|
|
#16 |
|
Arkitera Üyesi
|
Expo Organizasyonlarının düzenlendiği kentlerde, o kentlerin vizyonları ve master planları doğrultusunda kazandırdığı kalıcı kentsel elemanları ve altyapıyı kavrayabilmek için, Expo 1992 Sevilla ( İspanya ) kentinden birkaç örnek ;
- Kentin çevresinde 35 km.otoyol - Nehir üzerinde 9 köprü ( Birtanesi S.Calatrava'nın tanınan tasarımı Alamillo köprüsü ) - Sevilla-Madrid arasında İspanyanın ilk hızlı treni ( yaklaşık 550km.) - Havaalanı Yeni terminali ve şehir bağlantısı - Kongre Merkezi binası - Sevilladaki bütün tarihi binaların ( kamu-özel ) restorasyonları - Şehir çıkışlarında 14 köprülü kavşak - Şehirdeki bütün yeşil alanların bakım ve amenajmanları - Toplam yaklaşık 20 bin yatak kapasiteli kent içi yeni oteller ve ayrıca tarihi merkezde pansiyonlar - Şehir içi ulaşımda, 30 km raylı toplu ulaşım sistemi - Ve 220 ha.Expo alanı ( alanın yaklaşık 120 ha.lık kısmı ve pavyonların büyükbölümü günümüzde Bilişim amaçlı Teknopark olarak özel firmalara tahsis edilmiş, geliştirilmeye çalışılıyor ) ve diğer kısımları stadyum, spor ve rekreasyon alanları olarak kullanılıyor. Özetle tanımlanan gelişmelerin, 650 bin nüfuslu bir kent için 5 yıl içinde gerçekleşmesinin önemi ve katkısı inanılmaz, ve yalnızca dar bir turizm ve esnaf ekonomisi pespektifinin çok ilerisinde görülebilen, bütün kenti kavrayan boyutlar açısından dikkate değer kazanımlar. (Ayrıntı; Katalan Barselona bölgesi ve Bask Bilbao bölgesinin gelişmişliğine karşı, Kraliyet taraftarı olan daha yoksul Andalucia (Endülüs) bölgesi kenti olan Sevillanın İspanya kralı tarafından Expo ve özellikle yatırımlar yönünden desteklendiği, kayırıldığı belirtiliyor.) Örneklenen Expo 1992 Sevilla ile, Expo 2015 İzmir'in en belirgin farkı, İzmirde Exponun bir master plan dahilinde değil, kentin bütününden kopuk kısır ve günübirlik beklentilerle gündeme getiriliyor, tartışılıyor olması denebilir. Bir başka ilginç benzerlik ; Sevillada da Expo alanı belirlenirken önerilen alanda tarihi sit olarak tescilli büyük bir tarihi manastır yapısının bahçesi, özel bir yasal düzenleme ile sit alanı vasfı kaldırılarak, yani sit alanısınırları oldukça küçültülerek (yalnızca yapı ve küçük bir bahçe sit olarak kalmış ) Expo alanına dahil edilmiş. Garip uygulamalarda yalnız değiliz yada Akdenizli mi ? En son hasant tarafından düzenlendi : 30-11-2007 22:40. |
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Yönetici
|
Bugün Radikal 2'de 10 Şehir Plancısının imzasıyla Expo 2015 yer seçimi ile ilgili bir yazı yayınlandı.
Yazıda ŞPO-İZMİR - Anasayfa da detaylı bilgi olduğu belirtiliyordu. Siteye girince şu açıklamaya rastladım: Alıntı:
Foruma gönderdiğiniz mesajları daha iyi formatlamak ister misiniz? Tıklayın... Üyelik ile ilgili sorunlarınız için lütfen Güncelleme ve Duyurular başlığına bakınız. Bu konudaki özel mesajlara cevap yetiştirmem mümkün olamıyor. |
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Forum Üyesi
|
Özetle hukuka aykırı iş yapıp dava edilince dava eden meslek örgütünü suçlamayacaksınız.
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Yönetici
|
2008 yılında Zaragoza kentinde düzenlenecek olan EXPO için kentte devam eden mimari faaliyetleri ele aldığımız habere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
EXPO 2008’in Zaragoza Kenti’ne Kazandırdığı Mimari Değerler |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Arkitera Üyesi
|
Sorun nerede ?
Expolar, Olimpiyatlar, Formulalar gibi büyük projelerin, düzenlendikleri ülkelere ve kentlere çok önemli sosyal, kültürel ve mimari-mekansal zenginlikler kazandırdığı biliniyor. Londra, Paris, Barcelona, Münih, Sevilla vb. örneklerde olduğu gibi. Bizim ülkemizde ve kentlerimizde ise, aynı fonksiyonlar aynı zenginliği taşıyamıyor, bulundukları ortamlara, yapıldıkları çevrelere. Bir sorun var gibi, ama nerede !?. |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Yönetici
|
İzmir EXPO 2015 Master Planı
İzmir’de gelecekteki EXPO alanının master planını hazırlayan AS&P – Albert Speer & Partners Mimarlık ve Planlama Bürosu’ndan Frank Höf, planlamaya yaklaşımlarını, tasarımın hedeflerini ve EXPO alanının fuar sonrası dönüşümünü anlattı.
Master plan ile ilgili bilgiler ve projenin imajları Albert Speer & Partners Tarafından Tasarlanan Master Plan, İzmir?e EXPO 2015 Ev Sahipliği Getirecek mi? başlıklı haberde. ![]() |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Yönetici
|
Bu kadar önemli bir konuda forumun İzmirli müdavimlerinden yorum bekliyordum doğrusu!
Albert Speer kararını kim aldı acaba? Bu konuda bilgisi olan var mı? Türkiye'nin neredeyse tek sosyal demokrat kentinin Expo planlamasının Hitler'in başmimarının oğluna yaptırılması da başka bir ilginçlik tabi Kimseyi babasından dolayı yargılayacak değilim; kaldı ki baş mimarlığında bir suçu var mı onu da bilmiyorum. Sadece ilginç olmuş ![]() Çok fazla mimari görselleştirme çalışması var ama mimari çizim yok ne yazık ki. Bunun için açıkçası anlamakta ciddi sorun yaşıyorum. Neyse bu kadar söz bile fazla. İzmirlilerin yorumlarını merakla bekliyorum; lumina, hasant?
Foruma gönderdiğiniz mesajları daha iyi formatlamak ister misiniz? Tıklayın... Üyelik ile ilgili sorunlarınız için lütfen Güncelleme ve Duyurular başlığına bakınız. Bu konudaki özel mesajlara cevap yetiştirmem mümkün olamıyor. |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Arkitera Üyesi
|
Okunabilir, anlaşılabilir bir master plan ve planın raporu edinilemeden, bu görselleştirmeler üzerinden yorum yapmak olanaklı değil, ancak;
Yazıda, Expo alanının tasarımı ile ilgili kısmın 5. parağrafında ; ....yıldız şeklindeki expo kulesi ve hilal şeklindeki amfitiyatro ise Türkiye'nin ulusal sembolüne gönderme yapıyor... değerlendirmesi yer alıyor. Bir ara dna kulesi öneriliyordu tema sağlık olduğu için.! Yukarıdaki değerlendirmeden sonra söyleyecek bir şey kalmadığı düşünülebilir. ( Keçiören'den farkı varmı merak edilmeli.) |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Arkitera Üyesi
|
Expo 2015 İzmir de... Çok mutluluk verici bir haber.Umarım en iyi şekilde hazırlıklar yapılır.
Derken.. Şimdi de Milano da yapılacağı konusunda haber geldi.Bu nasıl iştir ilk önce İzmir dendi sonra Milano.86 oya 65 oy. En son guclentekeli tarafından düzenlendi : 31-03-2008 19:34. |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Yönetici
|
Yemeğe oturuyorken İzmir'di; yemekten kalktık, Milano...
Üzüldüm ![]()
|
|
|
|
|
#26 |
|
Yönetici
|
Anadolu ajansının yaptığı bir gaf. Resmen skandal.
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
Yönetici
|
Eğer öyle ise ciddi skandal ve buna sebep olanlar hakkında soruşturma açılması gerekir.
|
|
|
|
|
#28 |
|
Arkitera Üyesi
|
Ben AA nın yaptığı bir gaf olarak görmüyorum, nitekim ilk oylamada resmi sonuç İzmir'i galip gösteriyorken, elektronik sisteme dair itiraz yapılmış, oylamanın geçerliliği iptal edilip ikinci oylama istenmiş benim anladığım...
Bunda AA nın herhangi bir suçu veya rezaleti olduğunu sanmıyorum... ![]() Yine de yapılan 15 milyar Euro'nun getireceği bir takım + lar olmalı diye umut etmiyor değilim saf saf ![]()
|
|
|
#29 |
|
Yönetici
|
İlk oylama zannedilen; elektronik sistemin denenmesiymiş... Elektronik sistemde sorun olmasın diye denenmiş ve onu da anadolu ajansı oylama sonucu diye duyurmuş. Bence de skandal...
|
|
|
#30 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
Bana pek mantıklı gelmedi son anda deneme yaptıkları, size geliyor mu? AA nın avukatı değilim ama bu kadar basit hata yapılmaz, yapılmamıştır da ![]()
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|