![]() |
|
|||||||
| Diğer Kentler İstanbul, Ankara dışındaki kentler... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Forum Üyesi
|
Karadeniz Sahil Yolu
Belki birçoğunuz uzaktan da olsa takip ediyordur bu projeyi... Bitmek bilmeyen, bittikçe uzayıp giden bir yol projesi. Karadeniz sahillerinde mavi ile yeşilin arasına giren, halkı denizden koparan bir kara kedi gibi..
Peki ne biliyoruz bu proje hakkında? Belki bu başlık altında değindiğimiz bu konuya Karadenizli katılımcıların da görüşleri eklenirse daha çok şey bilme imkanımız doğar ve konuya niçin müdahale edilemediği birazcık da olsa aydınlanır... Yoksa nereye kadar "Karadeniz Sahil Yolu ile Türkiye’nin Yüzölçümü Artacak" ? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Arkitera Üyesi
|
gerçekten .......
karadenız sahıl yolu gercekten denız yesılı ayırdı..trabzon kent merkezının sahıl yapısını tamamıyla bozdu.......trabzon sahıl yoluyla ...mevcut sahıl yoluyla ,,tanjantıyla tam bır yollar sehrı oldu ....
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Arkitera Üyesi
|
karadenizli biri olarak, pek çok kere karadenizin sahilde, ne var ne yok herşeyi yerle bir ettiğini hatırlıyorum...karadeniz sahil yolu için -şimdiye kadar neredeyse hiçe yakın- protestolar bile yapılmasına rağmen, onlarca mahkeme kararına rağmen, tekmelerle açılan mühürlerle inanılmaz hızla ilerliyorlar... neden? çünkü geri dönüşü olmasın diye!!! üstelik Arhavi' den geçen yol için -en azından bunu biliyorum- güneyden bir proje çizildi... oldukça mantıklıydı. hem yol şehrin merkezinden geçmeyecek, hem de sahile dokunulmayacaktı. kabul edilmedi... çünkü deniz doldurmak daha akıllıcaydı (!) dile getirilmeyen başka sebepler mi var acaba (?)
eskiden karadenizde bir yolculuk yaptığınızda neredeyse birbirlerine 10 dak. mesafede bulunan tüm ilçeleri "tadarak" geçiyordunuz, hem de karadenizin tadına varıyordunuz. yazın zaten hiç bakılmayan ancak halk tarafından mümkün olabilecek en kullanışlı hale getirilmiş denizinizde yüzüyordunuz... şimdi ise Ardeşen'den geçerken farkında bile olmuyorsunuz...koca duvardan başka hiçbirşey görmüyorsunuz...denizin farkına bile varmıyorsunuz...!!! ayrıca hatırlarım ki Hopa'dan Sarp'a kadar giden yol yaklaşık 15 yılda yapıldı... daha doğrusu yapıldı, karadeniz yıktı..tekrar yapıldı, tekrar yıktı canım karadenizim...! ve sonunda fıkra gibi bir durumla yolun sağı kullanılamadı ve yol hiç yapılamadığı genişlikte kullanıldı.çünkü devamlı dinamitlenen dağlardan heyelan olmaya başladı ve yolun sağı kapatıldı. şimdi hala o durumda mı bilmiyorum ama değer miydi dile getirilemeyen sebeplerden dolayı inatla sahilden geçirmeye yolu??? hangi ülke kendi doğasını bu kadar büyük bir inatla mahveder bilmiyorum??? ben hala ümitsizce karadenizin delirmesini ve yapılan tüm çalışmaları yıkmasını bekliyorum...!!! yapılan işin geri dönüşü yok, tıpkı sevgili Avukat Cihan Eren'in geri dönemeyeceği gibi... ne kolay değil mi insanları susturmak!!!
|
|
|
#5 |
|
Arkitera Üyesi
|
Selam Avukat Cihan Erenin geçtiğimiz günlerde vefat etiğini duydum kendisini tanımazdım ama savaşını ve bu savaşta gösterdiği yiğitliği duymuştum. nasıl ve neden öldüğü üzerinde durmayacağım çünkü bu büyük bir insanlık sorunudur. ama işin buralara kadar varması durumun nekadar vahim olduğunun bir göstergesidir sanırım.
Artık karadeniz sahil yolu asfaltının renginden daha derin bir siyahtır benim için, oysa geçmişte öylemiydi ben ardeşende büyüdüm trabzonda okudum rizede çalıştım, ilk aşkıma o sahilde, o rüzgarda o dalgalarda o kayalarda ağladım, her gelecek kaygımda kendimi sahile atıp o ufuklara baktım baktım baktım ve her karar aşamasında arkama kaçkarlara döndüm; Karadenizde insan dağ ve deniz arasında yaşar ve şimdi siz bu kavramların hepsini betonların altına mı gömeceksiniz. "mchima" (yağmur) arkadaşıma bir yerde katılıyorum Karadenizin kendisine monte edilen şeylere nasıl davrandığınıda bilirim ama bunu o siyah asfaltı dökenler bilmiyor sanırım. kayaların aşınmaz yıkılmaz olduğuna inanıyorlar ama onları neyin üzerine dizdiklerini hiç mi görmüyorlar... buradan o beylere sesleniyorum; HEEEEY... sizler, size hatırlatıyorum siz karadenizin çocuklarıydınız ne olduda kendinizi ondan öksüz bıraktınız... siz yeşil nedir bilmez misiniz, yüzmek nedir, hiç mi viya yapmadınız dalgalarla, şimdi bu düşmanlık neden... neden geçmişinizi geleceğe miras bırakmaktan vazgeçtiniz ve cimrice betonların altına gömüp sakladınız... KARADENİZ ONU YERİNDEN ÇIKARAMAZ MI SANIYORSUNUZ... Nihat KURTGOZLU İç mimar Yeşilin ve denizin içinden geçen harika bir masal yazabilirdiniz, siz neyaptınız...
|
|
|
#6 | |
|
Forum Üyesi
|
Halil İbrahim Düzenli'nin Yorumu
Karadeniz Sahil Yolu üzerine düşüncelerini bizimle paylaşan isimlerden biri de KTÜ Mimarlık Fakültesi'nden Halil İbrahim Düzenli oldu.
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ziyaretçi
|
karadeniz sahil yolu
Aylardır üzerinde konuşulan, paneller düzenlenen, itiraz mektupları yazılan hatta davalar açılan ancak yapımına bir türlü engel olunamayan KARADENİZ SAHİL YOLU projesi....
Sonuç gösteriyorki tüm çabalar başarısız oldu.Proje devam ediyor..Kanımca çabaların yetersiz olması Karadeniz halkının bu konuya kayıtsız kalması hatta onaylamasıdır.Karadeniz halkı sahilinin değerinin farkında olsa ve ondan vazgeçmek istemese, sahili doyasıya yaşamış olsa mutlaka bu projeye bir şekilde engel olabilirdi. Bence bu noktada halkın bilinçlenmesi için İYİ MİMARLIK ve KÖTÜ MİMARLIK arasındaki farkı yaşamış olması gerek.Küçük istisnalar dışında yıllarca KÖTÜ MİMARLIK ürünü olan beton yığınları içinde kendini kaybetmiş olan halkın evine veya köyüne daha kısa sürede ve daha rahat gidebilmek adına bu projeye karşı tavır almaması oldukça doğaldır.Kötünün farkında olmak için iyiyi görmüş ve yaşamış olmak gerek. |
|
|
|
#8 | |
|
Forum Üyesi
|
Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden Prof.Dr. Şengül Öymen Gür, Karadeniz Sahil Yolu ile ilgili düşüncelerini Köşe Yazısı bölümünde bizimle paylaştı.
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Arkitera Üyesi
|
sahıle kara yolu yapmadanda kent yerlesmesı ve kent ulasımı olabılıyor bu yollardan trabzon ve karadenız kıyılarına ıkı tane yapıldı gelın kararı sız verın ....
isvicrede de dagların denıze dık ve yukseltının fazla oldugu yerlerdede yerlesım son derece kentı ve kenttekı ınsanları koruyan her seyden once kentın nefes almasını saglayan bır yerlesme ....keske trabzon da boyle olsaydıda sahılde proje calısabılseydık ısvıcreden ornekler ekler dosyasındaAbdullah Çıkrıkçı KTÜ En son acikrikci tarafından düzenlendi : 12-08-2005 18:32. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Arkitera Üyesi
|
ikinci ek
ikinci ek
Abdullah Çıkrıkçı |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Arkitera Üyesi
|
Canım memleketim,denizine karşı çay bahçesinde oturdugumuz,turlar attıgımız o güzelim sahili şimdilerde dev kepçelerin,iş makinelerinin işgali altında!Yol yüksek yapıldıgı için denizle aramıza çok büyük set çekilmiş gibi..nedeni de karadenizin dalga yüksekliginin çok olması.ama tabii ki bu bi gerekçe degil,sahilimizi yok etmeden de bu yolu yapmak mümkündü.Örnegin;Fransız Rivyerası,Nice,Cannes,St.Trope'de yol tamamen içeriden,İtalya sahillerinde dagdan geçirilmiştir.bu konuda müteahhitler birliğinin eski başkanı Nihat Özdemir'in açıklaması;
'YOLU DAGDAN GEÇİRİP KILCIK YOLLARLA İÇERİ BAGLAMAK MÜMKÜNDÜ.ANCAK ORMANLARLA KAPLI DİK YAMACLI DAGLARA TÜNEL AÇIP VİYADÜK YAPMAK,MALİYETİ KM BAŞINA 15-20 MİLYON DOLARA ÇIKARIRDI.KARAYOLLARI BU MALİYET FARKINDAN DOLAYI SAHİL YOLUNU TERCİH ETTİ.' Bircok tepkiler verildi tabiki.Ardeşenliler,Ordulular,Cihan Eren,Kazım Koyuncu.....bunlar sadece bazıları.ama bu tepkiler yeterlimiydi?tabii ki hayır!Biz karadeniz insanı olarak yıllardır,virajlı yolları katedip ulaşacagımız şehirlere saatler sonra varmamız belki de sessiz kalmamızın en önemli nedeniydi.ayrıca yolun bölgemize yatırım ve ekonomik açıdan canlılık getirecegine inanılıyor.Yani kalkınabilmemiz için dogamız feda edilmiş durumda Son olarak Can Dündar'ın ilginç bir yorumuyla bitirmek istiyorum;'Karadeniz şehrini katleden projeyi Rizeli Mesut Yılmaz başlatmıştı,bitirmek de yine Rizeli Recep Tayyip Erdogan'a nasip olacak...' |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Forum Üyesi
|
karadeniz.. deniz...
deniz dediğimizde aklıma sahile vuran dalga sesleri gelirdi hep..trabzon'da okumaya başladığımdan beri bu yansımalar biraz değişti beynimde..trabzon da denize yakın ama uzaksınız.trabzonda artık sahil kenarından yürünemiyor,onuda geçelim sahile ulaşılamıyorsunuz bile..bırakın dalganın sesini duymayı kendini bile göremiyoruz..
çok severim denizi ama sadece dokunabildiğimde,duyabildiğimde,içindekileri görebildiğimde... oysa ben trabzon da denize hiç ulaşamadım,dalgaların sesini hiç duymadım,içindeki taşlara ayklarımı hiç dokunduramadım,sadece bir bibloya dönüşen karadenizi uzaktan izledim durdum.bu durum devam ederse karadeniz bize bir su birikintisinden öteye birşey ifade etmeyecek..umarım birgün seninde taşlarına dokunabilirim karadeniz.. ve bu yazı için sizede teşekkürler hocam.. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Arkitera Üyesi
|
Arkadaşlar, olup bitmişi bir süreliğine kenara koymamız gerektiğiniz düşünüyorum...
tamam, adamlar yolu burdan geçirecez dedi ve dediklerini de yaptılar. Dikkatinizi çekerim şimdi yine bu insanlar hiç utanmadan sıkılmadan yaptıklarımızı onaracağız diyorlar... Bu pişmiş kelleler yol yapımından sonra şimdi çevre düzenlemesi ile ilgili açılacak ihaleleri ağızlarının suyu aka aka bekliyorlar... Ne olacak, denizi dolduracaklar (bunun için dağlarımızda patlamalar olacak koca koca kayalar denizlere akacak, köylerimiz sallanacak (tüm karadeniz kıyılarını düşünün) sonra... döşerler asfaltı sağa solada iki üç havuz koyalar, bide çimdi ağaçtı falan bu iş tamam. herkes sussun... işte bakın hatamızı onardık diyecekler herkes sussun... biz doğaya saygılıyız diyecekler, daha iyi olmamış mı diyecekler, breh breh... hadi bakim diyecekler siz baraj yapımlarıydı falandı feşmekandı diğer çevre sorunlarıyla ilgilenin burada söyleyecek birşeyiniz kalmadı diyecekler, hatta nankörlük etmekle suçlayacaklar bizi, çünkü biliyorlar yıllarca neler çektinizi, eskiden yollarımız yılan hikayesini anlatırdı bizlere şimdi ise ulaşımın getireceği ticari olanakları, turizimi, o koca dünyanın hiçte söylendiği kadar büyük olmadığını fısıldıyor bize. uyanın arkadaşlar siz başınızı bunlara çevirmiş duruken o adamlar ellerini ovuşturup gözlerinizin açılmaması için çekirge duası yapıyorlar. Üniversitelerimiz ve konu hakkında yeterli bilgi ve kontrolü olan aydın dostlarım... kollarınızı sıvayın... bu adamların yapacağı çevre düzenlemesi olsa olsa yeni bir çevre katliyamıdır... Yeşilin ve mavinin içinden geçen harika bir masal yazabiliriz çünkü Kafdağının ardındaki masala buradan gidilir... Nihat KURTGOZLU İç mimar
|
|
|
#14 |
|
Forum Üyesi
|
Haklısınız
Nihat Bey çok haklısınız; yol ve çevresi ihaleleri daha yol yapımı tamamlanmadan bazı peysaj gruplarına verilmiş gibi duyumlar 2004 Ağustos'unda almıştım. Yarışma yok, bölge planlama araştırma ve kararları yok, kentsel dönüşüm kapsamına sokularak yarışmalar yapılabilirdi hiç olmazsa, o da yok...Ne zaman nerede ne oyunlar dönüyoru biz akademisyenler takip edemiyoruz ki müdahale edelim. Akademik kuruluşlar uyuyor; bir kısmı da havadan proje kapıyor onlar da diğerlerinin uyumasından memnun... Sinsi sinsi bir talan ki herkesi içine alıyor...Ne diyeyim? Arada bir bilgilendirin bizi, eğer bilgi kaynaklarınız daha iyiyse...Sevgiyle...
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Forum Üyesi
|
k.sahil yolu,k.sahil yolu...
merhabalar, herkes karadeniz sahil yolu hakkındaki olumsuz düşüncelerini her fırsatta dile getiriyor.(gerek hocalarımız ve gerekse arkadaşlarımız.) ben de, bu projenin, artık ezberlenen, özellikle toplumsal, kültürel ve mimari açıdan kentlerimize hazırladığı zemin itibariyle olumsuzluklarından bahsetmeyeceğim.
bu proje öyle yada böyle hayat bulmaya devam ediyor,sonunda bitecek ve kullanıma açılacak.artık ne söylense de ne kadar engel olunmaya çalışılsa da bu iş buraya kadardı ...peki kaçımız bu yola alternetif bir formül aradı yada sundu.hep eleştriyoruz. benim bildiğim tek alternatif güney sahil yolu projesiydi.o da ekonomik nedenlerle hayata geçirilemedi.peki başka bir seçenek yok muydu? evet yoktu...sonuç olarak; biz mimar adayları hocalarımızla birlikte bu gibi sorunlara orjinal çözümler bulabilmeliyiz.iş işten geçmeden...MİMARLIK da zaten bu değil midir? |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|