![]() |
|
|||||||
| Diğer Kentler İstanbul, Ankara dışındaki kentler... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Arkitera Üyesi
|
İzmir’de önünde durulup seyredilecek bina yok..
İzmir'de önünde durulup seyredilecek bina yok
Tarih: 11 Şubat 2008 Kaynak: Hürriyet Arkitera'da rast geldiğim bu haber İzmir'de yaşayan bir mimar olarak “Neden daha da önemlisi Nasıl bu kadar güzel bir kent bu hale getirilebilir sorusunu aklıma düşürüyor. Bir zamanlar Ege’nin incisi olarak addettiğimiz kent giderek daha kalitesiz yaşam koşullarını beraberinde getiren el yapımı çirkinliğe doğru koşar adım gitmekte. İzmir’in kent dokusunun ne kadar değişmiş olduğu 40–50 sene önceki fotoğraflarla günümüz karşılaştırıldığında daha net ortaya çıkıyor. Kentin genel siluetinden, yeşil alanlarına, eski doku ile yeni dokunun kaynaşmasından, modern yapılara kadar giderek kalite düşmekte. Planlamalarda ki karmaşa ve çelişki o kadar gün yüzüne çıkmış durumda ki birçok ne işe yaradığı belli olmayan veya bitirilemeyen yatırımlara milyonlarca lira harcanmakta. EXPO 2015 telaşına düşülmesi ve Milano ile rekabet ortamına girilmiş olması benim için son zamanlarda ki yegâne umuttu. İzmir adına atılan doğru dürüst tek bir plandan haberim olmamasının yanında Milano’da yapılan hazırlıklar ve çalışmaları daha iyi biliyor olmam bu umutlarımı da büyük oranda azalttı. İzmir gibi nadide güzellikteki bir kentin kıymetini daha iyi bilmemiz gerektiğini düşünüyorum.
|
|
|
#2 |
|
Arkitera Üyesi
|
selamlar
Bir İzmirli olarak ben de bu duruma çok kızıyorum.Ankarayı daha çok sevdiğimi söyleyince arkadaşlar şaşırırdı.İzmir'in hiç değilse denizi var diye.Ama öyle bir şehir ki denizin güzelliği bile belli olmuyor.ben yaşım gereği çok eski halini bilmem.Ama şimdiki gibi olmadığı kesin. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Arkitera Üyesi
|
Merizem , öncelikle hemen ilk cümlem şu olacak ; ben her halükarda İzmir derim Ankaraya kıyasla
İşin espirisi bir yana mimarlık toplumun aynası derler ki ben buna çok inanırım. Mimarlığın sanata yaklaştığı en etkin ve derin durum buymuş gibi gelir bana çoğu zaman. İzmir'e hep alıcı gözle bakma alışkanlığı vardır birde. O açıdan böyleyömiş, şu açıdan böyle. Bugün hatta İzmiri yansıtan O'na yakışan (saat kulesi hariç tabi) yapı ne olabilir sorusunu sordum karşımda hep Efes Oteli var bu payeyi şimdilik oraya verdim. (Rahmetli Harbi Hotan'ın yapıları da çok yakışır İzmir'e gerçi..). Aslında olay beğeniden de öte kalite meselesi olsa gerek İzmirde. Kendi bakış açımla erken cumhuriyet yapılarından tutup 80lere varana kadar İzmir'de çok güzel yapılar yapıldığıda bir gerçek ki kimi hala ayaktadır. İzmir'in sorunu 80 sonrası başlamışki öncesini görmek kısmet olmadı . Kentte sürdürülebilir bir kalite düzeyini sağlayacak şartlar ve ortak akıl düzeyi sağlanabilir üstünede expo kısmet olurda bizde de kalırsa en zor olan adım atılmış olur. Ben İzmir'i çok seviyorum seven insanlarında eminim ellerinden az veya çok birşeyler için çaba verdiklerine de eminim. Bu bile kendince bir umut işte ![]()
|
|
|
#4 |
|
Arkitera Üyesi
|
İzmirde önünde durup izlenecek bina yok demek doğru mu bilmiyorum.
İzmir her yanıyla güzel zaten, ben izmirde oturup bina izlemem . Kordonda biryere oturup denizi ve sahilden geçen güzel kızları izlerim . Yani söylemek istediğim İzmir denilince akla gelen kordon boyu, Konak ,Karşıyaka, Bostanlı ... İçerilerde ise başka bir izmir var. İtişe kakışa denize ulaşmak ister gibi dizilmiş yerlerinden memnun olmayan yapı grupları... Tarkan konserini arka sıralardan izlemek zorunda kalan kısa boylu kızlar gibi çırpınıp dururlar. Kordondaki slüeti düşünün, o slüet içine sıkışmış , kendini zar zor kurtarmış İzmir'in asıl benliğini yansıtır. Denizden bakanın güzel görmesi için düşünülmüş detaylar vardır, bunun dışındakiler hep denize doğru bakanlar içindir... ![]()
|
|
|
#5 |
|
Arkitera Üyesi
|
Kordonda oturup denizi izlemek tabi ki izmirlilerin en büyük zevki, ancak izmiri denizden koparmadılar mı sizce de, denizle kordon boyu yolları arasına çim tarlaları yaptılar. Şehir dışından bir misafiriniz gelince denizle bütünleşmiş kaç tane mekan bulabiliyorsunuz? Bu konuda Antalya ne kadar güzel projeler geliştirdi, mekanlar yarattı izmir tamamen bi tarla havasında deniz kenarına sahip. Bu konularda birşeyler yapılmalı . Herşeye rağmen güzel kalan izmir , ilgiyi ve gelişimi hakediyor bence.
Emre ÖZTÜRK mimar noveci.com |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Arkitera Üyesi
|
Ben de; İzmir-Karşıyaka da 1952'de doğmuş ve 1973 yılı sonuna kadar sürekli ikamet ettiğim, gençliğim'deki Karşıyaka'yı geri istiyor ve özlüyorum;
Türkiyemizin birçok il'inde görüleceği gibi (Bursa, Eskişehir gibi) en verimli tarımsal alanları konut ve bozuk sanayileşme sonucu ticari alanlara terk edilir iken, hep katledilen yeşil alanlar olmuştur, İzmir de Fuar alanından başka, merkezi bölge de bir toplumsal alan var mı? Karşıyaka bir sayfiye kenti idi, bahçeleri ve ekilebilir alanları ile yakın oksijen kaynakları ile dolu idi, şimdi yok edildi, şehir planlarında yeterince sosyal aktivitelerin yapılabileceği büyük park alanları Karşıyaka'mızda bırakılmadı ne uğruna? kişisel rant uğruna!!! şimdi birbirine benziyen beton şehirler inşa ettik sonra da expo'yu talep ediyoruz hak ettik mi? Körfezimizi önce lağım çukuruna çevirdik, şimdi geri dönüş yapmaya çalışıyoruz, iyi ki bir imbat rüzgarımız var da bazı kokuları dağıtabilmektedir, uluslararası anlamda İzmir'in tek simgesi var o da Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ün bizlere armağan ettiği "Fuar alanı" ,bunun üzerine ne ekliyebildik? Ege'nin incisine yakışan yeni eserler dilerim bundan sonra daha usturuplu olarak yaratılır da, bizler de geçmişten onur, gelecekten güven duyarız... Kalın sağlıcakla...
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|