![]() |
|
|||||||
| Çevre Küresel ısınma, susuzluk bütün gündemimizi işgal ediyor, yaşanan teknolojik gelişmelere paralel çevre sorunları azalmıyor, artıyor!.. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Forum Üyesi
|
Denizli'nin Simgesi Palmiyeler Tehlike Altında!
ALIN SİZE BİR MİMARLIK TARTIŞMASI!
Merhaba sevgili üyeler, Denizli'yi iç Ege'nin diğer kentlerinden ayıran bir özelliği; parklarında ve ana caddelerinde PALMİYE AĞAÇLARININ yetişebilmesidir. Horozu, Pamukkale'sinden sonra kentin 3. simgesi de palmiyeleridir. Menderes vadisi ile Denizli2ye kadar giren ılıman Akdeniz ikliminin son durağı Denizli'dir. Bunun göstergesi de Palmiyeler. 1963-68 döneminde belediye başkanlığı yapan Mehmet Candoğan tarafından uzmanlara danışılarak kentin cadde ve parklarını süsleyen palmiyeler şimdi devasa boyları, haşmetli görünüşleri ile kente gelen turistleri adeta tropikal bir görüntü vererek şaşırtmaktadır. Son günlerde Delikliçınar- Bayramyeri arasındaki Gazi Bulvarı kaldırımlarını süsleyen palmiyeler Belediye tarafından kesilme tehdidi altındadır. PALMİYELERE KUŞ KONMAZMIŞ! "Uzun kara gövdeleri ile çirkinlik arzettiği, kuşların konmadığı, kerestesinin bile olmadığı, gölgesi olmayan, kaldırımlarda fazla yer işgal eden, budamasının fazla masraflı olduğu vs." nedenlerle kesilmek istenen palmiyeler yüzünden kentli ayağa kalkmıştır. 3 Şubattan günümüze kadar konu yerel medyada tartışılmaktadır. Mimar Cengiz Bektaş'a yaptırılan cadde düzenleme projesinde, "Mimarın talebi ile palmiyelerin kesilmesi istenmektedir" Yayalara daha fazla yer açmak, araç trafiğini kolaylaştırmak bahanesi ile kentin simgesi olan yarım asırlık palmiyelerin kesilmek istenmesi mimarlığı farklı ve tehlikeli bir ortamda gündeme getirmiştir. SANKİ BAŞKA ÇÖZÜM SEÇENEKLERİ YOK MU? Örneğin caddede tek yönlü araç trafiği, ya da araçlara kapalı bir çözümle, veya tranvay ve yayaya açık -Beyoğlu gibi- bir çözümle palmiyeler kurtarılabilecekken kolay yol olarak katledilmeleri "Mimar ve Mimari" üzerine toplumda kuşkulu yorumlara yol açmıştır. Değerli üyeler; Anadolu2nun bir kentinde şimdi mimarlık böyle tartışılıyor!.. Bu yüzden konuya eğilir ve Denizli'yi tanıyanlarınız konuya parmak basarsanız "Mimarlığın Kamuoyuna Açılması" fikrine de farklı bir katkı koymuş olacaksınız. Yeniden yazmak umudu ile selam ve sevgiler.. Ekte: Denizli'den Palmiyeli bir görünüm. Süleyman BOZ MİMAR- DENİZLİ |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Forum Üyesi
|
Merak etmeyin Süleyman bey, her zaman yanınızdayız. Ben aman bu mücadeleyi bırakmayın diyorum. Denizli'de destek bulamıyor musunuz?
Bence Anadolu'nun tüm palmiyeleri hepimizin, dokundurtmayız palmiyelerimize! Siz söyleyin oralarda bence, mesajlar gelmeye başladı diye: Arslanı yatağından kaldırmasınlar, breh breh... Komitacıları klavyeye oturtmasınlar, keh keh... ![]() |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Forum Üyesi
|
Re: Denİzlİ'nİn Sİmgesİ Palmİyeler Tehlİke Altinda!
Alıntı:
![]() Kerestesini ne yapacaklar acaba, ne zamandan beri kentler kereste için ağaçlandırılıyor? ![]() Yapılmak isteneni biraz daha açık anlatabilir misiniz? Yani yol genişletmek için mi kesilecek bu zavallıcıklar? Gerçek nedeni anlamakta zorlanıyorum burada. Bir de bildiğim kadarıyla her türlü ağaç taşınabiliyor, hele Denizli gibi uygun bir iklim ve verimli topraklarda. Taşıma düşünülmeden neden kesilmek isteniyor? Şahsi bir gıcık mı söz konusu yani? ![]() |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Forum Üyesi
|
Denizli Belediyesi yeni kaldırım taşlarını kaldırımların üzerine paket paket sıraladı. İki aydır bu taşlar kaldırımları daralttı. Yayalar geçemiyor. Palmiyeleri kesemedikleri ya da taşıyamadıkları için söz konusu yolda yeni yol ve kaldırım inşaatına başlayamadılar.
Proje mimarı bu palmiyelerin toplanarak Vilayet Binası önünde bir "Palmiye bahçesi" yapılabileceğini önermeye başladı!.. Oraya kaç palmiye sığacağını bildiğini sanmıyorum. Ayrıca Bu cadde üzerinde kaç palmiye olduğunu da.. Son zamanlarda kentte dolaşan bir iddia da palmiyelerin bir turizm şirketine satıldığı, mayıs ayında ağaçların söküleceği, kaldırım ve yol düzenlemesinin sadece göstermelik olduğu yönünde.. İşin kötüsü Belediye yetkililerinin tarihi palmiye ağaçlarının kent kültürünün ve kimliğinin bir parçası olduğuna inanmamaları.. Daha kötüsü ise proje mimarının bu katliama karşı işi kem-kümlerle geçiştirmesi.. Belki de geçmişte yaptıkları -Denizli'de yaptığı tüm yapıları, eski bir denizli evinin yıkılması ile boşaltılan arsalar üzerindedir- yeni yapacakları hakkında da ip uçları veriyor.. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Forum Üyesi
|
www.denizlili.net gazetesinden:
"Palmiye mücadelesi Mimar Süleyman Boz, palmiyeler konusunda kamuoyu oluşturmak için bastırdığı afişlerle kenti donattı. Geçtiğimiz ay Deha 20 köşe yazarı Abdülgaffar Nemutlu’nun önerisi ile gündeme gelen ve büyük yankılar uyandıran Gazi Bulvarı’ndaki palmiyelerin kesilmesi tartışması tekrar alevlendi. Denizlili.Net köşe yazarı Muhammet Karaçay’ın tekrar gündeme getirdiği palmiye tartışmasında “Kesilmesine karşıyım” diyen mimar Süleyman Boz, kamuoyu yaratmak için büyük bir mücadele başlattı. Boz, kendisi hazırladığı ve palmiyelerin kesilmesini istemediğini detaylı olarak anlattığı afişlerle kenti donatıyor. Afişte, Abdülgaffar Nemutlu’nun “Üzerinde kuşlar yuva bile yapmaz” dediği palmiyelerin üzerinde görüntülenmiş kumru ve serçe fotoğrafı, Denizli’nin 40 yıl önceki palmiyesiz ve palmiyeli fotoğrafları, palmiyeleri dikerek kentin simgesi haline getiren merhum belediye başkanı Mehmet Candoğan’ın fotoğrafları bulunuyor. Afişte ayrıca Denizli Belediye Başkanı Ali Aygören ile belediye mimari danışmanı Cengiz Bektaş’ın yan yana duran fotoğrafları ile “Palmiyelerin kesilmesini planlayan ikili” yazısı bulunuyor. “Denizli’nin Simgesi Palmiyeler Kesilmesin” sloganının bulunduğu afiş kentin değişik yerlerine asıldı. ..............Belediye palmiyeler konusuna açıklık getirsin Palmiyelerin kesilip kesilmeyeceği, ya da taşınıp taşınmayacağı konusunda belediyeden net bir yanıt bekleniyor. Düzenleme projesi hazırlanıp, kaldırım taşları Gazi Bulvarı’na dizilen ve “Düzenleme için palmiyelerin kesilmesi bekleniyor” iddiaları ortaya atılırken, Denizli Belediyesi’nden net bir tavır ortaya konulmadı. Özellikle internetteki Denizli Günlüğü’nde palmiyelerin kesilip kesilmemesi konusunda tartışmalar yoğunlaşırken, durum yerel gazetelere yansımışken, belediyeden henüz net bir tavır ortaya konulmaması tepki çekiyor. Belediye yetkililerinin palmiyelerin kesilmeyeceği, taşınacağı yönünde gayri resmi açıklamaları öğrenilirken, taşımanın maliyeti ise düşündürüyor. Denizli’de ağaç nakli için bir araç bulunmuyor. Bir dönem Pamukkale Üniversitesi’nin Konya’dan getirttiği ve Eğitim Fakültesi önüne diktiği çam ağaçlarının kuruması taşıma fikrine ayrı bir boyut getiriyor. Bir iddiaya göre palmiyelerin taşınmasının, palmiyelerin çevresinin asfaltla kaplı olması nedeniyle maliyeti artıracağı iddia ediliyor. Bir palmiyenin taşınması için belediyenin 4.5 milyar lirayı gözden çıkarması gerektiği belirtiliyor. Denizli kamuoyunda birkaç aydan bu yana süren tartışmaların sürmemesi için en kısa sürede belediyeden açıklama yapması bekleniyor. Baltalar bilendi mi? İddia: Kaldırım taşları hazır. Düzenleme için palmiyelerin kesilmesi bekleniyor Gazi Bulvarı’ndaki palmiyelerin kesilmesi konusundaki tartışmalar devam ediyor. Yazarımız Muhammet Karaçay’ın gündeme getirdiği tartışmanın alevlenmesinden sonra internetteki tartışma platformu Denizli Günlüğü’ndeki tartışmalar tekrar hızlandı. Mimar Süleyman Boz, afiş harekatından sonra Denizli Günlüğü’ne yazdığı yazıda, gazi Bulvarı’nda kimsenin dikkatini çekmeyen kaldırım taşı paketlerinin yeni düzenleme için beklediğini, bu düzenlemenin palmiyelerin kesilmesiyle yapılacağını yazdı. Boz yazısında ayrıca Gazi Bulvarı’nın kaldırım düzenlemesinin ihalesinin yapıldığını, planlamada palmiyelerin bulunmadığını da ekledi. Denizli Günlüğü üyesi Taylan Göker ise palmiyelerin kesilme kararının çoktan verildiğini karşıtların direnişinin sadece hızı keseceğini yazdı. Göker, “Ne yazık ki onların karşısında olmamız ancak hızlarını azaltıyor, yaptıkları işleri durdurmuyor. Ulu camii gibi bir eseri bir gece yarısı oldu bittiye getirip yıkan zihniyet hiç merak etmeyin yine bir gece yarısı o palmiyeleri kesip yolun kenarına yığar. Dediğim gibi eğer palmiye konusunu kafalarına takmışlarsa ne olursa olsun yaparlar.(Bizlerde karşılarında durup alacakları bu zevki olabildiğince geciktireceğiz..)” diye yazdı. Palmiyelerin kesilip kesilmeyeceği konusunda net bir açıklama yapması beklenen Denizli Belediyesi ise hala bir açıklama yapmadı. Ancak Gazi Bulvarı’na yerleştirilen kaldırım taşlarının Denizli Günlüğü’ndeki tartışmaları haklı çıkaracağı yorumu yapıldı. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Forum Üyesi
|
BİR MEKTUP;
"Merhaba Suleyman Bey, Denizli belediyesinin palmiyeleri kesme plani gercekten hayret edilecek bir olay. Sebep neymis? Palmiye agaclarinin ortalama omru 70-100 yil arasinda olmasina ragmen 200-300 yil yasayanlarida olabiliyor. Palmiyenin degisik cinsleri var. Ornegin bildigimiz hurmada palmiyegiller grubundan. Ama dekoratif palmiye tipinde oyle bir meyva yok. Ben gecen sene Munih Havaalaninda Kempkinski otelde kaldigimda otelin cok yuksek tavan bosluklu resepsiyon kisminda metrelerce uzunlugunda cok yuksek palmiye agaclari vardi(Denizli'deki palmiye boyutlarinda olabilir). Resepsiyonda calisan bayana sordum. Bu agaclarin bir nevi mumyalanmis sulama falan gerektirmeyen gercek palmiye oldugunu soyledi. Bu tur palmiyeler satiliyor veya siparise gore design ediliyor. Bazi tipleri ise celik bir boru uzerine gercek palmiye agaci kabuklarini monte ederek(alt kisminda da topraga monte etme baglantilari var) ve govdeye celik tellerle bagli eklentilerlede koruyucu kimyasal islemden gecirilmis yapraklar ilave edilerek hazirlaniyor ve cok soguk bolgelerde de kullanilabiliyor, isik, su gerektirmiyor;govdenin 10 yilda, yapraklarin 5 yilda degistirilmesi gerekiyor. Boyle bir agacin gercek agactan farkini bilebilmek imkansiz gibi saniyorum; tabii bu hazir agaclar palmiye yetismeyen soguk iklimler icin. Benim bulundugum bolgede ise iklim dogal palmiyeye musait ve tali caddelerin kaldirim ile evler arasinda kalan bos toprak kisimlarina(buyuk ana caddelerde boyle bos bir toprak kisim bulmak zor olabilir), yolun ortasindaki emniyet refujune, bazi binalarin cevresine peyzaj cercevesi icinde palmiye dikmisler. ...... Palmiyeler Diyarı California’dan selamlar.. Prof. Dr. Sadık Çökelez" |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Forum Üyesi
|
BİR MEKTUP DAHA;
"Denizli, 04. 02. 2003 Palmiyelerin kesilmesi gerektiğini köşesinde yazan yazar Sayın Abdulgaffar Nemutlu Hocamın dikkatine! Denizli’nin en güzel varlıklarından biri, kentin çeşitli yerlerinde, özellikle de şehir merkezindeki Gazi Bulvarını süsleyen palmiye ağaçlarıdır. Bu benim için böyle, gördüğüm kadarıyla başkaları için de öyle imiş. Ben şahsen mutluluk duydum, başkalarının da bu fikirde oluşundan. Abdulgaffar Hocayı tanırız, büyüğümüzdür, sayarız ve çoğu zaman da severiz. Benim şahsım hakkında bazen yazdığı olumsuz düşüncelerinden dolayı da kendisine hiç mi hiç kırılmadım. İki gün önceki yazısından dolayı da kendisini kırmayı yine istemem. Ama galiba bu sefer zor olacak. Çünkü bu sefer –bence- bardağı epeyce taşırdı. Bir zaman önce, belki iki sene olmuştur, Deha-TV’de yaptığı bir yorumda, galiba Çal tarafında bir yerde balkondan aşağıya saksı düştüğünü duymuş ve kendisinin o pederşahi ses tonuyla, balkonda çiçek bulundurmanın ne kadar kötü bir şey olduğunu vurgulamıştı. O yorumu bana, her gün yakasına kendisinin bir karanfil takarak sembolize etmeye çalıştığı doğa dostluğunun çok ileri gitmediği sinyalini vermişti. Ve –gerçekten- üzülmüştüm. O zamanki yorumundaki sözlerini de hiç unutmadım. Bir -saf kan- öğretmenin bu düşünceleri nasıl paylaşabildiğini de hiç anlayamadım. Palmiyeler, diğer ağaçlardan gerçekten de farklıdır. Onlar ılıman coğrafyayı sembolize eder, Akdeniz’i yaşatır. Kuzeyin soğuk bölgelerinden gelenler güneye, Akdeniz İkliminin sefa sürdüğü bir yere geldiğini anlarlar. Palmiye tatil havası estirir onlara. Avrupa’dan gelen pek çok dost, bizim palmiyelerden büyük zevk aldığını bana kaç kez söyledi. Ve ben palmiyelerimizi fotoğraflarla, slaytlarla kaç kez Avrupa’ya taşıdım. Allah aşkına, Denizli’nin hangi görüntüsünü zevkle bir yabancıya göstere bilirsiniz, palmiyelerinden gayri? Özelliği olan başka nesi var? Horozu mu? Başkasına horoz resmi mi göstereceksiniz? Biri geldiğinde nereden horoz bulup göstereceksiniz? Kentin bazı yerlerindeki horoz heykellerinin iyi niyetle yapıldığını biliyorum. Zevk ve estetik anlayışlarını burada tartışmanın şimdi yeri değil. Çınar meydanına konan “Luna Park Lambaları” hususunda da kimsenin kalbini kırmak istemem. Bize hükmedecek Belediye Başkanlarını veya Valileri ithal edecek değiliz ya, ancak bu kadar oluyor işte. Bir misafirimiz geldiğinde onu örneğin İzmir’e götüremiyorum; çünkü orası lağım kokuyor. O güzelim Ege’yi, o dünya güzeli Körfezi “o”na benzettiğimiz için şimdi kahverengi dalgalanıyor. Çirkinliğin bu dayanılmaz cazibesini anlamak çok zor. İlla ki evlerimizin sıvası dökülmüş olacak, illa ki yollarımız ya delik deşik olacak veya yamalı bohçaya benzeyecek, illa ki erkeklerimiz bakımsız ve tıraşsız dolaşacak, illa ki trafiğimiz dizginsiz akıp, yayalar, bisikletliler, motosikletliler ve çoğu kez diğer sürücüler kanun - nizam tanımayacak, illa ki şehirlerimiz İzmir veya İzmit Körfezi veya Haliç gibi kokacak, illa ki dağların kekiklerini ve çiçeklerini pervasızca yolup çöle çevireceğiz ve şimdi de –aynı zihniyet- Denizli’nin palmiyelerini kesip bir gelin kızın saçlarını kökünden kazımış gibi olacağız. Abdulgaffar Nemutlu veya aynı düşünceyi paylaşan diğerleri, umarım ki Belediye Başkanını etkilemez ve bir sisli gece harekatıyla onlarca yıllık güzelliği ansızın yok ettiremezsiniz. Yıkmak, yakmak, kırıp dökmek işlerin en kolayı. Yaptıklarınız iyi şeylerin değerini sıfırlamak istiyorsanız ve şehir tarihinin kirli sayfalarında yer tutmak istiyorsanız, KESİNİZ, YIKINIZ ve YAKINIZ…efendim! Prof. Dr. Mehmet Yüksel PAMUKKALE üNİVERSİTESİ" |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Forum Üyesi
|
Re: Dokunmayın palmiyelerimize!
"[b]Merak etmeyin Süleyman bey, her zaman yanınızdayız. Ben aman bu mücadeleyi bırakmayın diyorum. Denizli'de destek bulamıyor musunuz?"
................. Zafer Bey, Palmiyeler konusuna Denizli STK'ları hep birlikte sahip çıkıyorlar. Mimarlar Odası şubesi, vakıflar, çevre örgütleri, meslek odaları.. Hepsi.. Ama işin içinde tatlı rant kokuları olunca Belediye kolay kolay tırsmıyor.. Belediye Danışmanı "Koca Mimar" da bu STK'ların yanında yer alıp konuya destek vermiyor. Onun derdi günü projesinin uygulanması!.. Hani derler ya "Döndünün aradığı kırmızı pabuç!" diye.. Belediye yetkilileri kamuoyunun bir zaafını yakalayınca baltayı indirecek.. Başkan her gün TV'lerden " Bu palmiyeler fırtınada yıkılır da altında bir çocuk kalır, ölürse bunun vebalini kim üstlenecek?" gibi dramatik sorularla sözümona halkın inadını kırmaya çalışıyor.. Sizler de oralardan destek verirseniz, sadece net ortamında lafla değil, Denizli Belediyesi'ne telefon ve fakslarla.. (Tel: 0258- 2652137, 38,39 Faksı da bu numaradan alabilirsiniz) Daha yararlşı olabilir.. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Forum Üyesi
|
DENİZLİ DEHA20 GAZETESİ YAZARI -PALMİYELERİN KESİLMESİNİ GÜNDEME GETİREN ADAM- A.GAFFAR NEMUTLU'NUN www.denizlili.net GAZETESİNDEKİ RÖPORTAJINDAN ALINTI.
GAFFAR BEY HALA PALMİYELERİN KALDIRILMASINI İSTİYOR!!! ........... "Palmiyelerin kesilmesi konusunda büyük tepki aldınız, neden palmiyelerin kesilmesini istediniz ? Evet çok büyük tepki aldım. Öncelikle şunu söyleyeyim, ben Atatürk Caddesi’ndeki palmiyelerin belediye tarafından iyi bakılmadığını her gün geçerken görüyorum ve halk hiç tepki göstermiyor. Yani dipleri çöp kutusuna, izmarit yığınına dönüyor kimse sesini çıkartmıyor. Yol genişleyecek, kaldırımlar dar, plaka taşları oynuyor pantolonlarımız çamur oluyor kimse ses çıkarmıyor. Ben milli yayayım. O caddede, o kaldırımlarda en çok rahatsızlık duyan benim. “Kesilsin” dedim. Oooo herkes palmiyeci kesildi. Yahu bu palmiyeler 1963’den beri var. Bakımı konusunda, budanması konusunda, süslenmesi konusunda, sarmaşıklarla donatılması konusunda hiç sesini çıkarmayanların hepsi palmiye uzmanı oldular. Yani yok efendim bitkilerin prensesiymiş… Bitkilerin prensesinin gövdesinde 20 tane eleman ilanı var. Yani bizi palmiye düşmanı ilan ettiler. Yahu siz palmiye sevdalısıydınız da o palmiyelerin gövdesinin altta toprakla buluştuğu yer incecik kalmış, bir gün birinin hayatıyla oynayacak, duvarına; ‘pazarlamacı aranıyor’, ‘sinema var’, ‘tiyatro var’ levhaları çakılıyor. Kimsenin ses çıkardığı yok. Ne zaman ‘kesilsin’ dedim insanlar neredeyse beni Delikliçınar Meydanı’nda asacaklar. Yahu düşünsenize ben palmiyeler kesilsin derken belediyenin önündeki palmiyeler kesilsin demiyorum. Saltak Caddesi’ndekiler kesilsin demiyorum. Yeni plan bakımından Delikliçınar’dan Vilayet önüne kadar olan kısmını diyorum. Ama kesilmesini de isterken işte kuşkonmaz, yok kerestesi olmaz… Hayatında bir tek fidan dikmemiş, hayatında pikniklerde fidanların dibine bir kova su atmamış, ne bileyim çiçekle bile uğraşmamış insanlar, masalarından, internetten verip veriştiriyorlar. Ben fahri ormancıyım. Ben Milli Eğitim’den plaket aldım, orman teşkilatından üç plaket aldım. Yani kırk yıllık ormancıyı ağaç düşmanı yaptılar çıktılar. Halen bu fikrinizin arkasında mısınız ? Ben hala Delikliçınar’dan Vilayet Konağı’na kadar olan, bakın diğer kısımları hiç karıştırmadım. Ben mesela gazetemin penceresinden belediyedeki Atatürk heykelinin arkasındaki palmiyeleri her gün zevkle izliyorum. Ben bu caddeye çeki düzen verilmesinin ancak palmiyelerin kaldırılması ile mümkün olacağına inanıyorum bu bir. İkincisi palmiyeler oraya dikildiği zaman bu caddede binalar iki katlıydı. Şimdi sekiz kat olmuş. Binanın gölgesinde palmiye olur mu ? Dünyanın neresinde var ? Sekiz katlı binaların gölgesinde kaldığı için o palmiyelerin alınıp bir palmiye bahçesine toplu olarak dikilmesinden hala yanayım ama dediğim gibi Delikliçınar ve Vilayet Konağı arası. Diğer palmiyelerden benim bir şikayetim yok. Röportaj: Yeşim GÜRLER " |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Forum Üyesi
|
a. gaffar nemutlu'nun röportajından;
"Neredeyse asacaklardı Palmiye tartışmasının odağındaki isim Abdülgaffar Nemutlu içini Denizlili.Net’e döktü: ‘Palmiyeler kesilsin’ dedim, neredeyse Çınar Meydanı’nda asacaklardı… .." |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Forum Üyesi
|
YÜREĞİ KARA BAZI KİŞİLERİN KESMEYE ÇALIŞTIĞI PALMİYELİ BİR GÜZELLİK EKTEKİ FOTOĞRAFTA..
|
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|