Arkitera Forum  
Geri Git   Arkitera Forum > Mimarlık ve Bilişim > Mimari Görselleştirme > Devam Eden Çalışmalar

Yanıt

Konu Araçları Modları Görüntüle
Eski 23-12-2006, 13:09   #1
Arkitera Üyesi

tech-inn'in Avatar'ı

Hastane Odası Perspektifleri

herkese selam. bunlar ilk vray çalışmalarım. vray üzerinde 2 gün uğraşarak bu sonuçları aldım. kendi adıma memnunum sizin görüşlerinizin bana yarar sağlayacağını düşünerek sizlerle paylaşıyorum. biliyorum watermark olayını sevmiyorsunuz ama uygulaması devam eden bir proje olduğu için iş yerinden ancak bu şekilde izin alabildim. modellemede autocad 2007 ve 3dsmax7 kullandım. render da vray 1.46 desteği var. ışık konusunda tavana 2 adet ve kamera açılarına göre kamera arkalarına yere dik 2, toplamda 4 adet vray plane light koydum. amd 3000+ işlemci ve 1 gb ram ile 800x600 render alması 1-1.5 saati buldu

pencere konusunda bazı sorunlar yaşadım. pencere şeffaf olmasına rağmen ve dışarıda environmet map olmasına rağmen dışarıyı göremedim. sanırım bu pencere önündeki vray light'tan kaynaklanıyor. aslında vray light'ı invisible yaptım ama yine de dışarıyı görmemi engelledi sanırım.

yorumlarınız için şimdiden teşekkürler
Eklenmiş İmajlar
hastane-odasi-perspektifleri-1717-jpg  hastane-odasi-perspektifleri-1818-jpg  

En son shadow tarafından düzenlendi : 01-05-2007 13:35.
tech-inn offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 23-12-2006, 18:09   #2
Yönetici

Çetin Tüker'in Avatar'ı

Şu imzaları bi hale yola sokalım olmaz böyle....
Eski 23-12-2006, 20:04   #3
Yönetici

ayasofya'in Avatar'ı

Blog Mesajları: 16
Evet ben demeden Çetin demiş.
Arkadaşlar lütfen. Çalışmalarınızı buraya göndermeniz ZATEN İŞİ SİZİN YAPTIĞINIZIN göstergesidir.
Yani biri iş gönderdi ve diyelim Galeri'ye koyduk. Onun çalınması zaten abes çünkü kişi kanıtlamış oluyor kendisi yaptığını.

Burası böyle bir patent oluşumu aynı zamanda. Şu filigranlara bir düzeltme yapın.

Rendıra deiyecek bir şeyimiz yoksa bile bunlara var. İşler güzel. Ama imzalar değil.

Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler?

Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler

TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ
ayasofya Şu anda online   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 23-12-2006, 21:56   #4
Forum Üyesi

gün'in Avatar'ı

Allah korusun tabi ama odalar maşallah otel odası gibi. Ancak bir hastane odasını başka bir hastayla paylaşmak çok can sıkıcı...
gün offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 23-12-2006, 22:15   #5
Yönetici

lumina'in Avatar'ı

gün ün otel odası yorumuna katılmamak elde değil.
bu "render" işlerine ister istemez sadece "zanaat" yöünden değil tasarım ve "mekansal ifade" penceresinden de bakmak kaçınılmaz oluyor sanırım, en azından bazılarımız açısından.
hastane odasında hasta olarak yatma fikrinden başlamayınca hastane odasının otel odasına yaklaştırılma fikri gayet "insani" gibi görünüyor, hatta neredeyse mekansal bir artı.

düşününce emin olamıyorum; hele bu perspektiflere bakınca böyle bir hastane odasında hasta olarak yatmak nasıl bir duygu diye eşeleyince sıkıntılı bir hava doğuyor gibi.

umarım sayın tech-inn yazılanlara hemen "alerjik" tepkiler vermez; render işleri genelde renderların büyüsüne kapılıp aslında (ifade için) araç olma halinin amaç haline döndüğü bir başka içeriğe dönüşüyor gibi.
lumina Şu anda online   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 23-12-2006, 22:39   #6
Yönetici

Çetin Tüker'in Avatar'ı

Benim master tezimin konusu "Genel Hastanelerin ve Hastane Tasarımının Değişimini Etkileyen Gelişmelerin Bir Analizi".

Özeti ise şöyle:

Genel hastaneler karmaşık bir işlevsel örgütlenmeye sahiptirler. Bu karmaşık yapı, zaman içinde, medikal teknolojinin gösterdiği hızlı ve önemli gelişmeler ile daha da artmıştır. Bu tezin amacı, çalışmaya konu olan bu karmaşık yapının daha iyi anlaşılabilmesi ve bu karmaşıklığın insancıl bir çevre yaratma çabası ile bağdaşık kılmanın önem ve olasılıklarını vurgulamaktır.

Yirminci yüzyıla odaklanan genel bir tarihsel araştırmadan sonra genel hastane mimarisinin işlecsel örgütlenmesi, teknolojik ve mimari gelişmelerin ışığında ayrıntılı olarak incelenmiştir.

Bu çalışmada bir hastane yapısının inşa edilebileceği alanın hangi fiziksel, iklimsel ve toplumsal özelliklere sahip olması gerektiği de incelenmiştir.

Sonuç olarak hasta, konuk ve diğer kullanıcılar için kaliteli bir tasarımın ölçütleri, net bir planlama, denetim altına alınmış fiziksel değişkenler (sıcaklık nem iklimlendirme), hasta ve ziyaretçi ilişkilerinde denetim ve iç mekan tasarımının hastanın moral düzeyini desteklemesi olarak belirlenmiştir.

ODTÜ-1996

Buna göre somut olarak söylersek dünyadaki hastane tasarımları 100-200 yataktan büyük olmayan alçak katlı, doğaya yakın (iç bahçeli büyük pencereli) ve gerçekten otel odası gibi odaları olan hastanelere doğru kaymaktadır.

Tezimin ekindeki fotoğraflarda bu odadan çok daha otel odası izlenimi veren odalar vardır.
Daha da ilginci büyük bir otelin tasarım şeması ile büyük bir hastanenin tasarım şemaları hayret verici derecede birbirine benziyor. Detaylarda alakası yoktur ama şema olarak bakarsak benzer.
Eski 23-12-2006, 23:01   #7
Yönetici

ayasofya'in Avatar'ı

Yine de "yeni başlanan çalışmalar"dan "devam eden işler"e konulması gereken bir çalışma. Yani terfi etmeli. Ortalıkta hiç bitmiş iş gibi olmayan ama inadında yapan kişinin gözünde bittiği için "bitmiş işler"e konulan çalışmalar var.

Teşekkürler.

TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ
Eski 23-12-2006, 23:27   #8
Yönetici

lumina'in Avatar'ı

sanırım hastane odası meselesini başka başlıkta tartışmakta yarar var eğer devam edecekse yoksa başlıkla içerik birbirinden "boşanmış" olacak
Eski 23-12-2006, 23:42   #9
Yönetici

Çetin Tüker'in Avatar'ı

Rendır işi araç da olabilir amaç da. Hepsi kabulümüz. Araç olması önemsizleştirmez.

Diğer taraftan bence mimariyi de tartışabiliriz.
Eski 24-12-2006, 02:31   #10
Yönetici

lumina'in Avatar'ı

render önemsizdir demek istememiştim. araç olma halini de önemsizleştirmek için ifade etmemiştim. sadece zaman zaman, mimari görselleştirmeye dair görüntünün teknik becerilerin incelmişliği ya da kabalığının görselleştirmeye soyunduğu mekanın niteliklerini veya özelliklerini örtmek ya da "dokunulmazlık" atfettiği zannı okunabiliyor foruma gönderilen çalışmalarda.
hastane odası - otel odası meselesinde ise hastane programatik bir bütünlük olarak ele alındığında otel programıyla ile benzerlikler gösterir mi emin değilim. inşai bir gerçeklik olarak zamane hastanelerinde otel odası eğilimi olması mimari olarak bunu meşru kılan bir gösterge midir, en azından sorgulayıcı olmak gerekiyor gibi geliyor.
hastanelerdeki bu eğilimler amerikan kaynaklı mıdır?(tezinizde bu yönde bir çıkarım elde ettiniz mi, merakımdan soruyorum) hastanelerin özel girişimler olarak yaygınlaşmasına da dikkat edersek (ya da bu belki de benim önyargım) tüketici memnuniyeti olarak adlandırılan genel başlığın altında bakıldığında her tür kullanıcı profilinin beklentileri birbirlerine yaklaştırılıp neredeyse tekleştirilme varsayımı kurgusunca bu kullanıcının yer alabileceği her mekan dolayısıyla hastane odasının da otel odasına yaklaşması doğal gibi görünebilir. bu durumun mimari tasarımın kendi zihinsel doğasında belirip belirmediği ise belirsiz kanımca.
türkiye'de ortaya çıkan özel hastanelere genel olarak bakarsak durumun biraz daha vahimleştiğini görmek mümkün sanırım. çoğu (mevcut) betonarme karkasın alüminyum kompozit paneller ve tercihli olarak koyu, yansıtmalı bir cam cepheyle giydirilen kolaycı ve ezberi sürdürmeye yönelik ele alışlarla yürüdüğü içeride de "optimum" odalaştırıldığı ve bu odalaştırmanın da malzemenin dekorasyon sınırında kullanımıyla kabul edilebilir kılınmaya çalışıldığı bir vasatlıkta durduğu ortada. değişiklik gösteren tek boyut paranın alım gücü doğrultusunda malzemelerin görüntü olarak daha albenili durduğu örnekler. dikkat edince tüm bu anlatımlarda mekandan ya da mimarlığın kendi sahasından değil de daha dış örgütlenme beklentileri üzerinden konuşabiliyoruz.

mimarlık olarak ele alabileceğimiz neredeyse tek örnek hemen aklıma gelen le corbusier nin inşa edilememiş venedik hastane projesine bakarsak dönemsel olarak bugünün bağlam ifadesine çok yaklaşan ilerici bir mekan ve tipoloji araştırması olduğu farkedilebilir.
Eski 24-12-2006, 03:26   #11
Yönetici

Çetin Tüker'in Avatar'ı

* Ben mimari görselleştirmeyi salt mimariyi sunmak olarak algılamıyorum. Mimari fotoğrafçılk olarak algılıyorum. Mimari fotoğraf mimariyi belgeleme görevinin dışına çıkmadan bu işi bir görsel lezzet katarak gerçekleştirir. İyi bir rendır da böyle olmalıdır.

*Ben bunları sorgulamıştım. Otel programatik bütünlük olarak hastaneye benzemez ancak karmaşık dolaşım şemalarının birbiri ile karışmadan yönlendirilmesi gereksinimi, bol miktarda farklı amaçlar için giriş olması, otel katlarının hastane yatak katlarına hem formal hem fonksiyonel açıdan benzemesi, otel kompleksinin kitlesel yerleşimlerinin hastane komplekslerinin yerleşimlerine çok benzemesi ilgimi çekmiştir. Ancak benim tezimde bu incelenmedi. Bence bu ayrıca bir master tezi konusu olabilir. Belki biri incelemiştir. Ben incelemediğim için iddia edemem ama böyle bir benzerlik olduğunu görebiliyorum.

*Gerçekten çok ilginçtir bizim ülkemizde sağlık sektöründeki özelleştirmeler arttıkça ve devlet hastanelerinin bile kalitesi yükseldikçe böylesine şüpheler ortaya çıkmaya başladı. Ha bu yükselme makyaj mıdır? Makyajlısı da var makyajsızı da. Ama bu sadece bizde var. Mesela bir Polonyalı, Alman ya da İngiliz mimarda bu tarz tepkiler gölülmüyor. Her alanda olduğu gibi mimarlık alanında da bir Amerikan tarzı olduğu bir gerçek ama bunun en iyi tarz olduğunu söylemek zor. Ama Amerika'da mimarinin bir değeri vardır. Mimarlar da saygı görür. Öle okuldan mezun olunca da hemen adama proje tasarlatmazlar.

Ancak ben şunu gördüm ki bu işin Amerikayla pek ilişkisi yok. Benzer eğilim benzer zamanlarda Almanya'da da ingiltere'de de Amerika'da da başladı. Sebepleri ise hiç de mimari değil tamamen bilimsel veriler yani bu bir moda falan değil.

Hastanelerin pis, konforsuz ve kötü yerler olması daha mı iyi? Tentürdiyot ve çeşitli başka kimyasallarla karışık kokuların olduğu kasvetli uzun koridorlarla dolu bir labirent...

Hayır aynen şöyle, Dev hastanelerde hastane mikropları ürüyor, bu mikroplar antibiyotiklere karşı dirençli ve sonuç çoklukla öldürücü oluyor. Ülkemizde de sık sık yaşanan bebek öümlerini hatırlayın. Bunlar gelişmiş ülkelerde daha önceden de yaşanmıştı. Bu sebeple artık 1000 yataklı hastanelerin devri kapandı.

Dev hastaneler yapılmak istenmiyor olmasının bir diğer sebebi de sağlık sisteminde olan değişiklikler. Aile hekimliğinde ve koruyucu hekimlik alanındaki gelişmeler (bizde değil tabi yabancı ülkelerde) hastalıkları mümkünse yerinde tedavi etme çabasının sonucu. Yani artık şehirdeki büyük hastaneye gitmeden önce kasabalardaki ve hatta köylerdeki küçük sağlık noktalarında işin çözülmesi daha ucuz ve etkili. Bu debeple 50 yataklı ufak kasaba hastaneleri ile ilgili pek cok örnek bulmuştum.

Diğer bir unsur ise hastane içine büyük pencerelerle gün ışığı almak. Bedava bir mikrop öldürücüdür. Ve hastaların morallerinin hastalığın iyileşme süresini kısaltması ise bir şehir efsanesi değildir bu sebeple kötü hasta yatakları yerine oldukca konforlu ve bol ışıklı hasta yatak odaları yapılıyor artık. Bende öyle ilginç örnekler var ki bu gördüğümüz hasta yatak odası bile kötü kalır.

Sağlık sisteminin bir kısmının özelleşmesi de bence tepki gösterilecek birşey değildir. Bütününün özelleşmesi ise bazı sorunlar yaratabilir elbette. Sorun özelleştirme kavramında değil neyin ne kadar özelleştirileceğinde ve ipin ucunun kaçmamasında. Sonuçta bir de bu özelleşen sistemi güçlü bi şekilde denetlemek gerekiyor ki bizim asıl beceremediğimiz bu denetleme kısmıdır.

Fuzuli ne demiş "selam verdim almadılar rüşvet değildir diye" . Fuzuli ne zaman yaşamış? 1483-1556. Bizim ülkemizin kronik sorunu budur. Bu sorunla denetleme yapamazsınız. Amerika'nın yayılmacı tutumuna karşı olmamak elde değil ama kendi sorunlarımızı da görmezden gelmek için bir bahane olmamalı. 1500 yılında ABD yoktu daha ortada.

*Türkiye'de hastane mimarisi kötü ise bunu bu hastaneleri projelendiren/tasarlayan/uygulayan mimarlara/müteahhitlere/mal sahiplerine sormak gerekiyor. Türkiye'deki özel hastene tiplojileri ve özel hastane tasarımındaki yozlaşmanın sebepleri de ayrı bir tartışma ve hatta tez konusu olabilir.

*Bende bu konuyla ilgili bi kaç kitap var ama şu an acıkcası nerde bilmiyorum bir bakmam gerek cok merak ederseniz bulup isimlerini verebilirim.
Eski 25-12-2006, 17:30   #12
Arkitera Üyesi

tech-inn'in Avatar'ı

çalışmamı devam eden işlere taşımanız beni çok sevindirdi teşekkürler. yazılanları iş yoğunluğu yüzünden tam olarak okuyamadım henüz. filigran olayını sevmediğinizi biliyorum fakat maalesef çalıştığım yer daha devam eden projelerin nette yayınlanmasına sıcak bakmadığı için ancak o şekilde izin alabildim. rahatsızlık verdiyse tekrarlamamaya çalışırım.

koridor renderlarına geçtiğim zaman şöyle bir sorun yaşadım. doğrusal bir mekan olan koridoru aydınlatmak için 2 adet plane vray light kullandım. bunlardan biri tavandan yere doğru biri de yer eksenine dik ve kameranın arkasına konumlandırıldı. fakat bu düzende tavanı yeterince aydınlatamadım ve beyaz olan tavan gri bir görünüm aldı. bu konuda acil olarak fikirlerinize ihtiyacım var. double side plane light yaratıp mekanın ortasına koydum ama double side'da istemediğim bir ışık efekti oluştu. yere ayrı bir plane light koyup sadece tavanı aydınlatmasını sağladım ama yine memnun olmadım. sizce böyle doğrusal bir mekan vray ile nasıl aydınlatılır ?

cevap vermeye değer gören herkese teşekkürler
Eklenmiş İmajlar
hastane-odasi-perspektifleri-ccc-jpg  
tech-inn offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 25-12-2006, 17:45   #13
Arkitera Üyesi

3.boyut'in Avatar'ı

Dışarıyı göremedim demişsiniz..cam metaryelinde "basic parameters" altında affect shadow war onu işaretlemeniz gerekiyor galiba..
Birde bu hangi hastane merak ettim..Biz hastane işleri yapıyoruzda teklif verdiğim hastanelerden birtanesi olabilirmi diye düşünüyorum..
Kolay gelsin

En son 3.boyut tarafından düzenlendi : 25-12-2006 18:17.
3.boyut Şu anda online   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 26-12-2006, 00:04   #14
Yönetici

ayasofya'in Avatar'ı

Sayın 3.boyut lütfen lütffeeennn siz de "v" yerine "w" kullanmayın. Lütfen. Siz de yaparsanız artık.

Eski 26-12-2006, 08:54   #15
Arkitera Üyesi

3.boyut'in Avatar'ı

Alıntı:
Orijinal metin ayasofya tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
Sayın 3.boyut lütfen lütffeeennn siz de "v" yerine "w" kullanmayın. Lütfen. Siz de yaparsanız artık.
Ne kadar dikkat etsekte bazen el alışkanlığına kaçıyor .Kusura bakmayın.Düzeltme yapmıyorum ki bu konuda nekadar hassas olunduğu bilinsin.

Yerimi olarak kaydedin

Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 2 (0 üye ve 2 misafir)

Konu Araçları
Modları Görüntüle

Mesaj Yazma Hakları