![]() |
|
|||||||
| Bir Bilene Sorun Sadece bir mimara danışmak isteyen amatörler için... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Arkitera Üyesi
|
Türkiye'deki ahşap lobisi ile ilgili soru
Merhabalar,
Ben yurtdisinda yuksek lisans yapmaktayim. Sormak istedigim soru biraz genel, yani belirli bir proje uzerine degil ancak sektor uzerine. Sizlere gore Turkiye'de modern ahsap yapim sistemleri ve potansiyelleri ile ilgili bir sunum gerceklestirmek yada daha genis bir anlamda konferans vermek isteseydiniz hangi kurum ve kisileri davet ederdiniz? Bu davet, sektor konusunda uzman mimar ve muhendisleri kapsadigi kadar insaat icin gerekli zemin hazirliklarinin yapilabilmesi acisindan yonetimsel yapidan da temsilcilerin bulunmasi gerektigini dusunuyorum. (belediye, bakanlik, Deprem enstitusu,...) Ben kendimce bir liste yapmaya calistim . Henuz bugun aklima gelen kisileri ekledim. Ancak insaat sektoru ve ahsap endustrisi hakkinda yeterli biligiye sahip olmadigimdan bunun sizler tarafindan eklemeler ile guclendirilmesini istiyorum. Yardimci olursaniz sevinirim. (Not: Liste, akademik derece arindirilarak yazilmistir) - Erkan Ince (ahsap yapi sistemleri) - Celik Ergezgin (ekoloji ve ahsap yapilar ) - Oktay Ekinci - Aziz Sasa - Vedat Tokyay ( Afet bolgeleri icin tasinabilir okul yapilari ) - Erol Karacabeyli ( Kanada Orman Ürünleri Araştırma Enstitüsü (FORİNTEK) Ahşap Mühendisliği Bölümü Müdürü, Kanada Deprem Mühendisliği Konseyi ve ABD Deprem Konseyi Ahşap Yapılar Bölümü üyesi ) - Emine Erdogmus (Ulusal Ahsap Birligi Yonetim Kurulu Uyesi) - Nurgun Erdin ( Ulusal Ahsap Birligi Yonetim Kurulu Baskani ) - Cesitli universitelerin Insaat Anabilim Dallarindan temsilciler ( statik-ahsap-celik-betonarme) - Cesitli universitelerin Ormancilik Anabilim Dallarindan temsilciler |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Arkitera Üyesi
|
ayrica ek olarak bir bilgi vermek gerekirse, ekim 2007'de Japonya'da 7 katli bir ahsap yapinin "shaking table" testi icin davet edilen kisiler arasinda politikacilar, buyukelciler(uluslararasi bir projeydi), arastirmacilar, mimarlar, muhendisler, muteahhitler, ancak daha da onemlisi 1995 Kobe depremini yasayan ve sonuclariyla yuzlesmek durumunda kalan halktan temsilciler vardi.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Arkitera Üyesi
|
Ben kendimi cevapliyayim yeniden zira arastirma yapmaya devam etmekteyim.
Bayindirlik ve Iskan Bakanliginin belirledigi yapi malzemeleri teknik komisyon listesine ulastim. 5-)Ahşap Ve Ahşap Mamulleri Ersu DEMİRÖRS - TSE Hasan AKSUTSE - TSE Esat Mahmut PARTAL - TCK İhsan KAZANCIOĞLU - BIB-YIGM Şahabettin ESER - BIB-YIGM Sedat ALTINDAŞ - BIB-YIGM |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Arkitera Üyesi
|
merhaba!
Bu soruyu daha önce bende düşünmüştüm. Türkiye'de ahşap yapılara ilgi çok az maalesef.Ankara'da nascor sistemi ile imalat yapan a4 firması var.onlardan bilgi alabilirsin. Çelik ergezgin'de afyonda yapılan ahşap evlerin tasarımını yapmıştı. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Yönetici
|
Oktay Ekinci'nin ahşapla ilgili bir özel uzmanlığının var olduğunu zannetmiyorum.
Lobi derseniz orasını bilemem tabii.
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Yönetici
|
Öncelikle herhangi bir internet forumunda olmadığınızı yeniden hatırlatarak dilbilgisi konusunda genel anlamda biraz daha özenli olmanızı bekliyoruz. Ayrıca tüm konu kişi isimleri üzerine olduğuna göre isimleri daha dikkatli bir şekilde yazmanızın hem forum ortamı için hem de sizin için daha doğru olacağını hatırlatmak isterim. (Celik Ergezgin değil Çelik Erengezgin örneğinde olduğu gibi.)
Türkiye'de mimarlıkta ahşap kullanımı konusunda -benzer pek çok konuda olduğu gibi- epeyce örgütlenme sorunu olduğunu düşünüyorum. Konuyla ilgili dernek Ulusal Ahşap Birliği. Şu an web sitesinin sadece ana sayfası çalışıyor yani dernekle ilgili ayrıntılı bilgilere ulaşmak mümkün değil. Örgütlenme sorunu olduğunu iddia edip açıklamamak doğru olmaz sanırım: UAB üyeleri arasında ahşap endüstrisinden bazı sektör temsilcileri var, mimarlar var, ahşap koruma işi ile uzmanlaşmış kurumların temsilcileri var ve elbette akademisyenler var. Bu hali ile Ulusal Ahşap Birliği'nin gerçek bir sektör derneği olmadığını söylemek yanlış olmaz. Ahşap endüstrisinin büyük kuruluşları bu dernekte temsil edilmiyorlar. Dernek mimar ağırlıklı bir ahşap severler derneği görünümünde. Bir an önce durumun gerçek anlamda bir sektör derneğine dönüşmesi ya da yeni bir sektör derneği kurulması Türkiye'de mimarlıkta ahşap kullanımı konusunda birazcık daha heyecanlanmamızı sağlayabilecek tek şey olur sanıyorum. Bana bir isim söyle deseniz UPM Türkiye'den Onur Önal'ı söylerdim size. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Arkitera Üyesi
|
Oncelikle vermis oldugunuz yanitlar icin tesekkur ederim.
Dilbilgisi konusunda olabildigince ozenerek yazmaya calisiyorum. Simdiye kadar pek fazla mesajim olmasa da bu forumu kullanmadigim ya da burada ki uyarilari okumadigim anlamina gelmemekte. Turkce noktali karakterler icinse su anda bilgisayarimin dil ayarlari ile ilgili bir sorun yasamaktayim ve US klavye ile bizim dilimizdeki karakterleri yazabilmek icin copy/paste kullanmak zorunda kaliyorum. Bu da takdir edersiniz ki sancili bir durum. Fakat dedigim gibi uyarilari dikkate aldigim icin en azindan bundan sonra ki yazilarimda bu sorunumu cozmus olarak bir sekilde foruma yazmaya devam edecegim. O nedenle en azindan bu yaziminda mazur gorulmesini rica ediyorum. Sayin Oktay Ekinci'nin ahsap ile ilgili ozel bir uzmanligi olmamasindan degil ancak bu konu hakkindaki tecrubesi ve daha once yazdigi yazilardan yola cikarak konu hakkinda danisilmasi gereken birisi oldugunu dusunmustum. Ulusal Ahsap Birliginin internet sitesi calismadigi gibi mail adreside calismiyor sanirim cunku yanit vermek gibi bir ozelligi yok sanirim. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Yönetici
|
Emine Erdoğmuş Senkron A.Ş.'de. Senkron Protim Solignum ürünleri satıyor, yani ön koruma, boya gibi malzemeler. AHSAP.COM --- Ahşap hakkında herşey sitelerine bakarsanız sizin hazırlamaya çalıştığınıza benzer çalışmaları da var. Büyük olasılıkla elektronik postalarına da cevap veriyorlardır.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Yönetici
|
Unutmadan şunu da eklemek isterim, şu anda bir yalı için piyasa araştırması yapıyoruz ve gerekli kereste temini de ciddi bir sorun. Yapısal kereste bulmak da kolay değil, listenize ahşap temini için de başvurulabilecek isimleri ekleyebilirsiniz.
Mesela UPM de 13x13 cm taşıyıcı kereste listede yok, büyük olasılıkla özel imalattır UPM'den WISA Ahsap Ürünleri. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Arkitera Üyesi
|
Türkçe karakterleri ekleyerek yazabiliyorum artık sorunun kaynağını buldum. Simdiye kadar ki mesajlarımda verdigim rahatsızlıktan ötürü özür dilerim.
Ulusal Ahşap Birliği'nin önemli bir kuruluş olduğu kanısındayım ve telefonla ulaşmaktansa Türkiye'ye ilk geldigim zaman ofislerine giderek yaptığım çalışmaları ve edindiğim bilgileri paylaşarak görüş alışverişinde bulunmayı düşünüyorum. Tez konumda Türkiye ile bağlantılı ve bunu sunmak isterdim. "www.ahsap.com.tr" daha once benim de ulaşarak içeriğinde ki bilgileri kontrol ettiğim bir site fakat bana pek güncel gözükmemisti. Güncel olarak en son gösterilen haber 2006 yılından ve en son çok katlı yapı 7 katlı bir apartman. Yangına dayanım testleri 2003 yılında yapılmıştı ve o zamanın en yüksek ahşap apartman bloğuydu. Şu anda Avrupa'da ki en yüksek ahşap apartman İngiltere'de ve 9 katli. İnşaatına sanırım başlandı. Tamamlanmış en yüksek apartman yapısı ise İsveç'te. 8 katlı ve Vaxjö Üniversitesi tarafından hayata geçirildi. Bunların yanısıra yapılan araştırmalar var daha yüksek katlı ahşap yapılar için. 14 katlı ya da 17 katlı gibi. Bu bilgileri ilgilenenlerle daha detaylı paylaşmak isterim ve bu foruma projeleri koymayı düşünüyorum eğer uygunsa. Türkiye'de ahşap ile ilgili gelişmeleri olabildigince her gün arama yaparak araştırmaya çalışıyorum. Çok ilginç ve yararlı makaleler ve siteler (forumlar) buldum bu sayede. Ancak güncel bilgi eksikligimiz olduğunu düşünüyorum. Restorasyon ve korumanın veya şehir dışında haftasonu evlerinin yanısıra ahşabın artık şehir ölçeğine çok katlı bir yapı olarak taşınabildiğinin vurgulanması gerekiyor. Çünkü betonarme ve çeliğin yanında güçlü bir opsiyon. Türkiye'de pahalı olması nedeniyle şu anda mantıklı bir seçim olarak görülmesede en azından neler olup bittiğinin sunulması gerektiğini düşünüyorum. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Yönetici
|
Ulusal Ahşap Birliği tek dernek olduğu için elbette çok önemli.
Benim altını çizmek istediğim bu konuda gerçek anlamda bir sektör derneği olmamasının ahşap yapı endüstrisi diye bir kavramdan bahsedemiyor olmamızın önemli nedenlerinden birisi olduğu. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Yönetici
|
İstanbul imar yönetmeliği sayfa 34:
Hımıs, ahsap, yarım kagir binalarda yükseklik (6.50) m.’yi asmamak sartıyla bodrum hariç 2 katlı olarak yapılabilirler. sayfa 45: Genel olarak bu Yönetmelikte adı geçen umumi binalarla otel, is hanı, büro, pasaj v.b. birden fazla katı olan ev ve apartmanların bagımsız bölümlerinin ortak merdivenleri ahsap olamaz. Gibi maddelere bakarsanız İstanbulda ahşap bina yapmak neredeyse yasak. Elinizdeki örnekleri forumun uygun alanlarında paylaşmanızı bekliyorum. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Arkitera Üyesi
|
sayin phin,
Sizinde belirtmiş olduğunuz üzere Türkiye'de ahşap belli kısıtlamalara maruz kalmış durumda. 2006 yılında Mimar Sinan Üniversitesi'nde Sayın Oktay Ekinci'nin bir konferansta belirttigi gibi yasalar ahşaba karşı. Bu konuşmasının metnini dosya olarak ekledim ancak doğru becerebildim mi bilmiyorum. Google'da Oktay Ekinci, Yasalar ahşaba karşı diye ararsanız da bulabilirsiniz. Ülkemizde bu yasak yada yasa neden var açıkçası bilmiyorum. Aydınlatılmak istiyorum. Avusturya'da şu anda üst limit 4 kat. Bu da 1+4 yani zemin kat betonarme ya da mineral, üstü ahşap. Bazı bölgelerde bu 1+5 olarakta uygulanabiliyor. Tabi Avusturya ile Türkiye'nin deprem gerçeği örtüşmemekte ancak depreme karşi dayanım testleri yapılan ve başka ülkeler tarafından gerçekleştirilen projeler var. İtalyanların geçtiğimiz Eylül ayında Japonya'nın Kobe sehrinde "shaking table" testini Richter ölçeğinde 7.2 büyüklüğünde ki bir depreme göre yaptıkları, 7 katlı, 24mt yüksekliğinde ki "progettosofıe" adında ki apartman mesela. Bu projede 250m3 ahsap kullanılmış ve bütün taşıyıcı sistem ahşap. Gectiğimiz günlerde bir makale okuyordum, 2001 yılında inşaat mühendisi bir Profesörümüz tarafından kaleme alınmış. Betonarme ile ahşabın karşilaştırmasını yapıyordu ve çok doğru tespitleri vardı ( zaten haliyle böyle olması gerekmekte ) her ne kadar karşılaştırılanlar bizim geleneksel ahşap sistemlerimiz ile şu anda ki betonarme teknolojisi ile yapılan yapılar olmasına karşın özellikle dikkatimi çeken bir cümleyi aynen buraya yazmak istiyorum -"Ahşabın yük taşıma gücünün sınırlı olması çok katlı ve geniş açıklıklı yapıların yapılmasına engel olmaktadır." Herhalde ben yanlış biliyorum ama dünyanın birçok yerinde örneklerini görebilecegimiz gibi geniş açıklıklı büyük yapıların (konser salonları, spor salonları, yüzme havuzları, köprüler, vs..) kirişleri tutkallı ahşap sistemlerden oluşmaktadır (glulam). 2001 yılında ki bir öngörememe örneği bence bu. Ancak makalenin diğer kısımlarında değinilen bazı maddeler ahsabın neden tercih edilemediginin birer kanıtı gibiydi ; - ormanlarımızın azalması ve ahşabın pahalılaşması - yerel mimari örneklerde bile artık ahşabın çok nadir tercih edilmesi ve nitelikli ağaç kalmaması - rant (ama bu dediğim gibi çok katlı ahşap mümkün olduğu sürece mücadele edilinebilecek bir sorun ) - kaliteli malzeme üretimi için gereken teknolojik ve endüstriyel altyapı - ahşabı işleyecek usta ve işçilerin yetiştirilmemesi veya eğitilmemesi ( bu da yine ahşabın fabrikada işlenmesi sırasında gereken işçi gücünün %15-20 civarında olduğu göz önünde bulundurulursa aşılamayacak bir sorun değil ) Biz sonuçta betonarme yapmak için ahşaptan sistem kurup daha sonra sökmeyi daha uygun buluyoruz. Uygun zamanı bulunca söz ettiğim projeleri , PROJELER başlığı altında paylaşmayı düşünüyorum. saygılar. Bugra |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|