![]() |
|
|||||||
| Çevre Küresel ısınma, susuzluk bütün gündemimizi işgal ediyor, yaşanan teknolojik gelişmelere paralel çevre sorunları azalmıyor, artıyor!.. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Forum Üyesi
|
Bodrum'da Balık Çiftlikleri
Çiftliklere askerden suç duyurusu
Yaşar ANTER / DHA Türkiye’nin toplam balık çiftliklerinin yüzde 70’inin bulunduğu Milas’ın Güllük Körfezi’ndeki çevre yarası, çok sayıda tatil beldesini vurdu. Güllük Körfezi’nde 5 yıl önce potansiyel balık üretim alanı ilan edilen Göltürkbükü, Apostol Adası, Salih Adası, İkizler Adası, Güvercinlik, Güllük, Kıyıkışlacık, Boğaziçi Köyü, Didim Akbük’te çiftlik sayısı 145’e ulaştı. KAÇAK KAFES Sahile sadece 20 metre uzaklıktaki çiftlikler yüzünden denize giremeyen yerli ve yabancı turistler tepki gösterirken, Güllük Sahil Güvenlik Komutanlığı, 65 çiftliğin deniz yüzeyinde yasal olarak kiladıkları alandan daha geniş bir alanı kullandıklarını, ruhsatlarında belirtilenden daha fazla kafes yerleştirildiğini tespit etti. Komutanlık, durumu ilgili bakanlıklara bildirirken, savcılığa da suç duyurusunda bulundu. BALIKÇI PİŞMAN Boğaziçi Köyü’nde 25 yıldır balıkçılık yapan ve Mandalya Balık Restoran’ı işleten Menderes Karakoyun, şöyle konuştu: ‘Bir zamanlar burada yüzlerce yerli ve yabancı tatil yapardı. Ancak evlerin ve turistik tesislerin dibine kurulan çiftlikler nedeniyle deniz kirlendi. Çiftliklerin bu kadar kısa sürede bu kadar büyük zarar vereceğini tahmin edemedik. Kurulurken ses çıkarmadık, ancak şimdi pişman olduk. ’ Yabancı acentelere şikayet yağıyor TORBA Koyu’ndaki 5 yıldızlı Kervansaray Otel’in Genel Müdür Yardımcısı Osman Duru, turistlerin son bir ayda haftanın en az dört günü balık çiftliklerinden kaynaklanan deniz kirliliği nedeniyle denize giremedikleri için acentelerine şikayet yağdırdığını belirtti. Duru, ‘Sayın Tarım Bakanımız denizin temiz olduğunu söylüyorsa buyursun burada birlikte denizde inceleme yapalım. Bu sözlerini tatil yapıp denize giremeyen turistlere söylesin’ diye konuştu. Çözüm sözü ULAŞTIRMA Bakanı Binali Yıldırım, şikayetler üzerinde bölgede incelemelerde bulundu. En kısa sürece hem turizm hem de balıkçılık sektörünü mağdur etmeyecek çözümler bulacaklarını belirten Yıldırım, ‘Ancak çiftliklerin açık denizlerde faaliyet göstermesi şart. Bu konunun da üzerine ciddi olarak gitmeye söz veriyorum’ dedi. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Forum Üyesi
|
gözlemlerim
salih adasına bakan kayalıklarda dalıyorum ben de. 4 yıldır zıpkınla balık tutmak en büyük zevklerimden biriydi... bundan 4 yıl önce bile deniz o kadar canlıydı ki, denizin yüzeyinden belki olayın ciddiyeti anlaşılmıyor ,fakat dalış yaparken görüş mesafesinin ne kadar azaldığını görünce insan dehşete kaplıyor ve öfkeleniyor.Balıkları şişirdikleri yem atıkları tüm kıyıyı ve denizi kaplamış durumda... Balık popülasyonunda da gözle görülür değişim var. .bu katliama artık son verilmeli... saman tadında balıklar üreteceğiz diye , tüm güzelliklerimizi yok etmeye kimsenin hakkı yok... Bunun adına vatana ihanetten başka bir tanımlama getiremiyorum ben. Bu koylarda yaşayan birkaç çevreci , doğaseverin çabaları dışında hiçbirşey yapılmıyor , DHA dışında da bu konu hakkında yazı ve habere hiç rastlamadım. umarım sevgili doğasever büyüklerimizin çabaları boş kalmaz ve o ölüm tarlaları kaldırılır... ben somut olarak katkıda bulunamadım ama eğer yapabileceğim birşeyler varsa buradayım... Mimarlıkla ilgili programlar yapanlar bu tür çevresel sorunlara da ver vermeliler bence. Bir hocamız ' bazan bir yere hiç dokunmamak ta mimarlıktır' demişti . Denizlerimize dokundurtmamak ta mimarlıktır ozaman... Kendini doğaya ve insanlığa karşı sorumlu hisseden tüm mimarlara , kolay gelsin... (bir mimar adayı) |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Forum Üyesi
|
milas/ören
ben milaslı olarak her zaman 'neden bu kadar balık çiftliği var?' diye merak etmişimdir.deniz kıyısında oturuyoruz.yalnız bir yerde balık yemek istediğinde sana çiftlik balığı getiriyorlar.
bu insanların hiçbirinde doğaya karşı bir özveri yok.cepleri biraz daha dolgunlaşsın diye denizi kirletiyorlar.bunu yapan yine bir insan.buna inanmak gercekten güç. |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|