|
|
#1 |
|
Arkitera Üyesi
|
Geometri Sorusu
Cad forumuna böyle bir soru göndermek doğru değil biliyorum, ancak neticede cad yardımıyla çizilecek bir geometri soru(nu)m var.
İki adet kesişmeyen çember var. Bu çemberlerin iç teğet doğrusunu nasıl çizebiliriz? Ya da bu doğrunun tanımladığı fonksiyon nedir? ![]()
|
|
|
#2 |
|
Yönetici
|
1. line
2. (osnap) tangent 3. küçük çember üzerinde nokta tıkla 4. (osnap) tangent 5. büyük çember üzerinde nokta tıkla
|
|
|
#3 |
|
Arkitera Üyesi
|
İşte öyle kolay değil malesef..
Çizginin başlangıç noktanızı girmezseniz tanjant bulamaz. Çünkü sonsuz tane teğet noktası vardır. Herhangi bir noktadan çizdiğiniz tanjant ise diğer çembere tanjant olmaz.
|
|
|
#4 |
|
Yönetici
|
Ben de sizin gibi düşünmüştüm ama yazdığım şeyi test ettikten sonra yazdım. ilk tangent da yakaladığı nokta ikinci noktanın konumuna göre belirleniyor ve hatta ilk tangent ı yakaladıktan sonra ikinciyi tıklamadan mouse u hareket ettirirseniz yakalanan noktanın cursor e göre değiştiğini görebilirsiniz.
|
|
|
#5 |
|
Arkitera Üyesi
|
Evet oldu, track gibi bir mantıkla, ikinci çemberde gezindikten sonra ilk çemberden nokta verdiğimde oldu. Teşekkürler.
Ben de hesaplayarak yapmayı düşünüp, dün akşam bağıntıyı çıkarmıştım. Çizginin merkezlerarası doğruyla kesiştiği noktayı bulup ordan çizmeyi planlıyordum. Hatta hala fonksiyonunu merak ediyorum ![]()
|
|
|
#6 |
|
Arkitera Üyesi
|
aynı düzlemde tanımlı iki cemberin ne yazıkkı sadece 4 teyeti var
oda teyeti piktediğin en yakın noktaya göre hesaplıyor Autocad
|
|
|
#7 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Merhaba,
Alıntı:
çemberlerin birbirine oranı, orta noktadan çemberlere olan uzaklıkların bir birine oranına eşit bir de açılar birbirine eş güneş tutulması olduğunda iğne delikli kamera (pdf) yaparken araştırmıştım orada ki açıklayıcı formüller yardımcı olabilir. Kolay gelsin. |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Arkitera Üyesi
|
Çözüm imajda gösterdiğim gibi.. Bunu problemin çıktığı akşam çözdüm. Yalnız fonksiyonu tanımlayamadım. İnsan uzak kaldıkça unutuyor bu tip şeyleri ne yazık ki.
|
|
|
#9 |
|
Arkitera Üyesi
|
Merhaba,
r1 yarı çaplı daireyi X doğrusu açısı yönünde (X1)/2 oranında + kopyalarsak ve r2 yari çaplı daireyi X doğrusu açısı yönünde (X2)/2 oranında - kopyalarsak tüm gerekli noktalar (A, B, C, D, E)(Not: D, E noktası A ve C nin simetriği) ortaya çıkıyor gibi... Kolay gelsin. En son biolight tarafından düzenlendi : 16-11-2007 12:21. Nedeni: öteleme kelimesi kopya ile değiştirildi |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Arkitera Üyesi
|
(Eğer yönteminizi doğru anladıysam) X1 / 2 oranında kopyalamak yanlış olur. X1 / 2 oranında kopyaladığımızda merkezlerarası doğru ile çemberin kesiştiği nokta B noktası olmuyor. (Yani X1'in orta noktası çemberle kesiştiği nokta değil)
Ama X1 uzunluğunu bulduktan sonra problem kalmıyor zaten. M1 merkezinden X1 yarıçapında bir daire/yay çizince (imajda kesik çizgiyle gösterildi), bunun merkezlerarası doğruyla kesiştiği nokta (B noktası) bulunmuş oluyor. Bu noktadan da herhangi bir çembere teğet çizdiğimizde diğer çembere de teğet oluyor.
|
|
|
#11 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Merhaba,
Haklısın teoremim yanlış olmuş :s Alıntı:
Y1 X1 açısı ile Y1 uzunluğunu formulle dökebilirmiyiz peki. biraz daha konuyu uzatırsak uyarı alıcaz sanki ama o çember aşağıya asla kaymamalı !!! Kolay gelsin. |
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Arkitera Üyesi
|
Asıl istediğim AC (ve simetriği olan DE) doğrularının (Cad ortamında) formüle dökülebilmesi idi aslında. Yani doğrunun fonksiyonunu tanımlamak. Basit gibi görünüyor, sonuçta ax+b=y çıkacak
![]() y1 uzunluğu pisagordan çıkıyor zaten. y1² = x1²-r1² Ben pazar günü biraz kurcalayım, konsantre olup bakmam gerek, o da şu an mümkün değil ![]()
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|