Arkitera Forum  
Geri Git   Arkitera Forum > Kentler > Diğer Kentler

Diğer Kentler İstanbul, Ankara dışındaki kentler...

Yanıt

Konu Araçları Modları Görüntüle
Eski 03-05-2008, 10:54   #16
Ziyaretçi

yine yanlış bilgi

redrapsody isimli arkdaşımız kayseriliyim diyor ama kayseriden haberdar olduğunu sanmıyorum,diyor ki belediye iyi çalışıyor,iyi çöp topluyor vs.. terminal yeri ve raylı sistem için kent plancılarından bilgi almıyolar mı diyor,halbuki onunda iyi bilmesi gereken bu üst planlamaların ankara da yapıldığı,kayseri nin en son planlarının 70 li yıllarda yapıldığı,2000 den sonra bi tadilat daha geçirdiğidir,mesela yapılan üst planlarda terminal mimarsinan kasabasında gözüküyor,mimarsinan kasabası ne demek,şehrin 30 kilometre doğusu demek,yani yapılan istatistiklere göre şehrin yüzde 80 inin batıya gittiğini,batıya yolculuk ettiğini düşünürsek yapılan üst planın ne kadar saçma olduğu çıkıyor ortaya,yani batıya gidecek adam önce doğuya 30 kilometre gidecek sonra aynı yolu yeniden alıcak,60kilometre boşa gidecek,belediye napıyor bu istatistiği değerlendirip terminali şehrin batısına yapıyor,bunun neresi yanlış,
raylı sistem kayseri nin en çok çalışanının bulunduğu organize sanayi ve uydu kentlerle,toki konutlarını,26 km lik bir hatla birbirine bağlıyor, raylı sistemin geçtiği hat trafiğin en yoğun olduğu hat,raylı sistem yapılmasıyla bu hattaki dolmuş ve otobüslerin kaldırılması hesaplanıyor,bununda ne kadar doğru olduğu hemen anlaşılabilecek bi durum,raylı sistemin üstten gitmesi belki kötü bişey ama çoğu yerde bilhassa meydan ve çevresinde yeraltında kalan kalenin dış surları nedeniyle kazı yapılamıyor,yapılamaz da,raylı sistem ilk önce ulaşım yapılarını birbirine bağlar sözü kısmen doğru olsada bu raylı sistemin 2. etabının olduğu unutulmamalıdır,yani raylı sistem yapldı bi daha ekleme ya da başka hat eklenemez diye bi kural yok,raylı sistem hattı yeni terminale 300 metre uzaktan geçiyor,isteyen yürüyerek ulaşabilir,ama ordan bir hat,bir servis,yada elektronik bir başka hat çalışıldığını biliyorum,raylı sistem kullanıma başladığında oda başlıcak,ayrıca stad yeri raylı sisteme göre seçildi,yani stada göre raylı sistem hattı gitmedi,onda da yanlışlık var,stad sonra planlandı,
deniyoki raylı sistem neden tren garına gitmedi,redrapsody kayseri den haberdar olsa,demir yolunun dışarı alınması çalışmasının olduğunu bilirdi,yani şimdi çevreyolu şehrin kuzeyine alınıp şehrin dışına alındı,demiryolunada aynı uygulama olması için çalışılıyo,yani şehrin dışına çıkacak yeni yeri belli olmayan tren garına raylı sistem götürmek ne kadar doğru olur,aslında redrapsody belediyenin sitesine girse bunlar yazıyor,ya da belediyeye telefon açsa bunları öğrenir,neden yapmıyor anlamadım,kayseriyi çok seviyorum diyor ama gelişmelerden haberi yok,demek ki sadece sevmek yetmiyor,ayrıca belediye bunları bilmiyo mu,raylı sistem için hem yurtiçi hem de yurtdışı firmalardan danışmanlık alınıyor,hemde çok uzman kişilerden,mesela raylı sistem geçiş güzergahı içinde belediyede toplantı yapıldı,ona da katılmamış anlaşılan....hem bilgi sahibi olmayalım,hem de ağzımıza geleni söyleyelim,bilişim devrinde biz mimarların bu hataları yapmaması gerekir...

En son mute tarafından düzenlendi : 03-05-2008 11:00.
mute is offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 03-05-2008, 23:47   #17
Arkitera Üyesi

RedRapsody'in Avatar'ı

Aydınlattığınız için teşekkürler. Fakat ben istatistiklerin yanında deneyimlerin de önemli olduğunu düşünüyorum. Beni falancanın yaptığı araştırmadan çok kentteki deneyimlerim ilgilendiriyor.

Sivas Caddesinin bozulan yapısını ve kentin bu sistemle bir bariyerle ikiye bölünmesi istatistiklerle değil birkaç yıl sonra deneyimlenerek anlaşılacaktır. Ankara gibi heryer altgeçit-üstgeçit dolacak.
Yayaları aşağıya al, yukarı çıkar , trafiğe yol ver. Bana hiçbir istatistik yürüyerek dolaştığım yerlerde dolaşan bir treni kabul ettiremez.
Eski 07-05-2008, 15:38   #18
Arkitera Üyesi

bu gibi konuları belediyede bu işlerden sorumlu kişilere söylemek doğru olur,biz olaylara kendi açımızdan bazen romantik bakıyoruz,onlara sorup bunun aslını öğrenmek gerek,sonuçta ordaki bu kararları verenlerde bizim gibi mimar ve mühendis veya nasıl olmalıydı? diye kafa yormak gerek biraz,belki meclis toplantılarına katılmak gerek,ya da mimarlar odası bi hamle yapmalı,bu toplantılara girmeli,yoksa ordan karar çıkıyor biz bol bol konuşuyoruz,buna müdahil olalım,kararlar böyle çımasın,karar çıktıktan sonra konuşmanın anlamı yok,mimarlar odası daha aktif görev almalı....
Eternity- is offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 07-05-2008, 16:00   #19
Arkitera Üyesi

RedRapsody'in Avatar'ı

Haklısınız, ortamda bir korku hakim. Ben belediyeyle hiç alakalı olmadım, ama daha önce Şükrü beyle tanışmıştım. Şükrü Karatepe'nin Kayseri için çok önemli bir insan olduğunu düşünüyorum, nasıl bir komplonun kurbanı oldu bunu zaman açığa çıkaracaktır. Orası biraz karanlık.
Ben onun kitabında okuduğum fikirlerinin Kayseri'nin gerçek vizyonu olduğunu düşünüyorum. Şuan herkes birşeylerden çekinip kifir beyan ederken ' aman belediyeyle ters düşmeyim' mantığıyla hareket ediyor. Belediye'nin en üstündeki insanların özverilerini biliyorum, bu yüzden içim açıyor yanlış işler yapılınca.
Konuşamazsak çözemeyiz, konuşmaktan tartışmaktan, eleştirilmekten kaçmadığımızda yol alırız. Sorumluluk alırız... Ben bahsettiğiniz gibi Kayseriden uzağım. Birkaç işte göstermelik olarak adım geçiyor ve ofisim orda duruyor ama Kayseri ile pek alakam yok. Ama emin olun Kayseri'de yaşamayı ve oraya hizmet etmeyi istiyorum. Bunu zaman gösterecek, şimdilik sadece gözlemlerimi yazmakla yetinebiliyorum.
Eski 07-05-2008, 16:08   #20
Arkitera Üyesi

yani belediye başkanı gördüğüm kadarıyla iyi niyetli,ama hukukçu sonuçta,bu işlere mimarlar odası müdahil olmalı,belki de bizde gitsek yapılanların doğru olduğuna ikna olacağız,o yüzden bu tür konularda daha aktif olmalıyız,karalama kampanyasıyla olmuyor bu işler,medenice ortak yol bulunur sanıyorum,ama özellikle raylı sistemi incelerken avrupada ne yapılmış ona bakmak gerek,sadece bizim meydanda mı üstten gidiyor? incelemek gerekiyor,onlar bu evreleri bizden 50 yıl önce yaşamışlar.........
Eternity- is offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 08-05-2008, 20:18   #21
Arkitera Üyesi

RedRapsody'in Avatar'ı

Avrupa takıntısının bizim en büyük handikapımız olduğunu düşünüyorum. Bizim 'Türk Kenti' diye bir tiplojimiz var(dı). Daha organik ve İslam Kültüründen beslenen, faklı kültürlerle zenginleşen.
Sade, insancıl, özgün ... Avrupa'nın modernizmde çıkış yolları bulduğu pek çok felsefe zaten İslam kentinde, Türk kentinde varolan şeylerdi. Biz toplumsal değişim sürecinde bunları yorumlamak yerine, büsbütün yabancılaştık.
unuttuk, işin kötüsü neyi unuttuğumuzun farkında bile değiliz. Şimdiki şuursuz halimize geldik. Postmodern kubbeli,kemerli,taç kapılı yapılarla bunu geri kazanacağımızı sandık.

Önemli şehirlerde raylı sistem genellikle metro şeklinde çözülmüş. Kayseri gibi düz bir şehirde ben metro beklerdim.
Benim için Avrupada nasıl olduğu fln önemli değil. Ben artık Sivas caddesinde yürümekten zevk almıyorum. Gürültülü bir çevreyolu olmuş sivas caddesi.
Ben düz bir mantıkla raylı sistemin şimdiki çevre yolundan, mimsin-inönü parkı-hastane-terminal-belsin-organize şeklinde bir hat hayal etmiştim. Bence sorun planlamacıların işe hava fotoğraflarından bakmasından kaynaklanıyor, kentsel kararlarda mimari ölçeği önemsenmeyince bu tür problemler yaşanması çok doğal.
Ankara raylı sistemi incelense Avrupaya bakmaya gerek kalmazdı bana kalırsa. Artık yapılacak birşey yok. Ben raylı sistemin yarattığı kentsel bariyeri kırmaya yönelik eskizler, çizimler karalıyorum şu sıralar. Kayseri'ye döndüğümde bunları samimiyetle sunmayı istiyorum.
Kayseri ile ilgili öneri verme alışkanlığı edinmeliyiz belediyeye karşı.
Fakat belediye de önerilen projelere değer vermeli. Mimarları zorlamalı, yormalı...
Mimarları bir araya getirip tartıştırmalı.
Haklarını da vermeli. Ciddi bir yapıcı eleştiri ortamı oluşursa bence iyi niyetle iş yapma düşüncesindeki herkes kazanır.

Bazan dinamikleri harekete geçirmek için kışkırtıcı yazılar yazmak gerekiyor. Ama bunun kişisel ihtiraslarla değil, samimi düşüncelerle yazıldığı zamanla anlaşılır diye düşünüyorum. Toplumsal olarak öncelikle buna ihtiyacımız var. Kayseri bunu yapabilir, yapabilirse muhteşem olur.

O zaman Kayseri'de kimse imar yönetmeliğini delmeye cesaret edemez, proje yaparken titiz çalışması gerektiğini bilir, projeyi sahiplenir. Kayseri kazanır, düzgün iş yapanlar kazanır. Kayseri'de bunu yapan hiçkimsenin yazdıklarımdan alınmaması gerek. Gerçekten mimarlığı öğrenmek ve arkasında iyi birşeyler bırakmak isteyenler biraz sabırla mücadele etmeli, biraraya gelmeli. Kaliteli iyi mimarların yanında yetişmeli, yanlarında çalıştıkları mimarları zorlamalı. Tek başlarına değil, 4-5 kişi birleşip ofis açmalı, ofis açacaklarsa da. Yoksa dekorasyon işleriyle yetinmek zorunda kalırız. Kente mimarların etkisi diye birşey olmaz. Kendimizi geliştemeyiz biz de, gelişemeyiz.
Türkiye'de pek çok yerde bu mümkün değil ama Kayseri'nin şansı var. Ama kenti yönetenlerin bu ortamın oluşmasında başı çekmeleri gerekiyor. Düzeyli bir tartışma zemininde , herşey didik didik konuşulabilirse aklıselim insanlar , iyi niyetli olanlar kazançlı çıkar diye düşünüyorum.

En son RedRapsody tarafından düzenlendi : 08-05-2008 20:29.
RedRapsody is offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Yanıt

Yerimi olarak kaydedin

Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları
Modları Görüntüle

Mesaj Yazma Hakları