![]() |
|
|||||||
| Diğer Kentler İstanbul, Ankara dışındaki kentler... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#16 |
|
Arkitera Üyesi
|
Başlığı da altında yazılanları da çok sevdim, RedRapsody.
Ben o şehirde doğdum, o şehirde mimarlık okudum ama o şehirde işimi yapamadım, yapmak istemedim. Neden yapamadığım yukarıda anlattıklarınızla yakından ilişkili. Tek başına sivil anlamda kimse elini taşın altına koymuyor, meslek örgütlenmesi zaten yok. Gücünü elinde barındıranlar da istediğini yapıyor böylece. Benim elimden gelen de sadece meslek dışındaki insanları bilinçlendirmek, doğruyu anlatmaya çalışmak oluyor. Malum seçimler yaklaşıyor, güç el değiştirecek. Elindeki gücü adaletli ve doğru şekilde kullanan, bilginin gerçek güç ve tek doğru olduğunun farkında olan, geçmişini bilmeden geleceğin inşa edilmeyeceğini bilen, kısa vadeli çıkarlar için uzun vadeli yanlışlar yapmayacak insanların görev başında olması dileğiyle... |
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Forum Üyesi
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Arkitera Üyesi
|
Evet, bir idealden ya da ütopyadan bahsettiğimin farkındayım ancak dilekte bulunurken bile en fazlasını istemek gerek değil mi
![]() |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Forum Üyesi
|
Haklısınız, idealist yaşamak ama gerçekleri ve yaşamın asıl akışını görmek en iyisi...Kayseri için de iyisi olur umarım...
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
Arkitera Üyesi
|
Mimar Sinan'ın doğduğu ev turizme açılıyor
Kayseri'nin Ağırnas beldesindeki Mimar Sinan'ın doğduğu ev, gelecek ay turizme açılıyor.
Restorasyonu tamamlanan ev, müze olarak hizmet verecek. Ağırnas Belediye Başkanı Mehmet Osmanbaşoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla restore edilen tarihi evin, İl Özel İdaresi tarafından kendilerine tahsis edildiğini ifade ederek, "Tarihi evin üst bölümü 1930 yılında Mimar Sinan'ın 7. kuşak torunu Ahmet Öztaş tarafından dönemin mimarisine uygun olarak yöremizdeki taşlar kullanılarak yaptırılmış. Tarihi evin bu bölümünü misafirhane olarak düzenledik. Mimar Sinan'ın doğduğu ve yaşadığı alt bölümde ise döküm potası, döküm kalıpları, taştan yapılmış tahıl ambarları, demirci körüğü gibi orijinal yapılar evin restorasyonu sırasında ortaya çıktı. Mimar Sinan'ın doğduğu evin bu bölümü müze olarak düzenleniyor. Müzenin açılışını 9 Nisan'da yapacağız" diye konuştu. Başkan Osmanbaşoğlu, müzede ayrıca etnoğrafik eserlerin yanı sıra Mimar Sinan'ın eserlerine ait resim ve fotoğrafların da sergileneceğini dile getirerek, "Müzede Mimar Sinan ile ilgili her türlü doküman ve kitaplar da bulunacak. Mimar Sinan ile ilgili bilimsel araştırma yapmak isteyenler üst kattaki misafirhanemizde de kalabilecek" diye konuştu. Ersan Temizel - Zaman |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Forum Üyesi
|
Arkadaşlar, bu arada Mimar Sinan Usta'nın da Kayserili olduğunu belirtmeden geçemedim. Onun köyündeki, doğduğu yapının ve etrafının düzenlemesini görseniz, disneyland gibi... Kemikleri sızlıyordur, ustanın. Senin gibi bir ustanın çırağı bile olamayacak insanlara mimar, plancı ünvanı vermişler, yazık...
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
Forum Üyesi
|
tam da ben yazarken aysun kardeş hızlı davranmış, affola...
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Arkitera Üyesi
|
Öğrenciyken bu evin rölövelerini yapmıştık, restorasyondan önce çekilmiş fotoğraflarını en yakın zamanda scan edip ekleyeceğim. Evin restorasyon sonrasındaki durumunu da merak ediyorum, gidip göremedim bi türlü. Açılıştan sonra gitmek şart oldu artık.
Ağırnas Belediyesi Tarihi Kentler Birliği'ne üye bir belediye olduğu için, bu evin restorasyonu konusunda onların da destekleri olmuştu. Üniversite'nin de restorasyon projelerini hazırladığını sanıyorum. Ellerine sağlık... |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Arkitera Üyesi
|
ben bu evi çeşitli aşamalarda birkaç kez ziyeret ettim. Organik bir mimariye sahip bir yapı grubu. Kapadokya bölgesinde görebileceğimiz cinsten. Birbirine eklemelerle yapılmış, kendiliğinden gelişmiş bir yapı. Restorasyonun kalitesini sorgulayacak konumda değilim ama alt katlar oldukça özenli yapılmıştı. Konak kısmında ise biraz dekoratif malzeme kullanımında dikkatsizlik gözlemledim, sanırım restorasyonu yapanların bilgisi dışında yapılmış müdahalelerdi.
Bu yapı hakkında bildiğim aslında Sinan'ın tam anlamıyla bu evde doğmadığı.Devşirilmeden önce yanlış hatırlamıyorsan Rum asıllı olan babasının yanında çıraklık yapıyormuş ve bu evin yakınlarında ikamet ediyorlarmış. Yani bu konaktaki taş işçiliğinde muhtemelen izleri bulunmaktadır babasının veya kendisinin. Bu ev sembolik olarak Sinan'ın doğduğu ev olarak nitelendiriliyor. Fotoğraf sergisi benim hoşuma gitmişti. Sinan'ı anlatan özel bir kültür sanat merkezi olabilir, özel bir kafe'ye sahip olabilir. Yani oraya birkez gidip görmek yerine insanları sürekli çeken biryer olabilse daha iyi olur. Yani arabama atlayıp orada bir sergi , film, mimarların vereceği söyleşiyler gibi aktiviteler gerçekleşse, sonra orada güzel bir yemek yiyip evime dönsem. Yaşayan bir restorasyon projesi adına daha mutlu olurdum. Kayseri evi diye Beştepeler parkında yapılan konağa gidileceğine buraya gitmek daha farkında bir kentlilik hissi uyandırır toplumda bence! Hani devlet büyükleri gelince namı değer Kayseri evine götürülüyorlar ya!
|
|
|
#25 |
|
Arkitera Üyesi
|
Mimar Sinan'ın Doğduğu Evin Restorasyonu Hakkında
25 Haziran 2005 tarihinde Dünya Gazetesi'nin Cumartesi-Pazar ekinde, Bahar Çuhadar'ın Prof. Dr. Metin Sözen ile yaptığı röportaj...
Cekul Vakfı Daha fazla bilgi için; Ağırnas Belediyesi Ağırnas Belediyesi |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Arkitera Üyesi
|
Trafik denen şeyden bihaber olan Kayseri'liler artık trafik problemiyle karşı karşıya..
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ziyaretçi
|
Kayseri meydanının ilk halini ve son halini mutlaka biliyorsunuzdur.Meydan çok güzel benim hoşuma gitti zaten yapılmış işler hiç bir zaman kötü olmaz malum bir emek verilmişdir.
Ama zeminlere yapılan ışıklandırmalar,ve meydanın diğer yerleşim birimleri (etrafındaki eski işyerleri vs.) onlar ile arasında bir kompozite göremedim bazen bakdığımda sanki bana kopyala yapıştır gibi geliyor |
|
|
|
#28 |
|
Arkitera Üyesi
|
Kayseri' de mimarlık eğitimimi aldım ve 5 sene orada yaşadım .kentteki mimarlık kavramı tamamen soyut asla varolmayacak kavramlar ustune kurulu.Yani nereden tutarsanız oradan batan bir şehir Kayseri.
Mesela üniversitede yeterli hoca olmadıgından piyasadan hocalar derslere gelmekte ; yaptıkları işler için onda bahsetmeyelim bundan bahsetmeyelim diyecak kadar kotu projelere imza atan kişiler.Bu mimarların verdiği eğitimemi yanalım yada kayseriye katacakları akadamık bakışamı? Belediye derseniz o daha fena ; modernleşme adı altında her tur abuk sabuk amator yapılaşamayı destekleyen ; tarihi dokunun nasıl korunması gerektıgını kocaman kumbetı oyle tek basına refujde hatta batcıkın ustunde bırakmayı anlayan o guzelim tarıhı dokuyu rant için yok eden bır düşünce sistemi .... Erciyes üniversitesi mimarlık fakültesi de en az belediye kadar hatta daha fazla sorumludur bu çirkin çehreden... Keşke her şey daha farklı olsa... Ama eminim pek çok şehirde de olduğu gibi kayseride de çirkin çıkarlar yüzünden Kaybolan ve kaybolacak Bir kenttir kayseri... |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Yönetici
|
Ofiss Mimarca
Ofiss Mimarca ve kurucusu Bahadır Kul Kayseri'deki projeleriyle Türkiye'nin Mimarlık Arşivi Arkiv'de.
Kayseri Kadir Has Şehir Stadyumu, Fotoğraf: Rasim Tekin En son Pınar Seyrek tarafından düzenlendi : 14-02-2008 16:06. |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Arkitera Üyesi
|
evet tam da bundan bahsediyorduk
Kayseri'de belediyenin sparişleri üzerine yaptırılan projelerin ARKİV de yer alması son derece anlamlı olmuş. Söz konusu ofis bizim jenerasyonumuzun ağırlıklı olduğu, birlikte çalıştığım arkadaşlarım da içerisinde yer aldığı bir ofis.
Yarışma ile kazanılmış veya ödül almış bir projelerinin olduğunu hatırlamıyorum. Genellikle spariş üzerine projeleri gerçekleştiriyorlar. ARKİV de yer alması bu yönden anlamlı. Genellikle yarışma ile proje yapmış ofislerin projelerinin yer aldığı ARKIV, demekki artık sermayenin şekillendirdiği, spariş projeleri de mimarlık dünyasına sunuyor. Mimarlık mesleğinin iyice sulandığı bu dönemde bir bardak su da ARKIV den hediye! Kayseri'de geçirdiğim ve elimdeki projeleri sonlandırıp, muhtemelen de uzun süre veda edeceğim kentime selamlar olsun, seni yeniden şekillendiriyorlar, sana yeni bir KİMLİK kazandırıyorlar , kim olduklarını unutarak biraz da. Terminal dediğiniz şey giydirme cephe firmasının iyi bir çalışmasından öteye gitmemiş,içine girdiğinizde hizbe, cansız bir kolon havuzunun içine düşüyorsunuz. Stadyum bir köprü inşa edilebilecek çelik strüktüre sahip, plan ve işleyiş olarak onca paranın heba edildiğini düşündüğüm bir proje. Elinize sağlık, Kayseri'ye malolmuş devasa projelere imza attınız. Yarışmasız, sessiz sedasız... Şimdi bence Kayseri'nin en önemli projesi olan Kaleiçi düzenleme yarışması var , bu yarışmaya ilgilerinizi rica ediyorum. Kentin kalbi olabilecek bu noktayı da sipariş üzerine şekillendirmeye kalkarlarsa bu şehirden umudumu iyice keseceğim.
R&R En son RedRapsody tarafından düzenlendi : 14-02-2008 13:17. |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|