitera Üyesi
|
-bu yöntemi diğer bölmeler içinde uyguluyoruz
-dikkat edeceğimiz bir diğer husus daha var kesinlikle genel ölçüleri karşılayan bir çerçeve tasarımı yapmadan çiziminizi kaydetmeyin aksi taktirde çizdiğiniz alanın dışındaki bölgeleri kaybedersiniz (bu bence çok kullanışsız bir durum sanırım makronun bir eksikliği olsa gerek) -sonra kayıt butonuna basıyoruz ve karşımıza bir iletişim kutucuğu geliyor. kapı ve penceremizi 3ds olarak modellemek yerine bu makroda tasarlamamızın birkaç avantajından bahsetmenin tam zamanı 1- arcon tasarladığımız kapı ve pencereyi inşaa ekranında aynen tanımladığımız gibi algılayarak belirlediğimiz boyutlarda ve tamamen parametrik bir şekilde kullanır. yani bu şu demektir: istediğimiz bölümleri tüm modeli esnetmeden (normal bir objeyi esnettiğimizde objeye ait herşeyin yapısı değişir örneğin pencerenin uzamasını ister ve çekip uzatırız ama bunu yaptığımızda dikme ve kayıtlarımız da esner bu istenen bir durum değildir) biz sadece alt pencerenin yüksekliğiyle oynamak ve üst pencerelerin ölçüsünü sabit tutmak isteyebiliriz bunu parametrik olmayan normal bir 3ds obje ile yapamayız işte arconun tam burada sorduğu soru da budur: çiziminize en ve boyda otomatik bir ölçülendirme parametresi eklemek istiyormuyuz? -evet diyoruz.
Gri kurt ₪ En son nihat tarafından düzenlendi : 30-09-2006 08:10. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Arkitera Üyesi
|
- evet kayıt işlemimizin ardından dikkatinizi de çektiği üzere çizimimizin eninde ve boyunda ölçü çizgileri belirdi:
hoehe: yükseklik breite: genişlik biz bu isimleri çift tıklayarak türkçeleştirebiliriz "genişlik ve yükseklik gibi daha anlaşılır kelimeler olabilir mesela ![]()
|
|
|
#6 |
|
Arkitera Üyesi
|
- hazır ölçülendirmeyi anlatmaya başlamışken eklemekte fayda gördüğüm bir detay daha var
mesela tasarımımızın alüminyum doğrama bir kapı pencere bloğu olduğunu farzedelim bilindiği gibi butip doğramalarda her profilin kalınlığı birbirine eğşit olmuyor bazen üst üste gelen profiller de oluyor. işte şimdi bahsedeceğim yöntem bu tip kalınlaştırma ihtiyacı duyulan bölgelerde işinize yarayacaktır sanırım. -sol dikey menü çubuğu üzerinde bulunan "Rahmenteil" butonuna birkez tıklıyoruz ve buton içeri göçüyor dikkat ettiyseniz resimde ben çoğu yere kalınlaştırma işlemini uyguladım. -farenizin imlecini profiller üzerinde bir dolaştırın bakalımresmin sağ köşesindede gösterildiği gibi imlecin altında kalan profillerin etrafında yeşil bir çerçeve oluşuyor -kalınlaştıracağımız profilin üzerine birkez tıklayın,böylece aynı kalınlıkta bir profil daha içeriye doğru eklenmiş oldu
|
|
|
#7 |
|
Arkitera Üyesi
|
-Parametrik ölçülendirme konumuza biraz daha damardan girelim şimdi:
tasarladığımız doğramayı standar olarak birden farklı projede de kullanmak istediğimizi düşünelim, veya aynı projede farklı mekanlarda farklı ölçülerle kullandığımızı... bu durumda ilk isteyeceğimiz şey en ve boy ölçülerinin ayarlanabilir olmasıdır, fakat çoğu zaman bu yeterli olmaz arada kalan bölümlendirmelerin ölçüleri de değişkendir bu nedenle her seferinde baştan yeni bir doğrama çizmek yerine tek bir kere çizelim ama tam çizelim -şimdi parametrik ful fonksiyon bir doğramamız olacak her ara bölümün ölçüsünü rahatça ayarlayabileceğimiz akıllı bir doğrama sistemi kuracağız. -aşağıdaki resmi dikkatlice inceleyin; Yatayda: sol pencere, kapı ve sağ pencere olarak üç bölge belirledim Dikeyde: kapı yüksekliği ve üst cam ölçüsü olarak da iki alan belirledim sistemi oluşturduktan sonra bütün alanlar genel ölçüler dahil birbirleriyle ilişkili bir biçimde istediğimiz ölçülerde ayarlanabilir olacak. - Sol menü çubuğunda yuvarlak içine aldığım simgelere dikkat edin üstte bulunan simge yatay ölçülendirmeye alttaki ise dikey ölçülendirmeye yarıyor (küçük bir noktaya dikkat edin biz bu yöntemle belirli bir ölçü vermiyoruz, daha sonra pratik olarak ölçü verilebilecek alanları yatay ve dikeyde tanımlıyoruz. -yatay ölçülendirme butonuna tıklayın, düğmemiz içeri göçtü -şimdi çizimimizin sol alt köşesine nokta nokta ile gösterilen bölümlendirme çizgisinin üzerine gelecek şekilde tıklayın -tıkladığımız köşede yeşil bir yuvarlak oluştu ve yeşil bir ok bu yuvarlaktan çıkıp faremizin imlecini yatay düzlemde takibe aldı ![]() -sağ tarafta kapının başlayacağı dikmenin üzerine gelin ve yine nokta nokta ile gösterilen bölümlendirme çizgisine dikkat ederek tıklayın,yeşil yuvarlağımız ve faremizi takip eden okumuz kayboluverdi ve iki mesafe arasında farenizi oynattıkça dikey düzlemde hareket eden yeşil nokta nokta bir çizgi kaldı -şimdi bu çizgiyi autocadde ölçü verirken yaptığımız gibi hafif aşağıya doğru çekin ve bulunduğunuz yere bir tık yapıverin bakim -böylece ölçü çizgimizi oluşturmuş olduk, aynı zamanda ölçü çizgimize isim verebileceğimiz ve ilgili alanın ölçüsüyle oynama yapabileceğimiz küçük bir menü penceresi de ortaya çıkıverdi, isimlendirin ve ölçünüzü kontrol edin ardından "ok" butonuna tıklayın diğer alanlar içinde aynı işlemi uygulayın
Gri kurt ₪ En son nihat tarafından düzenlendi : 30-09-2006 17:33. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Arkitera Üyesi
|
İşte günler sonra dersimizde devam ediyoruz...Kapı kanatlarını da aynı yöntemlerle yerleştirdik, Yatay ve dikey ölçülerimizi verdik şimdi sıra geldi menteşeleri yerleştirmeye...
Adım adım gidelim: 1- şekilde gösterildiği gibi menteşe ikonuna tıklayalım "scharnier" menteşe ekleme penceremiz açıldı 2- bu kısım menteşeyi kasanın hangi noktasına/köşesine ekleyeceğinizi belirler, şekil üzerindeki noktalara tıklayarak bunu yapabiliriz. 3- bu kısımd menteşenin kasaya hangi noktadan ekleyeceğinizi belirler (ben genelde merkezden veriyorum) 4- bu kısım da menteşenin eklendiği noktanın yatay ve dikey konumundaki ölçüleri girmek için kullanılır x hanesi yatay düzlemde sağa ve sola doğru konumunu (sol ölçüler için - ibaresi eklenir (Örrn -50) y hanesi dikey düzlemdeki yukarı ve aşağıya doğru konumunu belirler (aşağı kaydırmak için - ibaresi eklenir (örn -50) onaylayıp pencereyi kapatıyoruz ve diğer menteşeler içinde aynı ayarları kullanıyoruz
Gri kurt ₪ En son nihat tarafından düzenlendi : 30-10-2006 08:39. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Arkitera Üyesi
|
Kapı ve pencere kollarını eklemek için de menteşe ekleme yönteminin aynını kullanırız ikonları hemen menteşe ikonunun altındadır iki türlü kol seçeneğimiz var
birincisi vasistas kol ikinci normal kol
|
|
|
#10 |
|
Arkitera Üyesi
|
selam
Bütün şuçum dürüst olmak mı
Bende sizlerin bayramını kutlarım ![]() |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Arkitera Üyesi
|
Sayın Ayasofya; son gönderilen mesajları konu içerisinden silmenizi rica ediyorum,
Bu konunun özü bilgi paylaşımıdır, sanırım devrim bunu yanlış anlamış, Ben ve firmam Dinosar bilgisayarın (Roni beyin) eski müşterilerindeniz, Arcon programını kırık kullanmak için paylaşabileceğim bir bilgi yoktur, böyle birşey zaten benim müşterisi olduğum bir firmaya saygısızlık yapmam anlamına gelir, Arcon illegal yollarla en kolay temin edilebilen programlardan biridir ne yazıkki, Programı kırık kullanmak demek Dinosar bilgisayar firmasının müşterilerine sunduğu ürün kütüphenesi oluşturma ve fiyat analizine yönelik sağladığı desteklerden yoksun kalmak demektir, ki zaten bunlar işin en zor kısımlarıdır, amacın can damarlarıdır. Ben arcon programıyla çalışmaya başlarken Türkiyede bilgi paylaşabileceğim ne Arkitera gibi bir forum vardı (-ki bunun ne büyük bir nimet olduğunu bugün tam olarak farkedilmiyor sanırım) ne de programı bilen biri, bir de Türkiyemin taa -Rize, Ardeşen'lerindeyseniz gelin alabileceğiniz servis desteğini de siz düşünün, Kaldı-ki Arcon sadece bunlardan biridir, Benim memleketimde 1996-97 tarihlerinde Microsoft programlarını bile görmüş olanımız çok azdı, bunların yanında Arcon çok uç bir örnek kalır, öyleki ben arconu başlangıçta iç mekan dekorasyonunda değil inşaat projelerinde kullanıyordum, Tüm bunların dışında eklemem gereken küçük bir not daha var: kendi deneyimlerime dayanarak yazılım sektörü ve kullanıcı arasındaki çoğu soruna oldukça aşinayım, Bugün özellikle de Ülkemizde kırık program kullanımı doğrultusunda gelinen noktanın sorumluluğunu Eğitim sistemimizde, uçuk yazılım maliyetlerinde, yapmış olduğu - yada distribütörlüğünü yaptığı programı kullandırmaya değil de satmaya çalışan insanlarda, ve eksik servis desteği sunan firmalarda aramak gerektiğini düşünüyorum, kaldı ki satınaldığı programı bugün kullanamadığı için çekmecelerinde saklayan insanlar bile tanıyorum. bugün gelinen bu noktayla başetmenin tekyolunun ne istediğini bilen müşteriyle ne sattığını bilen yazılımcı firma profilinin oluşabileceği günleri beklemektir siye düşünüyorum. tekrar yeni yılınızı ve kurban bayramınızı kutluyorum, Saygılarımla, Nihat K.
Gri kurt ₪ En son nihat tarafından düzenlendi : 01-01-2007 20:06. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Arkitera Üyesi
|
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Arkitera Üyesi
|
artık bu konuya bir nokta koymanın zamanı geldi
- kapımızı ayarladık - kaydettik - ve açık pencereleri kapatıp arcona geri döndük evett hazırlamış olduğumuz kapıyı bir projede kullanalım önce duvarlar yardımıyla bir mekan oluşturun ki kapıyı arcon içinde kullanabilelim - şimdi şekilde görülen kapı simgesine tıklıyoruz not: bazı versiyonlarda simgeye basılı tutarsanız yeni bir buton menüsü açılır)
|
|
|
#15 |
|
Arkitera Üyesi
|
Tür makro penceremiz açıldı sol menüdeki kapı kataloğunun en üstünde <kein name> olarak görülen simge bizim kapımıza ait
kısaca bu menüyü size özetlersem: sol üstten sırasıyla: kapı enini ve boyunu ayarladığımız kutucuklar, onların altında kapının yerden yüksekliği (merdiven / su basmanı kullanılan binalar için) ürün kataloğu ve malzeme atama bölümü bulunmaktadır.
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|