|
|
#1 |
|
Arkitera Üyesi
|
Total Station'dan gelen noktaların çevirilmesi
Merhaba,
Total station kullanarak rölöve alan birçok insanın karşılaştığı bir sorunun çözümüne ihtiyacım var. Bilindiği gibi total station'da yapılan ölçümler bilgisayara ve herhangi bir cad yazılımına aktarıldığı zaman bu noktalar plan düzleminde görülüyor. Bu durum, bir binanın cephe rölövesi alınırken, çizim aşamasında bir sorun yaratıyor. Noktaların ucs'sini çizilecek cepheye göre çevrildiği zaman nokta isimleri (point id) ve nokta imlecleri cizgi halinde gorunuyor. Yani nokta isimleri ve imlecleri ucs çevirme işlemi sırasında dönmüyor. Autocad'da bu nokta isimlerini bakış yönümüze göre istediğimiz şekilde çevirmenin bir yolu var mıdır? Bu işlemin netcad'de yapılabildiğini duydum ancak netcad kullanmayı bilmediğim için eğer autocad'da bir çözüm varsa onu öğrenmek çok daha yararlı olacaktır. Bu sorunun çözümü netcad'de ise onu da öğrenmek iyi olacaktır. Umuyorum sorumu yeterince açıklayabilmişimdir. İlgilenenlere şimdiden teşekkür ederim Barış |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Arkitera Üyesi
|
Text'ler için az sonra anlatacağım yöntem çalışmıyor (şimdi farkettim). Bizim kullandığımız yöntem noktaları blok/attribute olarak Autocad'e insert etmek. Bunun için bir point ve bir attribute'dan oluşan, (ve insertion point'i olarak point'in kullanıldığı) bir blok hazırlamak, ve rölöve noktalarını buna göre aktarmak.
Daha sonra cephe çizim yöntemi şöyle oluyor: Autocad'de rotate komutunu kullandığımızda ya da properties panelinden rotation kısmına farklı değer girdiğimizde bloklar z aksı etrafında dönerler. Yani yapmamız gereken z aksını ayarlayıp, ona göre çevirmek. Tabi burada blokların insertion point'lerine dikkat etmek lazım. Örnek olarak sol cephe çizmek için yapılması gerekenleri anlatayım: Noktaları önce soldan baktığımızda yatay duracak şekilde ayarlıyoruz. Yani tümblokları seçip, properties'i açıp, rotation 90 diyoruz. Artık soldan baktığımızda sadece z ekseninde döndürmemiz yeterli. Sol görünüşe geçiyoruz, ve ucs'i y ekseninde 90 derece döndürüyoruz. Şimdi bloklara +90 rotation daha veriyoruz. Yani rotation kısmına (90+90'dan) 180 yazıyoruz. Ve bloklar istediğimiz yönde dönmüş oluyor. Bundan sonra benim tercihim, ucs view deyip, herşeyi kopyalayıp yeni bir dosyaya paste to original coordinates yapmak.
|
|
|
#3 |
|
Arkitera Üyesi
|
Açıklama için çok teşekkür ederim. Bu yöntemi deneyeceğim, takıldığım yerler olursa yine yardımınızı isterim...
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Yönetici
|
Text'lerde söz konusu yöntem çalışmaz.
Onun yerine CadTools adresinden bedelsiz olan Cadtools'u kullanabilirsinizi. Çok özelliği var ama ben align tex to currnet UCS bölümünü kullanıyorum. Deneyiniz.
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Arkitera Üyesi
|
cadtools'u indirdim, ancak align tex to currnet UCS bölümünü kullanarak nokta isimlerini istediğim UCS'de çeviremedim. biraz daha açıklama yapabilir misiniz?
teşekkürler |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Forum Üyesi
|
Merhaba,
Bence totalstation verilerini netcad'te açın ve 2000 formatında dxf kaydedin. |