|
|
#1 |
|
Arkitera Üyesi
|
Linux ve mimari pogramlar
merhaba,
linux un birçok nimeti olduğundan bahsediliyor, peki bize bir faydası var mı? autocad, archicad, cinema4d ve adobe ürünlerini linux üzerinden kullabiliyor muyuz? maya nın en verimli linuxta çalıştığını okumuştum yabancı bir sitede, maya öğrenmeye niyetliyim aslında biraz da bu yüzden bir şekilde linux a bulaşmayı düşünüyorum ama bahsettiğim programları çalıştıramıyacaksam hiç bir manası olmayacak. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Arkitera Üyesi
|
Saydığınız programların birçoğunu GNU/Linux üzerinde çalıştırmanız mümkün. Yalnız GNU/Linux için yazılmamış hiçbir programdan tam verim alamazsınız. Windows'taki programlar Windows için yazılımş kütüphaneleri ve 3B için de Direct-X kullanır. GNU/Linux üzerinde Windows'u taklit(emulasyon değildir) ederek çalıştıran yazılımlar mevcuttur. Sanal makina kurarak da Windows'u GNU/Lİnux içinde kullanabilirsiniz fakat dediğim gibi tam verim elde etmek oldukça güç. (Blog sayfama bir göz atabilirsiniz.) Mutlaka geçmek istiyorsanız kullanmak istediğiniz programların ya GNU/Linux sürümlerini bulmanız ya da farklı muadil yazılımları kullanmanız gerekiyor.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Yönetici
|
YouTube - AutoCAD / Linux / XGL
Video açıklamasından: "AutoCAD running on Ubuntu Dapper, XGL installed with some cool effects; that's a nice way to try my simple but powerful Geforce 4 Go MX 440.. I wonder how this works on some 6800s or 7800s!" Bu arada "Blender" kullanan var mı acaba? 3dmax'ın iyi bir muadili olduğunu duymuştum.
|
|
|
#4 |
|
Arkitera Üyesi
|
evdeki eski bilgisayarıma linux kurup bu programları çalıştırmayı deneyeceğim, P4 1.7ghz, 1GB ram ve 256 mb 9600xt ekran kartlı bir sistem; denemeden bilmek çok zor ama ciddi anlamda rahatlama sağlayacak mıdır linux üzerinde bu programları çalıştırmak(maya hariç linux versiyonları yok) ?
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Arkitera Üyesi
|
Merhaba, uzun bir süre geçmiş ama denemelerinizin sonuçlarını merak ettim. Bir sonuca ulaşabildiniz mi?
Kendi tecrübe ve düşüncelerime dayanarak böyle bir şeyin mümkün olmadığını söyleyebilirim. Autocad 2k versiyonunun çalıştırılabildiğini gördüm ancak mutlaka programın bir yerinde bir şeyler eksik kalacak, hata verecektir. Mesela print penceresi arızalı olacaktır. 3b programlarına alternatif bulunabilir ancak linux için en önemli adım autocad programının o platformda çalışabilmesi bence. 2000 versiyonu bile problemli. Daha sonrakiler ise hiç mümkün değil. Çünkü bu programların hepsi .Net Framework kullanıyorlar. Neler yapılabilir? Öncelikle alternatiflere yönelebiliriz. Mesela Bricscad diye bir Autocad klonu diyebileceğimiz bir program var. Yazılırken bu alternatif düşünüldüğü için wine ile sorunsuz çalıştığı üretici firma tarafından iddia ediliyor. Bunun dışında çok fazla bir alternatif bilmiyorum. Programı üreten şirketler, 2. platformu da desteklemeye karar verip, gerekli versiyonları çıkarmadıkça da bu hep sorun olacak gibime geliyor. Bu kararı vermeleri için de onlara Linux için bir pazar baskısı olmalı, müşterilerden böyle yoğun bir istek gelmeli. Ama Autodesk gibi microsoft ile kucak kucağa olan bu firmanın bu güne kadar olan kararları, kullanıcıları fazla sallamayacaklarını gösteriyor. Archicad de zor, çünkü 2. platformu desteklemek büyük bir yatırım ve yapılanma gerektiriyor. Graphisoft bence bu büyüklükte değil. Benim asıl umudum allplan idi, zaten unix mantığıyla çalışan bir program olduğu için linuxta çalışabilir diyorum ama orda da bir ışık yok. Novell'in Microsoft ortaklığı çok eleştirilse de bu konuda bazı olumlu gelişmeler sağlayabilir. Geçen yıl Novell, web sitesinde yaptığı anketle, linuxta en çok çalışması istenilen programları belirledi. Birinci sırada Photoshop var, ve bu alanda Autocad üst sıralarda yer alıyor. Novell malumunuz Suse Linux'un sahibi. Bakalım önümüzdeki günler, aylar, yıllar neler getirecek? Şahsen ben windows'tan tamamen kurtulmak için aramda tek engel olarak kullanığım bu yazılımları görüyorum. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Yönetici
|
Linux altında çalışan Gimp gibi onlarca ps muadili varken ps hâlâ birinci sırada ise, kullanıcı alıştığı programın birebir aynısı olmasını ve bunun da ücretsiz olmasını beklemektedir diyebiliriz bence. Aynı mantıkla Autocad muadili herhangi bir programın da kullanıcıları tatmin etmeyeceği öngörülebilir. Bu durumda, Autocad varken ve Linux sürümü çıkarması (sizin de belirttiğiniz üzere) düşük bir ihtimal iken ve halihazırda zaten Linux altında çalışan muadili yokken, bence bugün tamamen linux işletim sistemi kullanan mimarî ofis tatlı bir hayal olmaktan öteye değildir.
Bu noktada büromuzda yaşanan bir deneyimi paylaşmak isterim: büromuzda Open Office kullanma kararı aldık. Fakat kullandığımız Windows'a göbeğinden bağlı diğer programlar ile uyumsuzluklar, görece MS Ofis'e olan aşırı benzerliğe rağmen detaylardaki ufak farklılıkların bile yarattığı maddî ve manevî kayıplar yüzünden arada bir yazı yazmak, hesap yapmak için ofis programı kullananlar dışında birer birer MS ofise geri dönüldü. Biraz komplo teorileri kurarak, Windows gibi paralı işletim sistemlerinin, ellerinin uzanamadığı ev kullanıcılarını masrafı az Linux'a kaptırmak konusunda, bundan hiç hoşlanmasalar da, yapacak fazla bir şeyleri yok gibi görünüyor. Bu yüzden de işyerlerindeki kullanımlarda son kaleleri olan meslekî yazılımları kaybetmemek için her şeyi göze alabilirler diye düşünüyorum. Yani paralı bile olsalar Autocad, Archicad, Allplan vs gibi tasarımın amiral gemisi programların Linux versiyonları bence hiçbir zaman çıkmayacaktır, çıkma ihtimalleri bile gerekirse engellenecektir. Bu programların muadilleri ise (bkz open office deneyimi) büyük ihtimalle diğer programlara aşina olanları tatmin etmekte zorlanacaktır. Bu durum bir "danışıklı dövüş" bile olabilir, yani işin ucunda para olunca hele para kazanandan para kazanmak olunca her şey beklenebilir! Şöyle düşünün, uzun zamandır piyasada yer etmiş Windows gibi işletim sistemlerinin borusunun öttüğü bir pazara girmek istiyorsunuz. Ürününüzü akıllılık edip bedava vermeyi ve kullanıcıların yönlendirmesine tamamen açmayı seçiyorsunuz. Zamanla da kaçınılmaz olarak pazarda söz sahibi olmaya başlıyorsunuz. Ürününüz de zaten insanlar tarafından geliştirildiğinden onlar tarafından daha çok seviliyor ve tutuluyor. Bu durum artık kaçınılmaz olarak liderin dikkatini çekmeye başlıyor ve ister istemez sizinle anlaşma yoluna geliyor. İşte belki de bu aşamada yaptığınız yatırımın meyvelerini toplamaya başlıyorsunuz. Çok da ciddiye almayın canım, dedik ya "komplo teorisi" bunlar. Serbest atış!
"(...)Pırıl pırıl dalgalı bir denize karşı Yangelmişim diz boyu sulara Hepinize iyiniyetle gülümsüyorum (...)" T. Uyar En son architurk tarafından düzenlendi : 02-05-2008 13:46. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Arkitera Üyesi
|
Aslında kimse kopya program kullanamasaydı, alternatifler ciddi ciddi düşünülecekti. Bir kaç özellik yok diye muadilini elemek saçma bir şey. Yani adam photoshop, vista bedava kullanabiliyorken, neden gimp kullansın?
İşte asıl olan, linux'un, tam adıyla GNU/Linux'un getirilerinin ücretsiz yazılımla alakası olmadığının anlaşılabilmesidir. Eğer kullandığımız yazılımlar açık kaynaklı olsa idi, şu anda 2020 yılı versiyonlarını kullanıyor olurduk, en ufak hatanın düzeltilmesi için aylar geçmesini ve yeni sürümleri beklemek zorunda kalmazdık. Programlar gerçekten de kullanıcı ihtiyaçlarına göre şekillenmiş olurdu. Açıklar kolayca tespit edilip kapatılabilirdi. Şu şekilde her sene bir iki özellik için yıllık güncelleme haracını veriyoruz ve bir kere aldıktan sonra artık o şirkete kolu kaptırmış oluyoruz. |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Yönetici
|
Parayı veren düdüğü çalıyor
Alıntı:
İçimdeki komplo canavarı kulağıma şunu fısıldıyor: "Bedava demek bedelsiz demek değil ki!". Mesele, bedeli nasıl ve neyle ödemek istediğimizi seçmek...
|
|
|
|
#9 |
|
Arkitera Üyesi
|
linux ile deneme yapamamış olduğumu üzülerek yazılyorum, ikinci bilgisayarı kardeşime kaptırdım da
![]() denetimlerin oldukça sıkılaştığını duyuyoruz, canı yanan insanlardan olmamak için ve farkı bilişimde de yakalayabilmek için farklı platformlar, farklı programlarla tecrübe etmek gerek diye düşünüyorum. vazgeçmiş değilim, maya ya hafif yollu bulaşabildim bu süre içerisinde ve çok hoşuma gitti. şu anki işim gereği bilgisayar kurcalamaya daha fazla zaman ayırabiliyorum. linux tabanlı cad, 3d ve mimarlık bürosuna lazım gelebilecek programların bir listesini; mümkünse linklerinden bir liste hazırlasak nasıl olur? * Autodesk Maya - Autodesk - Autodesk Maya * Blender - blender.org - Home * Gimp - GIMP - The GNU Image Manipulation Program * OpenOffice - OpenOffice.org Türkiye - Ana sayfa * ARCAD - ARCAD Systemhaus, Germany, "LINUX und Apple MacOSX Anwendersoftware" |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|