|
|
#1 |
|
Arkitera Üyesi
|
Acad de metraj
Autocad programında (yada acad architecture da) bir yüzeye hatch ile döşenmiş mermer kaplamasının alanını bulmak kolay ama o alandaki mermer sayısını nasıl bulabiliriz.Farklı boyutlarda mermer olduğunu düşünürsek..
acad archi 'de select similar komutu var çizdiğim patlamış hatch üzerinden space(boundary gibi birşey) oluşturup similar select ile seçebiliyorum ve move diyince sayısını gösteriyor, şimdilik bu şekilde yapıyorum ama zahmetli yöntem sayılır.
|
|
|
#2 |
|
Yönetici
|
Benzer boyutlu mermerlerin tüm alanını bulup, bunu tek bir mermer birimin alanına bölmek bir yöntem olabilir mi? Eğer farklı boyutta ya da türde mermerler karışık olarak döşendiyse, bu tekrar edişteki mantık üzerinden zor da olsa bir birim tanımlanabilir belki.
Taramadan farklı bir layerda, tekrar eden mermer boyutları için birer tane hatch yapıp bunu çoğaltmak (üstüste çakışmalar için overkill kullanılabilir) sonra da bu hatchlerin sayısına bakmak da aklıma gelen bir yöntem. Kolay gelsin
|
|
|
#3 |
|
Arkitera Üyesi
|
...
Merhaba Zulkarneyn ,
Bilindiği üzere metrajda detaya indikçe daha fazla zaman ayırımı söz konusudur. Yani sizin sorunuz üzerinden gidecek olursak, alanda kullanılan mermerlerin boyutlarını ve sayılarını bulmak mermerin toplam alanını bulmaktan daha detaylıdır ve ona göre zaman gerektirir. Bu küçük bir projede çok fazla zaman kaybına yol açmayabilir ama büyük bir proje ise yorucu olacaktır eminim. Bu konu üzerine belki bir lisp yazılabilir bilemiyorum ama benim bu konu üzerindeki düşüncem şudur. Farklı boyutlardaki mermerler için ayrı ayrı layerlar açın ve farklı renkler verin, sonra istediğiniz boyutlardaki mermerleri mekanınıza istediğiniz gibi yerleştirin. Sayısını bulmaksa bundan sonra çok kolay. Layer Isolate komutu ile bir rengin üzerine tıkladığınızda sadece o rengin kaldığını göreceksiniz ekranda. Daha sonrasında sizinde dediğiniz gibi Move veya Erase komutu ile bunların sayısını bulabilmeniz mümkündür. Eğer siler yada yerini değiştirirseniz Undo yapmayıda unutmayın Sonrasında da Layer Unisolate komutunu girerseniz, tüm çiziminiz geriye gelecektir, yani açılacaktır. Kolay gelsin. ------------ Not : Sevgili Zulkarneyn , söylediklerim zannedersem senin söylediklerinle aynı doğrultuda. Ancak bilmeyenler ve öğrenmek isteyenler olabilir düşüncesiyle uzun uzun yazdım. Bilgilerinize ...
|
|
|
#4 |
|
Arkitera Üyesi
|
forumda yayınlanan bir programcık vardı
çizimdeki blokları sayıyordu güzelde bir çıktı veriyor kullandığın tüm mermerleri veya tefrişleri blok yaparsanız bu programcık ile sayarsınız sanırım forumda daha önce geçmişti ancak büyük taramaları patlatmak yada ayrı ayrı çizmek çizimi oldukça fazla şişirecektir
|
|
|
#5 |
|
Arkitera Üyesi
|
George Omura nın kitabında autocad ile excel i paralel çalışır hale getirip, çiziminizdeki objeleri, attribute lardaki verileri falan excel e otomatik atabiliyordunuz. Öğrenmeye çalıştım ama çok fazla tez canlı olduğum için Omura ya çok tahammül edemedim.
Bence metraj da excel i bu şekilde kullanabilmek müthiş işe yarar. Bu arada bunu çözen biri varsa bizimlede burada paylaşabilir.
|
|
|
#6 |
|
Arkitera Üyesi
|
Merhaba,
@murathacialioglu, AutoCAD menüsünden Tools - Attribute Extraction... u kullanırken 4. işlem kademedesin de External file işaretli konuma getirirsen verileri excel dosyası olarak kaydedebilirsin. Alternatif olarak ise vba ile yaptığım BioCAD de ki MBS de Block ve Dynamic blockları sayabiliyor istersen bu verileri excel veta txt dosyası olarak kayıt edebiliyorsun Kolay gelsin. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Arkitera Üyesi
|
Express menüsü altında yer alan Blocks/Export Attribute Information seçeneği ile çizim dosyası üzerinden seçtiğiniz attribute'lardaki verileri .txt dosyası olarak kaydedebilirsiniz.
.txt dosyasını Excel'de açarak burada ihtiyaca göre her türlü düzenlemeyi yapabilirsiniz. (Sıralama/Filtre uygulama/Gruplandırma/Alt toplamları hesaplama, vb...) Aynı türden verileri içeren attribute'ları gruplandırmada işe yarayan bir yöntemdir. Mahal listelerini, kapı, pencere listelerini, sabit ya da hareketli tefriş elemanlarının listelerini, vb... pek çok metraj için gerekli bilgiyi bu yöntemle elde edebilir, pek çok veriyi hesaplanabilir hale getirebilirsiniz. Örneğin, - projedeki toplam net kullanım alanlarını, aynı türden döşeme malzemesi ile kaplanacak alanların toplamını, - hangi tip pencere veya kapıdan toplamda kaç adet olduğunu, hangi tip duvara oturdukları, boyutları, bunların hangi mahallerde yer aldıkları, o mahaldeki kaçıncı kapı oldukları, vb... bilgileri içeren attribute'lar hazırlanabilir. Özellikle de büyük ölçekli projelerin hazırlanmasında ve bunların revizyonlarında oldukça kullanışlı bir yöntemdir. Ayrıca bu yöntem çizim dosyası üzerinde bir çeşit kontrol mekanizması olarak da işe yarar. Excel ortamında aynı mahal kodunu birden fazla yerde kullanmış olduğunuzu farkedebiliyorsunuz mesela ![]() Ancak hazırladığınız 'attribute'ların niteliği, kapsamı, bunlara ilk veri girişi oldukça önemli ve bunu Autocad ortamında çok dikkatli bir biçimde yapmanız gerekiyor. Örneğin, her 'attribute'un içerdiği her türden veri farklı 'layer'larda hazırlanmalıdır -ki istenildiğinde Layer Isolate/Unisolate komutları ile açılıp kapatılabilsin ve de kolay ulaşılabilir olsun. Bu noktada attribute'ların son çıktıda görünmesi istenen veya istenmeyen sadece hesap amaçlı bilgileri de içerebileceğini unutmamak gerekir. İlk bakışta uzun bir yöntem gibi gelse de, şu var ki bu işlemleri (attribute hazırlama ve bunlara veri girişi) her proje için bir kere yapıyorsunuz, gerisi ufak tefek revizyonlar ve Excel'deki listenin güncellenmesi şeklinde olacaktır. Diğer projelerinizde de aynı attribute'ları kullanabileceğinizden attribute hazırlama işlemi de bir kere yapılır, gerekirse revize edilir...Kısacası bunlar ileriye dönük yatırımlardır... ![]() --- Autocad'i çizim programı olarak kullanan mimarlık ofislerinin kullandıkları bu programdan maksimum verimi alabilmek ve performans değerlerini arttırabilmek adına buna benzer pek çok yöntem geliştirmeleri ve çizim kütüphanesi olarak da nitelendirilebilecek bir altyapı oluşturmaya kaynak ve zaman ayırmaları gereklidir. Aksi takdirde piyasada en çok kullanılan çizim programı istatistiklerce ortaya konulan Autocad kullanmak ile T cetveliyle çizim yapmak arasında pek bir fark kalmamaktadır. Türkiye'de de son yıllarda yeni yeni kullanılmaya başlayan "obje tabanlı tasarım" programları olarak nitelendirilen Revit, Archicad, Allplan... gibi programlar da genellikle üç boyutlu sonuç verebilmelerinin yanı sıra metraj yapabilme özelliklerinin de olmasından tercih edilir hale gelmeye başlamışlardır. Autocad alışkanlığı olan kişi ve ofislerin yapması gereken de programı obje tabanlı tasarım programlarına benzer bir mantıkla kullanabilmek için gerekli altyapıyı kendilerinin hazırlamaları olacaktır. Hoş artık bütün bunlara pek gerek kalmamıştır. ![]() Autocad zaten kendini yenilemeye devam etmektedir. (son sürümlere bakmak yeterli) Ancak mimarların her türlü teknolojiyi kullanabilmek(tüketmek) kadar bunları ortaya çıkaran ihtiyaçlar konusunda biraz fikir sahibi olmalarının yanında yeni ihtiyaçlarını ortaya koyup, tanımlayabilmeleri gerekir ki bilgisayar destekli çizim dediğimiz alanlara sadece tüketerek değil aynı zamanda üreterek de katkıda bulunabilsinler. Asıl konu olan "autocad'de metraj" konusundan biraz uzaklaşmış olduğumun farkındayım. ![]() Sadece proje üretim süreçlerinin optimize edilmesi konusunda biraz düşünülmesi gerektiğini vurgulamak istedim... |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|